SkyscraperCity Forum banner
1 - 19 of 19 Posts

·
nikolaidis
Joined
·
170 Posts
Discussion Starter · #1 ·
België zal samen met de International Polar Foundation een nieuwe wetenschappelijke basis bouwen op Antarctica. De nieuwe basis, die opengaat in 2007-2008, krijgt de naam van prinses Elisabeth, dochter van onze kroonprinsen. De basis zal een zomerbasis zijn waar 20 wetenschappers elk jaar 4 maanden onderzoek doen naar het klimaat, de werking en vorming van ijs en naar biologie. Ze zal ons land ook de mogelijkheid geven om op die domeinen makkelijker aan wetenschappelijke uitwisseling te doen. België is al sinds eind 19de eeuw verbonden aan Antarctica door de Belgica-expeditie (1897-1899). In 1957 werd er ook de Koning Boudewijn-basis opgericht, in 2002 werd de International Polar Foundation opgericht. Die moet de Belg weer sensibiliseren rond het belang van poolonderzoek.

LocatieEen verkenningsexpeditie heeft in 2004 de geschikte locatie gevonden voor de nieuwe Belgische onderzoeksbasis in Antarctica. België zal de basis neerpoten op 71°57' zuiderbreedte en 23°20' oosterlengte aan de voet van het Sør-Rondanegebergte (Dronning Maud Land). Na een tien dagen durende prospectie in Queen Maud Land vond de Belare 2004-expeditie (Belare staat voor Belgium Antarctic Research Expedition) onder leiding van Alain Hubert de ideale plaats in de schaduw van de Utsteinen-nunatak die de basis zal beschermen tegen de hevige wind.

Op deze plaats komt de nieuwe basis :


De onderzoeksbasis zal op 180 kilometer van de voormalige Koning Boudewijn-basis liggen. In de buurt kunnen er gemakkelijk kleine vliegtuigen landen en er is voldoende geschikte sneeuw in de nabijheid om voor drinkwater te zorgen. De basis wordt neergepoot op een granieten richel die een tiental meter boven de sneeuw uitsteekt over een lengte van 700 meter en een breedte van 16 meter. De rotsachtige bodem zal het gebouw ook de nodige stabiliteit bezorgen, waardoor de basis zeker voor twintig jaar gebruikt kan worden.

Milieuvriendelijk design
Het Belgische onderzoeksstation wordt de allereerste Antarctische basis die volledig op duurzame energie zal werken. Er komen vier windturbines en de futuristische basis zal ook gebruik maken van zonne-energie. Toch gaat dit niet ten koste van de functionaliteit, het comfort en de veiligheid, dankzij het energie-efficiënte design van het station. Er werd gekozen voor een hybride gebouw. De garage en de voorraadkamers zitten ingegraven in de sneeuw en beperken zodoende de lawaaihinder en de visuele vervuiling.

Het hoofdgebouw is concentrisch opgebouwd. In het midden zit de technische kern met alle temperatuurgevoelige en kwetsbare installaties. Deze kern kan als het moet, bijvoorbeeld in de winter wanneer het station onbemand is, zelfstandig functioneren via een satellietverbinding met België. De eerste laag rond de kern bevatten de actieve ruimtes zoals het laboratorium, de keuken, de badkamer en de wasplaats. Daarrond zitten dan weer de woon- en slaapkamers.

De afvalproductie wordt tot een minimum beperkt. Aangevoerd voedsel wordt al op voorhand van de meeste verpakking ontdaan. Afval verbranden is uit den boze. Omdat de basis weinig brandstof verbruikt, kunnen de lege brandstofvaten gemakkelijk terug naar Cape Town vervoerd worden, waar ze hergebruikt kunnen worden. In de meeste andere basissen moeten ze eerst samengeperst worden, waarna je er niets meer mee kan doen.

De Belgische basis zal ook heel weinig afvalwater produceren. Enkel voor het drinken, koken en douchen wordt er drinkbaar water binnengehaald. Dat gebeurt door verse sneeuw te smelten met milieuvriendelijke thermische zonnecollectoren. Voor andere toepassingen, zoals de verwarming, de wasmachine en de toiletten gebruikt de basis grey water. Dat is water dat eerder gebruikt werd en daarna gezuiverd. Overschot aan water wordt tot op een hoge graad gefilterd en daarna geloosd in een randkluft, een diepe opening tussen de rotsrichel en het permanente ijs, waar het onmiddellijk bevriest en blijft zitten. Daardoor is schade aan het milieu uitgesloten.

Bron : www.hetlaatstecontinent.be

België heeft altijd al een pioniersrol gespeeld op Antarctica. Toevallig is deze week onthuld waar ons fameuze expeditieschip de Belgica ligt. Het schip was in 1940 ergens bij Noorwegen tot zinken gebracht door de Duitsers.

Meer info over de Belgen op Antarctica :
http://www.hetlaatstecontinent.be/geschiedenis/belgie/intro.html

Persbericht Ministerraad 19/05/06 :
http://presscenter.org/archive/20060519/d51e863f81f75a612daa90e4f85acd2d/?lang=nl
 

·
nikolaidis
Joined
·
170 Posts
Discussion Starter · #6 ·
Vreemd genoeg heeft het continent Antarctica hier op Skyscrapercity geen eigen apart forum. Het Antarcticaanse volk wordt hier zwaar gediscrimineerd. Echt spijtig, want anders hadden we deze thread met hen kunnen delen.

Maar goed, er is schijnbaar inderdaad goed nagedacht over deze constructie.
Hier het nieuwste en vermoedelijk definitieve ontwerp :
 

·
Registered
Joined
·
290 Posts
Nog niet, de structuur hebben ze vorige zomer(zuidpoolzomer) gebouwd. Nu is men bezig met de binnenafwerking en alle technische installaties. Verder worden er nog een aantal zonnepanelen geplaatst op de basis.

Misschien kan de basis ook nog dienen als locatie voor een James Bond film, het ziet er toch wel erg futuristisch uit.:)
 

·
Registered
Joined
·
12,991 Posts
Nederland had Indie en de West. Daarom was er geen interesse in imperialistische avonturen. Men heeft zich daarom niet bemoeid met de verdeling van Afrika en Antarctica.
Het bouwen van basissen op Antarctica heeft allerminst te maken met imperialisme. Integendeel zelfs, ik beschouw het als kers op de taart van de kennismaatschappij waar men hier graag mee uitpakt. Er zijn inderdaad een aantal landen die delen van Antarctica claimen. Sinds het Antarctisch verdrag betekenen die echter zowel de jure als de facto niets meer. België eist de grond rondom de Prinses Elisabethbasis niet op, andere landen kunnen dit gebied ook wetenschappelijk exploiteren (al zou het erg onzinnig zijn in hetzelfde gebied twee basissen uit te bouwen).
 
1 - 19 of 19 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top