SkyscraperCity Forum banner

Będziemy mieć TGV - tylko torów dla nich brak

133568 Views 1044 Replies 163 Participants Last post by  mariosz
Postanowiłem zrobić dla tego tematu oddzielny wątek, bo myślę że będziecie mieli dużo do powiedzenia w tym temacie :)

PKP Intercity od dawna marzą się szybkie pociągi klasy TGV, ale odkładały zakupy na później. Nie było pieniędzy na takie inwestycje, a poza tym nie bardzo byłoby po czym jeździć, ponieważ infrastruktura kolejowa nie jest przystosowana do dużych prędkości. Po przyznaniu Polsce praw do organizacji piłkarskich mistrzostw Europy przewoźnik uznał jednak, że nie ma co czekać. - Podjęliśmy decyzję o kupnie 20 składów w ciągu najbliższych dwóch-trzech lat - mówi Czesław Warsewicz, prezes PKP IC.

Ruszyły już prace nad studium wykonalności projektu. Według wstępnych szacunków, na kupno 20 pociągów potrzeba około 380 mln EUR (blisko 1,5 mld zł). Plan zakłada sfinansowanie inwestycji z dwóch źródeł: ze środków własnych i funduszy unijnych. Pół na pół.
czytaj dalej

Z własnej kieszeni

PKP IC zamierzają dobrać się do Sektorowego Programu Operacyjnego - Transport na lata 2007-2013. Z pozostałą częścią pieniędzy nie powinno być problemów. PKP IC mają trochę własnych pieniędzy. W 2006 r. zysk wyniósł 32 mln zł. Plan na ten rok jest nie mniej ambitny, a wyniki pierwszego kwartału dają nadzieję, że uda się go zrealizować. Po raz pierwszy w historii przewoźnik odnotował bowiem zysk - skromny, bo 1,5 mln zł, jednak w tym samym czasie w 2006 r. spółka była na minusie, a strata wyniosła ponad 7 mln zł. Do tej pory pierwsze miesiące roku to był czas dla przewoźnika stracony. Martwy sezon, kiedy przejadało się pieniądze zarobione w czasie wakacyjnego szczytu.

W tym roku trend się zmienia, i to coraz wyraźniej. Dane za kwiecień pokazują, że podróżni znowu polubili jazdę pociągiem. Wyniki za dwie dekady są lepsze niż w najbardziej gorącym dla kolei miesiącu wakacyjnym 2006 r. Spółka ma trochę własnych pieniędzy, ale liczy przede wszystkim na zewnętrzne źródła finansowania. Prezes tłumaczy, że PKP IC nie mają żadnych problemów z zaciągnięciem kredytu. - Niemal od ręki możemy dostać już dzisiaj 200 mln zł - zapewnia Czesław Warsewicz. Stosunek zadłużenia do kapitałów własnych pozostawia jeszcze ogromny margines bezpieczeństwa dla planów kredytowych spółki.

W rękach PKP PLK

Kiedy superszybkie pociągi pojawią się na torach? Nieprędko. Według wstępnego harmonogramu, PKP IC zamierzają złożyć w Brukseli potrzebne dokumenty jeszcze przed końcem wakacji. Jeśli wszystko pójdzie po myśli zarządu, to przetarg na zestawy zespolone zostanie rozpisany na przełomie tego i przyszłego roku. Pierwsze szybkie pociągi pojawiłyby się na torach być może już w roku debiutu spółki na giełdzie, który planowany jest w 2010 r. Być może rok później. W każdym razie prezes PKP IC jest pewien, że kibice będą jeździć na mecze EURO 2012 z prędkością powyżej 200 km.

Pytanie tylko, czy superszybkie pociągi będą miały po czym jeździć. Obecny stan torów nie pozwala rozwijać szybkości większej niż 160 km. Na niektórych odcinkach muszą zwalniać do kilkudziesięciu kilometrów. Piłka jest teraz po stronie PKP Polskie Linie Kolejowe, które odpowiadają za stan kolejowej infrastruktury.

http://biznes.interia.pl/wiadomosci-dnia/news/bedziemy-miec-tgv-tylko-torow-dla-nich-brak,904953

jeśli chodzi o moje zdanie w tym temacie, to bardzo się cieszę, że po tylu llatach doczekamy się pociągów klasy TGV, szkoda tylko, że władze PKP ICC chcą zakupić same pociągi, a nie zajmą się przy okazji nowymi torowiskami, po których te pociągi mogły by jeździć szybciej niż z prędkością 200km/h
See less See more
Status
Not open for further replies.
1 - 20 of 1045 Posts
Ok. 20min temu w TVN24 wypowiadał się dyrektor PKP IC i wspominał o dostosowywaniu torowisk do prędkości ok 250km/h

Ciekawe pomiędzy którymi miasta będą tego typu pociągi kursować?
Ok. 20min temu w TVN24 wypowiadał się dyrektor PKP IC i wspominał o dostosowywaniu torowisk do prędkości ok 250km/h

