SkyscraperCity Forum banner
1 - 5 of 5 Posts

·
Registered
Joined
·
608 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Un român îşi pune definitiv amprenta în Asia! Arhitectul Dorin Ştefan a câştigat concursul pentru proiectul Turnului din Taiwan, o clădire care urmează să devină o noua emblemă a ţării asiatice.

Construcţia va avea cel puţin 300 de metri înălţime şi va cuprinde o terasă imensă, un restaurant şi mai multe spaţii de birouri.
Constructia începe în 2012 şi ar trebui să fie finalizată în următorii doi ani. Taiwan Tower va fi cea mai înaltă structura din Taichung, al treilea oraş ca mărime din ţară. Turnul nu va fi însă cel mai înalt zgârie-nori din insulă. În capitala Taipei există deja o clădire de 508 metri.

În ultimii 20 de ani, semnătura lui Dorin Ştefan a marcat fundamental arhitectura Bucureştiului, dar şi a altor clădiri importante din oraşe mari ale României. Dorin Ştefan are 60 de ani şi este singurul arhitect român ale cărui lucrari apar în atlasul arhitecturii mondiale.

http://www.realitatea.net/arhitectu...tru-proiectul-turnului-din-taiwan_768985.html
 

·
Registered
Joined
·
10,210 Posts


Lucrările vor începe in 2012 si se vor finaliza in 2014
Dorin Şerban a ajuns să participe la acest concurs „din cauza crizei”. „Pentru ca nu mai sunt lucrari pe toate drumurile, am zis să participam şi la concursuri, să ţinem biroul în priză. Deci, uite un efect pozitiv al crizei”, a declarat acesta pentru hornews.ro.
La acest proiect, Şerban a lucrat aproximativ două luni. „Va fi o structură cu o înălţime de circa 350 m, ca un turn de televiziune. Pe acest turn, glisează ca nişte ascensoare câteva zeppeline lungi de circa 100 m. Imaginaţi-vă un turn pe care se vor plimba 8 lifturi uriaşe, în formă de zeppelin”, a explicat acesta.
Turnul va avea o zonă de observare - de unde turiştii pot vedea oraşul Taichung, dar şi Taiwan Strait, o strâmtoare care separă China de Taiwan -, un restaurant şi un spaţiu de birouri. Construcţia acestuia va începe în 2012 şi va dura doi ani, potrivit administraţiei din Taichung, care finanţează proiectul. „După estimările noastre, turnul va costa circa 500 de milioane de dolari”, a declarat arhitectul.

Cum s-a născut ideea
„Am pornit prin a le studia cultura şi tradiţia. Aşa am aflat că 8 este numărul lor norocos. Iniţial ne gândeam la un trifoi sau la şapte, dar numerele sub 8 nu sunt numere bune. De aici au ieşit cele 8 ascensoare. De asemenea, am aflat că există un copac fizic şi unul ideatic, money tree. Un copac care nu are un nume, dar care seamănă cu un bonsai, cu tulpina făcută din mai multe tulpini mici, împletite, cu câteva frunze în vârf. Imaginea turnului nostru, cu cele 8 zepeline sus, seamănă cu acest copac. Probabil că acesta a fost şi elementul care ne-a propulsat în concurs. Turnul este un fel de Turn Eiffel, un loc de unde poţi vedea de sus oraşul. Pe lângă rolul de belvedere, va adăposti un muzeu, un restaurant şi câteva birouri”.
www.bzb.ro
 
1 - 5 of 5 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top