SkyscraperCity Forum banner

Automatyzacja fotorelacji - fotorelacjonusz

333539 Views 793 Replies 148 Participants Last post by  nowy1212
W toku dziejów powstało kilka wariacji Fotorelacjonusza, z których dzisiaj cztery są użyteczne dla różnych grup użytkowników. Poniżej znajduje się krótkie ich omówienie.

Oryginalny Fotorelacjonusz 2.x

Ten najbardziej znany wśród użytkowników forum. Klasyk. Mimo upływu lat wciąż bardzo dobrze działa, choć z pewnymi problemami (patrz: uwagi), które na szczęście są dość łatwe do obejścia. Szersze omówienie znajduje się w końcowej części tego wpisu.

Obsługiwane systemy operacyjne: Linux i Windows
WWW: https://sourceforge.net/projects/fotorelacjonusz/
Ostatnie wydanie: 2013
Autor: Kamilost
Dla kogo: Dla użytkowników Windows, którzy potrzebują programu o rozbudowanych możliwościach.

Uwagi:
– Spośród obsługiwanych serwisów hostingowych, do dziś działa tylko wgrywanie na Imgura oraz na serwery FTP.
– Niepoprawnie wrzuca relację na forum, dlatego trzeba gotowe posty skopiować i wrzucić ręcznie (zob. https://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=161217702&postcount=672).
– Jest to najbardziej rozbudowana wariacja Fotorelacjonusza spośród dostępnych na system Windows.

Fotorelacjonusz 3.x

Częściowo udana próba zaktualizowania oryginalnego Fotorelacjonusza. Naprawione są w niej niektóre błędy (m. in. poprawnie wrzuca posty na forum), a także działa w oparciu o aktualne wersje Qt (5.12).

Obsługiwane systemy operacyjne: Linux i MacOS
WWW: https://github.com/fotorelacjonusz/original
Ostatnie wydanie: 2019
Autorzy: Kamilost i Skejl
Dla kogo: Dla użytkowników Linuksa i MacOSa, którzy potrzebują programu o rozbudowanych możliwościach.

Uwagi:
– Spośród obsługiwanych serwisów hostingowych, do dziś działa tylko anonimowe wgrywanie na Imgura oraz na serwery FTP.
– Niestety, nie udało się przygotować wersji na system Windows. Niemniej osoba lepiej obeznana z C++ i MSVC powinna sobie dać z tym radę, szczegóły tutaj: https://www.skyscrapercity.com/showthread.php?p=162571180#post162571180. Pomoc mile widziana.
– Jest to najbardziej rozbudowana wariacja Fotorelacjonusza spośród dostępnych na systemy Linux i MacOS.

Fotorelacjonusz 4.x

Fotorelacjonusz napisany całkiem od nowa. Na razie ma tylko podstawowe możliwości, ale działa bez problemu i na różnych systemach operacyjnych.

Obsługiwane systemy operacyjne: Linux, MacOS i Windows
WWW: https://github.com/fotorelacjonusz/fotorelacjonusz-ng
Ostatnie wydanie: 2020
Autor: Skejl
Dla kogo: Dla każdego.

Uwagi:
– Informacji o aktualnych możliwościach programu najlepiej szukać na dalszych stronach tego wątku albo na stronie programu.

Photo Reporter

Bardzo przyzwoita aplikacja mobilna służąca do przygotowywania fotorelacji na smartfonie albo tablecie.

Obsługiwane systemy operacyjne: Android
WWW: https://github.com/marteczek/photo-reporter
Ostatnie wydanie: 2020
Autor: MariuszLu
Dla kogo: Jedyna wariacja działająca na systemie Android.

Uwagi:
– Informacji o aktualnych możliwościach programu najlepiej szukać na dalszych stronach tego wątku albo na stronie programu.

Potrzebuję pomocy

Niniejszy wątek służy do rozmowy na temat wszystkich wariacji Fotorelacjonusza i właśnie w nim należy szukać porad. Nie należy zapytywać twórców programów za pomocą prywatnych wiadomości, a jeśli ktoś tak zrobi, to wiadomość zostanie zacytowana w tym wątku, żeby pomóc jak największej liczbie osób.

Chcę pomóc

Możesz aktywnie zaangażować się w rozwój Fotorelacjonusza, pomoc jest mile widziana. Wszystkie wariacje są na wolnych licencjach.

