SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 43 Posts

· Registered
Joined
·
2,144 Posts
^^
То това е проблемът. Проектите са добри, но се строят до грозни кооперацийки, а някои дори и на калкан със същите или със супермаркети.
Градът става като една голяма циганска махала, където м-у наблъсканите къщурки и бараки се среща по някоя лъскава 3-етажна къща в бароков стил.
 

· Registered
Joined
·
2,144 Posts
Какво се учудвате за ателиетата. След като инвеститорът си позволява да заобикаля закона за кинта и така да построи по-голямо РЗП, защо да не спести и от гаражи. Иначе ето ви ги паркоместата в бъдещата зелена зона. :D
Те Артекс и на други техни обекти правят каквото си искат. За някои фирми близки до властта, правилата не важат.
 

· Registered
Joined
·
2,144 Posts
Липсва само още една заоблена кооперация на калкан и от другата страна.
Само незнам що за кретен би кръстил подобно нещо Златен век. На тази сграда веднага ще и излезнат поне няколко цветущи нарицателни.
 

· Registered
Joined
·
2,144 Posts
^^^ За два дни има близо 300 лайка. Само дето повечето коментари (над 70%) са в подкрепа на сградата :D.
Ти не вярвай много на фейсбук коментари. Всяка по-голяма фирма може да впрегне няколко служителя да се включат в дискусията, уж като живущи в квартала.
 

· Registered
Joined
·
2,144 Posts
Явно има за какво да протестират хората. Защо никой не протестираше срещу Кепитал и Скай форт?
Вече почна съвсем да се прекалява с тези 100-метрови сгради в жилищни квартали.
А този Пламенчо с приказките за естетичен облик и културна стойност става смешен.
 

· Registered
Joined
·
2,144 Posts
^^
По-добре ги остави местните на мира, че след това бръмчене през нощта сигурно са изнервени, и ако има се появят някакви контрапротестиращи, най-вероятно ще изядат шамарите.
 

· Registered
Joined
·
2,144 Posts
Досега не бях виждал небостъргач да се строи зад еднометров тротоар :о
Tака обаче няма да ги вали хората като минават по тротоара защото балконите ще са над него. Нищо чудно да направят и балкони над кооперацийката на калкан. Тия тарикати от Артекс докато не направят на някой терен поне 120% застрояване няма да мирясат.
 

· Registered
Joined
·
2,144 Posts
Няма значение, че ще стои грозно строежа, като е незаконен се спира и това е.
Да ги принудят да го направят на офис сграда както е разрешителното, или да събарят каквото са построили.
 

· Registered
Joined
·
2,144 Posts
^^
Mоже до там да се стигне. Тъкмо ще е добър пример да се спре с незаконното строителство, което е при повечето сгради от последните 20 години.
Арх. Здравков: Не е ясно дали строителството на небостъргача Златен век е законно
Главният архитект на София потвърди, че сем. Мирянови са му оказвали натиск със SMS-и


За момента не е ясно законно ли е строителството на небостъргача „Златен век” в столичния квартал „Лозенец”. Това заяви главният архитект на София Здравко Здравков, цитиран от бТВ.

По думите му ДНСК трябва да каже дали това е така и в случай че е незаконно, според правилата незаконната част би трябвало да се премахне.

По думите на Здравков разрешителното за строеж на „Златен век” не е презаверявано, а това е можело да се случи до ноември 2018 г.

Главният архитект на София не можа да отговори на въпроса по какви правила строителството продължава и в момента.

Освен това в тази сграда според издадените разрешителни не би трябвало да има жилища. Тя е административна и обектите вътре са описани като ателиета. Ако се продават като апартаменти, хората трябва да знаят, че ще плащат по-високи данъци, допълни главният архитект.

Той потвърди, че е получавал SMS-и за натиск от семейство Мирянови, но отказа да ги покаже. Коментира също, че те не са единствените, които се опитват да му влияят.

Не стана ясно защо в документацията за строежа на „Златен век” се взема предвид позицията на заместник-регионалния министър Валентин Йовев, че за сградата трябва да важат новите правила и съответно разрешителното за строеж да е 10 години, а не позицията на регионалния министър, която казва, че писмото на нейния подчинен няма правна стойност.
https://offnews.bg/politika/arh-zdravkov-ne-e-iasno-dali-stroitelstvoto-na-nebostargacha-zlaten-700132.html
 

· Registered
Joined
·
2,144 Posts
Проверката е установила още, че в нарушение на чл.166, ал.3 от ЗУТ, управителят на строителната фирма е сключила договор за строителен надзор на обекта с фирма, в която пак той е собственик – съдружник.

