SkyscraperCity banner

1 - 20 of 291 Posts

·
Registered
Joined
·
2,332 Posts
Discussion Starter #1
Представиха официално зала "Арена Шумен"

5 600 кв.м ще е разгънатата площ, на която ще бъде разположена многофункционалната зала „Арена Шумен“.Максималният капацитет на местата в нея ще е 2300 седалки, като 1500 от тях ще са стационарни. Съоръжението ще е с едно полуподземно ниво и две надземни.

Така накратко очертаха параметрите на „Арена Шумен“ архитектите Валери Иванов и Калин Колев от архитектурно студио „АТЕК-ВД“ София, които са част от екипа, изготвил идейния проект на залата.„Арена Шумен“ е част от по-голям комплекс, който ще бъде изграден. Залата е многофункционална. В нея ще се провеждат, както спортни прояви, така и изложби, концерти, конференции и други мероприятия“, обясниха замисълът си архитектите Иванов и Колев.Те допълниха, че „Арена Шумен“ е проектирана за почти всички видове спортни състезания, с изключение на спортна гимнастика, за която изискванията са за много по-големи мащаби.

Габаритът на игралното поле е минимум 30.00 м /45.00 м Над игралното поле светлата височина е минимум 12.50 м до най-ниската част на металната покривна конструкция.„Игрището ще е с постоянен паркет, което ще се покрива с друг вид настилка, според нуждите на провеждащото се мероприятие“, обясниха проектантите.

Те допълниха, че 1500 ще са постоянните места в съоръжението. При необходимост ще има възможност да се поставят 2 реда сгъваеми трибуни и преместваеми седалки, с което капацитетът се увеличава до 2300 места. На полуподземен етаж ще са разположени зала за загряване, фитнес, спортно-технически кабинети и складови помещения. На нивото, където е теренът, е предвиден лекарски кабинет, допинг контрол. На второ ниво са оформени зони за ВИП гости и за медии със зала за пресконференции и самостоятелни входове от полуподземното ниво.

Основният автомобилен и пешеходен подход към залата ще е от ул. “Марица“ на югозапад. В североизточната част на имота е обособена зона за разполагане на наземен автомобилен паркинг за минимум 285 автомобила.

Kметът Любомир Христов изрази надежда до края на 2017 година залата в Шумен да бъде построена. Той допълни, че на следващ етап ще се пристъпи към изграждането на игрища и басейн в пространството около залата, както и на хотел и жилищни сгради.

Информацията е от ШУМ.БГ
http://www.shum.bg/index.php?item=146035

 

·
levski forever
Joined
·
12,147 Posts
Пропуснал съм го това. Значи от доста време се подготвят нещата за този проект.
 

·
Registered
Joined
·
35,451 Posts
Представиха проекта за изграждане на многофункционална спортна зала в Шумен

Предстои да се проведе търг и на 17 ноември ще бъдат отворени офертите за избор на изпълнител.

Доцент Валери Иванов, преподавател и заместник-ректор на УАСГ, и архитект Калин Колев представиха в понеделник пред шуменските архитекти, строители и проектанти проекта за изграждане на многофункционална спортна зала в Шумен. Арх. Иванов е ръководител и на проектантското студио „АТЕК-ВД" ЕООД, което работи в областта на устройственото планиране, жилищните и обществени сгради, производствените комплекси.

По думите на арх. Иванов проектът за многофункционална спортна зала предлага най-модерните тенденции в изграждането на подобен тип съоръжения. „Предвидили сме изключително къси и ефективни комуникационни връзки в съоръжението. Направили сме всичко необходимо различните потоци от ползватели на залата - спортисти, зрители, журналисти, ВИП-персони, да бъдат разделени, да функционират достатъчно самостоятелно и независимо. Позволили сме си да разположим всички основни зони на залата на най-целесъобразните от наша гледна точка позиции, така че залата да функционира като единен комплексен организъм и да създава благоприятни условия за различни видове дейности. Залата е лесно пригодена за различни масови - спортни, културни, социални събития, така че тя наистина може да се превърне в мощен вторичен обслужващ център на градското пространство."Залата е част от един по-голям комплекс, който е разположен на бившия военен терен - пети полк. В него ще има надземен паркинг, паркова среда, три игрища, открит басейн със съблекални, предвидено е изграждането на хотелски комплекс. Основният подход е откъм улица „Марица", има направени подходи и от страна на останалите улици, достъп за хора с увреждания, обясни архитект Калин Колев.Залата ще бъде разположена на терен от 2600 кв.м разгъната застроена площ. Капацитетът й е 2300 места, от които 1500 стационарни. Предвидена е да приютява почти всички видове спортове за зала, без спортна гимнастика. "Покривната конструкция е отражение на концепцията ни за необходимите обеми. Той е съобразен с височината на различните спортни игрища и местата за публиката. Конструкцията е от стоманобетон и осигурява устойчивостта на съоръжението. Сградата е поставена в паркова среда, в която са разположени спомагателни съоръжения - детски площадки, фитнес на открито и т.н.", обясни архитект Колев.Кметът на община Шумен Любомир Христов изрази надежда, че залата може да бъде изградена до края на следващата година. „Осемте милиона лева, които ще получим от държавата, са за построяване на сградата, на паркоместата и зелените площи, за всичко останало ще търсим допълнителни инвестиции". По думите на заместник-кмета по строителство и екология инж. Боян Тодоров всичко необходимо от страна на общината е направено, пусната е обществената поръчка за избор на изпълнител на СМР, има издадено строително разрешение, има осигурени средства. Предстои да се проведе търг и на 17 ноември ще бъдат отворени офертите за избор на изпълнител.
http://www.citybuild.bg/news/predstaviha-proekta-izgrazhdane/33031
 

