SkyscraperCity Forum banner
11321 - 11340 of 11371 Posts

·
Registered
Joined
·
1,098 Posts
Lol te-ai acidulat complet degeaba, ai senzatia ca e cineva contra ideii? Sunt nascut intr-un oras care isi face aeroport din...vezi mai sus, si stau in alt oras care tot face T2 la aeroportul pe care il are de prin primul mandat al lu' Basescu. Din partea mea sa aiba Braila-Galati aeroport international cu gara de TGV sub el si cu tramvai rapid si spre un oras si spre altul, doamneajuta (daca nu ma insel cred ca am facut si ceva desen acum niste ani pe tema asta fix in acest thread), doar ca bazat pe antecedentele in domeniu, va dura.
Sigur nu va fi ceva "super rapid".
Totusi eu sper ca dupa noile "administratii" pe zone si reglementarile sa mearga totul putin mai repede ..decat in situatii anterioare.
Oricum ..doar speculam , ptr ca nu avem o bila de cristal sa stim cum va fi.
 

·
Registered
Joined
·
1,314 Posts
Brașov nu a avut aeroport.Zero barat.Nimic. Nada. Mai mare rușinea pentru toți care au condus țara și judetul. De la A la Z. După atâția ani in care brașoveanul trebuia să meargă la București ,Sibiu sau Cluj Napoca, în sfârșit se face aeroport. Mai contează cine îl face, cum și de ce? Nu. Contează doar că după zeci de ani, Brașov și brașoveanul vor avea aeroport. Nu o să îl termine mâine, nici poimâine, dar nici nu va dura alți 30 de ani(cat au trecut de la revoluție)ca sa îl finalizeze.

Nu ar trebui sa ne intereseze trecutul , ci prezentul. Prezentul e reprezentat de construcția aeroportului de la Ghimbav. Atât.
Desigur și după finalizarea acestuia , se vor găsi specialiști de tastatura,care o să aibă ceva de comentat...că aeroportu are nu știu ce lipsa, că acolo trebuia făcut nu știu ce...că el e specialist,și mai ales a văzut pe Heathrow și pe aeroportul din
Frankfurt, in timp ce dormea pe o banchetă. Specialist.

In ultimii 2 ani , se afla in construcție podul de la Brăila, o construcție enorma din toate punctele de vedere. Cum era daca acu 2 ani când începeau lucrările, se găsea un specialist care să explice că sa stam liniștiți, că nu se face nici în 30 ani.


Și cel din braila și Galați trebuie sa aibă aeroport, că așa merge lumea.Tot mai multe persoane folosesc aceasta formă de transport. In plus, Galați și Brăila, reprezintă peste 350k, că și populație. La cat de apropiate sunt una de alta,ar fi al 2 lea oraș ca și populație. Deci este un motiv să se facă aeroport. Nu cred că e cazul sa se găsească specialiști care să explice gălățenilpr și brăilenilor, că nu se va face. Foarte probabil nu se termina cat bați din palme...dar se va face.

Romanul abuzează de acessul la internet și se pune sa explice din tastatura precum chibiții din Cișmigiu (alți specialiști), cum sta treabă prin Romania.

Vreau sa ii vad pe specialiștii ăștia care explicau poporului român, că nu se face niciun pod peste Dunăre...dar precum cu aeroportul, când îl inaugurează podul de la Braila o sa fie printre primele mașini care îl trece.

Alt exemplu e cu A7, aceași poveste a specialistului. Totuși, se va face . Nu o să îl finalizeze peste noapte,dar se va face in perioada următoare. Și moldovenii precum cei din alte zone istorie vor circula pe autostrăzi și vor ajunge mai repede din Suceava la Galați. Vreau sa ii vad iar pe specialistii de tastatura ce o sa mai zică , când va fi gata A7. Nu o sa zică nimic...că specialistii de tastatura nu zic nimic.

