SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 20 Posts

· Registered
Joined
·
4,754 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
Beograd - Sombor - Beč - Bratislava 2010

Ove godine sam napravio malu putešestviju pa sam tom prilikom ispucao preko 400 fotografija, u ovoj reportaži ću da podjelim sa vama neke od njih.

Krenuo sam autobusom iz Banja Luke prema Beogradu i tu se zadrzao tri dana, evo za pocetak par slika iz Beograda. Mislim da nema potrebe da puno komentarišem, ovo je svima nama poznat grad... Kada sam u Beogradu najčešće napravim krug od Hrama Sv.Save preko terazija do Kalemegdana i nazad Bulevarom do Vuka. Pošto sam ovaj put bio pješak kretao sam se uglavnom po užem dijelu grada. Evo par slika:

Fontana kod Vukovog spomenikaHram Svetog Save:Plato ispred hrama:

Francuska ambasadaKalemegdan

 

· Registered
Joined
·
4,754 Posts
Discussion Starter · #2 · (Edited)
Nakon tri dana provedena u Beogradu krenuo sam prema Somboru. U Somboru sam se zadrzao samo jedan dan i jednu noc i za to vreme uspio da obidjem jedan dio grada, uglavnom centar (Pješačku zonu i okolne ulice). U Somboru do sada nisam bio a utisci su pozitivni naravno, centar je fino sredjen, glavna ulica je skoro renovirana, a grad je pun zelenila. Primetio sam da se ljudi iz Sombora ponose zelenilom svoga grada i da brinu o njemu, slicno kao i mi banjalucani.

Glavna ulica

Županija

 

· Registered
Joined
·
4,754 Posts
Discussion Starter · #3 · (Edited)
Sledeci dan sam krenuo iz Sombora prema Beču. U Madjarskoj sam se samo dva puta zaustavljao na kratko, istina jednom prislino zbog policije :angel1: . U Beču do sada nisam bio tako da mi je do tada grad bio poprilicna nepoznanica, znao sam naravno za najpoznatije gradjevine, dvorce itd... tako da sam sebi napravio plan obilaska grada.

U Beču sam se lako snalazio jer sam kao glavno prevozno sredstvo koristio metro. Metro im je odlicno organizovan i sa njim se moze stici do svih bitnijih turistickih atrakcija. Dnevna karta (24h) kosta 10 eura (važi za sve vrste gradskog prevoza). Obično sam izlazio iz stana gde sam bio smješten oko 10 ujutro i cijeli dan sam provodio istražujući grad. Sa sobom sam nosio samo kartu sa Metro stanicama u gradu i ni jednom se nisam izgubio iako sam po gradu hodao sam :cheer: . Prva Metro stanica na kojoj sam izasao bila je na Stephans Platzu (Sami centar grada) i odatle sam pješačio do Hofburga i obližnjih muzeja. Kada sam izasao na trg ispred katedrale St.Stephan dozivio sam pravi culture shock, hrpa roma, azijata, crnaca, kineza a najmanje austrijanaca, tipična scena za većinu evropskih metropola. 

· Registered
Joined
·
4,754 Posts
Discussion Starter · #4 · (Edited)
Hofburg


...........................................................................................................................................................................................


Gradska vijećnica (Wiener Rathaus)

 

· Registered
Joined
·
4,754 Posts
Discussion Starter · #5 · (Edited)
Dvorac Schönbrunn je prica za sebe, toliku raskoš, širinu i ljepotu parkova oko njega najbolje mogu da dočaraju fotografije oko kojih sam se posebno potrudio. Do Schönbrunna sam došao skoro u sumrak ali sam prije mraka uspeo da obidjem cijeli kompleks i usput ispucam bar pedesetak fotografija. Evo neke od njih:Ulaz sa druge strane dvorca.

