SkyscraperCity Forum banner

[Bangkok, Kuala Lumpur, Krabi] w ślad za A380

31569 Views 173 Replies 15 Participants Last post by  Igor L.
Witam
Postanowiłem założyć wątek azjatycki pokazujący trochę Tajlandii i Malezji wraz z Singapurem chociaż ten ostatni to tylko od strony nazwijmy to lotniskowej. Azję miałem okazje odwiedzić w marcu tego roku, tak więc w sezonie największych upałów a sama decyzja o odwiedzeniu Azji ściśle związana była z jedną literką A i cyferkami 380 Wtajemniczeni będą wiedzieć o co chodzi, tak więc zaczynamy

Obejrzycie trochę zabytków:

See less See more
6
1 - 20 of 174 Posts
Obejrzymy prawie wszystkie samoloty świata ;-)

w tym te największe

A później odpoczniemy wśród fajnych krajobrazów

życzę miłego oglądania, cdn.
See less See more
7
Oporowo się zapowiada. Czekam na pierwsze "normalne" wrzuty. :cheers:
Zapowiada się świetnie! Te widoki, ta architektura... Czekam na następne zdjęcia. :cheers:
SINGAPUR

Zaczynamy od lotniska Changi w Singapurze. Zdjęć z lotnisk będzie dość sporo, mam nadzieję, że nie zanudzę, ale akurat lotniska azjatyckie warte są poświęcenia szerszej uwagi ze względu chociażby na ich ''przyjazność'' dla pasażerów. O Changi można mówić wiele, ja powiem tyle, że spotkacie je w prawie każdym rankingu na najlepsze lotnisko świata zazwyczaj w pierwszej trójce i tak np. w tym roku według rankingu firmy Skytrax jest na miejscu 2 w 2011 roku również a w 2010 na pierwszym. Jako jedno z trzech lotniska świata jest portem lotniczym pięciogwiazdkowym, dotychczas otrzymało już ponad 400 wyróżnień w przeróżnych konkursach związanych z tematyką lotniskową, ale i nie tylko. Z ciekawostek to napiszę, że rocznie obsługuje ponad 8 razy więcej pasażerów niż Singapur posiada mieszkańców a jeśli dysponujecie wolnym czasem pomiędzy lotami (minimum 4 godz.) to lotnisko może wam zorganizować bezpłatną wycieczkę po mieście aby jak najefektywniej wykorzystać czas oczekiwania na samolot. O możliwościach ''zabicia czasu'' na samym lotnisku mogę napisać jeśli ktoś będzie zainteresowany.

Kolejka kursująca między terminalami, zdjęcia w dzień po wylądowaniu i w nocy przed odlotem

1.

2.

3.

Jakieś rzeźby tuż przy wyjściu z kolejki na terminalu 3
4.

Hala główna T3
5.

6.

7.

Merlion
8.

9.

10.
See less See more
10
Green wall - długa na 300 metrów i wysoka na kilka pięter ściana roślinności, ogólnie akcentów zielonych jest na Changi mnóstwo

11.

12.

13.
See less See more
3
Co jest, już koniec? Nie wygłupiaj się! :D
Przenosimy sie z T3 na T1 i T2, pogapimy się na kilka A320, B777, A340 i co tam jeszcze było a za dwie godziny przeżyjemy mocne uderzenie z siłą około 40 stopni Celsjusza przy bardzo dużej wilgotności powietrza - czyli witamy w Bangkoku

14.

15.

16.

17.

rzut okiem gdzie można polecieć
18.

W oczekiwaniu do odprawy
19.

jeszcze jedno spojrzenie na rozkład lotów
20.

21.

22.

23.

Samolot już czeka
24.
See less See more
11
BANGKOK

Na razie pominę lotnisko, wrzucę je jak będziemy opuszczać Bangkok. Na razie pierwszy dzień w "mieście aniołów". jak nazywany jest Bangkok.

Widok z hotelowego pokoju i od razu to co w Bangkoku szybko rzuca się w oczy czyli dość chaotyczna zabudowa wieżowców wymieszana z małymi domkami, często w dośc kiepskim stanie technicznym

25.

26.

27.

28.

A to już widok po wyjściu z hotelu czyli nowoczesność miesza się z bałaganem

29.

30.

31.

32.

33.

34.

35.
See less See more
11
Następne zdjęcia to będzie ulica Sukhumvit i Thanon Ratchadaphisek a dokładnie to okolice skrzyżowania tych dwóch ulic. Sukhumwit to świetna baza wypadowa na całe miasto. Ciągnie sie ona wzdłuż (chociaż nie na całej długości) kolejki sky train, przecina ją tez linia metra. Ja szczególnie polecam okolice stacji Asok jest to kapitalne miejsce na zakwaterowanie - blisko również stacja metra, kilka centrów handlowych z czego jedno z nich akurat to usytuowane tuż przy samej stacji ma świetny food court z duzym wyborem jedzenia i bardzo dobrymi cenami. Napisze tylko, ze jedzenie nieznacznie tylko droższe niz to na ulicy a mamy klimatyzowane pomieszczenia na najwyższym pietrze budynku z widokiem an miasto plus do tego pietro niżej cała masa restauracji i kawiarni czyli każdy znajdzie coś dla siebie. Wszystko w nowoczesnym stylu i z fajnym klimatem. do tego co jest ważne akurat w tym miejscu są przejścia nad ulicą tak więc nie trzeba przechodzić na światłach lub bez nich a w Bangkoku to wazna sprawa, na ulicach panują inne reguły niz w Europie

Ostatni budynek przed skrzyżowaniem
36.

I jesteśmy na ulicy Sukhumvit
37.

38.

39.

40.

41.

To już ulica Thanon Ratchadaphisek
42.

43.

44.
See less See more
9
Chyba raczej ladyboyów ;)

Na mnie BK zrobił okropne wrażenie.
w BK spotkałem tylko jednego do tego kilku specyficznych azjatyckich gejów za to w Krabi na wybrzeżu było ich o wiele więcej aż sie zastanawiałem dlaczego ich aż tak dużo.

Jeśli chodzi o wrażenie to po pierwszym dniu miałem takie samo jak Ty, wszechobecny smog, smród, bałagan i te okropne duszne, bezwietrzne noce. Z każdym następnym dniem było trochę lepiej, moze sie przyzwyczaiłem. Teraz jak wspominam BK to zastanawiam sie czy by go jeszcze raz nie odwiedzić chociaż nie mam w zwyczaju odwiedzać dwa razy tego samego miejsca.

Masz swoj wątek o BK? z chęcią bym obejrzał
See less See more
^^ nie nie. W BK byłem tylko tranzytem z Kambodży do Wietnamu, więc zdążyłem tylko wieczorem obadać okolice Sukhumvit (mieszanina szczurów i gości z menu z dziwkami i tym co mogą zrobić). Oczywiście moja opinia nie może być miarodajna, ale dla mnie jest na tyle fatalna, że do BK na pewno (w dającej się określić) przyszłości nei wrócę (z własnej chęci)..
A co do specyficznych gejów - akurat w BK surfowałem i właśnie trafiłem na, jak to ładnie określiłeś ;-), specyficznego azjatyckiego geja. Na szczęście wylot miałem o 6 rano ;)
See less See more
Czyżby wysoki chudy jak patyk, wystylizowany jak tylko się da i w designerskich półbutach
mimo ogromnych upałów? Ja tylko takich widziałem
To co kocham- Azja i lotnictwo ;) Co do A380 to w DXB podczas kołowania widziałem ich 6(wszystkie EK)
1 - 20 of 174 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.