SkyscraperCity banner

1 - 20 of 167 Posts

·
Brussels sprout
Joined
·
16,386 Posts
Discussion Starter #1
Niet echt MIVB, maar goed, toch wel "busnieuws" uit Brussel ;) Namelijk: concurrentie voor Eurolines:

brusselnieuws:
Megabus plant hub in Sint-Pieters-Leeuw
door © brusselnieuws.be
Brussel, Sint-Pieters-Leeuw
15:08 - 17/09/2014
De goedkope busmaatschappij Megabus wil meer verbindingen aanbieden vanuit Brussel. Daarom wordt een vestiging geopend in de zuidelijke randgemeente Sint-Pieters-Leeuw.

Megabus plant nieuwe lijnen naar Luxemburg, Rijsel en Rotterdam en hogere frequenties op de bestaande verbindingen met Amsterdam, Keulen en Parijs.

Een vloot van zes bussen zal worden ondergebracht in een depot van de Belgische busmaatschappij Bell Tours in Sint-Pieters-Leeuw. Het gaat om de eerste hub van de Schotse busmaatschappij op het Europese vasteland.

De vertrekplaats voor reizigers ligt vlakbij het Centraal Station in Brussel.

Megabus rijdt overigens met Belgische bussen, geproduceerd door Van Hool. Stagecoach, het moederbedrijf van Megabus, is historisch gezien de grootste klant van de busbouwer.
Benieuwd of ze hun aanbod gaan kunnen uitbreiden aan het centraal station trouwens. Zo veel ruimte is er daar nu ook weer niet... Het Noordstation lijkt me dan een betere optie om een echte "busterminal" uit te bouwen.
 

·
Urban dweller
Joined
·
13,451 Posts
Benieuwd of ze hun aanbod gaan kunnen uitbreiden aan het centraal station trouwens. Zo veel ruimte is er daar nu ook weer niet... Het Noordstation lijkt me dan een betere optie om een echte "busterminal" uit te bouwen.
En het zuidstation?
 

·
Brussels sprout
Joined
·
16,386 Posts
Discussion Starter #3
Dat zou ook kunnen maar ik ben niet zeker dat er daar voldoende plaats voor handen is... Misschien in die ruimte onder de sporen?
 

·
Registered
Joined
·
95 Posts
waarom geen echt busstation uitbouwen aan het weststation bv? eurolines, megabus en co kunnen dan samen met de bussen naar charleroi airport en de vele kleine maatschappijen die op marokko en dergelijke rijden deftige structuren uitbouwen.
 

·
Brussels sprout
Joined
·
16,386 Posts
Discussion Starter #6
Waar er ook een (lange afstand) bus terminal zou komen. Ik denk dat er een deftige uitgebouwd moet worden. Liefst geïntegreerd met een groot treinstation, minstens met een metrostation en liefst niet in, maar wel aan de rand van het historische centrum.
Het positieve is dat het gewest hiervoor zelf initiatief kan nemen en niet afhankelijk is van de NMBS.
 

·
Brussels sprout
Joined
·
16,386 Posts
Discussion Starter #7
Brusselnieuws:
Duitse spoorwegen bedienen Brussel nu ook per bus

door*© brusselnieuws.be

Brussel12:22 - 23/09/2014
Deutsche Bahn, de Duitse treinmaatschappij, maakt net als hun Franse collega's ook*werk van een internationaal busnetwerk.*Voortaan is er ook een verbinding tussen Brussel en Düsseldorf via het Nederlandse Roermond.*De IC Bus van de Deutsche BahnDe IC-bussen van Deutsche Bahn deden eerder al Antwerpen aan, maar bedienen nu dus ook Brussel. De verbinding rijdt vier keer per dag heen en weer naar Düsseldorf. De rit duurt minder dan drie uur. Roermond is een tussenstop, en in twee uur bereikbaar.Deutsche Bahn adverteert prijzen vanaf 14 euro naar Düsseldorf en 9 euro*naar Roermond.De bus vertrekt niet ver van het Centraal Station, in*de Kardinaal Mercierstraat.Reserveren is verplicht, maar kort van tevoren een ticket kopen is mogelijk.Recent verhoogde ook busmaatschappijen Megabus en IDbus, een dochter van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF, hun aanbod van en naar Brussel.
Aan dit tempo gaat er snel werk gemaakt moeten worden van die bus terminal...:)
 