·
Registered
Joined
·
50 Posts
8млн. държавни пари за поредния ПР ефект.

В същото време през 2016 за фонда за лечение на деца в чужбина бяха заделени едва 7млн, които разбира се са недостатъчни.
Стига се дотам, че през пет минути гледаме по ТВ или четем в нета за поредната ДМС кампания.

Но не! Шумен- този град със знаменити спортни колоси, тази концертна столица на североизтока не може без нова зала.
Това съоръжение ще е поредният спортен обеккт, подобно на Колодрума в Пловдив, който няма да бъде на печалба, а за поддръжката пак ще се ядат държавни пари.

За съжаление никой не гледа по-далеч от следващите избори.
 

·
Registered
Joined
·
11,953 Posts
Абе не знам къде какво се прави, но като и гледам капацитета на залата в Шумен мисля, че точно ще пасне на града. Явно си се увлякъл да иронизираш, но не знаеш, че през 90-те имаше баскетболен отбор Фикосота Шумен, който беше сред най-добрите в България и бе много популярен в града. Така че откъм заетост ако не се управлява по съвсем глупав начин не вярвам да е кой знае какъв проблем. И стига сравнения със злополучния пловдивски колодрум. Там това му е проблема, че е колодрум а не нормална спортна зала. Това е бутиков проект, който в момента се мъчат да го приспособят за стандартна зала, но никога няма да могат.
 

·
Registered
Joined
·
2,332 Posts
Discussion Starter #8
Можеше поне първата страница от темата да не е изцапана, но отново е непосилна задача. Явно шуменци сме по-простосмъртни от другите градове сдобили се с подобни зали и не заслужаваме да отидем на един концерт или каквото и да е в зала построена след 1960-та.
Миналата седмица имаше концерт в зала "Младост" на Васко Василев и билетите бяха разпродадени месец преди него. Наложи се да се пускат ограничен брой билети за правостоящи, които също бяха изкупени. Поредно доказателство, че Шумен и шуменци заслужават подобно съоръжение.
 

·
Registered
Joined
·
59 Posts
2000 души капацитет на зала за Шумен е напълно адекватно! Смятам, че няма как да стои празна на различни мероприятия. Не виждам никаква драма, а напротив само развитие и добро проучване на нуждите.

Има ли някъде снимки с рендери/проекти с вътрешността на залата?
 

·
Registered
Joined
·
2,332 Posts
Discussion Starter #10
2000 души капацитет на зала за Шумен е напълно адекватно! Смятам, че няма как да стои празна на различни мероприятия. Не виждам никаква драма, а напротив само развитие и добро проучване на нуждите.

Има ли някъде снимки с рендери/проекти с вътрешността на залата?
И аз се надявах такива да видя, но все още няма. Надявам се в скоро време да има.
 
Joined
·
1 Posts
2000 души капацитет на зала за Шумен е напълно адекватно!
Как ще е адекватно?

Ботевград - население: 20 194, Спортна зала: 4500, бюджет 7,02 млн. лв (1 400 лв./място)

Силистра - население: 32 868, Спортна зала 3000 места (проект) , бюджет: ?

Перущица - население: 5 058, Спортна зала: 1000 места, бюджет: 4,8 млн лв. (включва фитнес, сауна, масажна зала)

Панагюрище - население: 17 755, спортна зала: 2000 места, бюджет: 14 млн. лв. (Арената разполага и с тренировъчна зала с площ около 1200 кв.м, с 250 места, която може да функционира и като самостоятелен обект.)

Шумен - население: 77 709, спортна зала: 1500 седящи места, бюджет 8 млн. лв. ????

