Skyscraper City Forum banner
1 - 20 of 193 Posts

·
Banned
Joined
·
1,308 Posts
Arting Highrise | xx m | xx fl/kate | U/C (Ne ndërtim)Status: Under construction
Investor: Arting LLC

The Arting LLC – Lakrishte Complex, is a new commercial and residential highrise building project in the major area of the city’s downtown. Sited in Lakrishte district, this project is a continuation of the zone’s heavy development of multistory buildings, nearby to the Kosova’s tallest under-construction projects the ENK Complex and WTC Complex.

Official website: www.art-ing.biz
Official Facebook page: https://www.fb.com/pages/Arting-LLC/563618157037876Location:

 

·
Banned
Joined
·
2,945 Posts
Prap po me duhet me qene ndoshta pak si teper pesimit e me e bo nji pytje: A kane ide keto kompani se cka jon tu bo me keto projekte ad hoc, shkel-e-shko, haphazard? Ky projekt i mire ne render e krejt, po edhe ky po ndertohet shkel-e-shko, pa kurrfare planifikimi afatgjate.

Une ne kete foton satelitore po shoh mungese totale te cfaredo principi te organizimit organik te hapesires ku po ndertohen keto objekte shumekateshe. Po shoh mungese totale te infrastruktures percjellese, dhe me e keqja, po shoh mungese totale te hapesires lineare per infrastrukture percjellese.

Nartel ju ka afru ENK me nder me thane te bytha, qe nenkupton se nuk ka me pas mundesi me ndertu cfaredo rruge qe kish me i lidh e nda keto dy objekte te medhaja. Hysi po ndertohen objekt shumekatesh mu pran rruges se vjeter, qe keshtu se keshtu osht tejet e ngarkume (rruga 1x1 lidhet me rrugen 3x3 menihere).

Donika po nderton te bytha e Hysit, edhe ajo njejte si Nartel, pa kurrfare hapesire ndermjet qe kish me sherby me i "ushqy" keto objekte me njerez e trafik. Nuk e di keta arkitekte, keta inxhiniere, a ka pa ndonjehere se qysh jane organizu keta ndertimet e larta ne vende si Parisi (La Défense)? Lakrishtja nuk osht La Défense, une po kuptoj, po nuk ka nevoje njeri me ndertu objekte 20-40 kateshe aq afer, aq pa plan, aq joorganike qe me ja pamundesu asaj qendre finansiare funksionimin normal te trafikut, te qarkullimit te njerezve, te marrjes se frymes lirshem.

Qe pamje satelitore te La Défense, e permbi to, rruget dhe kanalet (figurative) e qarkullimit te trafikut e njerezve.

https://maps.google.com/maps?q=La+D...fense,+Île-de-France,+France&t=h&z=15&layer=t
 

·
Pse Jo??
Joined
·
4,503 Posts
Per ket i ka fajet komuna. Mu per arsye si kjo ekzistojn qeverite. Nuk eshte pergjrgjsi e individeve private qe ne nje far koordinimi me individet tjere te parashikojn se si do te duket nje lagje ne te ardhmen. Kjo eshte pergjegjsi e komunes.
 

·
Banned
Joined
·
2,945 Posts
Faj ka komuna qe ju jep leje, po nuk mundemi me thane qe nuk osht edhe pergjegjesi e individeve me u siguru qe ka me pas rruge e infrastrukture tjeter percjellese. Nuk e di qysh osht ne Kanade, po ne Amerike kur ndertohet nje lagje e re, osht pergjegjesi e ndertuesit ("developer") me e siguru edhe infrastrukturen percjellese, duke i perfshi ketu edhe trotuaret e rrugen nese nuk ka ekzistu ma heret, dhe krejt kjo sipas specifikave e normave te komunes.
 

·
Banned
Joined
·
1,308 Posts
Mire e ka Lum Lumi. Nuk mundet vetem komuna me u marre ekskluzivisht me rritjen e "fytit" te infrastruktures perreth ketyre mega-objekteve sepse ketu po flasim per nje financial district in the making.

Kur nje investitor, si p.sh, ENK Invest eshte ne gjendje me e ndertu nje objekt prej 400+ milione Eurove pse nuk mundet me i dhane edhe me pak se 1 milion Euro per me e zgjeru rrugen ku gjindet kompleksi ne 4 ose 6 traka, me ndertu nenkalimin per qytetare, me ndertu nje parking shtese ne afersi etj. Aq me teper kur sot i kemi mese 10 komplekse te medha qe po ndertohen ne te njejten lagje, ata munden shume lehte me u marre vesh edhe per ndarjen e kostos per rritjen e ketij "fyti".

Krejt kjo e permireson jo vetem infrastrukturen dhe qasjen me te lehte te qytetareve por edhe imazhin e ketyre mega-objeteve te cilat pretendojne se do e "zhvendosin" qendren e qytetit pikerisht aty.

Situata duhet te jete win-win per te gjithe.
 

