SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 1718 Posts

· Moderator
Joined
·
44,968 Posts
След продължително изчакване и натиск за нова тема е крайно време да я създадем, тъй като по обекта вече се извършват строителни дейности. Страницата ще бъде променена след получаване на окончателни данни от Артекс, които са изпълнител на обекта.


Официалната страница на обекта:
http://www.arteks.net/Zlaten Vek


Засега окончателно знаем само етажността - 34 етажа според информационната табела:Малко снимки от първите дни могат да се намерят тук:

Ето и малко снимки от днес от обекта:
https://murphystreet.wordpress.com

Както и най-новите снимки:


Окончателни данни няма, ноооо пушек и кал се вдига с пълна пара:И все пак една обширна статия за цвят:


Жилищният небостъргач на Лозенец


Високите сгради в София се увеличават с още една - 34-етажен жилищен проект на "Артекс" до хотел "Маринела"

С растящите цени на имоти и пропускливите правила за строителство в София започнаха да се строят дузина високи сгради, разпръснати из целия град. Засега шампион е "Лозенец" с два проекта и желания за още няколко. Седмица след като Столичният общински съвет разреши 215-метровия рекордьор "Парадайс тауър" в южния край на квартала, на 1.5 км надолу по бул. "Черни връх" започна строежът на 34-етажна сграда.

Историята на проекта на ул."Златен рог" №10 започва преди поне десет години и в нея участват общинската фирма "Софийски имоти", току-що постъпилият на работа главен архитект Петър Диков и двама инвеститори с мащабни идеи. В крайна сметка небостъргачът ще бъде построен от строителната компания "Артекс". Новата 120-метрова сграда ще е с около 1/4 по-висока от съседния хотел "Маринела" и по информация от базата данни за проекти в строителството pds.bg ще има разгърната застроена площ 31.5 хил. кв.м. Вместо първоначално планираните офиси след завършването на проекта, което е планирано за април 2019 г., в "Лозенец" ще се появи първият жилищен небостъргачи на София.

Десетгодишно начало

Към днешна дата инвеститор в сградата е компанията "Кристела" на собствениците на "Артекс инженеринг" Пламен и Весела Мирянови, които имат десетки завършени жилищни сгради в столицата. Първоначалното разрешение за строеж е дадено през март 2007 г. от главния архитект Петър Диков на името на фирмите "Джи Би Ай - 91 Жанета Младенова", ЕТ "Румен Марков - Джоинт билдинг инвестмънт" и техните собственици Жанета Младенова и Румен Марков. Тогавашният проект е за "административна сграда на 34 етажа с подземни паркинги".

Първите данни за този терен в Имотния регистър са на името на същите собственици. През 1999 г. част от мястото, на което ще бъде построен небостъргачът, е ипотекирано заедно с други терени край Банкя в свързаната с групировката СИК Първа източна международна банка (днес Интернешънъл асет банк). Няколко години по-късно разследване на "Капитал" показва, че със сделка от 27 юни 2002 г. общинската фирма "Софийски имоти" се е съгласила да изплати на Първа източна международна банка вземането на "Джи Би Ай - 91 Жанета Младенова". В замяна общинското дружество е получило правата върху учредените като обезпечение по вземането ипотеки на имотите. Към онзи момент не става ясно защо "Софийски имоти" се е решила да стане страна в тези взаимоотношения, подписвайки договора за цесия и ставайки по този начин кредитор на ЕТ-то.

Историята на имота оживява отново пет години по-късно с разрешението за строеж от януари 2007 г. По това време София все още няма нов Общ устройствен план (ОУП) и подробни устройствени планове с конкретни параметри на застрояването. Градското планиране се случва по документ от 60-те години на миналия век, но подобни големи проекти се промушват през направление "Архитектура и градоустройство" с частични изменения на устройствените планове.

През 2007 г. Румен Марков и Жанета Младенова създават фирмата "Кристела", която оперира с имота и до днес. След като взима разрешението за строеж, "Кристела" ипотекира правото на строеж на бъдещата сграда за 14 млн. лв. към Уникредит Булбанк. Заемът е предоговорен в края на миналата година, като размерът е същият, има нови ипотеки върху земята и вероятно по-дълъг срок.

Според приетия две години по-късно Общ устройствен план теренът на ул."Златен рог" №10 попада в зона за високоетажно жилищно строителство - с височина над 15 м, но с максимална кота корниз от 26 м.Но промяната не засягавече разрешените проекти, т.е. и този в "Лозенец".