– Fotorelacjonusz 3 nie jest obecnie (styczeń 2020) aktywnie rozwijany, ale został zmigrowany do współczesnych wersji Qt (5.12), toteż ewentualne podjęcie tematu nie powinno być bardzo trudne. Z pewnością bardzo potrzebne jest skompilowanie wersji na system Windows, co okazało się nietrywialne (szczegóły). Poza tym możliwe jest przygotowanie na jego podstawie wersji mobilnej, w tym celu potrzeba przede wszystkim zmigrować tradycyjne formatki do QML-a. Technologie: C++, Qt.
– Fotorelacjonusz 4 jest (styczeń 2020) aktywnie rozwijany. Powstaje w technologiach webowych: HTML, ES9, Vue, NW.JS. Ale bez przekombinowania, żeby chętni mieli jak najłatwiej się włączyć.
– Photo Reporter jest (styczeń 2010) aktywnie rozwijany. Technologie: Java.

To tak z grubsza. Ale najlepiej jest zapytać w niniejszym wątku, co aktualnie jest najbardziej potrzebne.

Oryginalny post Kamilaost

Zastanawiałem się jak pomagacie sobie we wstawianiu fotorelacji na forum. Szczególnie jeśli fotorelacja zawiera kilkadziesiąt - kilkaset zdjęć. Trzeba je przecież przeskalować, wgrać na np. imageshack i napisać wiele postów z linkami do nich. Nie znalazłszy na forum żadnych rozwiązań, które pomagałyby w tym, postanowiłem zrobić taki program.

Pierwsza wersja opierała się na imageshack-uploader'ze. W kolejnej postanowiłem zintegrować jego funkcjonalność. Program w tym momencie robi za użytkownika wszystko. Wystarczy wrzucić do niego zdjęcia prosto z aparatu, kliknąć kilka razy i zdjęcia lądują na forum.

Strona projektu: http://sourceforge.net/projects/fotorelacjonusz/
Tam też pliki do ściągnięcia.

Ten wątek służy do zgłaszania błędów, nowych funkcjonalności i dyskusji na temat programu. Na bieżąco aktualizuję przede wszystkim stronę na sourceforge. Informacje zawarte tutaj mogą być nieaktualne.

Funkcjonalności:
  1. podgląd fotorelacji (dosyć wierne oddanie jej wyglądu na forum)
  2. możliwość poukładania zdjęć w dowolnej kolejności
  3. możliwość podpisania każdego zdjęcia
  4. ustawienia:
    • wybór podpis pod/nad każdym obrazkiem
    • ile obrazków ma przypadać na posta
    • dodawanie "Cdn ..."
    • numerowanie zdjęć
    • rozpoczęcie numeracji od konkretnej liczby
    • ustawienie przedziału czasowego między kolejnymi postami
    • zapamiętywanie ustawień pomiędzy uruchomieniami programu
    • własne tagi dodawane do każdego postu
    • wysyłanie tylko zaznaczonych zdjęć
    • ustawienie strony startowej na tagu
  5. automatycznie wysyłanie zdjęć na serwer hostingowy:
    • imageshack anonimowo
    • imageshack kod rejestracyjny
    • imageshack login i hasło
    • własny serwer ftp
    • imgur anonimowo
    • imgur uwierzytelniony
    • ... (czekam na propozycje kolejnych metod)
  6. automagiczne wrzucanie postów na forum
  7. dodawanie znaku wodnego (można wstawić własny)
  8. oznaczanie zdjęć przy użyciu strzałek
  9. zapisz/otwórz fotorelację
  10. dekorowanie zdjęć ramką
  11. zmiana kontrastu/jasności/korekcja gamma zdjęcia
  12. obrót zdjęcia
  13. automatyczne wstawianie map na podstawie danych gps z exifa
  14. zapamiętuje ciasteczka (stałe zalogowanie na forum)
Co wystarczy zrobić, żeby wrzucić fotorelację:
  1. przeciągnąć zdjęcia na okno programu
  2. podpisać zdjęcia
  3. kliknąć Wyślij na SSC
  4. zalogować się i wybrać wątek
Poniżej przykład podstawowego użycia:
Fotorelacja z video jest tu: http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?p=94577034#post94577034

