SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 26 Posts

·
Registered
Joined
·
408 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
Briz (Bruges, Brugge, 120,000 st.) je najljepsi grad koji sam obisao na ovom putovanju. Glavna je turisticka atrakcija Belgije, a kod nas nazalost malo poznat.
Briz je dobroocuvan srednjovijekovni grad, nesto slicno Gentu. Razlika u arhitekturi izmedju ova dva grada je primjetna. u Brizu gradjevine su mnogo zbijenije i cigla je glavni gradjevinski materijal. Gent djeluje dosta raskosnije, a Briz simpaticnije i ljepsi je.
Briz je isto kao i Gent u jednom periodu srednjeg vijeka predstavljao najznacajniji grad Evrope. Pored toga bio je i clan Hanzetske lige, srednjovijekovno udruzenje trgovackih gradova na celu sa Lübeckom, koji su drzali monopol u trgovini na Baltiku odnosno Sjevernom moru.
Ako je Gent Manhattan srednjeg vijeka, onda je Briz Venecija sjevera (kad smo vec kod klisea). Ispresijecan je sistemom kanala sto mu daje posebnu draz, mnogo vise nego Gentu.Briz se nalazi na pola puta Brisel - more i kao sto sam rekao predstavlja turisticku Meku Belgije. Vozom se iz Brisela jako brzo stize u Briz, ako imate srece naci cete mjesto za sjesti u vozu. Ja sam bio u Brizu kada je bio drzvani praznik, pa je grad bio pun ljudi.

Bicikli na zeljeznickoj staniciBeguinage - Bazilika svete krvi

Jedna od najznacajnijih gradjevina ovoga grada. Beguinage je zensko vjersko udruzenje, osnovano u srednjem vijeku. Veliki broj muskaraca zbog ratova je poginuo i zene su se morale organizovati da bi obezbjedile normalno funkcionisanje zajednica.
Gradjevine u kojima su opetice bile smjestene uglavnom su bile opasane visokim zidom, ova u Brizu je jedna od najpoznatijih u Evropi.

crkva u unutrasnjostiU ovim kucicama zive neudate zene, koje su svoj zivot posvetile Bogu


Bogorodicna crkva

Najpoznatija briska gradjevina je srednjovijekovna Bogorodicna crkva, koja je znacajna po tome sto ima najvisi toranj od cigle, cija visina iznosi 122m.
Pored ovoga znacajna je po tome sto se u njoj nalazi Mikelandjelova statua Bogorodica s Hristom.

(u pozadini)Zvonik

Jos jedna znacajna gradjevina koja se nalazi na glavnom gradskom trgu. Visok je 83m i u sebi ima 47 zvona. 

·
Registered
Joined
·
408 Posts
Discussion Starter · #3 ·
U Brizu mozete vidjeti veliki broj fijakera. Briski konji su poznati po tome sto prije nego sto budu "ovlasteni" da voze fijaker po gradu, moraju proci sestomjesecno obuku.

Statue- spomenici

ova interesantna "Korpa s cvijecem" specificna je po tome sto se na svakom cvijetu nalazi zaba, koja je tesko uocljiva i treba je naci. Tako da uvijek mozete vidjeti nekoga ko bulji u nju pokusavajuci naci zabice.jahaci apokalipse, samo sam tri uslikao :)opatica s naocalamavec vidjeni konj

 

·
Registered
Joined
·
408 Posts
Discussion Starter · #4 ·
Gradski trgovi

Briz ima dva gradska trga koji su krcati ljudima i zaista su zivi. Veliki broj basta restorana i kafica daje posebnu car trgovima. Inace restorani i kafici na tim lokacijama su jako skupi, sto naravno ni ne iznenadjuje zbog turistickog karaktera Briza.

Gradska kuca

Najstarija belgijska vijecnica iz 14. v. Gradjena je u gotickom stilu.


 

·
Registered
Joined
·
408 Posts
Discussion Starter · #5 ·
Tu je naravno i nezaboravna belgijska cokolada. U Brizu kao i u Briselu na svakom koraku mozete naci cokolaterije. Izbor cokolada je fanatastican. Kad sad ja bio u posjeti na vise lokacija su bile prezentacije i sto je najvaznije degustacija cokolada.

mozda najpoznatiji belgijski cokoladni brend Cote d´Or

i jedna mala porodicna cokolaterija

 

·
City Geek
Joined
·
1,187 Posts
Nice pics!

I see you had a boat tour on the canals. Did the guide speak decent English? Cause last month I went there with a friend from Germany and she couldn't understand the guide because his English was really bad.
 

·
Registered
Joined
·
408 Posts
Discussion Starter · #9 ·
@Stevo ili ko je vec zadudzen za to
molim te promijeni naslov teme
u
Белгија/België/Belgique, iz mog ugla III [Briž]

zeznuo sam se samo sam kopirao i stavio sam II umjesto III

Hvala!
 

·
Moderator
Joined
·
13,521 Posts
БЛ said:
i combinied english and german explanation. Guide spoke both of them with strange accent.
Those guides also have a strange accent when they speak Dutch, you know :)

Bruges is so pretty ^_^ I think it has a very unique atmosphere, not comparable to other cities in Belgium or elsewhere. Okay, it might feel a bit like time stood still, but that's only on the outside...
 

·
Registered
Joined
·
408 Posts
Discussion Starter · #19 ·
Komаndant Mark;13600289 said:
Stvarno prelep gradic i jos bolje slike:eek:kay:

Zanima me, kolika se godisnje proda bicikli u zemljama BeNeLux-a;)
Izgleda da je to dobar biznis:D
mnogo, znam da kradu jedni od drugih i da je to normalno tamo. ne zakljucavaju mnoge. bacaju u kanale i sl.
 
1 - 20 of 26 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top