·
Je Maintiendrai
Arat Kilo
Joined
·
953 Posts
Deutsche Bahn (DB) IC Buslijnen van o.a. België naar Nederland en DuitslandDB/Arriva is al bijna 1 jaar bezig met een wat feitelijk een OV verbinding is (vertrek/aankomst meerdere keren per dag) tussen de Benelux en Dusseldorf. Eer zijn twee buslijnen van en naar Dusseldorf: de een via Eindhoven naar hartje Antwerpen, en de ander via Roermond naar Brussel. Aan boord van de "IC bus" zijn er ruime comfortabele zitplaatsen, stopcontacten, drankjes en snacks, gratis WiFi, airconditioning, een toilet en voldoende bagageruimte.

Brabant is eindelijk ontsloten. Na 100+ jaar geknoei en geblunder door Hollanders Den Haag en Vlamingen Brussel is het eindelijk de Duitsers gelukt om een fatsoenlijk openbaar vervoer mogelijk te maken tussen de twee grootste Brabantse steden die eigenlijk niet ver van elkaar liggen (hooguit 60 min. via de kei rechtstreekse E34)
 

·
Moderator
Joined
·
19,823 Posts
Had die bus al eens zien staan wachten aan het Astridplein. Wist niet dat DB daar mee bezig was. Op zich wel goed om zo de leemtes in het internationale netwerk op een snelle en goedkope manier op te vullen!
 

·
Registered
Joined
·
1,387 Posts
^^^Dat zijn ze ook. Ook met flinke voorsprong. ;)

Brabant is eindelijk ontsloten. Na 100+ jaar geknoei en geblunder door Hollanders Den Haag en Vlamingen Brussel is het eindelijk de Duitsers gelukt om een fatsoenlijk openbaar vervoer mogelijk te maken tussen de twee grootste Brabantse steden die eigenlijk niet ver van elkaar liggen (hooguit 60 min. via de kei rechtstreekse E34)
Trouwens, ik zou hier nog eens een pleidooi willen houden tegen het gebruik van de term 'Hollanders'. Ook voor de mensen uit Nederlands Limburg en Noord-Brabant (waaruit ik zelf kom) is die term niet gewenst. :) Tenzij dat eigenlijke Hollanders eerder pogingen hebben gedaan natuurlijk. ;)
 

·
Registered
Joined
·
7,836 Posts
^^ Dat is niet strikt, maar belachelijk in het geval van Brussel. Maar daar is al tientallen bladzijden over gediscussieerd, dus gaan we daar niet weer mee beginnen.
 
  • Like
Reactions: Doppelot and Wapper

·
Je Maintiendrai
Arat Kilo
Joined
·
953 Posts
^^ Dat is niet strikt, maar belachelijk in het geval van Brussel. Maar daar is al tientallen bladzijden over gediscussieerd, dus gaan we daar niet weer mee beginnen.
Dat is ook niet de bedoeling. Het kwam mij gewoon goed uit (ik had geen zin om te zeggen "de twee grootste Brabantse gemeenten qua bevolkingsaantal".
 

·
Brussels sprout
Joined
·
16,386 Posts
Discussion Starter #17
Bruzz:
Busreizen: Nieuwkomer Flixbus sprint Eurolines voorbij
Laurent Vermeersch © BRUZZ

Een bus van Flixbus aan de Triomfboog van het Jubelpark.