·
Banned
Joined
·
2,945 Posts
Jo vec imazhin, po edhe atraktivitetin e vete projektit dhe lokaleve/hotelit/qendres tregtare. Psh., neser vjen nje investitor nga jashte qe osht i interesum me ble lokale ne ENK per firmen e re qe sapo e ka themelu ne Kosove. ENK ka me ja shit lokalet shume ma lehte nese i tregon qe nuk jane vetem lokalet te leverdishme, po ka edhe parking, edhe gjelbrim, edhe ndricim, edhe kamera, po edhe rruge te gjane qe mundeson qarkullim te shpejte te njerezve e mallrave, trotuare te bollshme per qarkullim te klienteve te tij te ardhshem, etj.

Njejte ndodh me bankat: nese nuk ka rruge te mire, nuk ka trotuare, nuk ka ulese, etj., bankes nuk i konvenon me ble hapesire aty se nuk kane se si vijne klientet e saj rahat e komod ne banke. E krejt poenta e ENK osht shitja e lokaleve dhe vizitat sa me te shpeshta te njerezve ne ato lokale dhe qender tregtare, a po?

Ketu po flas per ENK, po e njejta vlen edhe per tjeret. Vec keqyrni NLB-ne ne Axis; nuk i kane as 3 (!) vende per parking. A din ku po parkohen klientet qe kane pune ne ate banke, e mos t'i permendi punetoret? Neper trotuare, neper gjelbrim... kudo qe po gjejne vend.

Amerikanet kishin me thane: what's the fucking point of buying the fucking place, then?
 

·
Registered
Joined
·
3,314 Posts
Per qe duhet me u reformu procedura e dhenjes se lejeve te ndertimit, nuk ka dileme.

Duhet me u fute nje mekanziem qe e siguron komunen qe investitori nuk ka me mbete ne gjysme te realizimit te puneve. Garancioni bankar kishte me qene menyra ma e lehte.

Gjithashtu, duhet investitori me e paraqite ne plan te ndertimit edhe dinamiken e zhvillimit te punimeve. E jo me mbete investitori me nga 10-20 vjet "n'to" i bllokuar, e me e torturu dhe shemtu qytetin..

Me kujtohet, ne Antalia, investitori/punekryesi e kishte per obligim per nje periudhe te caktuar kohore me e rregullu pjesen e jashtme te objektit, ne menyre qe objekti, edhe pse ne ndertim e siper, te mos e shemtoj qytetin...

Ndersa komuna, me pare te lejeve, duhet me e kry tere infrastruktoren aty. Eshte obligim i saj, dhe paret e lejes i merr per ate pune.
 

·
Zog shqiptari
Joined
·
6,589 Posts
Mire e ka Lum Lumi. Nuk mundet vetem komuna me u marre ekskluzivisht me rritjen e "fytit" te infrastruktures perreth ketyre mega-objekteve sepse ketu po flasim per nje financial district in the making.

Kur nje investitor, si p.sh, ENK Invest eshte ne gjendje me e ndertu nje objekt prej 400+ milione Eurove pse nuk mundet me i dhane edhe me pak se 1 milion Euro per me e zgjeru rrugen ku gjindet kompleksi ne 4 ose 6 traka, me ndertu nenkalimin per qytetare, me ndertu nje parking shtese ne afersi etj. Aq me teper kur sot i kemi mese 10 komplekse te medha qe po ndertohen ne te njejten lagje, ata munden shume lehte me u marre vesh edhe per ndarjen e kostos per rritjen e ketij "fyti".

Krejt kjo e permireson jo vetem infrastrukturen dhe qasjen me te lehte te qytetareve por edhe imazhin e ketyre mega-objeteve te cilat pretendojne se do e "zhvendosin" qendren e qytetit pikerisht aty.

Situata duhet te jete win-win per te gjithe.
Individi/ndermarrje/ndertuesi e ka fitimin si synim primar, ai me mujt ta qet ndertesen ne oborr. Ketu vec komuna i ka fajet e kerkush tjeter. Investitorit i intereson me sa ma pak investime me arrite sa ma shume fitim. Keshtu qe tunelet, parkingjet, etj nuk jane edhe fort interes i tij, nese ai lokalet i shet. Ti pastaj si bleres merru me parking e me tunel e si me u qas ne ndertese ne mungese te rruges.

Ne gjermani p.sh. osht e parapane qe kur nje ndertese ndertohet per cdo 10 metra lartesi qe shkon, te pakten 3 metra largesi ne vij horizontale ka me i pas nga ndertesa kojshi (pastaj mundet me shku edhe ma nalt, varesisht prej specifikave te lokacionit). E parapane osht gjithashtu qe ndertesa per meter katror te caktun ka me pas numer te caktun te parkingjeve edhe mbjellje te gjelberimit. Sa per rruge as qe guxon me u ndertu ndertese, ku nuk ka infrastruktur qe e perbine nevojen e nderteses. Plus asaj kur nje ndertese nderohet, varesisht prej profilit te saj e ka lokacionin e caktun ku guxon me u ndertu. Zone industriale, ndertesa afariste, ndertesa per banim kolektiv, nderta per banim individual, etj, etj. Gjithcka e rregullune ne baze te ligjit per ndertim e planifikim.

