SkyscraperCity Forum banner

BERCHEM

95223 Views 516 Replies 76 Participants Last post by  Pitchoune
Weet er iemand iets meer over de Onyx Building Antwerp? Zijn de werken reeds gestart?
1 - 20 of 517 Posts
^ gaat dat nu niet over twee verschillende projecten?
Enerzijds over die buga-garage, en anderzijds over dat postkantoor bij Uitbreidingsstraat?
En uit welke hoed komt dit project plots? is er al niet genoeg kantoorruimte in POST X nu?
Ja, zeer vreemd. Na wat zoeken met relevante zoektermen is er ook niet echt iets over te vinden op het internet.

Maar wat die kantoorruimtw betreft: er is misschien nog wel vraag. Als je op de site van Post-X gaat kijken lijkt er wel al veel ingevuld
Het is goed dat ze de Berchemse stationsbuurt willen in de markt zetten als kantoorlocatie (dat is namelijk ecologisch en economisch). Maar toch jammer dat het zo versnipperd lijkt te gebeuren.
Er is nul verband tussen Post-x, die dinges aan de andere kant vd ring, en nu dit bij de uitbreidingsstraat.

Nu, op zich is er nog niets verloren. Graaf en origineel openbaar domein (bij een eventuele volgende fase van de overkapping) kan er nog een interessant geheel van maken (op zn Belgisch, dat heeft ook wel iets. En de essentie is er wel: kantoren bij OV knooppunt)
  • Like
Reactions: frabe.81 and 2018
Een project dat heel erg lijkt op project Confiserie (Bold Architecten) in de Lange Leemstraat, maar in plaats daarvan zich in de Eikelstraat bevindt en De Wastuin heet, architect nog onbekend: https://www.fidesinvest.be/projecten/project-de-wastuin/De oude industriële site in de Eikelstraat, die deel uitmaakt van een gegeerde woonbuurt in Oud Berchem, zal worden omgevormd tot een woonproject met een 80-tal stadswoningen, appartementen en lofts. De transformatie gebeurt met respect voor wat er ooit was en met het behoud van een aantal authentieke elementen zoals de fabrieksschoorsteen, oude muren, betongevels en meer.

Buga garage maakt plaats voor nieuwbouwproject: 86 appartementen, 20 woningen en 5.200 vierkante meter groen
David Acke 12 juni 2020 10u28

De huidige Buga garage in Oud-Berchem maakt binnenkort plaats voor een nieuw woonproject Hill Yard. Er komen 86 appartementen en 20 woningen, verdeeld over een oppervlakte van 8.621 vierkante meter. Aangezien het om een herontwikkeling van een oude garage gaat, neemt het project geen extra open ruimte in. De Antwerpse projectontwikkelaar Antonissen Development Group voorziet 5.200 vierkante meter groen, waarvan een deel overdag publiek toegankelijk zal zijn.

De bekende Buga garage aan het Frans Vanhombeeckplein in Oud-Berchem maakt binnenkort plaats voor een nieuw woonproject. Op de plaats waar sinds 1972 auto’s worden verkocht, start projectontwikkelaar Antonissen Development Group binnenkort met de bouw van woonproject ‘Hill Yard’. De showroom en de 8 bestaande duplex appartementen die zich boven de showroom bevinden worden gerenoveerd. Daarnaast komen er nog 78 appartementen en 20 woningen bij, waaronder ook een mindervalide woning.

Groendaken en zonnepanelen
Waar de site vandaag volledig gebetonneerd is, komt binnenkort 5.200 vierkante meter aan groen. Zo hebben alle huizen elk hun privétuin, is er een publieke binnentuin en krijgen de appartementen groendaken. Die daken - van zowel de appartementen als de huizen - worden ook voorzien van zonnepanelen.

“Wat dit project zo bijzonder maakt, is dat er heel wat extra woningen in een groene omgeving in de stad worden gecreëerd. De groene zones zijn niet alleen voor de bewoners een troef, ook de voorbijgangers kunnen er gedurende de dag van genieten. Zo wordt er een doorgang doorheen de site gecreëerd die overdag toegankelijk is voor iedereen en die het Frans Van Hombeeckplein verbindt met de Klauwaardsstraat en de Grotesteenweg. Op die manier werken we meteen mee aan de heropleving van de volledige buurt”, vertelt Sven Potvin, CEO Antonissen Group.