Освен това управителят на проектантската фирма е собственик – съдружник в надзорната фирма, извършила оценка на съответствието на внесената за одобряване проектна документация.
Даже не са си направили труда да заобиколят закона, и да регистрират фирма надзор на друго име.
Така се получава като се вземеш за недосегаем и започнеш да правиш каквото си искаш, без да спазваш закони. Накрая се дъниш някъде и цялата истина лъсва.
Сега е добре да им направят проверки на всички сгради, и да изкарат и там всичките им нарушения.
 

· Registered
Joined
·
2,144 Posts
Само с глоби ефект няма да има. Така ще се строи безразборно, и после само ще си плащат глобата. Всеки ще си строи колкото иска етажчета, по старите сгради пристройки и надстройки както му е кеф на собственика, и накрая градът ще стане като циганска махала.
 

· Registered
Joined
·
2,144 Posts
Има 1 седмица срок за обжалване на спирането и дотогава могат да строят.
Явно са сигурни, че ще могат да завършат сградата, въпреки многото нарушения констатирани от всякакви институции. Надявам се на тези наглостта да им излезне през носа.
 

· Registered
Joined
·
2,144 Posts
Мирянови по-добре да бяха продължили да мълчат, отколкото да изръсят тази глупост. Явно нещата не вървят в тяхна полза и почнаха с неподготвените изказвания.
Ето и го тоя, чак среща с премиера иска.
"Златен век" е с изтекло разрешително, реши среща при Бойко Борисов
троежът на сградата "Златен век" окончателно спира на 15 април, защото разрешителното е изтекло. Около това решение се обединиха всички страни по спора за законността на строежа на срещата, организирана от министър-председателя Бойко Борисов. Това съобщи пред "Дневник" Войслав Тодоров от инициативния комитет "Лозенец", който участва в срещата.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и началникът на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) арх. Иван Несторов предложиха фирмата-инвеститор в следващите 7 дни да обезпечи безопасността на обекта, както е разпоредила проверката, след което строежът да спре.

На срещата присъстваха и кметът на София Йорданка Фандъкова, главният архитект Здравко Здравков и зам.-министърът на регионалното развитие Валентин Йовев. Негово е тълувателното писмо, с което инвеститорите от "Артекс" се аргументират, че разрешението за строеж важи до 2020 г., а не до ноември 2017 г.


"Зам. Министър Йовев обясни, че не носи отговорност за тълкувателното писмо, защото то не е било адресирано до "Артекс", а до управителя на фирма "Кристела" арх. Пламен Мирянов", каза след срещата Войслав Тодоров от инициативния комитет "Лозенец". Според него всички представители на държавната и общинската власт са били единодушни пред премиера Борисов, че измененията в Закона за устройство на територията не са били направени в услуга на фирмата "Артекс" и не важат за строежа на "Златен век".

Така дискусията около срока на действие на разрешителното за строеж на 120-метровата сграда приключи, тъй като всички страни признаха, че то вече е изтекло.

На срещата не е било обсъдено какво ще стане с построените вече 18 етажа. В зоната на строежа "Златен век" по действащия Общ устройствен план на София е разрешено строителство до 26 м, което се равнява на 8 етажа.

Инвеститорът Пламен П. Мирянов написа писмо до премиера с искане и да той да изложи тезата си за строежа на срещата и изразява учудване, че не е бил поканен на нея.
https://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2019/04/08/3416402_zlaten_vek_e_s_izteklo_razreshitelno_reshi_sreshta_pri/
 

· Registered
Joined
·
2,144 Posts
Това с краденето на фирмата ми се струва абсурдно.
За какво му е на ББ една строителна фирма, при положение, че от този скандал ГЕРБ ще загуби много повече.
Особено пък подхвърлено от една доста компрометирана фигура като Весислава Танчева.
 

· Registered
Joined
·
2,144 Posts
Някои много загрижени го раздават за протестиращите от квартала. Щял да остане да стърчи незавършен... щели да им паднат цените на имотите :lol: ... оставете ги хората да си решават кое е добре за тях. Пък и не са виновни те, че е спрян строежа, просто няма разрешително.
Иначе гледам същите, които се възмущават на делаверите на общината покрай ремонтите, като става въпрос за лъскава висока сграда няма проблем, че е незаконна.
 

· Registered
Joined
·
2,144 Posts
Нормално е собственикът да събаря за своя сметка. Те затова толкова бързаха и наливаха и през нощта. Знаели са, че може да стане нещо подобно и после да кажат, че не трябва да се събаря вече построеното.
Ако съборят до височината на останалите сгради в квартала няма да са много на загуба.
 
1 - 20 of 43 Posts
Top