După revoluție și până la aderarea la UE, am fost vai mama noastră...drumuri de tara, infrastructura la pământ. L-am prins pe Dumnezeu de picior când am aderat la UE. Au văzut și UE că suntem la pământ și au zis sa ne ajute. Noi le-am dat o piata de 23 milioane și ei ne-au dat bani sa nu mai avem drumuri de pământ...

Trăim alte vremuri decât ce a fost după revoluție. Lumea e cu totul alta nu doar in romania. Din toate punctele de vedere.Cine ar fi zis că Cluj Napoca își va face metrou...cine a zis că Brăila va avea podul care se construiește. Nimeni. Sigur nu specialistul de tastatura.
 

·
Registered
Joined
·
10,979 Posts
Problema e costul de oportunitate, nu daca e bine sau nu. Cu aceeiasi bani faci RK/upgrade pe portiuni la M700 si ajungi in 2h la Bucuresti/OTP din Braila. Mie mi se pare mai util asta decat un aeroport.
 

·
Registered
Joined
·
1,098 Posts
Problema e costul de oportunitate, nu daca e bine sau nu. Cu aceeiasi bani faci RK/upgrade pe portiuni la M700 si ajungi in 2h la Bucuresti/OTP din Braila. Mie mi se pare mai util asta decat un aeroport.
Nu sunt de acord. Ambele sunt utile.
La fel si cu problema gazelor(scuze usor de offtopic). Ca nu e "rentabil" la sate.
Vazand stiri recente ..e bine ca e "rentabil" ptr a dezvolta "infrastructura" de transport ptr aceste gaze , ptr a fi exportate.
Asta in timp ce taranul roman se "incalzeste" cu lemne ..si cel ungur , sau austriac ...cu gaze exportate din Romania , dezvoltata cu bani ..de romani.
Asta cand nu se incalzesc cu peleti ieftini , sau lemn de brad..din Romania ..si taranilor romani li se "inaspresc" conditiile ..ceea ce se reflecta in pretul lemnului.

Statul nu e vreun SRL sa se ghideze doar dupa castigul direct.
E o autoritate care se ocupa de redistribuirea resurselor stranse ptr dezvoltare.
Aceasta dezvoltare se bazeaza pe mai multe criterii.
O structura de transport bine articulata ..ptr o "macroregiune" ar trebui sa fie constituita din toate ramurile disponibile.
-pe pamant.
-in aer.
-pe apa , daca e dusponibil.

Marimea si forma acestor "infrastructuri" trebuie gandita si calculata conform cu potentialul.
Nu ..daca sa existe.
 

·
Registered
Joined
·
1,098 Posts
Or fi ambele utile, dar daca nu ai bani de ambele prioritizezi ce e mai util - in cazul asta RK.
Nu vin pe aceeasi "linie" de finantare.
Nu sunt infrastructuri similare.
Una vine "central" de la minister.
Cealalalta e la autoritatile locale(cu toate ca e prinsa in masterplanul de transport , a fost lasat in "grija" noii asociatii de judete din zona , sa gaseasca solutii de finantare viabile).
E si un "examen" sa spunem.
S-a mentionat si de public-privat.
Asa ca nu vad prioritizarea.
E clar ca unii dintre noi nu inteleg sau nu-si bat capul cu anumite concepte ce tin de rentabilizarea cheltuirii banilor, fie ei publici sau privati.
Nu o sa inteleg si nici nu vreau sa inteleg ..de ce companii precum Romgaz/Transgaz ..sau etc , care ar dezvolta infrastructura transport gaze(si care merg pe profit ..oriunde in lume) trebuie sa cheltuiasca "excedentul" din scumpiri ..ptr a duce gazele in tari care au racordare de peste 70 la suta. Adica si prin catune.
Si mai ales ca in "numele" rentabilitatii ...noi trebuie sa dezvoltam infrastructura.
Asta in timp ce ungurii cumpara petrol in ruble ..si interzic masinilor straine sa alimenteze.

Adica ..noi suntem c...a , noi punem si patul.
La cetatenii nostri cine sa gandeasca?

