SkyscraperCity Forum banner

[Architektura] "Vice Miss" Polski

16806 Views 84 Replies 47 Participants Last post by  dexter2
8
Witam!

Istnieje już na forum kilka wątków poświęconych kaszalotom, gargamelom i innym gniotom dla poszczególnych miast. Moja propozycja jest taka, aby umieszczać tu zdjęcia ze wszystkich miast, również tych mniejszych, gdyż co zrozumiałe, poziom architektury w takich ośrodkach jest odpowiednio słabszy. Generalnie umieszczajmy tutaj zdjęcia budynków z całego kraju, które wywołują u nas łzy (śmiechu lub płaczu) ;) Chciałbym oczywiście, żeby obyło sie bez kłótni i obrażania innych miast.

Zacznę więc od czegoś z mojego podwórka:

ZUS - Jelenia Góra

Parking, rok budowy 2000/2001

Dalej Głogów - Lidl , chyba juz powszechnie znany na forum:

Czekam na Wasze zdjęcia.
See less See more
1 - 20 of 85 Posts
Miejscami jakby południowo amerykańskie klimaty... jak dotąd wszystkie przykłady w tym samym stylu
8
Pierwsze dzieło nie wymaga komentarza.

Blue City (niestety nie mogłem znaleźć lepszych zdjęć)

Czarny Kot
większa roździelczość

KDT

Millenium Plaza

Gdański

Sobieski
See less See more
Kurcze, a Solpol to kiedyś był 'powiew nowoczesności'...
Miejscami jakby południowo amerykańskie klimaty... jak dotąd wszystkie przykłady w tym samym stylu
Oznacza to, że postmodernizm nie trafia w gusta szarych odbiorców, zwyczajnych kowalskich, a nawet takich, którzy o architekturze mają ciut wiecej pojęcia niż tylko "przedwojenne", "powojenne", "prlowskie" i "starówkowe". Postmodernizm zwyczajnie szpeci.
Poznań też się ma czym pochwalić:nuts:

zameczek na Zwierzynieckiej:
stwór ze Śródki:
Gorszej rzeczy niż Coll. Stomatologicum w Poznaniu nie ma:

Na drugim miejscu Sheraton:

A gdzie słynna, monumentalna i jakże przepiekna Poznań Plaza? :p
imo stomatologium nie jest wcale takie zle, przypmina niektore projekty arup...

Ograniczona Odpowiedzialnosc Ortograficzna
3
Kalisz - biurowiec przy Aleji Wolności

Czyli jak okreslił ervinn : "to wygląda jakby sie do tej kamienicy jakiś nowotwór przyczepił" :lol::lol::lol:
See less See more
Lidl z Głogowa mnie rozwalił. Ogólnie super temat, lubię oglądać zdjęcia tak nieudanych i kiczowatych budowli - jest się z czego pośmiać, ale z drugiej strony przykre to wszystko i zwraca ku refleksjom.

Aha, na ostatniej warszawskiej wystawie Plany Na Przyszłość można było kupić katalogi z wizualkami z poprzednich lat. Najstarszy katalog, z 1998 roku, kosztował 5 zł a 85 % z zaprezentowanych tam projektów to własnie styl jak zaprezentowany wyżej Solpol, ZUS czy Zeco. Najgorsze jest to że taki sam procent tych projektów powstał, wiadomo kiedyś to był powiew nowoczesności, tyle że z czasem ten powiew przemienił się w tandetę.
Łódzki Saspol; u mnie na os. byłby ładny, na Piotrkowskiej to dno.
See less See more
3
WWa, Zepter

Polsat

TVP
See less See more
2
Parking, rok budowy 2000/2001
My mamy lepsze rok budowy 2007

Całość będzie grodzona i chroniona
See less See more
Obecnie Polsat da się jeszcze przeżyć. Ciekawszy będzie po rozbudowie :D

:eek:

Szalony sen architekta...:doh:

Widze, że w stolicy królują siedziby telewizji ;)
1 - 20 of 85 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.