SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 29 Posts

·
Zitterd veur ummer
Joined
·
2,132 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
(B) Verviers

Afgelopen zomer ben ik een dagje naar Verviers geweest. Op weg naar de Ardennen had ik de stad al vaker gepasseerd en vanuit de autoweg ziet de stad er best indrukwekkend uit. Het was dus tijd om de proef op de som te nemen. Vanuit Sittard is het hemelsbreed amper 50 kilometer, maar met de trein is het een hele onderneming. Wel de moeite waard overigens, want met name het traject tussen Luikt en Verviers gaat door een prachtig gebied. Hier m'n foto's van de stad aan de Vesdre, een riviertje dat de stad in vroeger tijd welvaart bracht.


1.Het Centraal Station.


2.Op zoek naar het centrum een straatje fout gelopen. Zo kwamen we in de
Rue du Palais. Een van de vele straten waar de rijkdom te zien is die de stad heeft gekend ten tijde van de industriele revoltie. Verviers werd (tesamen met Bradford) zo'n 100 / 150 jaar geleden de wolhoofstad van de wereld genoemd.


3.
4.Bovenaan de trappen heb je een leuk doorkijkje richting het centrum en dit wijkje aan de overkant van de Vesdre. Meer foto's van dit wijkje volgen verderop in de serie.


5.
6.
7.We bleven nog even ronddolen in de straten ten zuiden van het centrum.


8.Palais de Justice


9.
10.Vakwerkhuisjes kom je ook hier en daar tegen. De toren verderop in de straat is van het postkantoor.


11.

12.
13.De uitlopers van het centrum. Deze straten hebben voornamelijk een woonfunctie met hier en daar een winkel of restaurantje. De echte winkelstraten heb ik gemeden, bang dat m'n reisgenoten aan het shoppen zouden slaan...


14.
15.
16.
17.Een fontein als deze zou ik in een stad als Parijs verwachten maar niet in een kleine stad als Verviers (55.000 inwoners). de rijkdom van weleer heeft haar sporen nagelaten.


18.
19.
20.De Vesdre, het riviertje dat voor veel welvaart heeft gezorgd. De huizen erachter laten een heel ander beeld van de stad zien. Dit wijkje zag er behoorlijk armoedig uit.


21.Aan de andere kant van de brug ziet het er een stuk vriendelijker uit, maar als je goed kijkt zie je ook hier vergane glorie.


22.Rue Spintay.


23.
24.Rue de Haute Mezelles, een pad op een heuvelflank waar je een mooi uitzicht over de stad hebt. Apart sfeertje hier. Sommige huizen staan leeg en zijn verwaarloost, we werden vergezeld door zwervers die zich het bier goed lieten smaken, hagedissen schieten weg tussen de stenen muren, maar ook grote, duur uitziende huizen waar de bewoners hun tuin staan te harken. Mocht je ooit naar Verviers gaan, dan kan ik je dit pad aanraden.


25.
26.
27.
28.
29.
30.de Rue de Haute Mezelles geeft het gevoel alsof je de stad uitloopt en elk moment in een weiland of bos kunt uitkomen. Schijn bedriegt. Bovenop de heuvel ligt gewoon weer een woonwijk.


31.Verassend uitzicht, weet iemand welk gebouw dit is?


32.Via een bospad kwamen we weer terug naar het centrum.


33.
34.Place d'Vert. Een leuk plein met winkels, terassjes en waterpartijen.


35.Fraaie bebouwing rondom het plein.


36.Als afsluiter dit gebouw nabij het centraal Station.

Na een halve dag in Verviers te zijn geweest werd het tijd om de dag in Luik af te sluiten. Verviers kwam op mij over als een gemoedelijke, ietwat ingeslapen stad, met veel mooie architectuur uit de 19e eeuw. Zeker een aanrader als je in de buurt bent, maar geen topstad als bijvoorbeeld Luik.
 