In plus RK-ul acela pe calea ferata ..e o firmitura. Mai ales pe coordonatele actuale , ce tin cont si de realitatea din est.
Dar sa spunem ca operatii de intretinere curenta cu upgradare e o "investitie" ..ptr o zona de obicei uitata.
Pe Galati-Bucuresti ..se facea in conditii excelente , sub 3 ore in 90.
Ce a urmat ..nu are nici o legatura cu vreun declin invocat samd.
Populatia urbana in zona a crescut. Declinul e la nivelul judetelor. Unde sate intregi sunt pe cale de disparitie.
 

·
Registered
Joined
·
10,979 Posts
Nu exista finantare diferita, pentru ca si autoritatile locale de facto sunt finantate preponderent de la bugetul de stat. Lasand asta de o parte, ce opreste regiunea / autoritatea locala sa se asocieze cu CFR pentru finantare?

Dezbatem semantica, cand ce trebuie sa dezbatem e eficienta financiara relativa a investitiilor.
 

·
Registered
Joined
·
1,098 Posts
Lasand asta de o parte, ce opreste regiunea / autoritatea locala sa se asocieze cu CFR pentru finantare?
Pana acum nu prea exista "conceptul" asta.
Fiecare parte era cu ale ei.
Sa vedem de acum incolo.
Dezbatem semantica, cand ce trebuie sa dezbatem e eficienta financiara relativa a investitiilor
Ok , total de acord.
Cum trebuie pusa problema?
Oportunitate a investitiei.
Operare curenta-simulare pe date similare din tara suprapuse peste datele regionale.

Eu nu pot judeca in conditii egale oportunitatea unei investitii , in care beneficiarul(cel ce o construieste) doar o construieste si va fi operata in special de o parte privata , cu o parte de intretinere/operare de siguranta(aeroportul) la autoritati cu competente pe tema.
Cu una in care beneficiarul va fi "principalul" , atat pe partea de operare directa(ofera obiectul activitatii-calatoriile) cat si cea de operare siguranta-intretinere pe intreaga ruta(CF).
Adica pe CF sunt beneficiate si implicate comunitati de-a lungul rutei ..si ai un actor central ce ofera serviciile de transport si se ocupa de toate aspectele.
Pe "aerian" , autoritatea pune la dispozitie infrastructura si "regulile" de operare.

Nu pot fi comparate vs.
Parerea mea.

Revenind la aeroport.
Experienta ultimelor dezvoltari arata ca dezvoltarea strict a infrastructurii costa o "fractie" din costul unor infrastructuri terestre.
Reabilitarea unor strazi in Galati au costat undeva la 22 mil eur , a centurii mici ..undeva la 30 mil eur.
Un aeroport se poate "duce" in jur de 100 mil eur.
Despre care se vorbeste ..ca ar fi cu uz dual pasageri/marfa.
Ptr pasageri ..marea problema a aeroporturilor la noi e "izolarea".
Situarea lor "in camp" si ..practic izolarea fata de alte mijloace de transport nu le face atractive.
Motivele sunt simple ptr calator.
In afara de Otopeni ..sau vreun altul mai bine situat , practic nu ai nici un serviciu hotelier in preajma , nu ai nici un serviciu de transport public(exceptand vreun autobuz ratacit) ..si nici un serviciu de transport individual(tot vorbesc multi de car-sharing ..ride and co , dar as vrea sa ii vad , daca gasesc disponibile servicii de tip in mai mult de doua orase/aeroporturi principale).
Transportul individual "civilizat" se numeste "masina cu prieten"(care te taxeaza prieteneste) ..sau taxi-rechin.

Ca sa ai eficienta pe o infrastructura tip aeroport trebuie sa cuantifici activitatile conexe si cele derivate care se dezvolta din acest tip de activitate. Dar ...daca tu ca autoritate le lasi de izbeliste...cum poti cuantifica???
Activitatea de transport(care o dezvolta privatii) se va dezvolta pe baza acestor conexiuni.

