SkyscraperCity banner

6161 - 6180 of 6367 Posts

·
Modulator
Joined
·
6,013 Posts
Discussion Starter #6,161
Kakav debakl za mjestane je ovo oko zepca. Stvarno je istina da ljudi ne znaju sta je za njih dobro pa za sebe izlobiraju ovakvo rjesenje. Ovo im se projektanti tacno osvetili,nacrtali im petlju u zavidovićima
Ispada kao da su se svetili, ali je bilo vise ono: "ovdje ne moze zbog ove njive, ovdje ne moze zbog ovog, ovdje ne moze zbog onog i tako sve do opstinske granice sa Zavidovicima..."
 

·
moderaptor
Joined
·
3,576 Posts
Dionica Počitelj - ZvirovićiIzgradnja jedanaest kilometara duge dionice Počitelj - Zvirovići na autoputu A1 odvija se u punom jeku. Već su iskopana i prva 33 metra sa izlazne strane tunela Počitelj.
Izvođač radova za LOT1 je China State Construction Engineering Corporation Limited (Kina), dok je izvođač radova za LOT2 (Most Počitelj) konzorcij koji čine Azvirt Limited Liability Company (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation Limited (Kina) i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. (Kina).
... ja vidim Euroasfalt :)
... ostatak na: https://www.klix.ba/biznis/pogledajte-gradiliste-i-prve-metre-tunela-na-dionici-autoputa-kod-pocitelja/200221182
 

·
Moderator
Joined
·
43,300 Posts
Gdje je autoput Kotroman – Požega

Srbija će već naredne godine krenuti s izgradnjom dionice autoputa Požega – Kotroman, koja je zapravo dio autoputa Sarajevo – Beograd, piše BiznisInfo.Ova dionica je dio istočnog kraka ovog autoputa, dakle onog koji od Sarajeva ide prema Višegradu, a zatim preko Užica i Čačka ka Beogradu.

Projektna dokumentacija za gradnju dionice Požega – Kotroman biće završena ove godine, a radovi bi mogli početi 2021. godine, najavila je u petak potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

Kako su ranije kazali iz Zavoda za saobraćajnice u Saobraćajnom institutu CIP, ova dionica bit će duga oko 60 kilometara.Radi se o veoma teškoj trasi na kojoj je konfiguracija terena planinska, na kojoj će biti veliki broj tunela i mostova. Oko 40 posto dužine auto-puta činit će objekti.

Ova dionica će spojiti granicu BiH s Beogradom.Srbija je izgradila autoput od Beogada do Čačka (odnosno Preljine). Trenutno je u izgradnji dionica od Preljine do Požege.Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je rekao da će dionica autoputa od Preljine do Požege biti završena do kraja 2021. godine. Ta dionica duga je 31 kilometar.
Biznisinfo
 

·
Moderator
Joined
·
43,300 Posts
Probijeni prvi metri tunela PočiteljOsim aktivnosti na poddionici Buna – Počitelj, na kojoj radovi polako dolaze u završnu fazu, na području Hercegovine intezivirani su i radovi na izgradnji 11 km duge poddionice Počitelj – Zvirovići.

Poddionica Počitelj – Zvirovići, koja je dio dione Počitelj – Bijača, podijeljena je na dva lota.

LOT 1 obuhvaća trasu autoceste od petlje Počitelj do početka mosta Počitelj i od kraja mosta Počitelj do petlje Zvirovići. Na kompletnoj dužini trase je izvršen površinski iskop i trenutno se rade zemljani radovi i temeljanje pojedinih objekata, objavljeno je iz Autocesta FBiH.

Na tunelu Počitelj približne dužine 1200 metara, na južnom portalu počelo se sa podzemnim iskopom i probijanjem tunela za obje cijevi (trenutno desna cijev probijena na dužiniod 35 m, a lijeva 10 m). U narednom period je planiran nastavak zemljanih radova, prvenstveno na iskopu i izgradnji nasipa. Također se planira početi sa radovima na izgradnji potputnjaka Ševaš Njive, natputnjaka Gradina, mostova M2, M3 i M4 kao i proboj tunela Počitelj sa sjeverne strane. Trenutno je na izgradnji angažirano 160 radnika i inženjera i više od 90 strojeva.LOT 2 obuhvaća izgradnju kolosalnog mosta Počitelj, jednog od najkompleksnijih objekata na cijelom Koridoru Vc, dužine 975 metara i maksimalne visine stubova od 100 metara, čijom će izgradnjom biti spojene dvije obale rijeke Neretve. Radovi na izradi pristupnog mosta preko rijeke Neretve su pri kraju – trenutno se izvodi nasip kod upornjaka na desnoj obali rijeke. Od daljnih aktivnost planirana je izrada šipova na stubnom mjestu S4 za potrebe izvođenja statičkog ispitivanja šipa, a planira se i nastavak uređenja gradilišnih ureda i gradilišne betonare.

Izvođač radova za LOT 1 je China State Construction Engineering Corporation Limited (Kina), dok radove na izgradnji mosta (LOT 2) izvodi konzorcij koji čine Azvirt Limited Liability Company (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation Limited (Kina) i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. (Kina).

Izgradnja poddionice Počitelj – Zvirovići financira se iz sredstava osiguranih u okviru Ugovora o zajmu sklopljenog sa Europskom investicijskom bankom (EIB) u visini od 100 milijuna eura i bespovratnim sredstvima Europske unije u visini od 5 milijuna eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).Predviđeni rok izgradnje za Lot 1 je 24 mjeseca, a za Lot 2 30 mjeseci.

