SkyscraperCity Forum banner

Bad Bentheim, bakermat van de hoogbouw.

9421 Views 21 Replies 16 Participants Last post by  railway stick
54
Tegenwoordig uiten grote bedrijven en met name financiële instellingen hun macht graag in de vorm van het neerzetten van skyscrapers. In de Middeleeuwen waren het de adel en de geestelijkheid, die hun macht uitdrukten in de vorm van prachtige bouwwerken. En in de Nederlanden van weleer deed men daaraan graag mee. Veel gebouwen van naam en faam uit die tijd zijn gebouwd met het Bentheimer Zandsteen. Later ging men daar nog rustig mee door, en de vraag van mij was dan ook: Wordt dit keiharde zandsteen nog steeds gewonnen en zo ja, waar dan?

De zoektocht voert ons eerst naar Bad Bentheim, met foto`s van de stad zelf, vervolgens bestormen wij de burcht en later zijn wij via oude steengroeven terecht gekomen in Bad Bentheim-Gildehaus, waar je op de Romberg zó de nog in werking zijnde steengroeve kunt inlopen. Medeforumer Fir heeft in 2004 al eens aandacht besteed aan de burcht. Daarom heb ik niet zo de nadruk gelegd op de burcht zelf, maar meer op de stad en de steengroeven.

De Domtoren in Utrecht, de Martinitoren te Groningen, het Paleis op de Dam te Amsterdam, de Beurs te Rotterdam, de Stadswaag van Deventer, de OL Vrouwenkerk en het Stadstheater van Antwerpen, het raadhuis van Kampen, de St. Plechelmusbasiliek te Oldenzaal en de sokkel van het Vrijheidsbeeld in New York City: Allemaal gebouwd met het beroemde Bentheimer Zandsteen. Ga mee op zoek, veel plezier met deze fotoserie.

Foto 1. We zetten de auto al om 09.00 uur neer op een strategische plek, naast de burcht in de Funkenstiege, met haar Twentse huisjes. Pff, dat wordt klimmen!:



Foto 2. Flinke steenklompen staan naast de burcht:



Foto 3. In de Schlossstrasse een hommage aan de steenhouwer van destijds, dat moet hard werken zijn geweest in de steengroeves:



4. Dan eerst maar een rondje door het bergstadje met haar 15.500 inwoners. Een kiekje vanuit de Schlossstrasse (met 6 s-jes) richting Batterieturm (links) en Pulverturm (rechts) van de burcht:



5. Nauwe steegjes en heuvel op- heuvel af, dat is het hier. Doorkijkje in de Weinkellerstiege:



6. De Markt heet hier Am Bismarckplatz. Hotel Grossfeld overheerst hier het aangezicht. Mooi of niet, het zit altijd vol ..... voornamelijk met Nederlanders:



7. In de Schüttorfer Strasse deze leuke tent. Volgens mij kun je hier `s avonds behoorlijk stappen, er zijn overal Biertuinen:



8. Daar naast dit merkwaardige huis met meerdere bouwstijlen. Je moet maar durven!:



9. Plantsoen met het monument van Bentheimer Zandsteen naast de Evangelisch-Lutherse Kerk:



10. We naderen tijdens onze verkenningstocht door Bad Bentheim het plaatselijke casino aan de Ochtruper Strasse. Was er al een mede-forumer op bezoek?:



11. In de straat Am Kathagen zit je bovenop de bult. Wonen met uitzichtgarantie is het hier, echt `a room with a view`:



12. Direkt naast de Jugendherberge aan de oostzijde van de stad bevinden zich de oudste steengroeven uit de 13e tot 19e eeuw. Nu overwoekerd met bomen:



13. De kantine is ook niet meer wat het was:



14. Eindelijk is het 10.00 uur. Kaffee plus Bienenstich achter de kiezen, de poorten van de burcht gaan open, wij naar binnen. Eerste impressie van de binnenplaats, met Marstall und Kronenburg op de achtergrond:



15. Kijkje over de kasteelmuur, richting Schlosspark en Trailer Park:



16. Nog een kijkje richting Schlosspark, nu naar het Ridderdorp, waar een festival werd gehouden voor echte ridders, prinsesjes en feëen:



17. En een echte hoogbouwliefhebber beklimt natuurlijk de Pulverturm:



18. Onderweg nog een kanon tegengekomen, staat toevallig symbolisch gericht op Hannover:



19. Uitzicht vanaf de Pulverturm richting Enschede. Niet te zien vanwege de weersomstandigheden. Je ziet dat het stadscentrum van Bad Bentheim echt alleen maar op de berg ligt, vooral ten zuiden van de burcht:



20. Iets naar links, uitzicht op een Biergarten aan de zuidoostzijde van de stad, met toren van de Ev. Geref. Kirche uit 1696 als oriëntatiepunt:



21. Op deze Pulver (`kruit`) toren sta je 95 meter boven zeeniveau. Je kijkt ook neer op de Katherinenkirche plus het `Oberes Tor` van het slot:



22. De ingang van het slot, het zogenaamde `Unteres Tor`:



23. We gaan de Kronenburg binnen. Nog even een kiekje richting Pulverturm:



24. We stappen nu de residentie van het voormalig Hertogdom Bentheim binnen. Nauw verwant met het Huis van Oranje. Koningin Emma kwam hier vandaan. Dus vandaar de drommen Nederlandse toeristen hier vlak over de grens. Eerste plaatje binnen is van de alchemistenkamer, strategisch gelegen nabij de stallen, de gevangenkamers en andere duistere ruimtes:



25. De kelder in. Op een celdeur ontdekken we tags van Feyenoorders, overige Rotterdammers en Dordtenaren:



26. In de eerste pronkkamer staat deze rukkende ridder :lol: :



27. En hier de muffe slaapkamer der adellijken:



28. Weer naar buiten. Hier op de binnenplaats zie je drinkbakken voor het vee, vervaardigd uit Bentheimer Zandsteen. Doen het tegenwoordig overal ook goed als bloembakken:



29. Bij de uitgang werd nog even een schaap onderhanden genomen. Het beest werd geschoren. Lucht op bij deze temperaturen:



30. De `Pferdeschwemme` naast de kasteelmuur is tegenwoordig een vijver voor goudvissen en schildpadden. Ach, leuk voor de toeristen:



31. Nog een imposant stuk muur van de burcht ( al genoemd in het jaar 1050!). We gaan weer de stad in:



32. En waar toeristen zijn, is ook een echt pannekoekenhuis:



33. Hier in de Bahnhofstrasse een kantoor van Urenco. Een echte A-locatie, in het Central Business District van Bad Bentheim, staat chique, dat wel:



34. In het Schlosspark deze vreemde speelattractie. Ik zou er niet zomaar in durven:



35. `Huis te koop`, aan de Funkenstiege. Eur. 235.000,- en als je ziet wat achter deze gevel steekt ( 120 vkm, Engelse tuin, 780 vkm grond, keldergarage), en als je de ligging naast de burcht beschouwt, nog een koopje:



36. Vanuit het bejaardenhuis heeft iedereen ook een mooi uitzicht op de slotweide, aan de noordzijde van de stad zie je veel van dit soort gebouwen:



37. Veel zeventiger jaren betonskeletbouw hier tussen station en burcht. Dan maar even een massage? ( in een straat met de merkwaardige naam `An der Diana`):



38. In dit imposante bakstenen gebouw zetelt de Bundesbahndirektion:



39. Natuurlijk ga je ook even op het station kijken. Links de trein van Berlijn naar Amsterdam, rechts de (electrisch aangedreven) regiotrein Flirt van de Westfalenbahn:



40. De zojuist gewisselde lok van de Deutsche Bundesbahn. De lok die de Nederlandse Spoorwegen op dat moment voor de stilstaande ic-trein zetten, durfde ik niet op de foto te zetten. Beschamend! Dan maar deze:



41. Vanaf het station reden we naar diverse steengroeven. De eerste stilgelegde groeve ligt aan de oostzijde van Bad Bentheim, daar in de kuil zit een openluchttheater en toepasselijk genaamd `Tanzbar/café Canyon`. Hier hebben we twee steenformaties op de foto vastgelegd:



42. De steen is vaak intern goudkleurig. Onder invloed van het weer wordt `ie grijs, zoals we het kennen uit diverse gebouwen in Nederland:



43. En ook op kerkhoven doet `ie het goed. Hier de Bentheimer begraafplaats aan de zuidzijde van het stadje:



44. Op naar Gildehaus, een stadsdeel van Bad Bentheim direkt aan de grens met Twente. Op de hoek Beckstrasse/Am Romberg een merkwaardige zooi verkeersborden:



45. Hier is het Geologisch Openlucht Museum gevestigd, met o.a. deze karretjes vol zandstenen, zoals ze destijds richting schip werden afgevoerd. De schepen brachten dan via de Vecht de steen naar Zwolle en vandaar verder de lage landen in:



46. Gildehaus-Am Romberg is de enige nog in werking zijde steengroeve, van waaruit Bentheimer Zandsteen voor speciale doeleinden wordt gewonnen. Vooral voor restauratie-objecten. Je kunt zó op eigen risico het gat in en stenen kun je meenemen na telefonische toestemming:



47. Grote blokken voor het oprapen:



48. En op eigen risico betekent ook, dat er een complete boom vanaf de rand daarboven, op je nek kan vallen:



49. Best wel spannend hier:



50. De blokken zandsteen worden met boorgaten gespleten. Hier wordt iets ingedaan, wat uitzet en klabam, daar splijt het geheel uiteen:



51. Je krijgt hier een Asterix gevoel en iets van `Hier is het allemaal begonnen met de kastelen-en kerkenbouw in ons land`. Prachtig:



52. Nog een laatste blik in deze imposante steengroeve:



53. Tot slot de verplichte nummers bij een dagje Duitsland. Naar de supermarkt. In knetterend oranje uitgevoerd, en dat doet Plus in Gildehaus niet echt voor de 1200 Nederlanders, die in Bad Bentheim wonen:



54. En we sluiten natuurlijk af in een restaurant, waar het verder goed toeven was die avond. Bedankt voor het kijken, comments welkom als vanouds:

See less See more
1 - 20 of 22 Posts
Interessante fotoreeks! Foto 53, dat kan zomaar de ingang van de Aldi van Dokkum zijn. Die pilaren, dat dak, de muren, de ingang/uitgang naast elkaar, de karren...

Bovenste winkel:
See less See more
Morgen ga ik even een fietstochtje maken naar Bad Bentheim vanuit m'n ouderlijk huis in Denekamp. Prachtige omgeving hier! Door de weeks woon ik in Leeuwarden maar ik heb m'n slaapkamertje in het huis behouden. Kan ik in het weekend in Twente vertoeven met m'n vriendin.
Leuke foto's Railway Stick!

Jammer dat het in Duitsland ligt, zie het graag geannexeerd worden.
Een leuk beeldverslag van een uitstapje ondersteund met leuke teksten.

Bedankt hiervoor!
Mooie excursie! En dat zo dicht bij huis. Heb nb 4 jaar in E'de gewoond en ben hier nooit geweest, ai.
Ja! Fietsen!

Ja, een fietstochtje erheen, da`s vanuit Twentse steden op zich best wel mooi, als je een aantrekkelijke route uitstippelt. Het Grafschaft Bentheim hoorde een tijd tot de Republiek der Verenigde Nederlanden en direkt na de Tweede Wereldoorlog was er zelfs een comitée in het leven geroepen dit stukje Duitsland maar bij Twente te voegen. Want het Grafschaft past naadloos bij Overijssel of Drenthe. Bovendien zit er aardolie en aardgas, dus als het een onafhankelijk hertogdom zou zijn geworden, zoals Luxemburg, waren ze rondom Bentheim misschien nog beter af geweest.

Het valt mij telkens weer op in Emsland en Grafschaft Bentheim, dat men het helemaal niet zo nauw neemt met grenzen en talen. Men spreekt er net zo gemakkelijk Duits, plat-Saksisch en Nederlands als aan de andere kant van de grens. Het geheel loopt prima in elkaar over. Vooral in Grafschaft Bentheim is dat altijd al zo geweest. En waarom zou je dan niet gebruik maken van de voordelen, die je elkaar aan weerszijden te bieden hebt. Diesel tankt men in Nederland, de sterke drank halen Nederlanders weer in Duitsland en het is inmiddels zo ver gegaan, dat tienduizenden Nederlanders al net over de grens in Duitsland wonen. Er breken Gouden Tijden aan voor deze grensstreek.

Kaartje:



@ Sims: Zoiets noem je echt eenheidsarchitektuur, overal dezelfde voedselschuren neerzetten. Veel discounters maken zich daaraan schuldig, maar ja, het is wèl herkenbaar, of niet? Zo wist ik via Google Earth waar ik vorig jaar in Recklinghausen een Aldi kon vinden in een bepaalde straat. Heeft ook wel weer zijn voordelen! :)
See less See more
Mooie serie! En dat zo vlak over de grens :) Jammer dat je niet naar de molen in Gildehaus bent geweest, helemaal bovenop de heuvel, daar heb je ook een prachtig uitzicht!
! De sokkel van het Vrijheidsbeeld in NY is ook opgebouwd uit het Bendheimer zandsteen. + de Grote Kerk in Enschede ;)
Die hap uit Nederland mag inderdaad wel weer bij Nederland gevoegd worden. Het slaat werkelijk nergens op dat het nog bij Duitsland hoort.

