SkyscraperCity Forum banner

[Architektura] Gdańska kamienica XX i XXI wieku

28051 Views 21 Replies 18 Participants Last post by  lapczynski
W 1902 roku Gdańskie Towarzystwo Ochrony Zabytków Budownictwa i Pomników Sztuki ogłosiło konkurs architektoniczny na "gdańską kamienicę XX wieku".

Powodem jego ogłoszenia była chęć wypracowania wzorcowych form architektonicznych osadzonych w kontekście zabytkowego Gdańska, które mogłyby być powielane przy wznoszeniu nowych budowli na obszarze historycznego śródmieścia. Czas ogłoszenia konkursu był również zbieżny z początkiem realizacji urbanistycznego planu wielkomiejskiego ringu śródmieścia, który miał zostać wzniesiony na terenach pofortecznych. Wyniki tego konkursu miały duży wpływ na formę zabudowy terenu dawnych wałów obronnych.

Ponad 100 lat później, w 2004 roku, Urząd Miejski w Gdańsku zorganizował ponowną tego edycję konkursu, tym razem na "kamienicę XXI wieku".

W tym wątku zaprezentuję wyniki obu tych konkursów.
Myślę, że będzie to dosyć ciekawe porównanie jak bardzo się zmieniło podejście architektów do tego samego zagadnienia i jak bardzo się zmieniła architektura "nawiązująca do zabytkowego otoczenia" od tamtego czasu.

W pierwszej kolejności jednak zamieszczam to co stanowiło bazę programową dla obu tych konkursów, a więc krótki przegląd architektury mieszkalnej zabytkowego Gdańska od XIV-XIX wieku:

kamienice gotyckie:

renesansowe:

barokowe:

późnobarokowe:

klasycystyczne:

oraz historyzujące i eklektyczne:

(ostatnia to już socrealizm)

Zdjęcia pochodzą z albumu Kamienica gdańska XXI wieku wydanego przez Urząd Miejski w Gdańsku.
See less See more
7
1 - 20 of 22 Posts
Tak, więc na początku wybrane prace z pierwszego konkursu z 1902 roku:

See less See more
12
Oraz wszystkie prace przesłane na współczesny konkurs z 2004 roku:

See less See more
11
Niektóre przykłady z XXI wieku są masakryczne:nuts:
Aż trudno uwierzyć, że niektóre propozycje z ostatniego konkursu stworzyli architekci. Powyginane budynki to chyba jakiś specjalny fetysz Szotyńskich.
Śmiem stwierdzić że te sprzed stu lat jednak ciut lepsze :p Niemniej sama inicjatywa świetna :eek:kay: Analogiczne projekty powinno się przeszczepić na pozostałe miasta i regiony Pl. Kiedyś było coś takiego jak wzorcowy dom dla opolskiego...
Bardzo fajna inicjatywa :) Tak jak napisał mój przedmówca warto to zaszczepić w innych miastach.(np. warszawska kamienica XXIw ? - w końcu mamy wiele miejsc gdzie przydałaby sie plomba :)

Co do przykładowych prac, to niestety widać, że nadspodziewanie wielu architektów zatrzymało się w latach 90'tych. Mam wrażenie, że rozstrzał w poziomie prac z XXI wieku jest znacznie większy niż tych z początku XX.
To tylko pokazuje, że mamy deficyt przyzwoitych architektów(duża cześc tych lepszych projektów to dzieło obcokrajowców).
Porównując projekty dzisiejsze do tych sprzed 100 lat, można wnioskować o upadku cywilizacji.
Takich maszkar jeszcze na tym forum nie widziałem. I miasto jeszcze samo chwali się nimi, drukując katalog. Biedny Gdańsk.
Większość konkursowych kamienic to jakieś pomo-badziewie, chociaż są ze dwie, które mi się podobają. Nawet one jednak są fajne jako okazjonaly dodatek do już istniejącej, zabytkowej zabudowy, jako pojedyncze plomby. Całe kwartały stworzone w oparciu o takie projekty wyglądałyby jak kupa.

Najlepsza z nowych to chyba ta ze zdjęcia 2.
^^ Przecież widać ewidentnie że część prac jest robiona przez studentów bądź laików
^^Z nowoczesnych imho te cztery projekty coś w sobie mają... Reszta przeciętna, lub do d...
Ma się wrażenie jakby przez 600 (powiedzmy) lat żyli sobie Ziemianie, a potem, nagle, podbiła ich jakaś kosmiczna kultura. Nie wiem co w nich jest gdanskiego? Gabaryty?
Co to jest? Kamienica - nokia?
A więc po kolei...