Amper een jaar na de lancering biedt Flixbus vanuit Brussel al meer internationale busreizen aan dan Eurolines, van oudsher marktleider. Geen toeval, want het Duitse Flixbus is in heel Europa aan een opmars bezig. Een uitgekiend businessmodel en gratis wifi en streamingdiensten helpen daarbij.

Internationale busreizen zitten in de lift en ook Brussel ontsnapt niet aan die trend. De voorbije jaren kwamen er tal van nieuwe spelers op de markt. Zo kreeg oude bekende Eurolines het gezelschap van onder meer het Franse Ouibus en het Schotse Megabus. Maar het is het Duitse Flixbus dat voorlopig als winnaar uit de bus komt. Dat blijkt uit cijfers van het kabinet van minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A), die onze redactie opvroeg.

Brussel ziet elke week ongeveer 560 internationale bussen aankomen of vertrekken. 33 procent van de busverbindingen wordt verzorgd door Flixbus, 31 procent door Eurolines. Ouibus (gelanceerd als IDbus) is goed voor een marktaandeel van 19 procent. Megabus moet het stellen met 11 procent. De overblijvende 6 procent wordt verdeeld over een hele reeks kleinere busbedrijven.

De opmars van Flixbus is opvallend als je weet dat het aanbod vanuit Brussel pas eind mei 2015 werd gelanceerd. "We zijn begonnen met vier bussen per dag naar zes bestemmingen", zegt communicatieverantwoordelijke Bettina Engert van Flixbus aan onze redactie. "Ondertussen ging het aantal passagiers maal zeven. Straks zullen we vanuit Brussel 420 bestemmingen aanbieden in 11 landen. Op de meest populaire bestemmingen zoals Parijs, Amsterdam en Berlijn wordt de frequentie opgetrokken tot 9 per dag. Binnenkort lanceren we ook nachtbussen richting Londen, Kopenhagen en Praag."

Op minder dan een jaar tijd heeft de Duitse nieuwkomer zo Eurolines, al decennia actief, voorbij gestoken. "Er vertrekt nu om het half uur een bus van Flixbus uit Brussel. Dat is voor ons een van de belangrijkste hubs in de regio."

De groei van Flixbus lijkt ook elders in Europa niet te stuiten. Na de lancering in 2013 groeide Flixbus al snel uit tot marktleider in Duitsland. In 2015 volgde dan de internationale expansie. Flixbus klokte dat jaar af op 20 miljoen reizigers in heel Europa. Dit jaar wordt gemikt op 30 miljoen.

Vriendelijke chauffeurs
Flixbus mikt vooral op jonge stedelingen. "Jonge mensen hebben steeds vaker geen auto, maar zijn tegelijk steeds mobieler. Wij bieden hen een optie die veiliger is dan carpooling, milieuvriendelijker dan individueel transport en goedkoper dan de trein", zegt Engert.

Om dat jong publiek aan te trekken zet Flixbus in de op nieuwste technologie. Aan boord is er niet alleen gratis wifi, maar ook een systeem om films te streamen waarop je met je laptop of tablet kan aansluiten. Ook kan je makkelijk tickets kopen via de website of een app op je smartphone. "Wij hebben busreizen opnieuw cool gemaakt en komaf gemaakt met het imago dat bussen vooral door senioren gebruikt worden", klinkt het. Ook "vriendelijke chauffeurs" wordt door oprichter Jochen Engert genoemd als een innovatie van Flixbus. Dat alles aan een competitieve prijs.

KMO's
Het echte geheim achter het succes zit waarschijnlijk in het businessmodel van Flixbus. Net zoals Airbnb geen appartementen in eigendom heeft of Uber geen auto's bezit, heeft Flixbus geen enkele bus moeten aankopen. In elke regio werkt Flixbus immers samen met bestaande busbedrijven. In ons land is dat Staf Cars uit Lommel. Tegelijk broeden een hoop knappe koppen in München op alles wat te maken heeft met organisatie, marketing en prijszetting. "We combineren de ondernemersspirit van onze jonge ploeg met de kennis en ervaring van plaatselijke KMO's", aldus nog Bettina Engert.