В следващите няколко години строежът на небостъргача в "Лозенец" така и не започва. Обяснението е кризата на пазара на имоти. През 2010 г. формално е отворена строителна площадка (т.е. сложена е ограда), без там да е извършвано каквото и да е строителство. В края на 2012 г. това дава основание на арх. Петър Диков да презавери изтичащото разрешение за строеж, защото "строителството е започнало, но не е завършен грубият строеж".

Когато законът помага

В следващите няколко години теренът на ул. "Златен рог" е обявен за продажба, а купувачът "Артекс" се появява през 2015 г. През август на същата година Пламен Мирянов и Весела Мирянова откупуват "Кристела", съответно и дълга към Уникредит Булбанк, за 14 млн. лв., от Румен Марков и Жанета Младенова за цена от 80 хил. лв. През миналата година компанията купува и всички малки парцели в съседство - на улиците "Вискяр планина" и "Капитан Тодор Ночев", които са собственост на "Софийски имоти". Сделките са на обща стойност близо 2 млн. лв.

Вече презавереното веднъж разрешение за строеж отново наближава края на 5-годишния законов срок, в който инвеститорът е длъжен да започне строителство. Затова в края на 2016 г. "Кристела" иска от направление "Архитектура и градоустройство" второ презаверяване на документа. Междувременно обаче парламентът е приел промени в Закона за устройство на територията,които засягат бъдещия небостъргач по два начина. От една страна, срокът за завършване на подобни проекти се удължава на 10 години от "започване на строителството на елементи на техническата инфраструктура". От друга страна обаче, ЗУТ вече ограничава възможността за презаверяване на строителни разрешения до веднъж, и то при съответствие "с предвижданията на действащия подробен устройствен план." "Артекс" се промушва между изискванията, като се позовава на 10-годишния срок от (макар и формалното) започване на строежа през 2010 г. Така внесената между първо и второ четене на закона поправка автоматично удължава срока и в началото на 2017 г. "Артекс" оттегляискането за презаверяване на разрешението за строеж, а общината връща на инвеститора заплатената такса от 260 хил. лв.

Гледка: цена от 3000 евро

Пълните детайли около сградата все още не са ясни. Разрешението за строеж все още е за "административна сграда", но вероятно ще бъде променено на жилищна в хода на строителството. Първоначалният проект на Джи Би Ай включва амбициозни и скъпи планове за осем подземни етажа за паркинги, обясниха източници на "Капитал", близки до казуса. Сегашният план обаче е променен и голяма част от паркоместата ще бъдат изнесени във външен паркинг в купените от "Софийски имоти" съседни парцели.

До средата на годината ще има конкретно разпределение на апартаментите в сградата, обясниха от "Артекс" на обаждане на клиент. Това вероятно ще са едни от най-скъпите жилищни имоти в София, като и в момента от фирмата говорят за сградата като за "черешката на тортата" в София. Първоначалната цена, която в момента коментират от екипа продажби на "Артекс", е 3000 евро на квадратен метър.

Весела Мирянова не отговаряше една седмица на мобилния си телефон, а на стария телефон за връзки с медиите също не вдигаше никой.

В компанията на "Маринела"

Вероятно хотел "Маринела" и близката сграда на "Енергопроект" съвсем скоро няма да са единствените високи силуети на хълма в кв. "Лозенец". А изграждащият се проект на "Артекс" няма да е самотен гигант. Районът е обсъждан като добро място за строеж на високи сгради още от времето на социализма, разказва арх. Илиян Николов,който е бил началник на управление "Архитектура и градоустройство", докато главен архитект на столицата е Стоян Янев. "Основно разбиране в градоустройството е, че високите сгради никога не предизвикват благоприятно впечатление, ако са сами, и е добре да бъдат подкрепени от ансамбъл от други сгради", обяснява той.

Напълно възможно е старата идея за района около "Кръста" да се реализира - според Общия устройствен план много от терените там са със "смесени-многофункционални" параметри, които позволяват високо строителство. Източници на "Капитал" потвърждават, че интереси към жилищни небостъргачи има към поне три други парцела в района.


Първият висок блок на "Артекс"
"Артекс" вече имат един висок проект, срещу който имаше протести: сградата "Диамант" в "Дианабад", на мястото на бившия завод "Фурнир". По план тя ще бъде висока 67.5 м и ще е на 21 етажа.

