SkyscraperCity Forum banner
1 - 15 of 15 Posts

·
Registered
Joined
·
408 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
Luven/Leuven glavni grad jedne od flamanskih pokrajina. U svijetu mozda najpoznatiji po cuvenom pivu Stella Artois.
Luven se vozom stizete za nekih 20-30min. U zavisnosti kojim vozom putujete. Brsielski aerodrom se nalazi u blizini ovog grada.
Grad ima oko 90,000 stanovnika. Univerzitetski je grad, grad mladih ljudi i studenata.
Prilikom moje posjete, grad je bio potpuno pust i tesko je bilo vidjeti bilo koga na ulici. Inace za grad kazu da je najzivlji u Belgiji. Mozda su studenti otisli kucama za praznike? pa je zato bio tako pust.

Grad se moze obici za jedno popodne. Za razliku od drugih manjih belgijskih gradova u ovom gradu nema kanala i ima kontinentalno evropski smek.

Grad je najsredjeniji i najuredniji. Ali nije turisticki grad.

Zeljeznicka stanica

na putu od stanice ka centruGradska kuca

Najznacajnija gradjevina u Luvenu. Gradjena u gotskom stilu.

Univerzitet

Jedan od najstarijih univerziteta je luvenski. Osnovan je 1425. godine i najveci i najznacajniji je univerzitet u Belgiji. Inace rijec je o katolickom univerzitetu.

statua Fonske

Zastitni je znak Luvena. Pravo ime joj je "Izvor mudrosti" i simbolizira univerzitetski duh Luvena. Na njoj je prikazan student sa knjigom u ruci i casom u drugoj koju sipa sebi u glavu, vjerovatno se radi o pivu, jer ovaj grad je porvenstveno poznat po dobrom pivu i dobrom klubskom, nocnom zivotu.
Inace ime Fonske je inacica imena Alfons i cesto je flamasnko ime. Inace ime potice od rimskog boga izvora, za sta sve Rimljani nisu imali bogove.

 

·
Registered
Joined
·
408 Posts
Discussion Starter · #2 ·
Univerzitetska bibliotekainteresantno znamenje na biblioteci :)ovo je neki prastari balon, od koze, koji stoji kraj biblioteke i ima tekst uz njega, ali sam sve zaboravio sta je pisalo:) uglavnom njima je znacajan :)i interesantna statua na trgu ispred biblioteke, kopljem probijena muha. Spomenik je izuzetno visok i velik, nazalost na mojoj slici se ne stice takav dojam, jer nema nista s cime bi se moglo uporediti.Crkva sv. Petra

Potice iz 15. vijeka. Inace prva crkva na istoj lokaciji je bila izgradjena u 11. vijeku.Jos neki od luvenskih sakralnih objekata

 

·
Registered
Joined
·
408 Posts
Discussion Starter · #4 ·
Kao sto vec rekoh Luven je centar nocnog i barskog zivota Belgije. A centar nocnog zivota Luvena je Stari trg. Nazalost kada sam ja bio u posjeti ovom gradu, bio je pust, zbog vec pomenutih praznika.U Luvenu se nalazi najduzi bar i sank u Belgiji i cini mi se da se radi o ovome na slici, nisam bas 100% siguran. U svakom slucaju prostire se kroz nekoliko zgrada.

I tu je nezaboravna Stella, inace moje omiljeno pivo. U Luvenu su reklame za stellu na svakom koraku, a poticu iz raznih razdoblja.
Inace sama proizvodbnja piva u Luvenu datira od 1366. godine ime Stella latinski za zvijezdu, a Artois je prezime vlasnika Sebastiana Artois, koji dodaje svoje ime uz naziv piva.

Mozda ovo s pivom tj. cinjenica da je Belgija kraljevina piva rjesava moju veliku misteriju zasto je toliko pisoara u svakom belgijskom gradu, ali i dalje ne odgovara na pitanje zasto su oni toliko vidljivi :)

Evo jedan luvenski.i za kraj opet bicikli :)

Inace u Belgiji, a tako i u ostalim sjevernim drzavam bicikl je jako zastupljeno prevozno sredstvo. Mnogi stoje nezakljucani, pa samim tim ih koristi ko zeli. T Bicikli se dosta kradu, ali najcesce se desava da se lopov samo posluzi s njim i onda ga ostavi. Neki pak zavrsavaju i u rijekama i kanalima, mada vecina zavrsava u vodi zbog pijanstva. U Amsterdamu se ovaj broj broji u hiljadama. 

·
Registered
Joined
·
408 Posts
Discussion Starter · #5 ·
I ovo je bila moja zadnja reportaza iz Belgije. Nadam se da su vam se svidjele.
Da rezimiram Belgija je po meni jako interesantna drzava, dosta me po uredjenju same drzave i po odnosima unutar same podsjeca na BiH. Svaki narod vuce na svoju stranu. Flamanci koji su nekada bili siromasniji i neobrazovaniji narod sada to vise nisu, sad je Flandrija bogatiji dio Belgije, a Flamanci se zauzimaju za vecu autonomiju i sto vecu decentralizaciju. Npr. Flamanci zahtjevaju da se jednistvena zeljeznicka kompanija podijeli na dvije. Televizija je podijeljena, skolstvo.
Valonci koji su nekad bili burzoazija postaju sve vise i vise drugorazredni narod u Belgiji, ali tu je frankofonski Brisel koji stvari izjednacava i dovodi na svoje mjesto.
Ali Belgija i pored tih razmirica kao takva jako dobro funkcionise.

Moj je savjet svakome da zemlju posjeti. Isplati se.
 

·
City Geek
Joined
·
1,187 Posts
^^Nice pix of Leuven.
I'm trying to understand the Serbian and I think you said you'd advise every tourist to go see Belgium? If that's the case thanks for your kind words, if not, forgive me my bad Slavic knowledge. lol
 

·
Ta☼
Joined
·
3,479 Posts
VAU BL :bow:!!! Zaista fantastična reportaža sa sa fantastičnim fotkama još fantastičnijeg grada:eek2:.. nevjerovatno mi se sviđaju zgrade, sve su napravljene tako sa ukusom ne mogu vjerovati, nisam jednu ružnu stvar primjetio, stvarno prekrasno izgleda kao iz bajke.. to sa biciklima mi se ful sviđa, šteta da jih kradu i bacaju u rijeku al toga nažalost ima svuda, nadam se da če u lj isto nekog dana biti toliki postotak biciklista kao u tim gradovima.. ovi pisoari su zanimljivi:D, pametno.. još jednom moram napomenuti da mi se arhitektura jako jako sviđa i stvarno super reportaža BL :eek:kay: ! :cheers: :cheers: :cheers:
 

·
Registered
Joined
·
22 Posts
Auu...pre ovih tvojih reportaza iz Belgije, imao sam komplet drugaciju predstavu o toj zemlji. Stvarno imaju lepe gradove, kao recimo ovaj "Luven" za koji do danas iskreno nisam cuo - krivica je samo moja:bash:

Odlicne slike i opisi:eek:kay:

Mozes li mi reci, u toj zemlji od 10 miliona, koliko ima tih Flamanaca a koliko Valonaca? Heheh...do sad smo mislili da je Balkan zajeban:D
 
1 - 15 of 15 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top