Bovendien trok het snelle succes van Flixbus grote internationale investeerders aan. Die zorgen voor de nodige kapitalen om de snelle expansie te schragen.

De groei van het internationale busverkeer doet ondertussen vragen rijzen over de plek die de bussen moeten krijgen in Brussel. Minister Smet laat onderzoeken of en waar er een busstation moet komen. De meeste bussen vertrekken vandaag aan het Noordstation. In mindere mate worden reizigers ook opgepikt aan het Zuidstation.
Tijd voor een modern en comfortabel busstation zou ik zeggen. Iemand die goede voorbeelden kent in Europa?
 

·
Urban dweller
Joined
·
13,451 Posts
Bruzz:

Tijd voor een modern en comfortabel busstation zou ik zeggen. Iemand die goede voorbeelden kent in Europa?
Wat ik het liefst zou hebben is dat men vanuit de EU een oplossing bedenkt voor de veel te dure rijpaden voor internationale treinen. Mensen moeten ook goedkoop met de trein in Europa kunnen reizen, het success van de bussen komt vooral door het falen van het internationaal treinverkeer.
 

·
Brussels sprout
Joined
·
16,386 Posts
Discussion Starter #19
OK, maar hoe dan ook zijn die busreizen nu eenmaal een realiteit en ik denk dat ze niet meteen zullen verdwijnen, zelfs met goedkopere treinen/rijpaden. Ik denk dus dat een deftig busstation echt wel wenselijk blijft.
 

·
Registered
Joined
·
5,234 Posts
Bruzz:

Tijd voor een modern en comfortabel busstation zou ik zeggen. Iemand die goede voorbeelden kent in Europa?
Spanje is alles behalve een spoorwegland. ALSA (nationaal busbedrijf) verzorgt er dan ook overal het interlokaal vervoer, met dikwijls vrij hoge frequenties (zeker tussen drukke steden) en dit middels reisbussen: of het comfortabel is of niet: dit moet eenieder voor zich uitmaken.

Feit is dat alle grote en zelfs middelgrote steden een busstation hebben, dat qua grootte en faciliteiten niet moet onderdoen voor een treinstation.

@ Filou: in mijn ogen zijn langeafstandbussen BIJ ONS bestemd voor een ander segment: wie veel geld (en weinig zin en tijd) heeft, kan bv. naar Amsterdam snel met de Thalys. Goedkoper en trager kan het met de Benelux en bv. rugzaktoeristen / studenten, die misschien elke cent moeten omdraaien voor ze die kunnen uitgeven, zijn best tevreden met zo'n langeafstandbussen, die ik weinig comfortabel vind, maar waar zij louter om de prijs best tevreden mee zijn. Het een houdt het ander niet tegen en het is ook weer niet zo dat de trein altijd sneller is: Antwerpen - Köln / Düsseldorf is zo'n voorbeeld dat met de trein quasi niet haalbaar is op een normale tijdspanne. Dit is een ander verhaal...

Feit is dat ik nooit zou overwegen om pakweg naar London of Kopenhagen met de bus te gaan, maar ik kan er wel mee inkomen dat sommigen maar 10 euro kunnen uitgeven en verder ter plekke tegen bijna dezelfde prijs overnachtingen hopen te vinden in een jeugdherberg of hostel. Een zakenman, of gewone toerist, zie ik dit dan weer niet gauw doen. Maar een publiek is er zeker voor en de treinen, door hun comfort en snelheid, zullen nooit kunnen concurreren tegen bussen. Dit was vroeger zo en geldt nog steeds. Maar in het geval van lange afstandsreizen vind ik het niet erg: men mikt op een ander publiek.

focus1965
 
1 - 20 of 167 Posts
Top