Проблемът е, че през 2013 г. по време на обществено обсъждане жителите на квартала и бившият главен архитект на София Петър Диков са се споразумели, че максималната височина на новите сгради в район "Изгрев" ще бъде 33 метра. Жителите на квартала настояват за тази височина, тъй като по-високите сгради биха засенчили апартаментите от околните блокове. Със заповед от 17 декември 2015 г. обаче, малко преди арх. Диков да напусне поста, той нанася изменение в приетия ПУП, въпреки че преди това е бил обещал определена височина за сградите. Затова и впоследствие жителите на околните блокове решават да протестират. По думите им строителят е казал, че те не са били уведомени за промяната и тя не е била подложена на обичайното обществено обсъждане, тъй като ставало дума само за един парцел от квартала. Преди няколко месеца "Артекс" излязоха с отворено писмо, в което оправдават височината така: "Високите сгради внасят динамика, ритъм, модерност в облика на града."
http://www.capital.bg/biznes/imoti/2017/04/21/2956576_jilishtniiat_nebosturgach_na_lozenec/
 

· Moderator
Joined
·
44,968 Posts
Discussion Starter · #2 ·
Предсои тази информация да бъде ревизирана, но засега:
ЗЛАТЕН РОГ, СОФИЯ, БЪЛГАРИЯ

2 съседни УПИ, находящи се на ул.Златен рог в престижния квартал Лозенец. Имотът е ситуиран на 100 метра от метростанция Черни връх и булевард Черни Връх, което го прави лесно достъпен от всяка една точна на града. Кемпински Хотел Зографски, се намира на броени метри, а прекрасния Южен Парк е на кратко разстояние пеша. Изготвен и одобрен Технически проект с Разрешение за строеж, за многофункционална сграда с жилища, офиси, апартаментен хотел и обществено обслужващи зони. Със своите 130 метра височина и местоположението си на едно от най-високите места в София, проектът "Златен Рог 10" ще бъде знаков за града.

С уникалното си местоположение и дизайн, Златен Рог 10 ще доминира силуета на София. От сградата ще се откриват неповторими гледки към града и планината, което ще прави престоя в нея несравнимо и незабравимо изживяване. Проектът е изготвен по стандартите за устойчива архитектура. В сградата са комбинирани различни сфери от модерния живот – работа, домашно ежедневие и отдих. Небостъргачът посреща посетителите в просторното входно лоби с височина 6,5м, на първия етаж. Това е място, където посетителите могат да се настанят удобно за да получат пропуск към съответния етаж. Във вътрешността на фоайето са разположени банков офис, лоби бар, център за услуги и фризьорски салон. Освен представителната функция на лобито, неговата най-важна функция е да разпределя и организира подхода към различните групи асансьори и достъпа до офисите, до хотелския комплекс, до апартаментите и ателиетата и до ресторанта. На втория етаж е предвиден ресторант с 172 места за посетители, като достъпа до него е чрез стълбище директно от лобито на сградата. Спортно-възстановителният център с плувен басейн 27 x 5 м. е на трети и четвърти етаж. В него са включени също така фитнес студио и спа комплекс. Офисите на 5 до 8 етаж предлагат удобни и просторни помещения за работа. Всеки офис разполага с добре осветени работни места, конферентни зали, кухненски бокс и собствена тоалетна. Хотелски комплекс с 25 луксозни апартамента е разположен на етажите от 9 до 13. За гостите на хотела са предвидени разнообразни услуги - почистване, кетъринг, ползване на ресторанта на втори етаж, химическо чистене и др. Всички необходими съоръжения и помещения за тези услуги са поместени в сградата. Рецепцията на комплекса се намира във фоайето. 70 апартамента и 32 ателиета заемат етажите от 14 до 34. Апартаментите и големите ателиета имат тераси, които в студените дни могат да се приобщят към дневните. В разпределение, апартаментите могат да бъдат организирани според конкретните нужди на клиента. Панорамната тераса на последния етаж е оформена като зона за отдих и срещи, с прекрасна гледка, на която всички живущи и гостуващи да могат да се наслаждават. Слънцезащитните, климатични и осветителни системи са взаимно свързани в централна система за управление. С цел постигане на устойчива архитектура, са комбинирани системи както за спестяване, така и производство на енергия. Сградата произвежда голяма част от необходимата й енергия чрез фотоволтаичната си инсталация и вятърните турбини на покрива. В първия етаж в сграда Б (имот V-410) са разположени приемна и кафе-сладкарница. Вторият, третият, четвъртият и петият етаж са офисни. В подземните си нива, двата парцела са обединени и в тях са поместени паркоместа за 218 автомобила, техническите съоръжения, площите за зареждане на сградата, велопаркинг, както и обслужващи помещения.

