SkyscraperCity banner

1 - 20 of 38 Posts

·
德明
Joined
·
5,413 Posts
Discussion Starter #1 (Edited)
Afgelopen semester heb ik in de Chinese hoofdstad Beijing gestudeerd. Deze serie is een selectie van dat half jaar. De foto’s zijn gemaakt van februari tm juli 2012.

(foto's dit keer zonder kader)

01. Plein van de Hemelse Vrede met op de achtergrond “de Grote Hal van het Volk”, het parlementsgebouw.


02. Parlementsgebouw van binnen


03. Pamflet met enkele prominente communisten (vlnr: Marx, Engels, Lenin, Stalin, Mao)


04.


05. De meeste mensen zullen Beijing, al dan niet van foto’s, kennen als de stad met de eeuwige grijze grauwe smoglaag er overheen. Echter, Beijing kent koude, maar droge winters. Ruim de helft van de dagen zijn dan ook zonovergoten zoals op deze foto.Temperaturen zijn rond het vriespunt, ’s nachts ruim eronder.


06. Het “Rode Boekje” van Mao, volgens sommige bronnen het meest gedrukte boek ooit ter wereld.


07. Uitzicht op een vrij heldere dag van het westen, over het Plein van de Hemelse Vrede naar het oosten van de stad.


08. Richting het zakendistricht


09. Zicht naar het westen de stad uit. Beijing is zo plat als een pannenkoek, maar direct ten westen en noorden van de stad heb je meteen aardig forse bergen.


10. Chinees schaken op een gure zondagochtend in het park


11.


12.


13.


14. De buurt waar ik verbleef.


15. Idem. Zelfs met temperaturen rond het vriespunt wordt er gewoon op straat gegeten.


16. Uitzicht vanaf de 80e


17.


18.


19. Na ruim vijf weken in Beijing viel pas de eerste neerslag en dat was sneeuw.


20. Ieder jaar wordt de stadsverwarming van Beijing op 15 maart dichtgedraaid, maar door de aanhoudende koude was dit met drie dagen uitgesteld. Dit is 18 maart, de laatste dag met verwarming, daarna zou het afgelopen zijn met de barre temperaturen.


21.


22.


23.


24. En de lente brak aan! Lentes zijn in Beijing echter heel kort. Was het eind maart nog rond het vriespunt met zelfs nog sneeuwval, een maand later klimt de temperatuur dagelijks naar 25 graden en vanaf mei tot en met september is het alleen nog maar rond de 30 graden of meer.


25. Het bezoeken van een van de stadsparken van Beijing is wel een verademing tijdens alle drukte.


26.


27.


28. Beijing was eeuwenlang omringd door een stadsmuur. Deze is echter in 1965 compleet gesloopt voor de aanleg van de 2e ringweg en die geeft nu precies aan waar de stadsmuur van Beijing ooit stond. Er is nog een klein stukje muur bewaard gebleven, niet veel meer dan een honderttal meters.


29. Peking Opera. Erg bekend, leuk om eens te zien, maar als je het met één woord zou moeten omschrijven, dan is het kattengejank.


30. Beijing bestaat nog voor een groot deel uit de zogenaamde Hutongs. Vele zijn vervallen en worden met bosjes gesloopt om plaats te maken voor flats. Vaak terecht, want veel van dit soort traditionele wijkjes met binnenplaats zijn ook daadwerkelijk in een slechte staat. Toch gaat er zo een stukje cultuur verloren en worden families die al generaties lang in dezelfde hutong wonen eruit gezet en gedwongen in een van de flats aan de rand van de stad te gaan wonen.


31. Hutongs vind je in heel Beijing, ook, of eigenlijk vooral in het centrum. Dit is op slechts een paar honderd meter van het Plein van de Hemelse Vrede.


32.


33. Binnenplaats


34. Hollandse tulpen


35. De huwelijksmarkt: ouders zoeken een partner voor hun kind, een bijzonder concept wat in de praktijk soms lijkt op uithuwelijking.


