SkyscraperCity banner

1 - 20 of 194 Posts

·
Moderator
Joined
·
27,858 Posts
Discussion Starter #1
BCN eliminarà un braç de la Model per guanyar un parc de 12.000 m2

• L'avantprojecte municipal suprimeix edificis i murs perimetrals i proposa un equipament per ala

• Les obres començaran com a molt aviat el 2012, quan estigui a punt la nova presó de la Zona Franca

La bona estrella de la Model començarà a brillar a partir del 2012, encara que sigui a costa de perdre una de les seves sis puntes. On hi havia murs i
forrellats hi haurà espais oberts a l'Eixample; les grises galeries que han tancat durant un segle milers de presos donaran pas finalment a una escola, una guarderia, un poliesportiu i un casal per a joves i una residència assistencial. L'avantprojecte presentat ahir per l'Ajuntament de Barcelona tira a terra parets blindades i edificacions perimetrals i amputa un dels braços de l'estructura central per donar pas a un gran parc de més de 12.000 metres quadrats, on també tindrà cabuda una residència per a gent gran en un nou bloc.

El muntatge, que ahir va mostrar l'alcalde Jordi Hereu amb ajuda d'una maqueta, es presentarà com una mesura de govern en el ple municipal de divendres que ve. Serà la constatació que el somni veïnal de guanyar dues illes de cases de l'Eixample per a ús ciutadà comença a fer-se realitat. "Això ja és creïble", va declarar l'alcalde. La versió aportada pel municipi, firmada pels arquitectes Esteve Bonell i Josep Maria Gil, es basa en l'obertura dels espais. La simple demolició dels murs i els blocs situats al carrer de Nicaragua i, a l'altra banda, en l'única entrada a la presó, pel carrer d'Entença, ja regala al districte 8.000 metres quadrats de zona verda, als quals s'hi han de sumar els més de 4.000 metres quadrats que alliberarà l'únic braç que serà demolit de l'estrella que dibuixa la Model.

GRAN ACCÉS CENTRAL

Aquesta cirurgia és imprescindible per guanyar un accés directe al panòptic, que s'envidriarà i exercirà, en principi, de distribuïdor i vestíbul central, amb els seus generosos 35 metres de diàmetre. L'estructura --que deixarà de simbolitzar "la dictadura de la mirada", segons la regidora del districte, Assumpta Escarp-- està protegida des de l'any 2000 al formar part del Catàleg del Patrimoni Histò- ric. El panòptic és intocable, però els sis braços que l'envolten es podrien enderrocar i reemplaçar per estructures iguals si l'estat en què estan no en permetés la rehabilitació.

Amb l'amputació del vèrtex orientat a Provença-Entença, per donar una orientació solar més bona al parc-- s'hi incorpora un pòrtic d'entrada que manté el perfil de l'estrella. Tampoc es perdrà sostre per a equipaments (amb més de 9.000 metres quadrats de sòl), compensat amb la cobertura de la resta de galeries. Sota la zona verda, amb entrada pel desnivell que es crea a Provença, s'hi ubicarà un pàrquing de tres plantes i 200 places.

A l'altre extrem d'Entença s'hi alçarà una residència per a gent gran, sobre el paper una mica dissonant, però que els arquitectes defensen per donar continuïtat a la trama Cerdà al xamfrà.

REPARTIMENT

Després d'esborrar del mapa el que sobra, és hora de distribuir espais interiors i redecorar una estructura amb murs de 80 centímetres de gruix. Tan deficitari en equipaments de barri és l'Eixample esquerra que cada ala saldarà un compte pendent amb el veïnat. Hi haurà escola, guarderia, casal juvenil, residència assistencial i poliesportiu (al costat de Nicaragua, sota el pati del col.legi) nous, sota una cobertura conservada. La història s'obrirà pas en una de les ales per recordar en forma d'espai memorial que algun dia allà no hi va haver res més que barrots.

http://www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idnoticia_PK=605560&idseccio_PK=1022
 

·
Moderator
Joined
·
27,858 Posts
Discussion Starter #3
Justícia manté el projecte d'hotel i oficines per a la seva parcel.la

• Els veïns demanen un canvi d'usos per al terreny que es queda la Generalitat

• Tura recorda que a les altres presons s'ha guanyat sostre per a equipaments

Segons l'últim conveni firmat amb l'ajuntament l'any 2007, els 4.435 metres quadrats de sòl que la Generalitat es quedarà al solar de la Model es destinaran a usos terciaris, és a dir, a oficines i hotels. I aquesta continua sent la seva destinació, segons va confirmar ahir a aquest diari la consellera de Justícia, Montserrat Tura, tot i les pressions veïnals perquè se'n canviï l'aprofitament.