Mijn tacktiek:

Zo veel mogelijk Nederlanders daar stationeren. De Duitse bevolking sterft daar dan langzamerhand uit. Als de Nederlanders in de meerderheid zijn een referendum houden, het referendum winnen en aansluiten bij Nederland:D
Pas maar op, straks stuur ik een hoop Belgen naar Maarssen ;)
Leuk! Die groeve ben ik nog niet ingeweest, dank voor de foto's.
Die hap uit Nederland mag inderdaad wel weer bij Nederland gevoegd worden. Het slaat werkelijk nergens op dat het nog bij Duitsland hoort.

Mijn tacktiek:

Zo veel mogelijk Nederlanders daar stationeren. De Duitse bevolking sterft daar dan langzamerhand uit. Als de Nederlanders in de meerderheid zijn een referendum houden, het referendum winnen en aansluiten bij Nederland:D
Zo zie je maar weer dat je geen weet hebt van deze regio en het Duitse achterland.
Ik zie het zelf nog liever andersom gebeuren of anders helemaal niet.
En die hap is bijvoorbeeld geen NRW maar een klein deel van de deelstaat Niedersachen.
NRW is bijna net zo groot als Nederland met zo'n 2 Miljoen inwoners meer dan geheel Nederland (en ontzettend veel 250.000+ steden), dus zo snel zou het daar niet leeglopen.
Het deelgebied net over de grens bij Twente, heet Munsterland (+1.5 Miljoen inwoners), Grafschaft Bentheim (135.000inw) of het iets verderop gelegen Emsland (+300.000inw). Welke in totaliteit inderdaad wat minder dicht bebouwd is.

Maar wel degelijk een aantal grote plaatsen herbergt (zoals Munster), en een fantastisch landschap met prachtige (kleine) plaatsen herbergt.

Dus die hap hoeft helemaal niet terug gegeven te worden aan Nederland, aangezien de Duisters en Nederlanders het prima met elkaar kunnen vinden :).
En daar maken ze dankbaar gebruik van, en ook zo van de gemakken aan beide zijden.
See less See more
Het valt mij telkens weer op in Emsland en Grafschaft Bentheim, dat men het helemaal niet zo nauw neemt met grenzen en talen. Men spreekt er net zo gemakkelijk Duits, plat-Saksisch en Nederlands als aan de andere kant van de grens. Het geheel loopt prima in elkaar over. Vooral in Grafschaft Bentheim is dat altijd al zo geweest. En waarom zou je dan niet gebruik maken van de voordelen, die je elkaar aan weerszijden te bieden hebt. Diesel tankt men in Nederland, de sterke drank halen Nederlanders weer in Duitsland en het is inmiddels zo ver gegaan, dat tienduizenden Nederlanders al net over de grens in Duitsland wonen. Er breken Gouden Tijden aan voor deze grensstreek.
Inderdaad, en ik mag er dan ook graag wonen en gebruik maken van deze voorziengen en gemakken die het met zich meebrengt :cheers:
Om maar even aan te geven, er ligt (bijna) een dubbele Randsstad naast Twente, en wij zijn één van de poorten er naar toe.
Leuke serie RWS. Het is een gebied waar ik als kind mooie herinneringen aan heb. En inderdaad, er wonen al behoorlijk wat tukkers aan die kant van de grens. Wat betreft foto 1, weet je zeker dat dat Twentse huisjes zijn en geen Saksische boerderijen?
Ja, het zijn eigenlijk Saksische boerderijen, je komt ze tegen van Salland totaan het Teutoburger Wald.

Iedereen tot zover hartelijk bedankt voor de leuke reakties. Ik had zelf niet verwacht, dat er al zoveel SSC-ers hebben gekeken. Maar om het eerlijk te zeggen, ik heb nog nooit iemand negatief horen oordelen over Bad Bentheim. Het is altijd wel leuk voor een dagje uit, vooral met de kinderen. Want de burcht met het kasteel zijn wèl heel erg echt! Daar had ik zelfs 3,50 Eur entreegeld voor over! :)
Ik heb niet zoveel met Duitsland, maar toch leuke foto's. Vooral 54 vind ik leuk.
Vreemd, Duitsland is juist een land dat alles in zich heeft om aantrekkelijk te zijn.
Maar goed dat kan (of zijn het de Duitsers zelf?).
Leuke serie, met uitgebreid verslag!

Erg gers om vanuit Enschede richting Gildehaus te fietsen en dan een paar haarspeldbochten op en af om dan zo in Bad Bentheim te komen. Pas nog gedaan, is heen/terug maar zo'n 70 km.
1 - 20 of 22 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top