Ciekawe pomiędzy którymi miasta będą tego typu pociągi kursować?
No a jak myślisz?? pewnie tymi co dostały organizacje Euro2012 :) mam nadzieję, że Śląsk będzie walczył, bo mecze mnie nie interesują, ale pociągi TGV jak najbardziej <lol>
See less See more
No super :D składy mają się pojawić za 2-3 lata, więc niech przystosują torowiska bo te wytrzymują prędkości 160km/h.
No super :D składy mają się pojawić za 2-3 lata, więc niech przystosują torowiska bo te wytrzymują prędkości 160km/h.
Przy 160 to już się pociągi trzęsą :) a tak poważnie to na prawdę jest coś, jeśli się uda wyprowadzić do Polski TGV :)) cieszy mnie to niezmiernie
Mam mieszane uczucia, teraz nagle, juz kupujemy, na hura, a potem bedastaly gdzies albo jezdzily znacznie ponizej mozliwosci (i oplacalnosci), no ale przynajmniej beda dobrze wygladaly :) .
Czy to mozliwe aby teraz nagle do 2012 zmienic zalozenia i zrealizowac modernizacje na wyzsze predkosci gdy do tej pory w planach byly jednak nizsze predkosci? A co z dworcami? Mam obawy, moze nieslusznie.
See less See more
^^ no wiesz, wszystko jest lepsze od naszych obecnych pociągów, bo na prawdę mamy tylko kilka, które wyglądają dobrze, ale i tak nie możemy się nimi pochwalić na świecie, bo w porównaniu do tego co ma Europa to starocia :( a jeśli chodzi o dworce, to myślę, że może ktoś w PKP IC się nad tym zastanowił dłużej niż przez 1 minutę :D
See less See more
tia już widzę TGV na niewyremontowanym centralnym...
A Szczecin znowu to pewnie ominie..:|
a mnie cieszy, że władze PKP potwierdziły remont dworca w Katowicach jako priorytet :) i ma on być remontowany w pierwszej kolejności i mam nadzieję, że nic się nie zmieni :)
A Szczecin znowu to pewnie ominie..:|
nie ominie was:) na pewno tez Szczecin dostanie to na co zasługuje :) :cheers:
^^ no wiesz, wszystko jest lepsze od naszych obecnych pociągów, bo na prawdę mamy tylko kilka, które wyglądają dobrze, ale i tak nie możemy się nimi pochwalić na świecie, bo w porównaniu do tego co ma Europa to starocia :( a jeśli chodzi o dworce, to myślę, że może ktoś w PKP IC się nad tym zastanowił dłużej niż przez 1 minutę :D
Zgadzam sie, ze nie mamy sie z czym pokazywac na swiecie. Ale wydanie ilussetmilionow euro tylko po to, zeby sie pokazac to jakas porazka. To powinno byc calosciowe i skoordynowane dzialanie, remont szlakow, modernizacja/przebudowa glownych dworcow, budowa zaplecza serwisowego dla nowego taboru, zakup taboru, - niech to nawet bedzie uzywany tabor TGV lub ICE. Do tej pory nie mowilo sie o tak szybkim zakupie szybkiej koleii, a tu nagle jeb i bedzie TGV - to budzi obawy co do profesjonalizmu tego calego przedsiewziecia. No ale na kolei sie nie znam, wiec moze moje obawy sa nieuzasadnione... oby.
See less See more
no ja też się obawiam, że po tym jak kupią nowe pociągi dopiero wtedy zaczną zastanawiać się gdzie i po czym mają sobie one śmigać, jednak wierzę w tych ludzi (mimo wszystko <lol>) i mam głęboką nadzieję, że wiedzą na co wydają miliony euro :)
^^ Mi tez pozostaje miec taka nadzieje..... Moze tam tez zmienia sie cos na lepsze?
nie ominie was na pewno tez Szczecin dostanie to na co zasługuje
Włoszczowa również :D
Ciekawe czy za pół roku zmienią swoją decyzje na 10 a za następne pół roku stwierdzą że w sumie te TGV nie są potrzebne bo nie ma przystosowanych torów, OBY NIE!
Ja bym się zbytnio nie ekscytował bo widać że te wieści są już mocno wypaczone. PKP ICC mówi o pociągach klasy TGV a media w tytułach piszą o TGV. Pociągi tej klasy równie dobrze może wyprodukować PESA i na tym zapewne się skończy. Do prawdziwego TGV należałoby przeprojektować/przebudować całą infrastrukturę na to nas nie będzie stać, a nawet jeśli to nie starczy czasu do E2012.
See less See more
Kto to wie co zrobią?
W myśla staropolskeigo "zastaw się, a postaw się" to jest szansa, że będzie TGV w Polsce :D
Pytanie tylko, pomiędzy którymi miastami i za ile? Czy stać nas na to??
Chodzi rzeczywiscie o pociagi klasy TGV, czy po prostu o szybkie sklady typu Pendolino? Te pierwsze z tego co wiem wymagaja osobnych torowisk o dostosowanej geometri aby rozwijac predkosci do 350 km/h ... trudno sobie wyobrazic aby w najblizszym czasie powstala taka infrastruktura. Natomiast w wypadku Pendolino po modernizacji obecnych tras mogla by w ciagu kilku lat powstac ladna siec polaczen ekspresowych miedzy najwiekszymi polskimi miastami.

Pzdr.
See less See more
przecież żeby TGV jeździło to trzeba zupełnie nowe trasy pobudować :|

jeśli nadal aktualny jest plan trasy Y to potrzeba będzie dużo więcej niż 1,5mld złotych. wybór TGV to dobry wybór, ale Francja swoją infrastrukturę buduje tak od lat 70' a u nas my dopiero Włoszczowa Północna powstała ;p
See less See more
1 - 20 of 1045 Posts
Status
Not open for further replies.