SkyscraperCity banner

2381 - 2400 of 3384 Posts

·
Moderator
Joined
·
6,040 Posts
^^

Vidis da mos bit i konstruktivan. :p
 

·
Inveniam viam
Joined
·
9,536 Posts
čarli;135503682 said:
Most na Svilaju neče bit završen krajem 2017 jer za most trebaju 2 godine, a tek sada su ga počeli graditi.

PS: A to da če imat BiH novih 40km do kraja 2018 je obična glupost. Ali ništa novog jer novinari nemaju pojma o AC i građevinarstvu.
hm čitam ovo malo unazad pa da odgovorim: do kraja 2018. će biti otvoreno novih 45km u BiH al ne ove dionice iz teksta. Otvorit će se Prnjavor-Banja Luka 35km i Svilaj-Odžak 10km. Rok za Zeničku obilaznicu je negdje 2019. a ovo na jugu Buna-Međugorje još nedefinisano jer izgradnja nije počela
 

·
Registered
Joined
·
297 Posts
Evo ga, "prepreka" je premošćena u potpunosti. Preostaju radovi međusobnog povezivanja posljednjih polja te radovi na gornjem ustroju mosta. Može se također vidjeti da je i dio vijenca mosta izrađen. Nasipi buduće prometnice još nisu postigli projektiranu visinu s time da je onaj sjeverniji višlji. 

·
is out there
Joined
·
4,331 Posts
EK Hrvatskoj odobrila više od 7 milijuna eura za izgradnju mosta na rijeci Savi kod Svilaja

Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 06.10.2016. - 13:22:47

ZAGREB - Nakon što je 14. rujna 2016. godine u Općini Odžak svečano položen kamen temeljac za početak radova na izgradnji mosta na rijeci Savi kod Svilaja, ovaj tjedan Europska komisija potpisala je i poslala Hrvatskoj ugovor kojim potvrđuje sufinanciranje mosta u iznosu većem od 7 milijuna eura. Ukupna vrijednost ovog međunarodnog mosta, koji će zajednički izgraditi Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina, iznosi 22.308.022,34 eura. Sukladno Sporazumu između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine svaka država financira 50% ugovorene vrijednosti radova. Hrvatska je financiranje svog dijela mosta osigurala putem Instrumenta za povezivanje Europe (CEF - Connecting Europe Facility) i kroz kredit Europske investicijske banke za preostali iznos.
Most je sastavni dio međunarodnog pan-europskog cestovnog koridora 5C- Budimpešta-Beli Manastir-Osijek-Sarajevo-Ploče te je dio europske mreže autocesta koja sjever Europe povezuje s Jadranom.
„Ovaj projekt od velike je važnosti za BiH i Hrvatsku jer spaja dvije države i povezuje ih s europskom mrežom autocesta. Izgradnja mosta otvara nove mogućnosti stanovnicima s obje strane Save, ali je i dokaz jako dobre suradnje između susjednih država", izjavio je ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić.
CEF je financijski instrument Europske unije kroz koji države članice mogu ulagati u izgradnju nove te unaprjeđenje postojeće prometne, energetske i telekomunikacijske infrastrukture na devet koridora Osnovne mreže Transeuropske prometne mreže. Uz pomoć sredstava iz CEF-a stvarat će se međusobno povezane mreže širom Europe što će doprinijeti ekonomskom rastu te socijalnoj i teritorijalnoj koheziji unutar Europske unije.
U financijskom razdoblju 2014. – 2020. državama članicama je iz CEF-a na raspolaganju 26 milijardi eura za ulaganja u prometnu infrastrukturu, od čega je Hrvatskoj na raspolaganju 456 milijuna eura. Poseban naglasak ovaj Instrument stavlja na otklanjanje uskih grla, osiguravanje održivih i efikasnih prometnih sustava na duži rok, na unapređenje integracije i povezivanja različitih prometnih grana te povećanje interoperabilnosti.
http://www.seebiz.eu/ek-hrvatskoj-o...u-mosta-na-rijeci-savi-kod-svilaja/ar-143637/
 

·
Registered
Joined
·
492 Posts
2381 - 2400 of 3384 Posts
Top