Keshtu qe te na i ka fajet kryekeput komuna, jo investitori qe kqyr sa ma shpejt me gjeneru profit sa ma te madh me ma pak shpenzime. Klanet anej, klanet knej. Nese nuk ki b*** me udheheq komunen, atehere mos e merre kumonen ne dore hiq.
 

·
Banned
Joined
·
1,308 Posts
Discussion Starter · #10 ·
Individi/ndermarrje/ndertuesi e ka fitimin si synim primar, ai me mujt ta qet ndertesen ne oborr. Ketu vec komuna i ka fajet e kerkush tjeter. Investitorit i intereson me sa ma pak investime me arrite sa ma shume fitim. Keshtu qe tunelet, parkingjet, etj nuk jane edhe fort interes i tij, nese ai lokalet i shet. Ti pastaj si bleres merru me parking e me tunel e si me u qas ne ndertese ne mungese te rruges.
Individi/nderrmarja/ndertuesi nuk mundet me e arrite fitimin e synuar nese lokali apo banesa te cilen don me e shite nuk i ploteson kushtet te cilat bleresit potencial i kerkojne. Eshte ne interes te investitorit qe infrastruktura me qene sa me e avancume sepse keshtu i joshe me shume bleresit serioz.

P.sh. sikur une te isha qene bleres potencial kurre nuk e kisha zgjedhe nje kompleks qe ka qasje te dobet ne rruge apo mungese parkingjesh.

Ne gjermani p.sh. osht e parapane qe kur nje ndertese ndertohet per cdo 10 metra lartesi qe shkon, te pakten 3 metra largesi ne vij horizontale ka me i pas nga ndertesa kojshi (pastaj mundet me shku edhe ma nalt, varesisht prej specifikave te lokacionit). E parapane osht gjithashtu qe ndertesa per meter katror te caktun ka me pas numer te caktun te parkingjeve edhe mbjellje te gjelberimit. Sa per rruge as qe guxon me u ndertu ndertese, ku nuk ka infrastruktur qe e perbine nevojen e nderteses. Plus asaj kur nje ndertese nderohet, varesisht prej profilit te saj e ka lokacionin e caktun ku guxon me u ndertu. Zone industriale, ndertesa afariste, ndertesa per banim kolektiv, nderta per banim individual, etj, etj. Gjithcka e rregullune ne baze te ligjit per ndertim e planifikim.

Keshtu qe te na i ka fajet kryekeput komuna, jo investitori qe kqyr sa ma shpejt me gjeneru profit sa ma te madh me ma pak shpenzime. Klanet anej, klanet knej. Nese nuk ki b*** me udheheq komunen, atehere mos e merre kumonen ne dore hiq.
Nese deshirojme te behemi idealist atehere OK, shume lehte eshte me etiketu fajtorin por na duhet me zbrite ne toke edhe me e pa realitetin ashtu sic eshte. E realiteti eshte se Prishtina (si komune) nuk ka kapacitet strukturor per me i "akomodu" kaq shume komplekse te larta afaristo-banesore.

Bile, sot e kesaj dite jom i impresionum me numrin e madh te mega-komplekseve qe po ndertohen. Nuk e di se kah po vjen gjithe ai kapital, qysh mendojne me i kthy investimet (sidomos ENK-u dhe WTC-ja), cilat jane planet e tyre afatgjata, etj.

Komuna e Prishtines ka staf te kufizum, te pa-pervoje per projekte te tilla, ka edhe fonde te kufizume per me ndertu infrastrukture qe kishte me qene e pershtatshme per ndertesa te kalibrit te tille PRANDAJ do duhej qe keta investitore te shtrijne doren e asistimit ne menyre qe se bashku me komunen te arrijne qellimin e ngritjes kualitative te lagjes.

Donacioni apo investimi privat ne projekte publike nuk eshte dicka e re e as nuk eshte zbulim i Kosoves. Gjithkund ne bote kompanite private qe kane kapital te madh ndihmojne shtetin, qytetin, lagjen, komunitetin me projekte qe pervec se kane karakter publik, ne menyre direkte apo indirekte, ja rrisin vleren vete investimit te tyre.
 

·
Zog shqiptari
Joined
·
6,589 Posts
Individi/nderrmarja/ndertuesi nuk mundet me e arrite fitimin e synuar nese lokali apo banesa te cilen don me e shite nuk i ploteson kushtet te cilat bleresit potencial i kerkojne. Eshte ne interes te investitorit qe infrastruktura me qene sa me e avancume sepse keshtu i joshe me shume bleresit serioz.

P.sh. sikur une te isha qene bleres potencial kurre nuk e kisha zgjedhe nje kompleks qe ka qasje te dobet ne rruge apo mungese parkingjesh.
Ti vet the qe mos te bahemi idealist. Atehere nisja prej vetes e mendo keshtu: cili ndertues i madhe ne Kosove mendon per fitim afatgjate, per mireqenien e qytetarit ose per perfilljen e normave ligjore, ose per shtrirjen dores investimeve publike, kur ato mjetet publike i grabisin me te gjitha menyre e zeza qe i kane ne dispoziocion? Jo pse ata nuk e kane mundesine me i ba te gjitha keto, po nuk dojn, se keto ndertesa jane shperlarje parash e jo zhvillim ekonomik. Keto zhvillim ekonomik po iu sjellin njerezve te caktun e na po i kullsoum syte ne to, tjeter dobi prej tyne nuk ka as qe pritet qe kane me sjell ndonje ndryshim te madhe ekonomik ndonjeher.