Pozostaje do zrobienia:
  • wersja na maca
  • umieszczanie znaków drogowych na zdjęciu (lewo, węzeł, prosto, prawo, WD, kilometraż)
  • kolejne metody uploadu zdjęć (czekam na propozycje)
  • pakiet debianowy
FAQ:
  • Czy ten program jest płatny?
    Nie.
  • Czy trzeba się zarejestrować, żeby korzystać z programu?
    Nie, ale wypadałoby mieć konto na SSC.
  • Czy od tego programu można się zarazić wirusem?
    Nie.
  • Czy ten program ukradnie mi hasło?
    Nie.
  • Czy w tym programie czai się jakieś licho?
    Nie.
  • Czy ten program ma jakieś specjalne wymagania sprzętowe?
    Nie.
  • Czy link "Fotorelacja wstawiona automatycznie" można usunąć?
    Tak, w samym programie, lub poprzez edycję posta.
Rozwiązywanie problemów:
  • Program wyświetla błąd pytając się czy mam wystarczająco dużo pamięci.
    Najprawdopodobniej masz jej za mało. Spróbuj wyłączyć inne programy, lub nie ładuj do programu dużej liczby zdjęć na raz.
  • Program wyświetla ww. błąd cokolwiek zrobię.
    To znaczy, że jest w nim już tyle zdjęć, że brakuje pamięci na zrobienie czegokolwiek innego. Rozwiązanie jw.
  • Nie wiem jak zmusić program do...
    Proponuję spojrzeć w Plik -> Ustawienia. Jest tam wiele opcji konfiguracyjnych. Te o niejasnym znaczeniu są dodatkowo opisane. Wystarczy przytrzymać mysz przez chwilę nad polem, aby zobaczyć opis.
  • Nadal nie wiem co robi ta opcja...
    Dużo opcji wpływa na wygląd zdjęć/postów. Załaduj kilka zdjęć i zmieniaj ustawienia. Zmiana powinna się uwidocznić.
  • Załadowany znak wodny w oknie ustawień jest za duży.
    Program nie skaluje znaku wodnego. Znak wodny należy przygotować w zewnętrznym programie graficznym, dobierając jego docelowy rozmiar.
  • Po załadowaniu znaku wodnego okno ustawień powiększa się do ogromnych rozmiarów.
    Jw.
  • Posty nie wysyłają się.
    Należy się zalogować i wybrać wątek, do którego wstawiona będzie fotorelacja.
  • Wysyłanie postów na forum stanęło, jakby się zawiesiło.
    Podczas wysyłania postów na forum przez program nie należy korzystać z forum za pomocą przeglądarki, ani aplikacji mobilnej.
  • Podczas wysyłania postów nie mogę nigdzie kliknąć na forum.
    Okno "przeglądarki" wbudowanej w program specjalnie jest blokowane przed działaniem użytkownika. Po wysłaniu wszystkich postów można z przeglądarki korzystać w normalny sposób.
  • Po załadowaniu zdjęć do programu nie wyświetlają się one, a kliknięcie "Wyślij na SSC" powoduje wywalenie się programu.
    Ściągnij najnowszą wersję programu.
  • Po załadowaniu zdjęć i kliknięciu "Wyślij na SSC" wyświetla się błąd "Nie można było wysłać obrazka Mapa dla wszystkich zdjęć. z powodu:"
    Ściągnij najnowszą wersję programu.
  • Jakość zdjęć jest niewystarczająca.
    Jw. Ponadto w ustawieniach jest opcja regulacji jakości zapisu jpg.
  • Czy po pojawieniu się nowej wersji muszę ściągać całe archiwum fotorelacjonusz2.zip?
    Nie. Zwykle zmienia się tylko plik wykonywalny. Jeśli nie zaznaczyłem inaczej wystarczy ściągnąć plik fotorelacjonusz2.exe z katalogu windows i podmienić w katalogu, do którego rozpakowałeś fotorelacjonusza.
  • Chyba zrobiłem coś nie tak i fotorelacja nie wyszła...
    Próbuj dalej, nie bój się zepsuć. Program jest cierpliwy, upload na imageshack też, forum też, moderatorzy trochę mniej.
  • Pojawia się jakiś inny nie wymieniony powyżej błąd.
    Sprawdź, czy błąd się powtarza. Zrób screena i umieść na forum. Opisz w jakich okolicznościach wystąpił.
  • Pojawia się jakiś inny błąd. Mam podejrzenie, że ma związek z wrzucanymi zdjęciami.
    Jw. + odtwórz błąd z liczbą zdjęć ograniczoną do minimum i podeślij mi te zdjęcia na pocztę.
O programie rozmawiamy w tym wątku. PMki wysłane mi w sprawie programu będę cytował w wątku i w nim odpowiadał.
See less See more
  • Like
Reactions: 5
1 - 20 of 794 Posts
Dzięki :) Niech tylko więcej ludzi spróbuje.

