SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 28 Posts

·
Banned
Joined
·
4,789 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Gent (Ghent) je glavni grad belgijske pokrajine Istocna Flandrija. Nalazi se sjeverozapadno od Brisela i treci je belgijski grad po velicini (232,000 st).

Mnogi ga smatraju jednim od najljepsih gradova Evrope.
U srednjem vijeku je bio jedan od najznacajnijih gradova svijeta, a to je i dana danas vidljivo, jer je veliki dio srednjovijekovne arhitekture dobro ocuvan.U Gent sam putovao vozom, inace belgijske zeljeznice su jako pouzdane, dobre, ali zato prekrcate, tako da se cesto desi da morate stojati u vozu.

Zeljeznicka stanicaunutrasnjoststatua ispred staniceokolina stanice

Grad je ispresjecan rijekama Laja i Seld, na cijem se uscu i nalazi. Najpoznatija je luka Belgije. Iako se ne nalazi na moru s morem je povezan poznatim kanalom Gent - Terneuzen. Ovaj kanal je izgradjen u 19. vijeku, kada je Belgija jos uvijek bila dio ujedinjene Holandije. A sluzio je da poveze Gent sa holandskom morskom lukom Terneuzen.

Mapa kanala Gent-Terneuzenusce dvije gentske rijekeKanali

Inace kanali su bas prometni i grad "zivi" na njima. Prepuni su turistickih brodica, a mnogobrojne terse se nadvijaju nad njima. 

·
Banned
Joined
·
4,789 Posts
Discussion Starter · #2 ·
Ovo je nastavak moje price o Belgiji. Prvi dio se odnosio na njen glavni grad Brisel, koji sam najvise i "pokrio" slikama i pricom. Sada slijede manji, ali po meni ljepsi i interesantniji gradovi.

Inace samim Gentom sam bio odusevljen. Na gradu se vidi da je nekad bio slavan i mocan, jer za prilicno malen grad, po svjetksim mjerilima, zasita djeluje monumentlano i prije svega mocno.
Nadam se da cu vam to moci i docarati, iako su slike zaista loseg kvaliteta i na osnovu njih se ne vidi nista.
 

·
Banned
Joined
·
4,789 Posts
Discussion Starter · #3 ·
Manhattan srednjeg vijek

Gent nosi nadimak "Manhattan srednjeg vijek". Iako ni malo originalan, nadimak ima smisla.
U gradu se nalaze tri izuzetno visoka tornja, visoka za pojmove vremena kada su gradjeni, a to je srednji vijek.Gentski zvonik

Izgradjen je u 13. vijeku i pored funkcije zvonika imao je funkciju kule strazare i riznice. Visok je 91m.

Gradjevina koja se nalazi u podnozju zvonika i naslonjena na sam zvonik je "Kuca odjece". Gent je bio jedan od njaznacajnijh, ako ne i najznacajniji centar tekstilne industrije u ovom dijelu Evrope. Izgradnja ove gradjevine je jedan od dokaza za to.
Sa propasti tekstilne industrije, zgrada mijenja namijenu.Crkva sv. Nikole - Sint-Niklaaskerk

Njaznacajnija gradjevina i "landmark" Genta, izgradjena pocetkom 13. vijeka. Najstariji od tri tornja "srednjovijekovnog" skylinea.Crkva sv. Bavo - Sint Baafskathedraal

Gradjena u fazama od 10. do 17. vijeka. Sjediste i stolna crkva genstkog biskupa. Ime je dobio po sv. Bavu svecu iz 7. vijeka. Bavo je bio lokalni plemic koji je svoju cijelu imovinu poklonio siromasnima i zamonasio se.

u prvom planu spomenik braci Van EyckInace ove tri gradjevine su udaljene jedna od druge svega 50-ak metara. Tako da je "srednjovjekovni klaster" prilicno gust :)

Jos jedna srednjovijekovna gradjevina koja je trebala da se pridruzi prethodnim trima, ali za gradnju zvonika je nestalo novca.

Crkva sv. Mihaila

Nakon posjete Gentu zapitao sam se zasto su gradjanima srednjovijekovnog Genta trebale tolike tri crkve u radijusu od 200m?! Vjerovatno se nije radilo o stvarnim potrebama stanovnistva, nego je to vise bila zelja za prezentovanjem moci kako finansijske tako i religijske. Jer Gent je usrednjem vijeku bio centar finansijske i religijske moci ovog dijela Evrope.
 

·
Banned
Joined
·
4,789 Posts
Discussion Starter · #5 ·
Gravensteen - Tvrdjava grofova

Najstariji i najocuvaniji srednjovijekovni zamak u Flandriji. Izgradjen je u 12. vijeku, prije njega na istoj lokaciji je stajala drvena tvrdjava.
Bio je sjediste grofa Philipa Alsacea i izgradjen je po modelu zamka koji je grof vidio prilikom krstaskog pohoda.
Krajem 19. vijeka utvrdjenje je trebalo biti sruseno, ali srecom to se nije desilo.

 

·
Banned
Joined
·
4,789 Posts
Discussion Starter · #7 ·
Graslei i Koornlei

poznate gentske ulice koje su dobile ime po proizvodima kojima se trgovalo u njima, brasno i biljke (povrce).
Monumentalne kuce, koje se nalaze na obalama kanala stare luke predstavljaju bogatstvo nekadasnjeg Genta.Stara postatramvaj ispred zgrade stare postePozoriste 

·
Banned
Joined
·
4,789 Posts
Discussion Starter · #8 ·
Mesna pijaca

Srednjovijekovna mesna trznica, koja i dan danas sluzi tojh svrsi. Pored mesa tu se prodaju prirodni, domaci proizvodi iz cijele Flandrije.

Spomenik braci Janu van Eycku i Johannes de Eycku

Najpoznatiji slikari srednjeg vijeka. Malo nezgrapno uslikano.

 

·
Registered
Joined
·
3,901 Posts
Svaka čast na trudu!!! Inače imaš pravo, i meni deluje lepše od Brisela. Obožavam stare srednjevekovne gradove, a pogotovo što se čuva stara tradicije, znači nigde svetlećih reklama, billboardova....kao što je neko već reakao, osećaš se kao da si se vratio u srednji vek, fenomenalno!!!
 

·
Banned
Joined
·
4,789 Posts
Discussion Starter · #14 ·
pa jako su dobri vozovi, klimatizirani, brzi, a stoje i babe:) nekad nadjes mjesta nije uvijek puno. puno gradova spaja a belgija je sva urbanizovana i izgradjena.
sto se tice novogradnje ne bih ti znao mnogo o tome reci, ali gradi se. Ovo na slikama je stari dio grada tj. centar koji cini gotovu cjelinu, tako da nema sta da se gradi vise, sve je popunjeno. samo renoviranje.
ali oko stanice i na periferiji se gradi.
 
1 - 20 of 28 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top