Zes parken in buurt
Voor de Antwerpse projectontwikkelaar maakt vooral de locatie dat het een sterk stadsontwikkelingsproject wordt. Onder andere door de centrale ligging, met toegang tot zowel het openbaar vervoer als culturele faciliteiten op wandelafstand. “Oud-Berchem is een gekende plaats waar veel Antwerpenaren graag vertoeven. Het project bevindt zich niet alleen aan het gekende Frans van Hombeeckplein, maar ligt daarnaast ook nog eens op wandelafstand van de brouwerij De Koninck. Er zijn bovendien verschillende tramlijnen die je rechtstreeks naar het centrum brengen én er liggen maar liefst zes parken in de buurt”, aldus Potvin. Er wordt een ondergrondse parking voorzien voor 131 wagens en bijna 200 fietsen. En ook bovengronds komt er nog een kleinere, overdekte fietsenstalling.

De verkoop van Hill Yard is nog maar net van start gegaan. De prijzen variëren van 168.000 euro voor een studio tot 368.000 euro voor een woning. Als alles volgens plan verloopt, zullen de werken starten in januari 2021 en kunnen de eerste bewoners er in april 2023 hun intrek nemen.


Citaat van Patrick Lootens (van POLO):
“Wat voorheen een ontoegankelijk, gesloten en geïsoleerd gebouwenblok was dat een stijlbreuk vormde met de rest van de buurt, is omgevormd tot een groen en gevarieerd, stedelijk woon- en werkproject dat zich opent naar de straat en de buurt.”

Renders van de site van de site ontwikkelaar:
De al gekende renders van POLO Architects:


En nog een render van een madeinantwerpen artikel:
Ik snap echt niet waarom ze niet het oudste deel van die garage er in hebben verwerkt. Niet dat dit zo'n slecht project is, maar ik vind dat wel een verarming.
  • Like
Reactions: Wapper and Polri
Project De Wastuin

Straatkant:


Binnengebied:

Plattegrond:


Jaar
2019-2020 Ontwerp, 2021 – 2022 Realisatie

Omvang
Bouw van 53 appartementen, 11 duplexwoningen , 3 atelier woningen en 25 co-housing units - 17.000.000 euro excl. btw
Kan het zijn dat 'stellung problemen heeft met de grenzen van wijken en districten?
Dat zou wel eens kunnen zijn :)
Is het mogelijk om een post van thread te veranderen?
Project De Wastuin

Straatkant:


Binnengebied:

Plattegrond:
De vergunning voor De Wastuin is aangevraagd.

Stad zoekt ontwerper voor parken Wolvenberg en Brilschans
PhT 09 oktober 2020 15u07

De stad stelt dit najaar een ontwerpteam aan om het masterplan voor de parken Wolvenberg en Brilschans in Berchem verder te verfijnen. “De werken zullen starten in 2023”, zegt schepen van Stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA). “We gaan onder meer een looproute en een educatief parcours aanleggen.”

Het masterplan Park Brialmont dateert van 2017. Het omvat drie Berchemse parken. De Villegas ligt tussen de Singel en de Uitbreidingstraat, Wolvenberg tussen Singel en Ring. Het grootste van de drie is het Brilschanspark, net buiten de Ring. Intussen zijn het natuurpark Wolvenberg en ‘Entree Grotesteenweg’ al heraangelegd en opengesteld. Het college keurde vrijdag de projectdefinitie van fase 2 goed.

Speelzone en horeca
De ontwerpers krijgen enkele algemene en specifieke opdrachten voorgeschoteld. Zo moeten ze het erfgoed inpassen, een educatief parcours uitstippelen en een looproute aanleggen. In Wolvenberg ligt een aanpassing van de paden en de omgeving onder de Berchembrug op de tekentafel. Voor het Brilschanspark moeten de afbakening van de speelzone, de ontsluiting van de Berchembrug de aanleg van voet- en fietspaden én de plek voor een horecapaviljoen worden bekeken.