36.


37. Direct ten westen van de stad heb je de “Geurige Bergen”. Dit gebied is populair bij Pekinezen om lekker te wandelen door de heuvels die ruim 500 meter boven de stad Beijing uitpieken.


38. Muziekfestival


39. Sanlitun, het shopping- en uitgaanshart van de stad.


40. Het Beijing Urban Planning Exhibition center heeft een indrukwekkende maquette van de stad.


41.


42.


43.


44.


45.


46.


47. Wedstrijd van de plaatselijke FC: Beijing Guoan. Voetbal is de grootste toeschouwersport van China; in het stadion zat 60.000 man en in elk vak leek wel een harde kern te zitten. Bijzondere ervaring!


48.


49. Weer een hutong. Dat karakter “拆” betekent dat deze hutong gesloopt zal gaan worden en is er wellicht nu al niet meer.


50.


51.


52. Chinese kinderen dragen in plaats van pampers allemaal een broek met een gat erin, scheelt een hoop centen.


53.


54. Een gigagrote Van Persie vlak voor het EK in de bekendste winkelstraat van Beijing.


55.


56.


57.


58. Opnieuw in de heuvels grenzend ten westen van de stad. “Badachu” ofwel “Eight Great Sites”. Hier vind je acht tempels gelegen in de heuvels. Ook leuk: je kunt er een kabelbaan nemen naar de top van de berg en via een bijna twee kilometerlange rodelbaan weer naar beneden.


59.


60.


61.


62. De Tempel van de Hemel


63.


64.


65. Zicht over de stad van oost naar west op een zeldzaamheldere dag in juli.


66.


Ik vond Beijing een geweldige stad om voor een half jaar te wonen. Ik was twee jaar geleden ook al een maand in Beijing en deze stad gaat nooit vervelen. Mocht ik de kans hebben, dan zou ik er zo weer teruggaan.

Bedankt voor het kijken!
 

·
Fan van de Neudeflat
Joined
·
2,499 Posts
Geweldige en sfeervolle serie van een geweldige stad! :cool: Krijg gelijk zin er weer eens heen te gaan.
 

·
Derp?
Joined
·
2,143 Posts
Prachtige impressie, met veel foto's die een gemiddelde toerist niet snel zal maken. Hoop stiekem op meer!


Beijing begint langzaamaan een mooie verzameling opvallende gebouwen te krijgen.
 

·
Registered
Joined
·
33,288 Posts
Grandioze reportage. Geweldig om te zien. :eek:kay:
 

·
Registered
Joined
·
93 Posts
leuk verslag om te lezen! interessant commentaar en leuk om zulke straatbeelden te zien van gebieden waar je normaal als toerist niet komt
 

·
MP
Joined
·
8,339 Posts
Aan Peking met z'n hutong bewaar ik ook mooie herinneringen. 'n Heel mooie en aangename stad, juist omdat er nog zoveel identiteit over is in het oude centrum. Het is daarom te hopen dat de sloop van de hutong stopt. Dat er wat gemoderniseerd zal worden, prima, maar dan wel in passende stijl. Pekineser kan het haast niet. De moderne stad vind ik minder interessant, er is niet echt een pakkende skyline, zoals in Sjanghai. Peking moet het echt van dat historische centrum met z'n parken, meren, tempels, paleizen en steegjes hebben.
 

·
Registered
Joined
·
7,794 Posts
Mooie serie! Foto 9 is mijn favoriet!

Ik vind het een fascinerende stad maar tegelijkertijd ook erg grauw buiten de historische plekken. In vergelijking met bijvoorbeeld Shanghai vond ik het ook best provinciaal.
 