Nese deshirojme te behemi idealist atehere OK, shume lehte eshte me etiketu fajtorin por na duhet me zbrite ne toke edhe me e pa realitetin ashtu sic eshte. E realiteti eshte se Prishtina (si komune) nuk ka kapacitet strukturor per me i "akomodu" kaq shume komplekse te larta afaristo-banesore.
Nese nuk ka kapacitet, zgjidhja eshte shume e leht. Ndeprehet dhenja e per leje ndertimi, derisa komuna te ben zgjidhje. Nese edhe investitoret i ofrojn ndihme komunes, edhe ma mire per investitoret. E qe komuna as nuk eshte ne gjendje e as nuk ka b*** ta bej kete pune, eshte krejt tjeter histori.

Bile, sot e kesaj dite jom i impresionum me numrin e madh te mega-komplekseve qe po ndertohen. Nuk e di se kah po vjen gjithe ai kapital, qysh mendojne me i kthy investimet (sidomos ENK-u dhe WTC-ja), cilat jane planet e tyre afatgjata, etj.
Perpos papergjegesise edhe mosefikasitetit te komunes, asgje tjeter nuk po me impresionon. Seriozisht, krejt i zhgenjyn jam me kete komune. Paramendoje nuk kane qene ne gjendje me shtru nje rruge ne nje mahall te caktune, se iu ka dal nje bashibuzuk perpara e i ka ndalu per arsye banale, qe nuk ia vlen as te permenden. Komuna qe prej atehere i ka fut vesht ne lesh e sot e asaj dite nuk i behet zgjidhje qytetareve edhe perkunder kerkesave te vazdhueshme te tyne. Ketu d.m.th. vlen individi ma shume se kolektivi, mbizoteron papergjegjesia ndaj racionalitetit. Njerez pa krye.

Komuna e Prishtines ka staf te kufizum, te pa-pervoje per projekte te tilla, ka edhe fonde te kufizume per me ndertu infrastrukture qe kishte me qene e pershtatshme per ndertesa te kalibrit te tille PRANDAJ do duhej qe keta investitore te shtrijne doren e asistimit ne menyre qe se bashku me komunen te arrijne qellimin e ngritjes kualitative te lagjes.
Komunes nuk i duhet edhe fort staf i madh, sidomos jo per qender, kur ajo eshte totalisht e urbanizune e ne fakt eshte dasht me u nderpre cdo dhenje e lejes se ndertimit, perpos per zevendesimin e ndertesave te vjetra. Ose si shpjegohet fakti qe u prish Tophanja, per faktin se komuna nuk ka staf? Cfare stafi duhet me i nderpre ndertimet 10 kateshe ne Tophane?


Donacioni apo investimi privat ne projekte publike nuk eshte dicka e re e as nuk eshte zbulim i Kosoves. Gjithkund ne bote kompanite private qe kane kapital te madh ndihmojne shtetin, qytetin, lagjen, komunitetin me projekte qe pervec se kane karakter publik, ne menyre direkte apo indirekte, ja rrisin vleren vete investimit te tyre.
Prap po kthehemi te idealizmi. Njerezit qe kerkojn cdo gja publike me pervetesu e me ia vjedh edhe dheun ner kame komunes e shtetit, po kerkon me i dhane donacion komunes :yes:
 

·
Banned
Joined
·
1,308 Posts
Discussion Starter · #12 ·
Ti vet the qe mos te bahemi idealist. Atehere nisja prej vetes e mendo keshtu: cili ndertues i madhe ne Kosove mendon per fitim afatgjate, per mireqenien e qytetarit ose per perfilljen e normave ligjore, ose per shtrirjen dores investimeve publike, kur ato mjetet publike i grabisin me te gjitha menyre e zeza qe i kane ne dispoziocion? Jo pse ata nuk e kane mundesine me i ba te gjitha keto, po nuk dojn, se keto ndertesa jane shperlarje parash e jo zhvillim ekonomik. Keto zhvillim ekonomik po iu sjellin njerezve te caktun e na po i kullsoum syte ne to, tjeter dobi prej tyne nuk ka as qe pritet qe kane me sjell ndonje ndryshim te madhe ekonomik ndonjeher.
Nese nje investitor fillon me ndertu nje objekt qe i kushton disa dhjetera (e ne disa raste edhe qindra) miliona Euro atehere mendoj se eshte e vetekuptueshme qe ai mendon per fitim afatgjate sepse nuk ka shanse teorike qe ato investime me e kthy per nje periudhe te shkurte. Eshte logjike e thjeshte.

Edhe shperlarja e parase e ka nje qellim te caktum. Kthimin e parave te fituara ne menyre te dyshimte ne biznes te ligjshem, prandaj keto objekte nuk po ndertohen sa per te parku "biznismenat" milionat e tyre por ata deshirojne qe permes tyre te shenderrohen ne tajkune legal te patundshmerise. Edhe qytetet e Amerikes jane ndertu ne kete menyre.