Ademruimte
Berchems districtsburgemeester Evi Van der Planken (N-VA) wijst op de grote nood aan rust en ademruimte voor de inwoners van het district, doorsneden door de Ring. “Met Park Brialmont brengen we de versnipperde groenzones in Berchem samen tot één groen hart. De ecologische waarde van het park zal verbeteren. De geluidsbermen van het toekomstige Ringpark Groene Vesten (450 voetbalvelden groot, van het Zuid tot aan de grens Borgerhout-Deurne, red.) zullen het lawaai terugdringen.”

De stad beklemtoont dat ze omwille van de waardevolle natuur en het cultureel erfgoed in het gebied een multidisciplinair ontwerpteam zoekt.
Dit zijn de foto's van het kantorenproject die ik heb kunnen vinden. Er is volgens mij nog zeer veel vraag aan kantorenruimtes vlak bij grote treinstations. Dat gaat enkel nog maar toenemen.

Via die link is nu niets meer te vinden. Op de site van CORES Investment staat er dat dit project in voorbereiding is, in samenwerking met Alides.


In dit artikel (28/8/2020 dus best recent) over de aankoop van een klein kantoorgebouw ergens in Wilrijk, wordt ook vermeld door Alides dat de ontwikkeling van dit project is opgestart: "[...] en opgestarte ontwikkelingen in Berchem (de herontwikkeling van de voormalige sites van bpost en Proximus) [...]"
En wordt de stijl van de architectuur in lijn met de andere lelijke singel kantoren in Berchem (Post-X uitgezonderd, hoewel niet iedereen dat vindt)
Ah leuk!
Bedankt voor de early-access informatie :)
Elisabethlaan 214-216

Huidige situatie:Er is een vergunning (link vervalt) afgeleverd om de hanger in dit binnengebied tot een Albert Heijn om te bouwen. Eén van die 2 woningen wordt een buurtwinkel met duplexwoning erboven. In de andere woning is nu een atelier, en dit zal zo blijven. Het bouwsel tussen die 2 huizen zal worden gesloopt en vervangen door 2 serre-constructies. Architect is B-Architecten:
STAD ANTWERPEN LEGT ONTWIKKELINGSKADER SITE MARIAHOF VAST

PERSBERICHT 20 NOVEMBER 2020

Nieuw sluitstuk aan Singel zet in op gedeeld groen en geoptimaliseerde mobiliteit

CORES Development en Alides lanceren samen masterplan Mariahof in Berchem.

De stad Antwerpen heeft vandaag een definitief kader vastgelegd voor de site Mariahof in de Uitbreidingstraat te Berchem. Het nieuwe masterplan omvat de sites van bpost, Belgacom en, in samenwerking met het Zorgbedrijf Antwerpen, de woonzorgsite Sint-Maria. Het plan voorziet een renovatie van de site Sint-Maria en de mogelijkheid tot een nieuw kantoorproject op het stuk tussen de Singel en de Uitbreidingstraat. Doordat het station Antwerpen-Berchem vlakbij ligt, kan er ook op een duurzame manier aan woon-werkverkeer gedaan worden.

Het college van de stad Antwerpen heeft vandaag het masterplan Mariahof in de Uitbreidingstraat te Berchem goedgekeurd. Dat besluit maakt het mogelijk een nieuw kantoorproject te bouwen tussen de Singel en de Uitbreidingstraat. Bovendien kan de woonzorgsite Sint-Maria worden vernieuwd. De eigenaars, vastgoedontwikkelaars Alides en CORES Development, en Zorgbedrijf Antwerpen, zijn alvast tevreden met het nieuwe besluit.

Nieuw collegebesluit
Het vorige collegebesluit uit 2017 baseerde zich op een onafhankelijke ontwikkeling van de sites bpost, Belgacom en Sint-Maria.

Rikkert Leeman, CEO van Alides:“Door de samenwerking met Zorgbedrijf Antwerpen zijn er nieuwe mogelijkheden en opportuniteiten ontstaan voor de gezamenlijke visie van beide sites die de oorspronkelijke randvoorwaarden en ambities van het besluit van 24 maart 2017 overstijgen en het potentieel van de site als stedelijk ensemble ten volle benut.”

Extra belevingsgroen en diensten
Alides, CORES en Zorgbedrijf Antwerpen voorzien de vernieuwing van de woonzorgsite Sint-Maria en een nieuw kantoorproject op het stuk tussen de Singel en de Uitbreidingstraat. Alle nieuwe kantoorgebouwen worden straks uitgelijnd op de contouren van de woonzorgsite Sint-Maria waardoor aan de oostkant een open ruimte ontstaat en er geen vis à vis bebouwing zal zijn tegenover de huidige rijwoningen. Een groot deel van deze nieuw ontstane groene ruimte wordt overgedragen aan de stad en wordt publieke ruimte.