Шумен е областен град, да не говорим, че при големи прояви ще има много гости от близки областни градове като Търговище и Разград (както се случва с Лудогорец). Да не говорим, че "умните" ни управници изпуснаха страхотна възможност за реализиране на публично-частен партньорство, като освен спортна зала, можеха да бъдат изградени множество търговски площи (така правят на запад)...

Тази зала е НУЖНА НА ШУМЕН... но този проект е прах в очите, просто да се построи там нещо, да се усвоят едни пари и да залъжем гласоподавателя, щото следващите избори се виждат на хоризонта... Този проект трябва да бъде преосмислен!

P.S. Нямам право да поставям линкове, затова трябва на доверие да приемете данните ;) Като направя 10 поста ще го едитна този пост и ще сложа и линковете.
 

·
the vulgo bulgo
Joined
·
13,574 Posts
Много ясно, че е важна залата за Шумен, не знам защо се обяснявате на някои хора...:bash:
 

·
Registered
Joined
·
59 Posts
Е добре де... не се хващайте за думата "адекватно"... Просто изхождам от принципна моя позиция, че в спортно-инфраструктурен аспект на България са й нужни функционални малки стадиончета и зали - просто нямаме публика... а инак не се и съмнявам, че в Шумен на 1 или 2 по-големи събития може да се съберат и 15 000 човека..., само дето на останалите през годината ще има 500.....
А кой изпрал, кой откраднал и прочие.... не смятам да коментирам в този форум...
 

·
Registered
Joined
·
2,332 Posts
Discussion Starter #15
Четири обединения с оферти за строежа на „Арена Шумен“

Четири оферти са подадени до крайния срок 11 ноември за участие в обявената обществена поръчка от общината за строеж на нова многофункционална спортна зала „Арена Шумен“.

Днес комисия в състав: инж. Валентина Йорданова, арх. Дияна Стефанова, юрисконсулт Цвета Иванова и външните експерти Даниела Димитрова и Пламен Минчев отвори подадените оферти по реда на тяхното постъпване.

Да изградят модерното съоръжение на терена на Пети полк с оферти се явиха: ДЗЗД „Многофункционална зала Шумен“, в което участват Главболгарстрой АД, ГБС Пловдив АД, ГБС Варна АД; обединение „Шумен спорт“, в което влизат „Хидрострой“ АД и Ателие „Серафимов – архитекти“ ООД; РСА „Спорт София“ (РС „Инженеринг“ ООД и „Амфион“ ООД); „Шумен спорт“, в което участват Джи Пи Груп АД, ПМ „Архитекти“ ЕООД, „Атек-ВД“ ЕООД.

Предстои комисията на закрити заседания да разгледа офертите, след което ще определи датата, на която ще бъдат отворени ценовите предложения на участниците.

Стойността на обществената поръчка за строежа на новата многофункционална зала в Шумен е 8 млн. лв.

ШУМ.БГ

Имате ли наблюдения за работата на тези фирми? Аз освен ГБС и "Хидрострой" другите не са ми ясни. Интересното е, че "Атек-ВД" са автори на проекта и няма да се изненадам ако спечели сдружението, в което участват.
 

·
levski forever
Joined
·
12,147 Posts
За ГБС и Джи Пи Груп няма какво да говорим. Първите построиха доста зали, а и какво ли още не в страната, а вторите само преди няколко месеца показаха какво могат на Западната дъга на Околовръстното на София. Също така съвсем наскоро започнаха изграждането на доста голям смесен проект (жилища и офиси) в София:http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1956867

РС „Инженеринг“ пък построиха залата в Ботевград:http://www.rseng-bg.com/index.php?menu=12&id=17&proj=1

Само „Хидрострой“ АД не са ми много ясни. Май са предимно подизпълнители в магистралните лотове.
 

·
levski forever
Joined
·
12,147 Posts
"Хидрострой" не правиха ли ремонта на залата във Варна? Аз очаквах да се появят и "Аргогруп", но ги няма.
Да, сега видях, че те са ремонтирали залата. Също са построили и Северната скоростна тангента на София.

"Аргогруп" май нямат опит в строителството на спортни обекти. Изключвам ремонтите на секторите Б и Г на Герена :)
 

·
Registered
Joined
·
3,521 Posts
"Хидрострой" не правиха ли ремонта на залата във Варна? Аз очаквах да се появят и "Аргогруп", но ги няма.
"Хидрострой" правиха ремонта (просто им "подариха" едни пари без конкурс), а Ателие „Серафимов – архитекти“ ООД е автор на новата визия (отвътре) на "Конгресна".
 
1 - 20 of 291 Posts
Top