Toti dau exemplul cu Tulcea. De ce nu merge aeroportul???
In plina zona turistica , la 100 km de zona de litoral nord de Constanta.
Ok ...cu ce vine turistul??? Cu cateva bagaje si o rezerva ..sau nu spre hotel.
Cu ce face .....uriasul pas , intre poarta aeroportului(in mijlocul a ...nimic) si vreun mediu civilizat?
Spun asta ..ptr ca majoritatea calatorilor pe aerian(99 la suta) nu cauta senzatii tari ..de genul am aterizat in mijlocul Cambodgiei cu busola in mana ..si de aici sa vad cum ma descurc.

RK-ul pe linia respectiva , parca e inceput(pe bucati).
Ori ptr aeroport de abia se face documentatia.
Va "veni" intr-un interval de timp in care multe investitii s-ar fi terminat(centuri , strazi , etc).
Asa ca , dupa mine , investitiile administratiei zonale , chiar de vin pe linie centrala , de la buget , cum spui ..nu ar intra in concurenta cu altceva.
 

·
Registered
Joined
·
10,979 Posts
Nu merge nimeni cu avionul la Tulcea pentru ca nu exista efectiv turism in zona. O mana de oameni in termeni real, majoritatea localnici, pentru care nu exista zbor (vs masina). Valabil si pentru zona Braila / Galati.

Destinatiile cu aeroporturi turistice au un numar de turisti straini incomparabil cu cat atrage efectiv Romania.

Starea aeroporturilor reflecta numarul extrem de slab de pax, nimic altceva. Daca ar exista potential ar exista si investitii private in hoteluri etc.

De aceea trebuie sa oprim sa mai aruncam cu bani in chestii de exemplu terminal nou la Tulcea. ROI, ROI, ROI. Si sa aruncam cu banii in chestii ne-sexy cum ar fi RK la calea ferata, curse inter-judetene de autocare cu contract de serviciu public. Astea transforma mobilitatea, nu un aeroport cu ceva low-costuri spre destinatii etnice si chartere prin Antalya vara.

Vrei sa faci Galati - Braila mai putin izolate? Uite idee - autocare non-stop, Galati - Braila - OTP, cu contract de serviciu public, orar regulat sincronizat cu avioanele, licitate de regiune/MT/judet/whatever. Poti sa faci asta maine, la un pret modic. Dupa RK poti avea curse speciale pe CF Rail-Air mai rapide. Dar nu se satisfac orgolile locale daca nu au aeroport…
 

·
Registered
Joined
·
1,098 Posts
Nu merge nimeni cu avionul la Tulcea pentru ca nu exista efectiv turism in zona. O mana de oameni in termeni real, majoritatea localnici, pentru care nu exista zbor (vs masina). Valabil si pentru zona Braila /
Tulcea-judet izolat cu vreo 150 mii loc.
Galati-Braila: doua orase la 10 km unul de altul cu peste 500 mii loc.
Plus o multime de sate , cartiere satelit , pe o raza sub 25 km.
Nu se compara nici pe departe.
Destinatiile cu aeroporturi turistice au un numar de turisti straini incomparabil cu cat atrage efectiv Romania
Total de acord , din moment ce nr de turisti atrasi de Romania e comparabil cu al Budapestei.
Starea aeroporturilor reflecta numarul extrem de slab de pax, nimic altceva. Daca ar exista potential ar exista si investitii private in hoteluri etc
Partial de acord.
Partial nu.
Nu exista o cultura de a "calatori" in conditii. Datorita acestui lips , nu exista o adaptare a pietei , prin costuri si servicii oferite.
In general ..la noi , pe hotelier , merge dictonul ..scump , prost , dezinteres.
De aceea trebuie sa oprim sa mai aruncam cu bani in chestii de exemplu terminal nou la Tulcea. ROI, ROI, ROI. Si sa aruncam cu banii in chestii ne-sexy cum ar fi RK la calea ferata, curse inter-judetene de autocare cu contract de serviciu public
De acord cu investitiile in RK la CF.
Nu sunt de acord cu vs.
Costurile pe "aerian" sunt incomparabil mai mici. Numarul de aeroporturi la fel.
Nu prea ai cum sa le compari ..ptr ca nu avem servicii HSR care sa concureze 30 curse aeriene intre doua orase ale tarii.
Pur si simplu ..nu prea avem ce compara.
Vrei sa faci Galati - Braila mai putin izolate? Uite idee - autocare non-stop, Galati - Braila - OTP, cu contract de serviciu public, orar regulat sincronizat cu avioanele, licitate de regiune/MT/judet/whatever. Poti sa faci asta maine, la un pret modic. Dupa RK poti avea curse speciale pe CF Rail-Air mai rapide. Dar nu se satisfac orgolile locale daca nu au aeroport…
Nu.
Din start mi se pare o idee neinspirata.
In care se reflecta necunoasterea pietei romanesti.
Care ..tradus ar fi. Intoarcerea la rechinii din OTP desfiintand gara Henry Coanda.
Cand serviciul pe CF ajunge spre un optim putem vorbi. Pana atunci nu. Nu exista regularitate/predictibilitate ..si siguranta pe rutier nu e ce trebuie sa fie.