Une thjeshte refuzoj me besu qe nje investitor i investon 400 milione Euro ne nje kompleks vetem qe ne, si qytetare, me i kullos syte ne to.

Nese nuk ka kapacitet, zgjidhja eshte shume e leht. Ndeprehet dhenja e per leje ndertimi, derisa komuna te ben zgjidhje. Nese edhe investitoret i ofrojn ndihme komunes, edhe ma mire per investitoret. E qe komuna as nuk eshte ne gjendje e as nuk ka b*** ta bej kete pune, eshte krejt tjeter histori.
E kjo eshte pikerisht ajo qe e ka shkaterru me se shumti Prishtinen e pasluftes - mosdhenja e lejeve. Kjo mendesi, "prit deri te behen kushtet" "prit deri te aprovohen planet e reja", "prit deri te aprovohet ligji" etj. sot e ka pru Prishtinen ne nje arene ndertimesh ilegale qe ja ka nxan fytin nga te gjitha anet.

Shume me mire eshte qe te perdoren nje plan i vjeteruar se sa te humbet nje (apo me shume) investitor qe jane ne gjendje qe milionat e tyre ti shpenzojne ne Prishtine. Sot ne rajon egziston nje "lufte" e vrazhte e thithjes se investitoreve. Deri sa na ishim marre me "ndertimin e kapaciteteve" keta investitore kishin mujt me shku ne Shkup, Tirane apo Sarajeve.

Isa Mustafa mund ti kete njeqind verejtje si kryetar i komunes por per nje gje do kujtohet per te mire. Eshte i pari qe filloi me dhane leje per ndertime te larta (qe megjithate i plotesojne disa kushte) dhe keshtu ka ndiku qe komuna e Prishtines pervec se kontrollon, kryesisht, rrjedhat e ndertimeve gjithashtu vjel taksa prej tyre. Nese nuk gaboj, vitin e kalum vetem prej lejeve te ndertimit komuna e Prishtines i ka arketu 13 milione Euro.

Perpos papergjegesise edhe mosefikasitetit te komunes, asgje tjeter nuk po me impresionon. Seriozisht, krejt i zhgenjyn jam me kete komune. Paramendoje nuk kane qene ne gjendje me shtru nje rruge ne nje mahall te caktune, se iu ka dal nje bashibuzuk perpara e i ka ndalu per arsye banale, qe nuk ia vlen as te permenden. Komuna qe prej atehere i ka fut vesht ne lesh e sot e asaj dite nuk i behet zgjidhje qytetareve edhe perkunder kerkesave te vazdhueshme te tyne. Ketu d.m.th. vlen individi ma shume se kolektivi, mbizoteron papergjegjesia ndaj racionalitetit. Njerez pa krye.
Nuk kam cka te shtoj ketu.

Komunes nuk i duhet edhe fort staf i madh, sidomos jo per qender, kur ajo eshte totalisht e urbanizune e ne fakt eshte dasht me u nderpre cdo dhenje e lejes se ndertimit. Ose si shpjegohet fakti qe u prish Tophanja, per faktin se komuna nuk ka staf? Cfare stafi duhet me i nderpre ndertimet 10 kateshe ne Tophane?
Topanja u shkaterru ngjashem si Dodona (dhe neser lagjja e Muhagjereve). Mafia e ndertimit permes korruptimit te stafit ne komune arriti te beje ndryshimin e planeve rregulluese ashtu qysh i konvenon asaj.

POR Lakrishtja nuk eshte qender, ajo eshte lagje ne vete dhe eshte e dedikume vetem per ndertime te larta. Bile, Lakrishtja eshte ideale per ndertime te karakterit te tille sepse pervec pozites gjeografike eshte lagje pothuajse e paster nga ndertimet individuale (ne Lakrishte numri i shtepive mund te numerohet me gishta e edhe ato pak qe jane nuk kane leje).

Prap po kthehemi te idealizmi. Njerezit qe kerkojn cdo gja publike me pervetesu e me ia vjedh edhe dheun ner kame komunes e shtetit, po kerkon me i dhane donacion komunes :yes:
Po e perseris, eshte ne interesin e tyre. Nese deshirojne me i shite apo me i dhane me qira lokalet/banesat e tyre me shpejte e me lehte qare nuk kane pa e rregullu infrastrukturen si duhet. Perndryshe, bleresit do e zgjedhin kompleksin tjeter qe ja ploteson ato. Momentalisht jane duke u ndertu 9 komplekse te medha ne kete lagje. Konkurenca do e ben te veten ne menyre te natyrshme.
 

·
Zog shqiptari
Joined
·
6,589 Posts
Nese nje investitor fillon me ndertu nje objekt qe i kushton disa dhjetera (e ne disa raste edhe qindra) miliona Euro atehere mendoj se eshte e vetekuptueshme qe ai mendon per fitim afatgjate sepse nuk ka shanse teorike qe ato investime me e kthy per nje periudhe te shkurte. Eshte logjike e thjeshte.