Z nowości: dodałem wysyłanie zdjęć po Ftp. Jakieś inne protokoły zaimplementować? Api innych serwisów niż Imageshack?
Przepraszam użytkowników windowsa, którym nie wyświetlały się zdjęcia, a kliknięcie "Wyślij na SSC" wywalało program. Błąd już jest naprawiony, a polegał on na tym, że nie dołączyłem 2 dllek...

Mam prośbę - zgłaszajcie błędy! Jeśli nie będę o nich wiedział nie będę w stanie ich naprawić.
Działa, nawet za bardzo automatycznie :lol:

Świetna robota :cheers:
Jedna rzecz mnie zdziwiła... po co jesteś wylogowany? Nie robiłem tego chyba od 9 lat :D
Ja też, odkąd założyłem konto.

W programie jest inna "przeglądarka". Każda we własnym zakresie zarządza ciasteczkami, na podstawie których jesteś identyfikowany.
wrzuca fotorelację automatycznie, bez możliwości podglądu
Podgląd jest na samym początku, tam gdzie dajesz opisy. Posty są kropka w kropkę z tym co widzisz. Tyle, że nie widać gdzie się skończy, a gdzie zacznie post. To o to chodziło? Czy jest to funkcjonalność, którą powinienem zaimplementować?
Pozwolę sobie zacytować i odpowiedzieć w wątku (limit PM).

DSzumaher said:
Działa. :banana:
Great job. :master:

Zabawne, że również obraca kolory inne kolory niż czarny lub biały. Nie wspominaj mi, że to jest w opcjach, bo wiem.
Tak powinien robić. No bo jak potraktować rgb(0, 0, 1)? Odwracać, czy nie? Gdzie jest granica?

DSzumaher said:
Błędów narazie nie widzę, ale z moim zdaniem dobrze byłoby dołożyć opcje:
- regulowania rozmiarów znaku wodnego, (na powyższym obrazku widać jak czasami może być komicznie)
- usuwanie strzałek z menu kontekstowego, czyli PPM.

Takie refleksje na szybko.
Od czasu do czasu na pewno będę korzystał. Pewnie typy fotorelacji wrzucam na IS.

Pozdrawiam
Sugestie przemyślę :)
Podgląd jest na samym początku, tam gdzie dajesz opisy. Posty są kropka w kropkę z tym co widzisz. Tyle, że nie widać gdzie się skończy, a gdzie zacznie post. To o to chodziło? Czy jest to funkcjonalność, którą powinienem zaimplementować?
W moim przypadku lubię rzucić okiem na ostateczną formę przed zamieszczeniem, dodatkowo umieszczam zdjęcia zawsze(no prawie :) ) centralnie, ale zawsze mogę użyć opcji edycji i na szybko to poprawić.
Bez sensu, żebyś poprawiał po automacie. Pokaż mi swoją typową fotorelację.
Odwracać, czy nie?
:yes:
To była taka uwaga "jak fajnie to działa", a nie "co za feler?".
Ok, a gdyby były podpisy? Dajesz je w ogóle?

:yes:
To była taka uwaga "jak fajnie to działa", a nie "co za feler?".
Rozumiem, ale to pytanie było retoryczne. Pytanie na które odpowiedź mnie interesuje, to gdzie jest granica? Czyli jaka jest definicja koloru, który należy odwrócić?
Ale skoro działa fajnie to rozumiem, że mam nie ruszać.
Ok, a gdyby były podpisy? Dajesz je w ogóle
Jeśli tylko mi czas i leń na to pozwalają, to dodaję - wypośrodkowane oczywiście i pogrubione :)
Pytanie na które odpowiedź mnie interesuje, to gdzie jest granica? Czyli jaka jest definicja koloru, który należy odwrócić?
Jeżeli już w to bawić się, to rgb(0, 0, 0)-rgb(0.05, 0.05 ,0.05) i rgb(0.95, 0.95, 0.95)-rgb(1,1,1).
Nie widzę w tym większego sensu. Zostawiłbym tak jak jest, czy każdy kolor jest obracany.
1 - 20 of 794 Posts