 

· Registered
Joined
·
4,754 Posts

· Registered
Joined
·
4,754 Posts
Discussion Starter · #7 · (Edited)
Posle tri dana provedena u Beču otišao sam na jednodnevni izlet u Bratislavu.

Karta od Beča do Bratislave košta samo 6 eura a voznja autobusom traje od 45 minuta do sat vremena u zavisnosti od guzve na autoputu i broja zaustavljanja. U mom slučaju autobus je išao do aerodroma po putnike pa se onda vraćao na autoput za Bratislavu.

Prije nego što sam krenuo u Bratislavu naslušao sam se priča da se tamo nema ništa posebno vidjeti ali sam ipak otišao... Ipak je to glavni grad jedne države a bilo bi šteta da ga ne obidjem kada sam već bio tako blizu.

Autobuska stanica je smještena ispod petlje (U blizini novog mosta) a do samog centra grada treba pješačiti oko 5 minuta.
Turistička ponuda Bratislave se uglavnom svodi na taj uzi centar starog grada i obliznju tvrdjavu.U centru se nalazi veliki broj ovakvih skulptura oko kojih se obično skuplja veliki broj turista.Staro gradsko jezgro:

 

· קוסובו ה
Joined
·
1,867 Posts
Sta reci pa si sam putovao? Odlicne fotke. Bec, sto vise gledam slike grada sve vise me privlaci da odem tamo.
 

· Registered
Joined
·
4,754 Posts
Discussion Starter · #11 · (Edited)
Pa imao sam mogućnost da odem na par dana u Beč jer mi tamo živi stric a nisam se uspio organizovati sa društvom zbog viza (Ja imam Srpski pasoš :)) pa sam otišao sam. U Beogradu i Somboru sam imao društvo a u Beču mi nije ni trebalo, toliko sam šetao po gradu i trčao sa jednog mjesta na drugo da nisam ni osjetio da sam sam :).
 

· Banned
Joined
·
25,270 Posts
Odlicna reportaza:eek:kay: Cudi me sto, posto si vec bio u tom regionu, nisi obisao i Budimpestu - grad koji je na mene licno ostavio veci utisak od izvikanog Beca.

Inace, kako ti se dopala Bratislava? Nadam se da se nisi samo drzao tog turistickog centra:)
 

· Registered
Joined
·
4,754 Posts
Discussion Starter · #13 · (Edited)
Planirao sam i Budimpeštu da obidjem ali nisam stigao, mozda odem sledeće godine. A u Bratislavi sam proveo oko 6-7 sati tako da nisam stigao daleko, uglavnom sam se kretao po centru grada i okolini. Realno Bratislava nema toliko toga da ponudi, (makar se meni tako učinilo) ali je i pored toga puna turista. Bratislava nije zanimljiva kao glavno turističko odredište ali se treba posjetiti ako se obilazi Budimpešta ili Beč koji je jako blizu. Imam jos dosta slika pa ću postaviti još neke kad proberem...
 

· Registered
Joined
·
3,524 Posts
Да, Братислава је стварно пуна туриста "аустријских сениора" из граничних села око Братиславе^^

Да ли си посетио и Еуровеа?
 

· Registered
Joined
·
4,754 Posts
Discussion Starter · #16 ·
^^

Nisam, u stvari ne znam :) (predpostavljam da misliš na onaj novi stambeno poslovni kompleks uz Dunav) predgradje Bratislave i taj dio uz Dunav sam vidio iz autobusa, prelazio sam Novi most dva puta pa ako se taj dio vidi sa mosta onda jesam :).
 

· Banned
Joined
·
20,352 Posts
Odlicna reportaza:eek:kay: Cudi me sto, posto si vec bio u tom regionu, nisi obisao i Budimpestu - grad koji je na mene licno ostavio veci utisak od izvikanog Beca.

Inace, kako ti se dopala Bratislava? Nadam se da se nisi samo drzao tog turistickog centra:)
U BRTSL ni nema nista osim centra
 
1 - 20 of 20 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top