SkyscraperCity Forum banner

Beograd 1920-ih i 1930-ih / Belgrade of the 1920's and 1930's

173605 Views 589 Replies 44 Participants Last post by  Insider2012
Ako vas zanima, mali osvrt na pojedinacne zgrade izgradjene u medjuratnom Beogradu koje su pratile savremene tendencije tog doba ( dakle bez klasicnog akademizma koji je takodje i dalje bio popularan tih godina ). Tamo gde sam znao sam naveo i arhitekte. Bice jos slika.

Random buildings, more to follow

1. Palata "Albanija" arh: idejno resenje Branko Bon, projekat Miladin Prljevic

2. Brankova arh: Dragisa Brasovan

3. Bulevar Kralja Aleksandra

detalji:

4. Igumanova palata arh: Branko i Petar Krstic

5. Jug-Bogdanova

detalji:

6. Krunska

7. Crnogorska

8. "Prvo dunavsko parobrodno drustvo"

detalji:

9. Kuca Dr Djurica arh: Branislav Kojic

10. Nusiceva

11. Kumanovska (?)

12. Gospodar Jevremova arh: Momcilo Belobrk

13. Kneginje Ljubice

14. Zanatski Dom arh: Bogdan Nestorovic

detalji:

15. Cika Ljubina

16. "Aero klub" arh: Vojin Simeonovic

17. Zgrada lista "Vreme" arh: Branislav Kojic

18. Trgovinska komora arh: Dragisa Brasovan

See less See more
24
  • Like
Reactions: 3
1 - 20 of 590 Posts
Beograd ima takvu kolekciju Art Deco arhitekture da boli glava.

Inace, zgrada Dr. Djurica je zgrada moje sestre;)
na fotografiji zgrade u kumanovskoj lepo se vide po 4 rupe na 4 mesta kao da su postojali reljefi koji su skinuti? ili mi se samo cini? postoji li originalna fotografija?
Da, takodje na zgradi u Kumanovskoj se vidi da je poslednji sprat dozidan. Brasovanovo delo je i zgrada na uglu Francuske i Brace Jugovica. Primeri moderne su i zaduzbina Djoke Vlajkovica u Vlajkovicevoj 5, zgrada na uglu Bulevara despota Stefana i Djure Danicica...
Svaka čast za slike...
Zgrade su fenomenalne, na neke bi slobodno mogli i savremeni graditelji da se ugledaju...
odlichna tema ;)
Lepo i zanimljivo.Neke od ovih zgrada su stvarno prelepe.Slazem se,odlicna tema.
Ma nema ovako nesto moze samo Rascian da uradi . Svaka cast . :eek:kay:
Fantasticna ideja, nadam se da ce biti jos fotografija. :cheers:
na fotografiji zgrade u kumanovskoj lepo se vide po 4 rupe na 4 mesta kao da su postojali reljefi koji su skinuti? ili mi se samo cini? postoji li originalna fotografija?
Pronasao sam fotografiju. Reljefi nisu postojali, inace zgradu su projektovali braca Krstic.

bas sam obraio paznju, znaci na sve i jednoj zgradi vidi se bar jedna klima!!!!
Znam, katastrofalno. :bash: Na prvoj slici Albanije sam ih poskidao u fotosopu.

A sto je Borbin znak skriven? :)
:)

...Inace, zgrada Dr. Djurica je zgrada moje sestre;)
i ako se ne varam u toj zgradi je Ivo Andric ziveo za vreme okupacije Beograda i napisao svoja najznacajnija dela.

btw,
.. bice jos slika barem do broja 50. Neke od najbitnijih jos nisu postavljene.
See less See more
i ako se ne varam u toj zgradi je Ivo Andric ziveo za vreme okupacije Beograda i napisao svoja najznacajnija dela.

btw,
.. bice jos slika barem do broja 50. Neke od najbitnijih jos nisu postavljene.
Aha... Stan ispod njenog.
hvala za trud i odgovor!! :cheers: da u ptanju je ili nemar ili srpaneli evtl iz rata jer zgrada deluje da nije obnavljana od perioda gradnje sto nije nista novo kod nas na zalost...srbija a pogotovo beograd je imala vrlo lepu i savremenu arhitekturu u periodu izmedju dva svetska rata ...
fantazija! ... ima tu jos mnooogo, simpaticnih zgrada, recimo ona preko puta Elektrotehnickog faksa u Bulevaru, u art deco stilu.... bg je bogat :)
fantazija! ... ima tu jos mnooogo, simpaticnih zgrada, recimo ona preko puta Elektrotehnickog faksa u Bulevaru, u art deco stilu.... bg je bogat :)
Ovo je u stavri jedina meni poznata artdeko zgrada u Beogradu. Sve ostalo je neki drugi vid modernizma. Btw. ta zgrada preko puta ETF (bela ona) je super. Cak ima i ogromnu garazu za automobile.

See less See more
  • Like
Reactions: 1
^^ Zgrada na uglu Masarikove i Resavske ima potpuno isti deo kao i ova zgrada plus ostatak zgrade koji ima i kupolu (ona prekoputa SKC)
^^ Zgrada na uglu Masarikove i Resavske ima potpuno isti deo kao i ova zgrada plus ostatak zgrade koji ima i kupolu (ona prekoputa SKC)
i artdeko je secesija, ali nije svaka secesija artdeko.
^^ ma dobro, kazem samo da sam primetio , pa ako si i ti ili imas sliku , baci ovde :)
1 - 20 of 590 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.