SkyscraperCity Forum banner

[Architektura] Kącik ArchiWizualizacyjny!

11870 Views 34 Replies 14 Participants Last post by  .V.
Ponieważ zaistniała taka konieczność, zakładam wątek ArchiWizualizacyjny – w wątku o projektach naszych budynków zamieszczajmy gotowe projekty, natomiast tutaj proponuję umieścić:

– naszą pracę w 3D w trakcie tworzenia – razem z pytaniami, wątpliwościami
– dyskusje na temat programów 3D, technik itp
– jakieś mini-tutoriale jeśli ktoś będzie robił (?)
– i inne obrazki:)

Mam nadzieję, że wątek nie umrze – są osoby, które się interesują i mam nadzieję, że będą tu czasem zaglądać:)
1 - 20 of 35 Posts
^^ dobry pomysł kocie :cheers: od razu można przenieść tu ostatnie posty z wątku "własne projekty budynków".
Na początku może szybko napiszemy czego używamy do 3D?
Ja przez dłuższy czas używałem SketchUpa + Photoshopa do wszystkiego;) Teraz zmieniam trochę i
– do "myślenia" i "rzeźbienia" – SketchUp
– do modelowania ArchiCAD i do form organicznych Rhino
– do renderowania modo (www.luxology.com). Polecam wszystkim ten program, ma genialne możliwości i jest super intuicyjny.. dotychczas robiłem tylko jakieś proste wizki w modo, teraz staram się wejść na trochę wyższy poziom.. Teraz jestem w trakcie nauki i robię takie głupie rzeczy:

Nie pytajcie co to jest – bo nie wiem – po prostu pierwsze próby ze światłem i teksturami.
See less See more
3
Czego używam??

Koncepcje (takie na szybko) robię w sketch'upie...dla mnie bardzo pożyteczny program na tym etapie.

Faza projektu własciwego to już archicad...najsprawniej się nim posługuję i nie zamierzam zmieniać...

Ostatnio poszukuje czegoś nowego...dla uzyskania świadomych kontrastów w przestrzeni i tu...pomógł mi "kot"...Rhino jest świetny i naprawdę dość prosty w obsłudze...do nauki służy mi wersja edu(wada: można zrobić tylko 25 save'ów ale jak juz pisałem do nauki "styka"...bo przecież nie nagrywa się ćwiczeń z tutorialów:) )

Tak więc do form organicznych polecam Rhino...są konwertery dla archicada które zamienią plik 3ds na plik .gsm więc nie ma problemu z wstawieniem modelu wykonanego w Rhino do AC jako element biblioteczny.

Do wizualizacji artlantis...ale mam ciągote do vray'a...naoglądałem się obrazków i miło byłoby poznać ten program

Do złożenia plansz i obróbki wizualek niezawodna "Foto szopa" ;)
See less See more
AutoCad 2000 bądź 2006 --> 3dsmax 8 --> Photoshop CS :) taka kolejność

VRay mi od jakiegoś czasu nie działa więc efekty nie są maksymalnie realistyczne no ale już wkrótce się to zmieni :devil:
- koncepcyjnie sketchup
- właściwe wizki to model z AutoCADa + wykończenie w 3ds
- render to VRay
- postprodukcja PS

to tyle ode mnie :] może sie kiedyś tu przydam ;]
See less See more
sketchup + archicad-> vray->photoshop
i trochę 3ds ;)
Widać, że jak na razie wszyscy używamy podobnej "palety" :colgate: różnice do. tylko programów do renderingów...czyli będziemy sobie pomocni jednym słowem. :)

PS. Jak będę mieć coś konkretnego to podrzucę.
Tak więc do form organicznych polecam Rhino...są konwertery dla archicada które zamienią plik 3ds na plik .gsm więc nie ma problemu z wstawieniem modelu wykonanego w Rhino do AC jako element biblioteczny.
;)
masz jakiś tutorial (albo możesz pokrótce napisać) jak wstawiać do ArchiCADa rzeczy zrobione w Rhino?

Gracias
See less See more
^^ Tu masz konwerter do pobrania

http://www.graphisoft.com/ftp/techsupport/downloads/goodies11/INT/3DStudio.zip

Instalujesz go w folderze dodatki i w ArchiCadzie pojawia Ci się w zakładce Projekt>Dodatki...tylko w Rhino musisz zapisywać jako pliki 3ds'a a nie rhinowskie.

edit: A to na dowód że działa:

Moje pierwsze efekty pracy łączenia tych programów...taki organiczny element identyfikacji w surowym i prostym wnętrzu...(render roboczy z ArchiCada)
See less See more
Kuleczka!