Застроителни параметри:

H – 130 м.

Застроена площ A – 1374 м2 Застроена площ B – 367,5 м2 Общо: 1 741,5 м2

РЗП подземно А – 8 244 м2 РЗП подземно B – 2 205 м2 Общо: 10 449 м2
Парко места: 264

РЗП надземно (А) – 35 165 м2 РЗП надземно (B) – 1 215 м2 Общо: 36 344 м2

Общо РЗП: 46 793 м2

Площи:

Жилищни – 25 000 m2 Офисни, търговски, хотел – 11 344 m2

Проектът е с Разрешително за строеж и всички съгласувателни книжа.
 

· Registered
Joined
·
368 Posts
kraxx, тъй като ти комуникираш с Артекс, питал ли си ги дали мисля да слагат камера. Те принципно досега мисля че на нито един техен обект не са слагали, но все пак това ще им бъде най-големият проект.
 

· Registered
Joined
·
5,187 Posts
Пламен Мирянов стана милиардер! Значи поредния небостъргач е на Артекс! Тихомълком ще изникне, без публична дискусия и ала бала.....
междувременно ще чакаме хотел Родина да се срути сам....
 

· Moderator
Joined
·
44,968 Posts
Discussion Starter · #7 ·
^^
Еми погледнато от друга гледна точка арх. Здравков на няколко пъти спомена, че има искане за строителство на високи сгради в района, но не беше категоричен, че те ще се осъществят поради предстоящи процедури...


http://citybuild.bg/news/glavniiat-arhitekt-sofiia/33807
 

· Registered
Joined
·
246 Posts
Интересно ми е на мен къде другаде има парцели за високо строителство в Лозенец?
Като цяло всяко УПИ на 3 улици в София е заплашено от подобен 30-50 етажен хой. Не без подкрепата на НИКМИ и т.нар. чл.27 от ЗУТ.
 

· Registered
Joined
·
1,435 Posts
Да, те сега ще построят 1000000 високи сгради в тая държава, то има 25 000 човека дето могат да си купят "нещо" в такива сгради , та не се притеснявайте, няма да засенчат миризливите панелки. 2030г. ще има 25-30 високи сгради в цяла София и това е , то просто няма нужда от повече.
 

· Registered
Joined
·
2,139 Posts
^^
То това е проблемът. Проектите са добри, но се строят до грозни кооперацийки, а някои дори и на калкан със същите или със супермаркети.
Градът става като една голяма циганска махала, където м-у наблъсканите къщурки и бараки се среща по някоя лъскава 3-етажна къща в бароков стил.
 

· Bulgaria
Joined
·
11,988 Posts
Тук е ролята на общината чрез градоустройствените планове да регулира строителството. И на държавата, която е оставила вратичка в закона за устройство на територията.

Тази сграда щеше да стои далеч по-добре, ако бе разположена на по-голям парцел без до нея да има други по-ниски, както и да има оставено озеленяване.
 

· levski forever
Joined
·
12,767 Posts
Не знам дали най-доброто решение е сградата да бъде долепена на калкан до по-ниска сграда, но със сигурност знам, че гледката долу е далеч по-трудна за преглъщане:Така че 1000 пъти повече предпочитам сградата да е долепена на калкан, отколкото още 10-20 години тази джунгла и този грозен калкан да загрозяват мястото.
 

· Registered
Joined
·
31 Posts
Вече си мисля, че повечето потребители тук просто имате фетиш към много високите сгради, без оглед на всякакви други архитектурни и градоустройствени характеристики. Съжалявам да го кажа, ама архитектурен любител с вкус никога не би подкрепил небостъргач, който е залепен на калкан с малко блокче, и който е забутан между други такива блокчета.
 

· Registered
Joined
·
1,435 Posts

· Registered
Joined
·
78 Posts
Разни хора, които са били в Ню Йорк, ми го описват точно като "гаден", но не съм видял с очите си и не мога да кажа нищо. Бил съм в Любляна, където не си спомням небостъргачи и доста ми хареса.

ПП. Друг е икономическият въпрос или по-конкретно с какво съдържание ще се изпълнят такива мастодонти /засега поне 4-5/ , след като в доста от настоящите сгради намирисва на умерена пустош.
 
1 - 20 of 1718 Posts
Top