Edhe shperlarja e parase e ka nje qellim te caktum. Kthimin e parave te fituara ne menyre te dyshimte ne biznes te ligjshem, prandaj keto objekte nuk po ndertohen sa per te parku "biznismenat" milionat e tyre por ata deshirojne qe permes tyre te shenderrohen ne tajkune legal te patundshmerise. Edhe qytetet e Amerikes jane ndertu ne kete menyre.
Mafia merret me kete pune ngadal e sigurt. Atyne iu mjafton paret e tyne qe i kane investu, me i nxjerr edhe mas 10-15 vjete. Se nuk eshte qe po desin per buk a qe kane mbete pa pare ne xhep. Ata e dijne qe me keto investime qe po i bajn, mas 10-15 viteve kane me nxerr edhe dyfishin e tyne. Mungesa e hapesines ne qytet cdo dite e ma teper po e rrite konkurrencen e po i ngrit cmimet e patundshmerise. Keta si me infrastrukture se pa te, investimet e tyne kane me i nxerre se paku dyfish, nese nisemi nga realiteti. Se pastaj qysh duhet te jete, eshte prap tjeter histori, thame pak ma heret qe po i lajme idealizmat anash.Une thjeshte refuzoj me besu qe nje investitor i investon 400 milione Euro ne nje kompleks vetem qe ne, si qytetare, me i kullos syte ne to.
Sa per hire te korrektesise: me perjashtim te ENK-se, qe eshte investim pak ma serioz, te gjitha keto tjerat jane shperlarje parash.E kjo eshte pikerisht ajo qe e ka shkaterru me se shumti Prishtinen e pasluftes - mosdhenja e lejeve. Kjo mendesi, "prit deri te behen kushtet" "prit deri te aprovohen planet e reja", "prit deri te aprovohet ligji" etj. sot e ka pru Prishtinen ne nje arene ndertimesh ilegale qe ja ka nxan fytin nga te gjitha anet.
Ndertimi i kontrollune asnje qytet deri me tani nuk e ka shkaterru. Vec papergjegjesia e ineficienca e komunes eshte fajtore ne shkaterrimin e degradimin e Prishtines. Nuk e kemi zgjedh na kryetarin me shpernda leje ndertimi per shkaterrimin e qytetit, po kishe per rregullimin e tij. Si u dhane lejet si nuk u dhane, kurrfar ndryshimi nuk po verehet. Se nuk mjafton me u dhane vec leja, po kur te ipet leja, bahen edhe planet se ku e si duhet me u ndertu nje ndertese. Mes lejes edhe planifikimit ka shume dallim, keto gjana mesohen si ne arkitetkure ashtu edhe ne drejtesi. E Arkitekt e Jurist me doket nuk ka asnje ne kete komune.

Shume me mire eshte qe te perdoren nje plan i vjeteruar se sa te humbet nje (apo me shume) investitor qe jane ne gjendje qe milionat e tyre ti shpenzojne ne Prishtine. Sot ne rajon egziston nje "lufte" e vrazhte e thithjes se investitoreve. Deri sa na ishim marre me "ndertimin e kapaciteteve" keta investitore kishin mujt me shku ne Shkup, Tirane apo Sarajeve.
Ti po i kqyr vec perfitimet afatshkurta, se mas nja 40-50 vjete duhet me u hallakt apet krejt qyteti e me iu nenshtru nje kozmetike totale, nuk po e ki parasysh hiq. Leje qe duhet me u hallakt qyteti, se ky eshte taksirati ma i vogel, po krejt kete rregullim te ri qe duhet me iu bane qytetit mas nja +50 vjete kane me bart krejt barren pasardhesit tane. E nese ti femijes tond don me i lane pergjegjesi me u merre me rregullimin e infrastruktures baze, kur qytetet tjera i kane rregullu qysh para dekadave, atehere urdhno, vazdho mbeshteti politikat e tilla.

Isa Mustafa mund ti kete njeqind verejtje si kryetar i komunes por per nje gje do kujtohet per te mire. Eshte i pari qe filloi me dhane leje per ndertime te larta (qe megjithate i plotesojne disa kushte) dhe keshtu ka ndiku qe komuna e Prishtines pervec se kontrollon, kryesisht, rrjedhat e ndertimeve gjithashtu vjel taksa prej tyre. Nese nuk gaboj, vitin e kalum vetem prej lejeve te ndertimit komuna e Prishtines i ka arketu 13 milione Euro.
Dhenja e lejes per ndertim eshte njona ane e medaljes, kontrollimi i ndertimeve eshte tjeter ane e medaljes. Thash pak ma heret, nuk mjafton vec me u dhane leja, po duhet edhe me u planifiku ndertimet. Kush p.sh. e ka kontrollu distancen ne mese komplekseve qe po ndertohen ne Lakrishte. Kush e ka kontrollu naltesine e ndertesave qe po ndertohen ne Tophane. Kush e ka ba matjen e qendrueshmerise se tokes ne Arberi? Per cka e kemi votu ti e une Isa Mustafen? Me dal me na qit kopalla ne RTK a me i zgjedh keto probleme? Keto jane gjana baze qe cdo komune me ma shume se 3000 banore duhet me i perfille, e leje ma nje qytet me qindramija banore.Po e perseris, eshte ne interesin e tyre. Nese deshirojne me i shite apo me i dhane me qira lokalet/banesat e tyre me shpejte e me lehte qare nuk kane pa e rregullu infrastrukturen si duhet. Perndryshe, bleresit do e zgjedhin kompleksin tjeter qe ja ploteson ato. Momentalisht jane duke u ndertu 9 komplekse te medha ne kete lagje. Konkurenca do e ben te veten ne menyre te natyrshme.
Fatkeqesisht bleresi nuk mundet me zgjedhe asnjanen per ma mire se asnjena aty nuk i ploteson kushtet sa duhet.