Ce ar trebui sa reprezinte un optim pe CF?
Sa existe curse intre orase si dupa 16 , in ambele sensuri , sa se faca sub 3 ore , sa existe servicii in tren(esentiale ..ptr ca in graba poate exista chestia ca nu ai timp sa iti cumperi o cafea si o apa din gara. Si sa imi explice cineva ca e ok sa faci 4-5 ore cu avionul , vreo 1 de la iesire din aeroport pana in gara de nord ..si inca vreo 4 ..fara a avea macar posibilitatea de a iti cumpara o apa) . Si servicii in gari. De tip hotel capsula , pe un nivel de pret care sa permita unei categorii cat mai ample sa intinda capul intre cursa si cursa.

Ptr multi poate parea un moft. Ptr altii poate insemna renuntarea la a construi un terminal doi la Otopeni. Cam asta e balanta.
Nu cat de util e aeroportul vs alt tip de infrastructura.
Daca ar fi in Bucuresti si spre Galati ..chestiile enumerate de mine ..nu m-ar interesa prea tare..de ce si cum
Dar vorbim ..si in timp ce vorbim ..serviciile conexe in Bucuresti ..inseamna intoarcerea taxistilor rechini in aeroport.
 

·
Registered
Joined
·
10,979 Posts
Nu inteleg ce iti doresti cu toata expozitia de mai sus, dar Braila si Galati sunt niste orase moarte, pe cale de disparitie demografica. Managed decline e strategia acolo, nu altceva. Sansele de dezvoltare pe termen lung sunt minuscule, avand in vedere pozitia geografica excentrica si lipsa traditiei universitare.

In contextul asta investitia intr-un aeroport este extrem de neoportuna. Restul e can-can.
 

·
Registered
Joined
·
1,098 Posts
Nu inteleg ce iti doresti cu toata expozitia de mai sus, dar Braila si Galati sunt niste orase moarte, pe cale de disparitie demografica. Managed decline e strategia acolo, nu altceva. Sansele de dezvoltare pe termen lung sunt minuscule, avand in vedere pozitia geografica excentrica si lipsa traditiei universitare
Sa vedem de cand "exista pe harta" Galatiul.
Cat de mare era.
Cum e acum??
Ca sa spunem ca o tendinta la nivel de judet pe ultimii 15 ani ..duce la disparitia municipiului.
Lipsa traditie universitara??
Parerea mea e ca sinergia invatamant-viata economica reala e mai prezenta aici , decat in alte parti cu "traditie".

Daca vorbim de orase moarte ar trebui vizitat Fagarasul in Brasov , Moreniul , Petrosani , Rovinari.
 

