SkyscraperCity Forum banner

Bałkany

18141 Views 71 Replies 15 Participants Last post by  Rusonaldo
5
Witam wszystkich

W lipcu albo sierpniu wybieram się na wycieczkę objazdową na Bałkany. Moja trasa będzie wiodła przez następujące kraje: Polska - Czechy - (Słowacja) - Węgry - Serbia - (możliwe żę Kosowo) - Macedonia - Albania - Czarnogóra - Bośnia i Harcegowina - Chorwcja - Austria - Czechy - Polska.

Wklejam mapy z przybliżonym przebiegiem planowanej trasy. I tutaj proszę o pomoc osoby które były w tamtych rejonach (chodzi mi głównie o Serbię, Macedonnie, Albannię Czarnogórę i Bośnię) o wskazanie miejsc do spania (kempingi, hoteliki i motele) i ciekawych miejsc do zobaczenia. Nie jestem osobą wymagającą ale w wielkim syfie też nie lubię spać.

Byłem wielokrotnie w Rumunni i Bułgarii i zapewne wymienione przez mnie kraje są trochę do tych dwóch podobne ale nie byłem nigdy tam samochodem więc nie wiem na co mogę trafić.

Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam
See less See more
1 - 20 of 72 Posts
Zapomniałeś o Słowenii między Chorwacją a Austrią

Aha ja byłem z tych krajów tylko w Serbii i Macedonii i to autokarem...
Z tego co widziałem to na pewno warto jest tam pojechać ze względu na krajobrazy,które są naprawdę piękne.Belgrad w nocy wygląda świetnie,w dzień też ok.No i jak będziecie szli do toalety przy stacji benzynowej to upewnijcie się czy z nie można jakoś wejść od przodu,bo sprzątaczki będą zbierały od razu drobniaki,toalety są w złym stanie kible to dziura w podłodze i drzwi się zazwyczaj nie zamykają bo nie mają zamka,weźcie też chusteczki higieniczne czy papier toaletowy :)
To co wiem to w sumie tyle aha ps. jak będziecie jechali z Serbii na Węgry to przetrzepią wam cały bagaż.
Słowenii nie zapomniałem. Po prostu będę tam chwilę. Przez kraje: Czechy, Węgry Słowenia i Austria mam zamiar tylko przejechać. Byłem w każdym z nich wielokrotnie a w pozostałych nie. Chciałbym coś ciekawego zobaczyć, pokąpać się trochę w morzu i jakiś jeziorkach i przenocować np na kempingu. I takich informaji szukam :)

Na pewno na mojej trasie będzie Mostar w Bośni bo czytałem że fajne miasto oraz jezioro Okhrid między Macedonnią a Albannią.
miasto oraz jezioro Okhrid między Macedonnią a Albannią.
Nie wiem czemu, ale wszyscy się męczą z tą nazwą, a to po prostu, po polsku - Ochryda i jezioro Ochrydzkie ;)

A swoją drogą robię w tym roku podobną rundę po Bałkanach.

Ogólnie to może jakoś pomogę, jak będe znać odpowiedź na jakiekolwiek pytania, jako że zajmuje się Bałkanami na studiach :)
A kiedy planujesz jechać i do jakich krajów ??

Nazwę jeziora pochodzi z gogle earth :)
W połowie lipca, aczkolwiek moja podróż nie obejmię prawodpodobnie Macedonii.
Ja jestem taki że nie przepuszę jakiegoś kraju jeżeli jest on blisko innego w którym się obecnie znajduę. Więc do tych krajów które wymieniłem muszę pojechać. Mam nadzieję że za kilka lat zaliczę całą Europę :) Aczkolwiek ciężko będzie do Islandii bo sporo kasy trzeba mieć :(
Witam wszystkich

W lipcu albo sierpniu wybieram się na wycieczkę objazdową na Bałkany. Moja trasa będzie wiodła przez następujące kraje: Polska - Czechy - (Słowacja) - Węgry - Serbia - (możliwe żę Kosowo) - Macedonia - Albania - Czarnogóra - Bośnia i Harcegowina - Chorwcja - Austria - Czechy - Polska.

Wklejam mapy z przybliżonym przebiegiem planowanej trasy. I tutaj proszę o pomoc osoby które były w tamtych rejonach (chodzi mi głównie o Serbię, Macedonnie, Albannię Czarnogórę i Bośnię) o wskazanie miejsc do spania (kempingi, hoteliki i motele) i ciekawych miejsc do zobaczenia. Nie jestem osobą wymagającą ale w wielkim syfie też nie lubię spać.

Byłem wielokrotnie w Rumunni i Bułgarii i zapewne wymienione przez mnie kraje są trochę do tych dwóch podobne ale nie byłem nigdy tam samochodem więc nie wiem na co mogę trafić.

Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam

Witam
Jeśli chodzi o Chorwację i Czarnogórę to noclegi znajdziesz wszędzie.
Rok temu byłem w Czarnogórze i jeśli chodzi o ten kraj to polecam wycieczkę na górę Lovcen i w góry Durmitor (troszkę na północy kraju).
Piękne widoczki znajdziesz również w kanionie rzeki Tara (a propos najgłębszy kanion w Europie i bodajże trzeci na świecie) oraz kanion rzeki Moraca (tam zrozumiesz dlaczego kraj nazywa się tak a nie inaczej).
No i oczywiście Boka Kotorska
Z miast warte do odwiedzenia są Kotor, Cetinje, Stary Bar oraz bardzo albańskie Ulcinj.
Kraj ładny ale jeszcze trochę zaniedbany, do Chorwacji im jeszcze troszkę brakuje, ale warto zwiedzić ten kawałek Bałkanów.

Udanej wycieczki i po powrocie wrzucaj foty
Byłem ostatnio 2 lata temu w Serbii i Bośni samochodem.

Jeździ sie w miarę, czyli: autostradami po Serbii nie tanio, ale szybko i wygodnie. Gdzieś wrzucałem już fotki. Pozostałe drogi jak u nas, ale miałem wrażenie, że mniej zatłoczone. W Bośni o wiele gorzej, brak autostrad, teren mocno górzysty, drogi kręte. Cenowo podobnie jak u nas. Ze znalezieniem noclegów nie powinieneś mieć problemów, trochę moteli przy głównych trasach, jeśli nastawiasz się na campingi to chyba jest gorzej.

W Belgradzie obowiązkowo deptak, aż do samego końca. Ładne widoczki zwłaszcza po zmroku. Ja generalnie czułem się bezpiecznie zarówno w Serbii, jak i w Bośni.
O tym że maja drogie autostrady, to wyczytałem na forum międzynarodowym. Dziwne bo kraj nie jest bogaty a ceny mają trochę z kosmosu.

A pamiętasz mniej więcej ceny za nocleg w motelach??
za 20 euro za osobę można coś znaleźć, w Belgradzie trudniej. Ja byłem służbowo, więc aż tak bardzo nie interesowały mnie tanie noclegi.
10
No więc wróciłem z podróży. Trasa się trochę zmieniła przez to że nie mogłem przejechać przez Serbię. Pojechaliśmy przez Czechy, Austrię, Słowennie do Chorwacjii. Później do Bośni znowu do Chorwacji i na koniec do Czarnogóry i Albanni.

Fotki będą drogowo - widokowe.
Zaczynamy od budowy autostrady (A2) na granicy Słowenni i Chorwacjii. Dość spory ruch na granicy. Paszportów prawie wogóle nie sprawdzają.

Autostrada A2 (czasami jednojezdniowa)

Autostrada A1 Zagrzeb - Split

See less See more
10
c.d. Autostrady

No i po 20 godzinach od wyjazdu (z przerwą 3h na sen) dojechaliśmy do miejscowości Vodice koło Sibenika

See less See more
10
Vodice okazały się bardzo fajną miejscowością. Nie było wielkich tłumów. Bardzo łatwo można znaleść bardzo dobry apartament (ceny 10 ojro za łóżko w pokoju 2 osobowym). No to zwiedzamy Vodice

Plaże kamienisto - betonowe. W niektórych zaroślach sporo ludzi (głównie niemcy) oplających sie nago

Bardzo klimatyczne uliczki

See less See more
10
Vodice c.d.

Narodowy przewoźnik po wodach - Jadrolinija :

Kamyczki na plaży

Z Vodic udaliśmy się do Sibenika. Po drodze most łukowy betonowy z jazdą górą

Sibenik

Targ w mieście

See less See more
11

Wracamy do centrum

Chorwaci są bardzo dumni ze swego narodu. Flagi i symbole narodowe można spotkać na każdym kroku

c.d.n. :)
See less See more
Ładna kolekcja fotek i z chęcią będę śledził wątek. Ale widzę, że tak jak u mnie bałkańskie wątki nie należą to zbyt często komentowanych ;)

Chorwaci są bardzo dumni ze swego narodu. Flagi i symbole narodowe można spotkać na każdym kroku
Całkowicie się z tym zgodzę. Przykładem są śluby, gdzie przed limuzyną z młodymi jedzie samochód, z którego powiewa wielka Hrvatska flaga :) Poza tym, w zachodniej części Bośni, które w dość dużej części zamieszkałe są przez Chorwatów, można spotkać na kablach (głównie telefonicznych) przechodzących nad ulicą, powywieszane flagi, a stan niektórych z nich wskazuje, że jakby były tam od czasów wojny. A Chorwaci, głównie w okolicach Mostaru walczyli z bośniackimi muzułmanami. Taki dość pamiętnym i znaczącym elementem po działaniach Chorwatów, było zniszczenie przez nich słynnego Starego Mostu w Mostarze.
1 - 20 of 72 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.