La representant veïnal de l'Eixample esquerre, Trinitat Capdevila, asseguda ahir a l'esquerra de l'alcalde Jordi Hereu, va deixar clar que l'avantprojecte municipal ha passat amb nota tots els filtres ciutadans, però que l'únic punt negre és el futur ús que es donarà al solar alliberat a la vorera del carrer de Nicaragua. Els residents defensen que la Generalitat hi doni una utilització pública, com per exemple la ubicació d'alguna conselleria, i rebutgen els usos privats.

En unes declaracions a aquest diari, Tura va justificar aquesta decisió recordant que el seu departament ha guanyat "sostre edificable per a equipaments" als altres solars de Barcelona inclosos en el conveni de trasllat de les presons de la ciutat: el de la presó de dones de Wad Ras, a la Vila Olímpica, el de la Trinitat Vella (Sant Andreu), i la finca encara per edificar entre la Diagonal i el carrer de Llull (Sant Martí). També va insistir en la "voluntat real" evidenciada pel tripartit de govern de la Generalitat de complir amb la històrica reclamació municipal de treure les presons del nucli urbà de Barcelona.

TRASLLATS

Una voluntat que ja s'està fent realitat amb l'enderrocament, en execució des del gener passat, de la presó de la Trinitat; l'anunci de la construcció al solar de Wad Ras de la nova seu de la conselleria i la presentació pública del projecte dels arquitectes Josep Benedito i Agustí Mateos per edificar a la Zona Franca la presó alternativa que permetrà tancar la Model.
Sobre aquesta última instal.lació, la consellera va afegir la inversió de 800.000 euros en el pla iniciat el novembre passat per arreglar les deficiències estructurals més greus que pateix el vetust edifici, amb vista que aguanti en condicions mínimes d'ús i seguretat fins al moment del tancament. "Hem passat d'afirmacions gratuïtes de trasllat de les presons, però sense concretar com ni quan, a un projecte definit i que ja està en marxa", va dir Tura, en referència al pacte segellat per l'ajuntament el 2001 amb la Generalitat governada per CiU.

La titular de Justícia va dir que encara no s'ha decidit l'ús concret ni el gestor privat dels edificis de la pastilla de la Model, a l'espera que s'acosti la data de la clausura, encara llunyana. Malgrat no reconèixer-ho públicament, la crisi del mercat immobiliari contribueix també que s'esperi un temps.

Els mateixos autors de l'avantprojecte van especular ahir sobre la manera com l'edificació en mans de la Generalitat es podria executar, en estructura horitzontal (tapant la vista frontal de l'entrada al poliesportiu i l'escola) o vertical, com un minigratacel.

http://www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idtipusrecurs_PK=7&idnoticia_PK=605561
 

·
Moderator
Joined
·
27,858 Posts
Discussion Starter #4
28.000 metres a redistribuir

LA DIMENSIÓ

Els gairebé 28.000 metres quadrats de sòl en joc es distribueixen en un total de 14.026 metres de zona verda, més de 9.000 per a equipaments municipals (amb sostre per determinar) i 4.435 (18.000 metres de sostre) per a un ús terciari de la Generalitat.

LA DISTRIBUCIÓ

En el sòl d'equipaments de proximitat (per al barri) es plantegen un CEIP per a 450 alumnes (en una de les ales més grans, de 90 x 15 metres), una guarderia per a 80 nens, un casal per a joves en planta baixa més tres, 5.551 metres quadrats (de sostre), de poliesportiu, la residència per a gent gran en un bloc annex i el pàrquing. Equipaments de ciutat seran la residència assistencial de quatre plantes i l'espai memorial de divulgació.

http://www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idtipusrecurs_PK=7&idnoticia_PK=605562
 

·
Banned
Joined
·
5,315 Posts
No m'agrada gaire el projecte i menys que ho enderroquin pràcticament tot. Jo haguesi fet una cosa així:



Enderrocament dels edificis rodejats de vermell, deixant en peu l'actual entrada principal i la resta com a plaça dura, encara que amb raxoles maques i arbres no molt grans, mès decoratius que altra cosa, alguna zona verda, de gespa, i aigua, fonts, etc. L'espai verd seria, solament si cal, per fer un edifici nou, respectant, més o menys la coherència de la distribució.

Salutacions.
 