·
Registered
Joined
·
10,979 Posts
Sa vedem de cand "exista pe harta" Galatiul.
Cat de mare era.
Cum e acum??
Ca sa spunem ca o tendinta la nivel de judet pe ultimii 15 ani ..duce la disparitia municipiului.
Lipsa traditie universitara??
Parerea mea e ca sinergia invatamant-viata economica reala e mai prezenta aici , decat in alte parti cu "traditie".

Daca vorbim de orase moarte ar trebui vizitat Fagarasul in Brasov , Moreniul , Petrosani , Rovinari.
A propus cineva Brancusi International Airport la Petrosani si nu mi-am dat eu seama?

Da, hai sa ne uitam la populatie:


Municipiu19922011%
Galati326k249k-24%
Braila234k180k-23%
Bucuresti2064k1883k-9%

De unde crezi ca va veni cresterea, economica sau demografica pentru Braila-Galati?

 

·
Registered
Joined
·
4,176 Posts
Sansele de dezvoltare pe termen lung sunt minuscule, avand in vedere pozitia geografica excentrica si lipsa traditiei universitare.
Ca traditie, centrul universitar Galati are o istorie cat se poate de similara cu centrele Craiova si Brasov (fuziune Institute Mecanic + Pedagogic, aparute in prealabil prin anii '40-'50), facand parte din esalonul de universitati infiintate in perioada comunista: Timisoara-1962; Craiova-1965; Brasov-1971; Galati-1974 (in Romania functionand 7 universitati, in 1989).

De asemenea, interesant ca astazi, printre universitatile romanesti, Universitatea din Galati chiar nu sta deloc rau, parand sa aiba rezultate mai bune decat multe alte universitati aflate in orase considerate cat se poate de prospere:

Nu de putine ori, prejudecatile sunt cele care contribuie major la impresiile personale despre anumite subiecte.
 

·
Registered
Joined
·
10,979 Posts
Compartia de centre universitare e vs Bucuresti, Cluj, Iasi. Acolo centrele universitare au creeat joburi, studentii ramanand in oras si dupa absolvire. La aia ma refer - universitatea ca o sursa de crestere demografica. In Galati (si in Craiova) nu prea se observa fenomenul asta.
 

·
Registered
Joined
·
2,053 Posts
Toti vrem o regiune Galati-Braila dezvoltata, insa abordarea e diferita. Andrei propune o cale rationala de folosire a banului public, colegul Fulger una emotionala, cu avantaje discutabile. Un aeroport propriu al Galatiului tine doar de orgoliu, probabil cei mai multi galateni-braileni vor sfarsi prin a folosi majoritar tot aeroportul Otopeni, la care vor ajunge mai greu/costisitor. Modernizarea unor rute de transport spre Otopeni va asigura galatenilor-brailenilor accesul rapid la cel mai mare aeroport al tarii cu destinatii, flexibilitate si preturi imbatabile in Romania, la care doar ar putea visa un eventual aeroport local in Galati. Odata cu dezvoltarea regiunii Galati si formarea unei clase reale de mijloc se poate lua ulterior decizia deschiderii unui aeroport local care sa se poata autofinanta corespunzator. Economic si rational vorbind, lucrurile se fac la timpul lor, nu doar dintr-un orgoliu care va costa al naibii de mult.
 

·
Registered
Joined
·
2,506 Posts
Wow... am făcut o pauză de forum de vreo 2-3 luni din diverse motive, și imediat ce revin și încep să răsfoiesc, văd că Fulger NC tot nu a terminat cu nemărginita lui preaslăvire a sfintei metropole 𝓖𝓪𝓵𝓪ț𝓲, care duduie nu numai de istorie și cultură, ci și de însemnătate la nivel planetar.
Poate o avea dreptate - la o adică, este singurul oraș cu o manea dedicată echipei de fotbal!
Vă recomand să nu vă mai obosiți cu el, omul e efectiv ca un personaj din jocuri pentru care developerii nu au scris decât 5 linii de dialog, și le tot repetă pe alea la infinit.
 
11321 - 11340 of 11371 Posts
Top