SkyscraperCity Forum banner

Arhitektura realsocijalizma

11371 Views 51 Replies 17 Participants Last post by  starcooler
Nekome se sviđa, nekome ne, ali realsocijalizam je definitivno imao svoj stil gradnje. Četvrtaste divove za ponosnu radničku klasu istočnog bloka.
Pravio ih Pera, iz bivšeg DDR-a.
Dajte da ovdje napravimo galeriju tih monumenata i nijemih svjedoka jednog vremena.

Banja Luka

See less See more
1 - 20 of 52 Posts
Neki commieblockovi iz malo kasnijeg perioda bar 10 puta bolje izgledaju od ovog sto se sad uglavnom gradi(osim sto su nove sveze okrecene). Posebno volim one sa ukrasnom zutom opekom i krovom, visine ~10 spratova ili manje spratova. Vidjao sam ih po dosta gradova.

Mada pitanje je da li to spada u real-socijalizam. Bolja definicija ^^ stila je brutalizam.
See less See more
Ево још мало слика комунистичке Бањалуке ;)

See less See more
2
Neki commieblockovi iz malo kasnijeg perioda bar 10 puta bolje izgledaju od ovog sto se sad uglavnom gradi(osim sto su nove sveze okrecene).
Da, građene su dosta kvalitetno i po PS-u, neke su ružne a neke dobro izgledaju i sad, mada se o ukusima ne treba (previše) raspravljati, dok je danas pravna regulativa dosta labava pa neimari najčešće štede na svim materijalima...
See less See more
Ево још мало слика комунистичке Бањалуке ;)

Apropo kvaliteta...
Ta tri nebodera su među najstarijima u gradu, građena u saradnji sa japanskim inženjerima, i preživjela su zemljotres 1969. koji je sravnio Banjaluku sa zemljom.
See less See more
Ко би рекао? Ја имам осећај да су они рађени од стиропора. Хотел Славија је лепо изгледао.

А ова улица на данашњем Тргу Крајине изгледа фантастично. Да сада ту постоји улица, решен би био саобраћајни колапс у центру града.
See less See more
Pvle hvala na slikama:) nadam se da smijem se posluziti

See less See more
3
Naravno. ;) Inače meni su ta 2 nebodera na bulevaru C.Dušana sasvim OK, ne bih imao ništa protiv da izgrade još par po istom projektu....samo da ne šarene previše sa fasadama.
РеалСоцијалистичкоМодернистички (!?) поглед са мог прозора ;)

Једном речју - УЖАС
See less See more
3
Bilo bi dobro da blokove ovako presvuku kao u Moskvi
See less See more
sablja je li to kaporova? tj vilsonova?
Обратите пажњу на ову моју другу слику. На задњем спрату зграде колико је, вероватно нека жена цвећа натрпала на прозоре ;)
Ја сам у Николе Пашића. Ово је поглед на двориште иза Синдија 1.
a jeste jeste, zbunila me ta kuca roza
РеалСоцијалистичкоМодернистички (!?) поглед са мог прозора ;)

ovo mi djeluje klaustrofobično :)
See less See more
^^ to djeluje katastrofa, citav zivot sam u BL i nisam to nikad vidio.
1 - 20 of 52 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.