·
Registered
Joined
·
12,171 Posts
no t'agrada que ho enderroquin gairebé tot però tú enderrocaries encara més...

que me ahorquen si lo entiendo :nuts:
 

·
Banned
Joined
·
5,315 Posts
Jo enderroco edificis semblants del que més hi ha per deixar espai lliure al centre, però deixaria l'entrada principal, no es tan difícil de comprendre, oi? xD
De fet, en metres quadrats, jo crec que es menys.
 

·
Banned
Joined
·
679 Posts
Doncs m'agrada el que volen fer-hi. Això si, posaria la casa dels yayos al solar d'ús terciaris, i així faria un parc verd encara més gran i tot, que a aquesta zona fa molta falta
 

·
...
Joined
·
1,642 Posts
Jo enderroco edificis semblants del que més hi ha per deixar espai lliure al centre, però deixaria l'entrada principal, no es tan difícil de comprendre, oi? xD
De fet, en metres quadrats, jo crec que es menys.
Ho sento pero prefereixo la proposta Oficial xDDD
 

·
Banned
Joined
·
5,315 Posts
Ho sento pero prefereixo la proposta Oficial xDDD
Pot ser la meva no siga la millor ni de lluny, però la oficial es de lo pijor que he vist, mès quan al costat de la meva casa estàn fent el mateix a la de València i em sembla un projecte molt millor.

Salutacions.
 

·
Ya tú sabes
Joined
·
1,020 Posts
Yo no dejaría ni un solo edificio que recordase lo que hay ahora. Lo siento, trabajo al lado mismo, paso muchas veces por la calle Rosselló para llegar a Josep Tarradellas, y el muro exterior y la parte alta de los edificios de la prisión me deprimen mucho. Yo arrasaría con todo, y después ya veríamos. Ya sé que no es una propuesta muy edificante, la verdad. :crazy:
 

·
Registered
Joined
·
419 Posts
Jo nomès deixaria l'edifici central. Tota la resta (els braços i els demès edificis) ho tiraria a terra, i faria una gran zona verda, amb arbres grans, zones de gespa i inclús algún llac.
 

·
_
Joined
·
4,764 Posts
la gràcia és proveir a la zona d'equipaments i per parc tenen el de joan miró i de l'espanya industrial força a prop a més d'altres jardinets d'interior d'illa. I per tant no crec necessari un gran parc, amb la zona verda que està prevista està prou bé.
 

·
Registered
Joined
·
419 Posts
després en canvi, tothom es queixa de contaminació. La gràcia de fer un gran parc (ademés de que seria una zona de lleure, etc) és que ajudaria a "descontaminar" aquella zona de la ciutat. Si hi han altres parcs a prop doncs millor, més verd. :cheers:
 

·
_
Joined
·
4,764 Posts
la contaminació no és soluciona fent més parcs sino deixant de contaminar, a més on faràs els equipaments? De que et serveix una ciutat verda sense equipaments?
 

·
Fly By Wire
Joined
·
3,442 Posts
Aquests edificis estan protegits? Jo ho tiraria tot a terra, ho trobo depriment la veritat. Es que no li trobo la gracia ni en les vistes aèries XD

Vox
 

·
Registered
Joined
·
419 Posts
la contaminació no és soluciona fent més parcs sino deixant de contaminar, a més on faràs els equipaments? De que et serveix una ciutat verda sense equipaments?
Doncs serveix per pal·liar una contaminació quasi inevitable avui dia. Deixar de contaminar no es una mesura a curt termini (nomès tenint en compte els vehicles, la implantació total del cotxe elèctric desgraciadament trigarà mooolts anys). No et dic que els equipaments no facin falta, però si posem prioritats (per mi és més important la salut i el planeta que uns equipaments, que vols que et digui xD) potser es podrien ubicar en llocs alternatius (si el problema és l'espai, doncs que construeixin en alçada).
 

·
Visió de futur
Joined
·
302 Posts
Jo estic prou d'acord amb el projecte, tot i que treure li el braç aquest no m'agrada gaire perquè li tona una asimetria que fa mal als ulls.

Al cas que es treies aquesta part de l'edifici, trauria a més a més la plaça central coberta ampliant la plaça prevista i fer-hi escales d'emergència als edificis estèticament poc cridaneres.

Una bona rentada de cara a les façanes posant rajoles de ceràmica a l'estil de l'edifici Diagonal @197 li donaria modernitat i sobrietat.

No, si quan en dóna la dèria Calatravesca... :lol:
 

·
Cervesa espacial
Joined
·
6,160 Posts
O sigui, que el panòptic quedarà com a vestíbul de tots els serveis (excepte la residència d'avis, que va a part), tot i que no veuria malament que cada ala tingués una accés propi, donant directament al carrer.
 
1 - 20 of 194 Posts
Top