Une nuk jam fort idhetare i idese "konkureca e ben te veten". Ku i lihet konkurrences dore e lire, pa ndikimin e shtetit, aty ka apetit te shfrenun per perfitim individual e nevojat kolektive - te cilat do duhej t'i mbronte komuna/shteti, per te cilen edhe i kemi zgjedh - mbesin pas atyne individuale, sic edhe po ndodhe tani ne mase te madhe ne Prishtinen e sotit.
 

·
Banned
Joined
·
1,308 Posts
Discussion Starter · #14 · (Edited)
Mafia merret me kete pune ngadal e sigurt. Atyne iu mjafton paret e tyne qe i kane investu, me i nxjerr edhe mas 10-15 vjete. Se nuk eshte qe po desin per buk a qe kane mbete pa pare ne xhep. Ata e dijne qe me keto investime qe po i bajn, mas 10-15 viteve kane me nxerr edhe dyfishin e tyne. Mungesa e hapesines ne qytet cdo dite e ma teper po e rrite konkurrencen e po i ngrit cmimet e patundshmerise. Keta si me infrastrukture se pa te, investimet e tyne kane me i nxerre se paku dyfish, nese nisemi nga realiteti. Se pastaj qysh duhet te jete, eshte prap tjeter histori, thame pak ma heret qe po i lajme idealizmat anash.
Perderisa objektet qe ata i ndertojne jane me plan dhe ndikojne ne zhvillimin e qytetit une nuk shof problem me to. Te vetmen verejtje qe e kam eshte se disa prej tyre jane teper afer njera tjetres. Perndryshe, duhet te jemi krenar qe kaq shume po investohet ne Prishtine, per mu, prejardhja e fondeve nuk eshte e rendesishme perderisa qyteti me ato fnonde - zhvillohet.

Nese asgje tjeter, ketu do punesohen me qindra puntetore ne fazen e ndertimit, me qindra punetore qe do punojne kur te perfundojne ato, do paguhen taksa te majme per shtetin, do shtohen opcione kualitative per shoping (qe njerezit mos te shkojne me ne Shkup per ti ble nje pale farmerka) etj.

Sa per hire te korrektesise: me perjashtim te ENK-se, qe eshte investim pak ma serioz, te gjitha keto tjerat jane shperlarje parash.
E ke burimin e kesaj informate apo eshte, thjeshte, mendim i yti?

Ndertimi i kontrollune asnje qytet deri me tani nuk e ka shkaterru. Vec papergjegjesia e ineficienca e komunes eshte fajtore ne shkaterrimin e degradimin e Prishtines. Nuk e kemi zgjedh na kryetarin me shpernda leje ndertimi per shkaterrimin e qytetit, po kishe per rregullimin e tij. Si u dhane lejet si nuk u dhane, kurrfar ndryshimi nuk po verehet. Se nuk mjafton me u dhane vec leja, po kur te ipet leja, bahen edhe planet se ku e si duhet me u ndertu nje ndertese. Mes lejes edhe planifikimit ka shume dallim, keto gjana mesohen si ne arkitetkure ashtu edhe ne drejtesi. E Arkitekt e Jurist me doket nuk ka asnje ne kete komune.

Ti vete po thu me lane idealizmin anash e tani prap po pret idealizem. Komuna o dha o s'dha leje objektet jane ndertu dhe kane me u ndertu. Qyteti po zgjerohet, popullata po shtohet e me ta edhe nevoja e tyre per strehim, atyre duhet me ju bo zgjedhje.

Degradimi ma i madh i Prishtines me objekte pa leje ka ndodh prej vitit 1999 deri ne vitin 2007. A e din pse? Sepse nuk eshte dhene asnje leje ndertimi prej komunes. Komuna duhet me kriju plane rregullative, e aty ku nuk ka plane regjullative duhet te vlejne planet e vjetra por lejet nuk duhet te ndalen. Perderisa objektet jane ne perputhshmeri me planet aktuale, leja duhet me u leshu, perndryshe, erifi e perfundon objektin pa leje, ashtu qysh don vet dhe te krijohet kaosi qe e ki sot.