7 - ok
36 - ok
42 - bardzo ostrożnie z tym...
12 - może być
52 - nie!!!
54 - nie!!!
57 - nie!!!
lok. 1 - nie!!! kaszalot!!!
lok. 4 - nie!!! kaszalot!!!
lok. 10 po lewej - ostrożnie, ale może być.
lok. 10 po prawej - nie!!!
lok. 6 - nie!!!
lok. 7 - ciężko mi określić.
lok. 5 - może nie w samym centrum Gdańska, ale może być.
lok. 7 - nie!!!
lok. 6 - ok
lok. 5 - nie!!!
lok. 10 - jakby nie było tych metalowych słupów - ok.
lok. 4 - ok
lok. 10 po lewej - nie!!! kaszalot!!! ratunku!!!
lok. 10 po prawej - pasuje do Gdyni, ale nie do Gdańska.
lok. 11 - nie!!! przekombinowany!!!
lok. 2 - wariant b i c są ok.
lok. 1 - nie!!! ufo atakuje!!!
lok. 1 na górze - nie!!! kaszalot!!!
lok. 1 na dole - ciężko mi określić.
lok. 10 - ciężko mi określić.
lok. 6 - nie pasuje dach.
lok. 1 - pasuje do Gdyni, ale nie do Gdańska.
lok. 10 - ok.
lok. 7 - nie!!!
lok. 4 - PRL-owski blok po prawej. Fajny, ale nie pasuje do Gdańska.
lok. 10 - od biedy może być, chociaż te drzwi nie pasują.
lok. 1 - nie pasuje.
lok. 1 - j.w.
lok. 1 na górze - nie!!! kaszalot!!!
lok. 1 na dole - bardzo mi się podoba.
lok. 7 - nie!!! jeden Krzywy Domek wystarczy!!!
lok. 2 wariant 1 - ciekawe zagięcie, ale ciężko mi określić czy pasuje.
wariant 2 - ciężko mi określić. Na Długi Targ bym nie wstawił, ale gdzie indziej już tak.
wariant 3 i 4 - ok.
lok. 2 - ok, chociaż przekombinowany.
lok. 10 po lewej - to bardziej XIX wiek - secesja???
lok. 10 po prawej na górze - nie pasuje.
lok. 10 po prawej na dole - j.w.
lok. 5 - trochę dziwaczny kształt.
lok. 8 - to po prawej może być, to po lewej nie!!!, to w środku - ciężko powiedzieć, ale raczej nie.
lok. 10 - eee co to?
lok. 4 - fajne cudo, ale zależy gdzie stanie.
lok. 5 - po lewej dobry, na środku i po prawej nie!!!
lok. 1 - nie!!! dziwaczny i niedopasowany kształt!!!
See less See more
Oglądając XXI-wieczne projekty, a szczególnie ostatnie zauważyłem, że problemem z odnalezieniem współczesnej formy na miejską mieszkaniówkę w Polsce może być kwestia głupiego nazewnictwa. Jeśli zamiast terminu "kamienica" będziemy używać zdrobnienia "kamieniczka", to wszystko, co się nam z tym będzie kojarzyć, to "baśniowa atmosfera Sopotu", lub "na Brackiej pada deszcz". Oczywiście bez urazy do tych wspaniałych miast, ale miłość dużej częći Polaków do ryneczków i kamieniczek można porównać tylko z miłością do średniowiecznych zamków. W ten sposób nie zbudujemy w XXI wieku miast.
Nic mnie tak nie razi w Głównym Mieście w Gdańsku jak budynki silące się na nowoczesność, które starają się nawiązać do "gdańskiej kamieniczki". Wiem, że są wymogi konserwatorskie, ale jak widzę historyczny kształt szczytów ze szkła to chce mi się śmiać. Dlaczego nie można zbudować jako plombę dobrego, stonowanego, nowoczesnego budynku, który niczego by nie udawał, ani do niczego by nie nawiązywał? Czy naprawdę uważa się architekturę sprzed XX wieku za opus magnum ludzkości do której niczego innego nie można dobudować? To chore.
Bardzo ciekawy wątek. Wiele przykładów jak budować oraz jak NIE budować kamienic. Też zgadzam się z tym, że te sprzed 110 lat ciut lepsze. :)

Kiedyś miasto miało ambitny plan zagęszczenia Śródmieścia 500 nowymi kamienicami. Czy coś z tego pomysłu pozostało, czy umarł z biegiem czasu?
Skoro Gdańsk ma takie świetne modele kamienic sprzed 100 lat, czemu ich nie wykorzystuje? Biorąc pod uwagę fakt, jakieś "wartości" są te nowoczesne projekty, chyba nawet sam Le Corbusier lobbował by na rzecz powrotu do 1902 roku.
1 - 20 of 22 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.