Tu mała zabawa światłem, materiałem raytrace i jest kuleczka w 3ds. U mnie niestety bez fajnego renderera i widac różnicę :|

i coś bardziej pokręconego, daje radę :)
See less See more
3
^^ Ogromna różnica w cieniach...widzę że faktycznie nad "modo" trzeba się poważnie zastanowić..
a ja troszke innaczej niz poprzednicy:

Autocad (ewentualnie Archicad) (do splajnów)+ 3d MAX (do modelowania)+ V'Ray (do renderingu)+ Corel PhotoPaint (do retuszu)

...tak juz mam, ze zaczynalem uczyc sie retuszu na photopaincie i photoshop (choc umiem) po prostu mnie wnerwia swoja powolnoscia i brakiem kilku narzedzi z corela (moze nie tyle brakiem co wieksza trudnoscia w ich uzyciu). Musze jeszcze napisac, ze z racji szybkosci uzywam nadal wersji 7.0 ;)
See less See more
^^ Ogromna różnica w cieniach...widzę że faktycznie nad "modo" trzeba się poważnie zastanowić..
hmm jakby to wytłumaczyć;)
po 1. nie ma programu renderującego tak więc rendering jest podstawowy prosto z 3dmaxa. Vray z odpowiednimi ustawieniami wierzę, iż by dał czadu
po 2. cienie to zwykłe area shadows z 3dmaxa, rodzajów cieni jest do wyboru trochę + rozmaite ich ustawienia jak gęstośc, odcień i takie tam więc można się dłuugo i fajnie wszystkim bawić, tak samo jak światłem, które tu też jest tylko rzucone :). Program nie jest winny temu że to tak wygląda a lenistwo
po 3. wrzucanie obrazków przez tinypic.com jednak konkretnie niszczy ich jakość
See less See more
Odświeżam wątek.
Wziąłem się za pobliski mi Młyn Lelitów nad Dłubią w Nowej Hucie.
Myślę o czymś multi funkcjonalnym, dowolnemu kształtowaniu przestrzeni czyli open space. Wydaje się to dziwnym pomysłem w zabytkowym budynku, ale szczęście w nieszczęściu gdy PZZ się wynosiło z młyna, aby zabrać maszyny wypruli wszystkie ściany i stropy, więc teraz mam większa dowolność kreowania wszystkiego ;).
Przewidziałem przeszklony łącznik między budynkami, centralny punkt projektu + nadbudowa na mniejszym ceglanym budynku i jakiś efektowny (no właśnie jaki?) dach na wyższym - podświetlany z poliwęglanu, albo jeszcze coś innego? Jeśli macie jakieś pomysły, podpowiedzi, zastrzeżenia PISZCIE KONIECZNIE :)
Na początek fotki - stan istniejący.

I prace w 3ds Max'ie
Osobiście niezbyt podoba mi się zakończenie dachu od frontu. Coś jest nie tak z tym wielkim oknem, ale nie mam na nie pomysłu...
See less See more
5
Ja bym zrobił taki sam dach nad tym drugim budynkiem jedna z założeniem że zsostanie usunięty tynk i odsłonięte i wyeksponowane cegły wtedy to będzie wyglądało wmiarę jednostajnie i będzie tworzyło fajny efekt...

Teraz ja mam pytanie bo jest jedna rzecz której nie mam zielonego pojecia jak zrobic...
Jeśli mam budynek w ArchiCADzie to jak przenieść go aby zrobić wizualizację w miejscu w którym uwazam że powinien byc czyli zrobiłem plabę i jak ją umieścić aby ona tam była na jednej wizualizacji?
See less See more
Ja bym zrobił taki sam dach nad tym drugim budynkiem jedna z założeniem że zsostanie usunięty tynk i odsłonięte i wyeksponowane cegły wtedy to będzie wyglądało wmiarę jednostajnie i będzie tworzyło fajny efekt...
Problem pojawia się gdy już zobaczymy co pod tym tynkiem jest. Bo na każdej ścianie co innego. Pustaki, beton, cegła...

Co do dachu na starszej części.
A może lepsze cos takiego jak na Caixa Forum w Madrycie?
See less See more
Piszecie, o słabym efekcie renderingu w gołym 3ds max, ale przecież w tym programie jest wbudowany znakomity renderer Mental-ray - równie dobry, jeśli nie lepszy od V-ray. Trzeba tylko przed renderingiem wybrać z listy w którymśtam okienku mental-ray.
O szczegóły nie pytać, bo dopiero zaczynam się bawić...

Do tej pory używałem zestawu autocad, sketchup+v-ray, photoshop lub corel draw

Mam linka do fajnego tutoriala dotyczącego renderingu w mental-ray:
http://www.forum3d.pl/f3dwork.php?id=22
See less See more
Pomógłby ktoś mi ?

Potrzebuję jakichś tuturiali do Vraya pod SketchUpa. Samego Skech Up mam opanowanego na 6, ale z ustawieniami V-ray mam problem. Na necie niestety znajduję tylko toturiale do V-raya pod 3dsMaxa
1 - 20 of 35 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.