·
Moderator
Joined
·
16,711 Posts
Mooie foto's :)
 

·
|/|/|\/|
Joined
·
7,721 Posts
Prachtige en gevarieerde serie. Er is echt aan af te zien dat je je in de stad gestort hebt en zo zien we alle aspecten van Peking voorbij komen: van verrassingen tot vergezichten tot vrijetijdsbestedingen. Mooi!
 

·
Registered
Joined
·
4,036 Posts
Gave serie!

Je mag toch hopen dat niet alle Hutongs plaats gaan maken voor anonieme flatwijken, daardoor worden Chinese steden een stuk minder interessant.

Ik neem aan dat veel Chinese steden moderne skylines uit de grond stampen om aanzien te verkrijgen, volgens mij gaat dat niet meer werken. Iedere anonieme miljoenenstad heeft tegenwoordig een gigantische skyline, daarmee onderscheid je, je niet meer. Het zijn juist die historische kleinschalige wijkjes die Peking nog uniek maken. Maar ik denk niet dat Chinezen dat zo zullen zien, die houden van modernisering en zien die Hutongs natuurlijk als oude troep (wat dat betreft lijkt het een beetje als NL in de jaren '50). Ik denk dat ze over een jaar of 20 spijt hebben dat ze alles gesloopt hebben...
 

·
德明
Joined
·
5,413 Posts
Discussion Starter #17
@hoog houdt hoog: met stadsverwarming bedoel ik dat de regering bepaalt wanneer de verwarming voor iedereen in de stad, of je wil of niet, aangezet wordt. Dit is tijdens enkele maanden in de winter en daarbuiten heeft niemand dus centrale verwarming in huis, tenzij je zelf voor een elektrisch kacheltje zorgt. Het heeft niks te maken met verwarming op straat. ;)

@Michiel: ik liep door een oude hutong in het hart van Beijing en keek door het raam van dit schooltje. De leraar vond dat blijkbaar wel interessant en kwam naar buiten, er volgde een gesprekje. Hij vertelde trots dat zijn leerlingen ook een beetje Engels spraken en verzocht mij tegen het beste jongetje van de klas wat in het Engels te zeggen. Dus ik vraag: "how are you doing?", antwoordt het jongetje: "seven years". Erg toffe ervaring was dat daar.

@Crouchy: haha, dat was werkelijk waar het eerste dat ik ook dacht!

@Iffis: dat is ook precies het verschil tussen ergens op vakantie gaan en ergens voor een langere tijd verblijven, je gaat deel uit maken van een andere samenleving en dat is geweldig.

Wat betreft de Hutongs, die worden weliswaar op redelijk grote schaal gesloopt en die trend is al decennialang aan de gang, maar er zijn wel degelijk beschermde wijken waar dus niet gesloopt, maar juist gerestaureerd wordt. Toch zijn dit soort beschermde hutongs niet de ideale oplossing. De prijzen van woningen in deze wijken stijgen namelijk explosief en dus wordt de gewone Pekinees, wiens familie wellicht al generaties lang op die plek woont, toch gedwongen zijn wijk te verlaten. Zodoende gaat de hutongcultuur toch verloren. Wat je dan krijgt, en daar zijn al enkele voorbeelden van te vinden, is dat zich in dit soort hutongs boetiekjes, cafeetjes en winkeltjes met toeristisch prul gaan vestigen en als je daar dan komt om de echte hutongcultuur te proeven, dan heb je aan zulke beschermde straatjes ook helemaal niks. Toch hoef je op korte termijn niet bang te zijn dat de echte, traditionele hutong verdwijnt uit Beijing, er zijn er namelijk nog erg veel.
 

·
MP
Joined
·
8,339 Posts
Tja, gentrification, daar ontkom je niet aan. Hoewel een sturende overheid als de Chinese natuurlijk wel een en ander kan forceren. Continuïteit wordt in China toch wel belangrijk gevonden, zeker nu het confucianisme weer openlijk wordt beleden kan het als argument gelden om de hutong en z'n bewoners te beschermen.
 
1 - 20 of 38 Posts
Top