SkyscraperCity Forum banner

[Benidorm] w godzinę by statystyk

4989 Views 13 Replies 9 Participants Last post by  Slodi
8
To miejsce trzeba było zobaczyć. Tym bardziej, że wystarczyło tylko zjechać z autostrady. Pierwsze wrażenie? Chyba takie, że to dobry żart ze współczesnej cywilizacji, mitu Ameryki, Nowego Jorku, azjatyckich tygrysów i z tego Forum. Jezeli brać Benidorm na serio, jako miasto wieżowców, to z pewnością ma najlepszy skyline w Europie, także dzięki położeniu nad morzem i na tle gór. Ale taka klasyfikacja będzie zapewne nie wsmak prężącym muskuły Niemcom, zadufanym w sobie Francuzom czy Brytyjczykom.
Co na to teoretycy i pasjonaci wieżowców?
Hiszpanie to naprawdę genialny i pracowity naród. Pokazali, że wioska, której nie ma na wielu mapach, może miec lepszy skyline niż Frankfurt, Hong Kong, Paryż czy Londyn.

Natomiast Benidorm ma jeszcze coś, czego nie ma większość innych miast, ikon współczesnej cywilizacji. Bardzo szerokie, złote i czyściutkie plaże, oraz super ciepła woda, w której można było się kąpać z przyjemnościa 22 września.
Zaparkować można przy samej plaży, to jest coś co lubią Polacy:).

Oto kilka zdjęć, następne będę zamieszczał sukcesywnie.
1.

2.

3.

4.

5.

7.

8.

9.
See less See more
1 - 14 of 14 Posts
G
Zaraz pojawia sie tu pewnie glosy potepienia jaki Benidorm jest "be" i "fuj" *lol*. ;)
Czekam z zainteresowaniem na kolejne fotki.
A skyline to maja faktycznie imponujacy, na niektorych fotkach z reszta wyglada ten kurort jakby z Brazylii zywcem wziety (co nie jest stwierdzeniem negatywnym).
10
Następne zdjęcia.

10.
Równie ciekawe jak wieżowce.

11.

12.

Miasto nie spoczywa na laurach.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.
See less See more
Benidorm jest naprawde fajne - na jedna, nie za dluga wizyte. My bylismy tydzien (nie caly czas w Benidorm, tylko jezdzilismy po okolicy). Widok na miasto o poranku i w nocy super, kompletna odmiana po dziczach, jakie zwykle wybieramy. Drugi raz juz sie tam jednak nie wybiore, bo tlum meczy, a tam jest naprawde duzo ludzi.
Jeśli mam być szczery, mnie nie podoba się prawie każda z nadmorskich miejscowości w Hiszpanii - hotele są architektury co najwyżej przeciętnej (choć i tak lepsze niż te w Turcji), do tego tak gęsto zabudowane, że ze swojego balkonu widzisz jakiś opalających się nago Anglików na balkonie w hotelu po drugiej stronie ulicy. Wszędobylskie samochody są jeszcze gorsze niż w Polsce, życie nocne jest najzwyczajniej w świecie uciążliwe (choć, tak jak poprzednio, i tak mniej niż te w Turcji). Mnie w Hiszpanii się podobało, bo trafiłem do ładnej, średniej wielkości miejscowości, ale miejscowość obok (Santa Susanna, o ile się nie mylę) była okropna.
a ja uwielbiam wakacje w kraju gdzie piwo leje się strumieniami , a z baru napotkane towarzycho wychodzi już o 3.30 - bo manana trabajar i generalnie nie mogą za bardzo balować we wtorki:D
Jeszcze jedno zbliżenie na chyba najciekawszy wieżowiec.

20.
See less See more
G
^^To chyba Torre Lugano. Wiezowiec prezentuje sie ladnie, ale podobno odwalono przy jego budowie taka fuche, ze mieszkancy zaskarzyli dewelopera na duza kase.
Torre Lugano jest w ogóle symbolem upadku Hiszpanii podczas kryzysu.
Ciągle czekam na zdjęcia tego lepszego skyline'u niż Frankfurdzki. Na razie pokazałeś jakieś wyższe blokowiska.
Jeśli mam być szczery, mnie nie podoba się prawie każda z nadmorskich miejscowości w Hiszpanii - hotele są architektury co najwyżej przeciętnej (choć i tak lepsze niż te w Turcji), do tego tak gęsto zabudowane, że ze swojego balkonu widzisz jakiś opalających się nago Anglików na balkonie w hotelu po drugiej stronie ulicy. Wszędobylskie samochody są jeszcze gorsze niż w Polsce, życie nocne jest najzwyczajniej w świecie uciążliwe (choć, tak jak poprzednio, i tak mniej niż te w Turcji). Mnie w Hiszpanii się podobało, bo trafiłem do ładnej, średniej wielkości miejscowości, ale miejscowość obok (Santa Susanna, o ile się nie mylę) była okropna.
Jak zauważyłeś miejscowości są różne - i jak ognia należy omijać dużych kurortów, tam IMO jest najkoszmarniejsza architektura ze wszystkich śródziemnomorskich jakie widziałem - te wpychające się na siebie pudła hoteli i tłum są po prostu koszmarne. Przy tym nawet włoska Riwiera Adriatycka to jest cudo. Ale wystarczy trochę zboczyć z masowych szlaków wędrówek **** turisticus, żeby było całkiem ładnie i kameralnie. Ja np byłem się w Conilu de la Frontera, niewielkim miastweczku na południe od Kadyksu, gdzie był cudowny luz i nawet hotele nieinwazyjne. Inna sprawa że mieszkałem u gospodyni w kilkusetletnim domku z pokojami wychodzącymi na patio :). A niedaleko był właśnie koszmarny Kadyks, gdzie przez kilka kilometrów trzeba przebijać się przez dzielnice takiej właśnie hotelowo-mieszkalnej koszmarnej zabudowy, żeby dostać się do zabytkowego Starego Miasta.
A niedaleko był właśnie koszmarny Kadyks, gdzie przez kilka kilometrów trzeba przebijać się przez dzielnice takiej właśnie hotelowo-mieszkalnej koszmarnej zabudowy, żeby dostać się do zabytkowego Starego Miasta.
...które to Stare Miasto - dodajmy - jest kolejną urokliwą perełką ;)
Czy ktoś z Was mógłby zamieścić inne zdjęcia z Benidormu? szczególnie zimą...podobno ta praktycznie NIE ma zimy...;)
Następne zdjęcia.

10.
Równie ciekawe jak wieżowce.

pierwsze skojarzenie... Costa Concordia :lol:
1 - 14 of 14 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.