Na jugu Hercegovine, uz aktivnosti na dionicama Buna – Počitelj i Počitelj – Zvirovići, u 2020.god kreću radovi i na izgradnji dionice Tunel Kvanj – Buna, ukupne dužine 5,25 kilometara. Na dionici Tunel Kvanj – Buna gradit će se dvocijevni tunel Kvanj, desna tunela cijevi dužine 2.645 m i lijeva cijev dužine 2.720 m, vijadukt i nadvožnjak, a ostatak trase se nadovezuje na dionicu Buna – Počitelj. Također, u okviru ovog projekta biti će rekonstruirana i regionalna cesta Buna – Domanovići, ukupne dužine 14,5 km.

Dionica Tunel Kvanj – Buna financirat će se iz sredstava osiguranih kod Europske investicijske banke (EIB) i mogućim bespovratnim grant sredstvima odobrenim od strane WBIF-a.
Biznisinfo
 

·
Registered
Joined
·
701 Posts


Ovčari - Tunel Prenj ~11 km (2,5 km tuneli i 1,7 km mostovi/vijadukti)
Tunel Prenj ~12,4 km (sami tunel ce biti dug 10,15 km)
Tunel Prenj - Mostar sjever ~13 km (3 km tuneli i 1 km mostovi/vijadukti)
Mostar sjever - Mostar jug ~15,4 km (9 km tuneli i 2 km vijadukti)

Procijenjena ukupna vrijednost projekta
Ovčari - Tunel Prenj - Mostar sjever: 540 miliona EUR
Mostar sjever - Mostar jug: 197 miliona EUR
 

·
moderaptor
Joined
·
3,576 Posts
^^
Ovdje , odmah uz most na izlazu/ulazu u tunel Vranduk 1 (onaj kraci, ako nisam pobrkao brojeve) ... sasjeceno brdo je malo nize od ove lokacije, prema Nemili (prosao sam i ja neki dan :))

PS. Ovo sasjeceno brdo ti je na videu na 1:26 (*Pocetak poddionice 2 Vranduk-Ponirak), a most Vranduk 1 na 1:40 .. *opet se ponavljam s postovima 3-4 stranice prije

 

·
Registered
Joined
·
4,876 Posts
ne može se opisati koliko će zenica i okolina profitirati izgradnjom ove ceste. zaista se nije štedilo na petljama, mostovima, spojevima... još kada uzmemo u obzir izgradnju GGM-a, nevjerovatna je metamorfoza u roku od samo 10 godina. ne znam da je ijedan bh. grad pretrpio ovolike promjene kada je cestovna infrastruktura u pitanju za tako kratak period.

kada bi u nekom idealnom scenariju iz snova željezaru zamijenila tvornica čokolade koja bi zapošljavala barem isti broj ljudi, bio bi to lijep grad za živjeti. ili da zovnu baltazara, on je u onoj jednoj epizodi smješao napitak zahvaljujući kojem iz dimnjaka umjesto dima izlazi cvijeće :)
 

·
Registered
Joined
·
4,876 Posts
prema ovom što se gradi i što se objavljuje da će se graditi (da je finansiranje zaokruženo), izgleda da je realno da ćemo za nekih cca 4-5 godina na dionici SA-BL-ZG nedostajati samo dionica od petlje Ozimica do petlje Medakovo, što je nekih 20ak kilometara.

i možda koji kilometar sjeverno od granice sa HR ukoliko ne naprave do tada spoj na Okučane.

dakle nismo više u saobraćajnoj izolaciji prema EU :)
 

·
moderaptor
Joined
·
3,576 Posts
^^
Jedino sto ne valja je ova uobicajena "nesinhronizacija" JP ACFBiH po pitanju LOTova ... ako uskoro ne pokrenu i 2 preostala LOTa (Poprikuse-Nemila i Nemila-Vranduk) imat cemo ponavljanje situacije kao na Zenickoj obilaznici .. rastezanje i odugovlacenje kako bi kompletna cjelina bila u funkciji.
Stvarno mi nije jasno zasto im treba ovoliko vremena za tender i odabir izvodjaca za ova 2 LOTa?
 

·
Registered
Joined
·
24 Posts
Šta se desilo sa onim planiranim "ROAD Show"-om koji je prvobitno odgođen i najavljen u drugoj polovici februara u Londonu a vezano za izgradnju tunela Prenj? Zna li neko?
 

·
Registered
Joined
·
701 Posts
Država brani vojnu imovinu Federacije

1 feb. 2020
***

Koridor Vc: Novi problem za trasu južno od Mostara

Izgradnju južne trase dionice autoceste na koridoru Vc u BiH od samog početka prate problemi i političke trzavice. Dugo je trebalo da se pronađe kompromis za trasu, od 14 ponuđenih verzija. Kad se činilo da je sporenjima kraj, novi problemi pojavili su se kod samog Mostara. Najprije kroz pobunu srpskih povratnika i drugih mještana zbog ugrožavanja njihove plodne zemlje. Sada je izbio spor i sa državnim Ministarstvom obrane, zbog vojne imovine koju obuhvaća trasa.

12 feb. 2020
***

OBAVJEŠTENJE O DODJELI UGOVORA
266-1-2-311-5-84/20


Dopuna studije utjecaja na okoliš, dionica Mostar jug-Buna, poddionica Mostar jug-Tunel Kvanj

Jedan ponuđač: INSTITUT ZA GRAĐEVINARSTVO "IG" BANJA LUKA

Konačna ukupna vrijednost ugovora/okvirnog sporazma bez PDV-a u KM: 26000,00

Datum zaključenja ugovora/okvirnog sporazuma: 17.2.2020.
http://www.jpautoceste.ba/wp-content/uploads/2020/02/Obavještenje-o-dodjeli-3.pdf

Izgleda novo odugovlacenje sa ovom dionicom.
 
6161 - 6180 of 6367 Posts
Top