Ne anen tjeter, qytetaret jane te obligum qe gjate diskutimit publik te japin verejtjet e tyre per planet rregullative e jo qe neper ato diskutime te vijne vetem ata individe qe paraprakisht jane marre vesh me investitoret (lexo: mafia e ndertimit) dhe ja japin "izen" komunes per ta nderru planin rregullativ ashtu sic u konvenon atyre. Qytetaret tjere as nuk lodhen me shku deri ne sallen e komunes per ta pa planin nga afer por zakonisht "informonen" vetem kur e shofin kojshine tu e rrezu shtepine per ta ndertu nje mega-objekt ne ate vend.

Une jom i bindun thelle, qytetaret jane po aq fajtore per degradimin e qytetit sa edhe vet komuna.

Ti po i kqyr vec perfitimet afatshkurta, se mas nja 40-50 vjete duhet me u hallakt apet krejt qyteti e me iu nenshtru nje kozmetike totale, nuk po e ki parasysh hiq. Leje qe duhet me u hallakt qyteti, se ky eshte taksirati ma i vogel, po krejt kete rregullim te ri qe duhet me iu bane qytetit mas nja +50 vjete kane me bart krejt barren pasardhesit tane. E nese ti femijes tond don me i lane pergjegjesi me u merre me rregullimin e infrastruktures baze, kur qytetet tjera i kane rregullu qysh para dekadave, atehere urdhno, vazdho mbeshteti politikat e tilla.
Ketu mundemi me diskutu me dite. Une jom i mendimit se Prishtina e sotme eshte rezultat i nje vizioni te paqarte qe prej kur egziston si qytet.

Shenderrimi i Prishtines ne kryeqytet i nje krahine me te drejte te kufizume ne vitin 1947, pastaj me te drejta te shtuara pas '74-tes, tendenca e vazhdueshme pushtuesit qe Prishtina sa me pak ti ngjaje nje qyteti Shqiptar (eliminmii i qarshise se vjeter, kishes katolike dhe xhamise nga qendra etj), tendenca e pushtuesit qe Prishtina te mos i ngjaje nje kryeqyteti (moslejimi i ndertimeve te larta, moslejimi i rrugeve te zgjeruara, ndertimi i objekteve publike shume me te vogla se nevoja, mungesa e shesheve ne qender etj), shkaterrimi i shpirtit urban te Prishtines gjate periudhes se okupimit (1989-1999), ndertimet e pakontrolluara gjate udheheqjes se PDK-se menjehere pas luftes, mungesa e aftesise dhe kapacitetit te kryetareve te LDK-se qe te ndalojne ndertimet pa leje etj. Te gjitha keto kane ndiku qe Prishtina sot te duket ashtu si duket. Cdo gje eshte e nderlidhun, ne zingjire.

Pra, ti qasesh problemit te infrastruktures baze, ardhmerise se qytetit dhe temave tjera te medha lidhur me arkitekturen e Prishtines duke e marre vetem (pa)aftesine e Isa Mustafes si gjenerator te gjithe asaj eshte shume... naive.

Dhenja e lejes per ndertim eshte njona ane e medaljes, kontrollimi i ndertimeve eshte tjeter ane e medaljes. Thash pak ma heret, nuk mjafton vec me u dhane leja, po duhet edhe me u planifiku ndertimet. Kush p.sh. e ka kontrollu distancen ne mese komplekseve qe po ndertohen ne Lakrishte. Kush e ka kontrollu naltesine e ndertesave qe po ndertohen ne Tophane. Kush e ka ba matjen e qendrueshmerise se tokes ne Arberi? Per cka e kemi votu ti e une Isa Mustafen? Me dal me na qit kopalla ne RTK a me i zgjedh keto probleme? Keto jane gjana baze qe cdo komune me ma shume se 3000 banore duhet me i perfille, e leje ma nje qytet me qindramija banore.
Une ti po pajtohemi per problemin e largesise se disa objekteve ne lagjen Lakrishte por asnjeri prej neve nuk e dijme me siguri nese kjo eshte ne kundershtim me planin rregullativ te lagjes.

Fatkeqesisht bleresi nuk mundet me zgjedhe asnjanen per ma mire se asnjena aty nuk i ploteson kushtet sa duhet.
Me fal, a ke ti access ne ndonje time-machine? Ku pe din ti qe asnjera nuk i ploteson kushtet kur asnjera ende nuk eshte as afer perfundimit? Kadale, leja shansen niher te perfundojne tani do shofim se cka do behet.

Une nuk jam fort idhetare i idese "konkureca e ben te veten". Ku i lihet konkurrences dore e lire, pa ndikimin e shtetit, aty ka apetit te shfrenun per perfitim individual e nevojat kolektive - te cilat do duhej t'i mbronte komuna/shteti, per te cilen edhe i kemi zgjedh - mbesin pas atyne individuale, sic edhe po ndodhe tani ne mase te madhe ne Prishtinen e sotit.
A je i sigurt qe keto objekte ne Lakrishte jane duke u ndertu ne kundershtim me planin rregullativ? Sinqerisht po te pyes, nuk eshte pyetje retorike.
 

·
Banned
Joined
·
257 Posts
^^

Debat konstruktivë, mendime me pikpamje te ndryshme...kjo do më pelcentë ne ketë forumin tone :cheers:

Bravo djema!


.
 
1 - 20 of 193 Posts
Top