Skyscraper City Forum banner
1 - 20 of 21 Posts

·
Banned
Joined
·
2,324 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Dakle na ovoj temi cemo caskati o vizurama Beograda grada, posto ipak kao glavni grad treba da ima neke prepoznatljive vizure koje se ne smeju narusavati novom gradnjom i sl.

Takodje navodicemo i primere koji su recimo vec narusili iste, te mogucnosti korekcije tih gresaka i "popravke" nanesene stete, a takodje navoditi i potencijalno neke nove vizure Beograda grada :)

Nesto smo vec pomenuli na temi rekonstrukcije Slavije, a u vezi vizura Hrama, pa mozemo to ponoviti i ovde :)

Neki su takodje pominjali i pitanje da li je potencijalna kula u "Beogradu na vodi" dobro locirana a u kontekstu ove teme.
Premda se i ja pitam dal uopste na strani Starog grada, pogotovo u zoni vidika Kalemegdana treba graditi kule...
Ja bih to pre ostavio za NBG kao i eventualno potez Luke Beograd, posto je to nizvodno pa ne remeti pogled na Kalemegdan a sa ove glavne udarne strane.


...
 

·
Registered
Joined
·
16,375 Posts
Danas ovjeren vidkovac kafana imaju i klopu pristojno
A malo sad oko vizura i palnova 

·
Registered
Joined
·
4,885 Posts
Ovo što ću postaviti prosto ne znam gde bi, pa neka mod prebaci u odgovarajuću temu ako smatra da nije ova.

Nije u pitanju klasična vizura, ali je jedna kakvu je grad nekada imao, a više je nema. Umesto da se obnovi sve što je uništeno, posebno u bombardovanju '99, naši su još više zapečatili sudbinu ovog dela grada koji je mogao da postane svojevrsno stecište muzeja i galerija, kada su dali Amerima da dignu ambasadu maltene u sred dvorskog i gardijskog kompleksa, a u pitanju je gardijski kompleks na Topčideru i kako je nekada on izgledao. Muzički paviljon je srušen posle rata, ali su zadnje palate nastradale '99. Uz malo truda i volje ovaj deo grada bi mogao da se preporodi, i bude jedinstven po svojoj ponudi.Jedno je sigurno, majstori smo da uništimo ono što imamo ili što smo imali, ne hajemo ni za čim, samo nam je bitan sadašnji trenutak.
 

·
Бачки пл
Joined
·
2,257 Posts
Које су зграде са прве фотографије преживеле, јер је негде на форуму писало да су све зграде у мање више истом стању само је читаво окружење зарасло у шуму.
 

·
Registered
Joined
·
4,885 Posts
Sa prve fotografije su skoro sve preživele osim muzičkog paviljona, a činjenica je da je ceo kompleks zarastao, doduše to su namerno uradili posle IISR. Što se tiče uništenih objekata najviše su stradale palate konjičkog puka, nalazile su se krajnje levo u odnosu na objekte na slici i bile su dosta veće od tih objekata, kao i dve palate na vrhu brda koje je sredio NATO '99, a danas se tu nalazi ambasada SADa. Inače na vrhu brda bio je kompleks od četiri palatalne zgrade gde su danas dve preživele. Temelji svih srušenih objekata su još uvek vidljivi.
 

·
Registered
Joined
·
16,375 Posts
Ulazi se pored kafe soljice i banke , pa na 7 sprat liftom ja sam jeo neku piletinu 350 din i cufte jeo drugar isto su ok ,Jedimo mislim da se sad neizlazi na terasu ledeno

Gardiski kompleks ja nebi direo i krivo mi je sto su im prodali marsalat ,za sitnu lovu duse prodane .

Inace na temi stari beograda ovog foruma ima dosta fotogrfija kasarne garde i orto foto snimaka gdje su ubiljezeni svi objekti sa namjenom

Takodje i anegdota posto je otac pokojnog calana foruma dunda radio u kompleksu garede za vrijeme kraljvine
 

·
Banned
Joined
·
184 Posts
Ovo što ću postaviti prosto ne znam gde bi, pa neka mod prebaci u odgovarajuću temu ako smatra da nije ova.Jedno je sigurno, majstori smo da uništimo ono što imamo ili što smo imali, ne hajemo ni za čim, samo nam je bitan sadašnji trenutak.
Red, rad, harmonija. Moglo je tako i kod nas. I to pre 80 godina. Nas sunovrat je tim veci.
 

·
Registered
Joined
·
5,502 Posts
Колико год не подносио Карађорђевиће, у њихово време је форсоран урбани развој државничког типа, где су јавни и званични простори морали да испуне извесне стандарде грандиозности. То је важило за државне комплексе, паркове, булеваре... Обреновићи су трасирали а Карађоревићи попунили. То што је јако мало тога конкретног урађено на неком новом трасирању Београда друго је питање, но чињеница је да је Београд пред почетак другог рата у неким својим (додуше малим и ограниченим) деловима личио на европску метрополу.
 

·
Registered
Joined
·
16,375 Posts
Ma narvno da nemoraju pola reklama je zastarilo jugoslovenska lutrija isl , klime takodje su bez dozvole ali tako je lakse nikog nije briga
 

·
Registered
Joined
·
5,502 Posts
Искрен да будем, те бајате рекламе некако дају шмек. Жао ми је више што нема оног Кобекса, који је ту стајао од вајкада а нико није знао чиме се фирма бави.

За климе је свакако срамота, мада би ваљало урадити нову фасаду за РКБ јер ово изгледа као фабричка хала. И Стакларија би била боља од тога.
 

·
It is I, LeClerc.
Joined
·
1,777 Posts
Ja isto gotivim te reklame. Pogotovo Canon. Najmanje Megatrend.
 

·
Registered
Joined
·
8,405 Posts
Kada smo vec kod svetlecih reklama i nisu tako bajate. Pre neki dan postavljena sljasteca BEKO reklama.
 

·
Registered
Joined
·
829 Posts
Mene uzasno nerviraju bilbordi kao gomila slobodnostojecih objekata, ne samo da je kretenski da se "sade" bilbordi, vec oni uglavnom budi povezani kablovima do prve bandere zbog struje. Putovah dosta u zadnjih 10 godina po Evropi i stvarno se ne secam da sam igde vidjao takve slobodnostojece objekte u centru ili sirem centru. Uz autoput, negde u pripizdini da, ali u gradu, ne.
 
1 - 20 of 21 Posts
Top