·
Moderator
Joined
·
13,423 Posts
Ja amai, dit is een verrassing. Ik heb Verviers enkel nog maar gezien vanaf de autostrade, en behalve dat het een wat ingedommeld industriestadje zou zijn met een indrukwekkend Centraal Station, had ik er ook nog niet veel over gehoord. Maar het ziet er inderdaad best gezellig uit, en precies goed voorzien van Belle Epoque architectuur. Mooi :)
 

·
Registered
Joined
·
4,213 Posts
Leuk om een beeld te kunnen vormen van dit vrij onbekend stadje! Je brengt het plaatsje mooi in beeld, maar ik heb steeds zo gevoel van "dit is een mooi stadje!... geweest". Maar dat heb ik in zowat alle Belgische steden... :(
 

·
Bike It!
Joined
·
22,412 Posts
Ziet er verrassend mooi uit. Hier en daar kan een opknapbeurt en wat renovatie nog het verschil maken. Anderzijds hoort die wat sjofele indruk natuurlijk echt bij Waalse stadjes en hun minzame bewoners.
Heb de stad nooit bezocht, alleen eens van trein verwisseld. Zag er toen ook al groter uit dan die 55.000 inwoners.
Mooie serie!
 

·
Urbanist
Joined
·
345 Posts
Dat uitbranden van dat pand moet vrij recent zijn, vorig jaar was dat iig nog niet. Overigens wordt Verviers overspoeld door Nederlandse investeerders. Van der valk heeft een hotel geopend in het oude weststation en er is een controversieel plan voor een winkelcentrum langs de Vesdre
 

·
Cosa dire cosa fare
Joined
·
3,437 Posts
Heel mooie verrassing. Niet veel kleiner dan La Louvière maar zoveel levendiger.
Nu is Verviers de grootste Belgische plaats die ik nog niet bezocht, hoog tijd dat ik dat verander naar Moeskroen. Vanuit Diepenbeek is het maar 56 km fietsen, dus moet te doen zijn zolang ik hier nog studeer.
 

·
Zitterd veur ummer
Joined
·
2,132 Posts
Discussion Starter · #9 ·
Beankt voor de reacties.

@Kenien
Bestaat dat plan dan nog steeds? een paar jaar terug las ik in het Limburgs Dagblad over een groot winkelcentrum, dat de Vesdre zou overkluizen. Er was veel weerstand tegen. Wist niet dat dat plan nog actueel was.
 

·
Registered
Joined
·
199 Posts
De (gewijzigde) plannen van Foruminvest voor een winkelcentrum met woningen bestaan nog steeds.
Maar volgens de nieuwe plannen is het langs de Vesdre en zonder overkluizing.
De beslissing over de bouwverguning wordt verwacht voor november.
En er is nog altijd weerstand tegen het project.
 

·
Moderator
Joined
·
4,441 Posts
Bonjour,
pour poursuivre l'intéressant thread de sky-eye voici la région de Verviers en hiver !
Verviers, Spa et les environs de Spa dont la piste de ski du Mont des Brumes le 31 janvier 2010.
L'hiver 2010 a été très froid et très neigeux, et ce surtout évidemment dans la Haute Belgique.

Goedendag,
om de interessante thread van sky-eye te voortzetten hier is de regio van Verviers in de winter !
Verviers, Spa en de omgeving van Spa met de skipiste van de Mont des Brumes.
Het was de 31 januari 2010.
De winter 2010 was heel koud en heel besneeuwd, natuurlijk vooral in de Hoge België.

Verviers
(altitude 150 mètres / 150 meter hoogte)


Spa
(altitude 250 mètres / 250 meter hoogte)


Environs de Spa / Nu de omgeving van Spa
Fagne de Malchamps
(altitude 576 mètres / 576 meter hoogte)


Mont des Brumes (piste de ski / skipiste) 

·
Cosa dire cosa fare
Joined
·
3,437 Posts
Bedankt voor de serie! Veel herkenningspunten bij Verviers natuurlijk, in Spa ben ik lang geleden geweest, maar bij de Belgische skipistes had ik totaal geen beeld. Die zien er nog best aardig uit.
 
1 - 20 of 29 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top