Het is onze bedoeling om zowel de open ruimtes als de publieke doorsteken op een kwalitatieve manier heraan te leggen. Het nieuwe project zal de bestaande groene ruimtes optimaliseren door ze met elkaar te verbinden, maar ook nieuwe toevoegen. Zo zal het groen in de buurt uitbreiden met ruim 11.000 m2.” - Jurgen Van Bogaert, CORES Development.

Daarnaast wordt er op de site plaats voorzien voor diensten die ook voor buurtbewoners interessant zijn. Zo kijken de initiatiefnemers naar een plaats voor co-working, kleinschalige horeca of diensten zoals een dokterspraktijk of strijkatelier. Het is de bedoeling om zo een permanente interactie te creëren tussen de buurtbewoners en de gebruikers van de site.

De Berchemse stationsomgeving kampt de afgelopen jaren meer en meer met wateroverlast. Doordat dit deel van Berchem lager ligt ten opzichte van de rest van de stad, en de grote hoeveelheid aan verharding en infrastructuur, vindt afstromend water zijn weg naar de stationsbuurt. De bestaande rioleringsvoorzieningen kunnen bij hevige piekbuien het water dan ook niet meer verwerken.

Door de bebouwing in het masterplan op te schuiven en te concentreren op een kleinere oppervlakte, komt het Berchems park vrij als onbebouwde ruimte. Een wadi zal hier bij een hevige bui het regenwater van de nieuwe gebouwen, maar in de toekomst ook van een deel van de straten in Oud-Berchem, bufferen en beter laten insijpelen in de bodem. Hierdoor wordt de riolering niet verder belast en kan de grondwaterspiegel zich herstellen.

In lijn met omgeving
De gebouwen die grenzen aan de Uitbreidingstraat, zullen de bouwhoogtes volgen van de huidige bebouwing. In Oud-Berchem zijn dat vier bouwlagen. Aan de kant van de Singel is de context anders en zal een deel van de gebouwen hoger gaan, in lijn met andere gebouwen aan de Singel.

Landschapsarchitect Luc Wallays van OMGEVING getuigt als partner én directe buur van het project: “ Als ontwerpbureau zitten we op een bevoorrechte locatie dicht bij het station van Berchem, op wandelafstand van het huidige Sint-Maria. De transformatie van de drie sites tot één samenhangend masterplan is een belangrijke meerwaarde voor de buurt. Het zal de site, die nu een achterkant is, allure en een sterke identiteit geven. Naast kwaliteitsvolle architectuur zal het openbaar domein ook een sterke opwaardering krijgen waardoor de verblijfskwaliteit voor dit deel van de Uitbreidingstraat behoorlijk zal toenemen.”

Optimalisatie mobiliteit
Alides, CORES en Zorgbedrijf Antwerpen hebben de ambitie om de mobiliteit in de buurt te optimaliseren. Zo bekijken de drie bedrijven samen met stad Antwerpen wat de mogelijkheden zijn.

Door de samenwerking met de woonzorgsite Sint-Maria kunnen we wellicht tot optimale oplossingen komen, zoals het dubbelgebruik van parkeerplaatsen stimuleren en de parkinginritten beperken. Een deel van de parking zal ook beschikbaar zijn voor de buurt.”, zegt Rikkert Leeman. “We zoeken verder naar ingrepen en maatregelen om de impact van het project te beperken en de mobiliteit in de buurt te optimaliseren. Mobiliteitsstudies toonden aan dat door het voorzien van een nieuwe afslag vanaf de Singel de impact van het nieuwe project op het verkeer in de buurt bijna verwaarloosbaar is.”

Jurgen Van Bogaert: “We zetten ook maximaal in op de modal-shift, waarbij gebruikers van het complex worden aangespoord met het openbaar vervoer, de fiets of te voet te komen. Dit lijkt ons vanzelfsprekend gezien de nabijheid van het station Antwerpen-Berchem. De werkgevers van vandaag zijn net op zoek naar projecten die vlakbij een station liggen. Zo vermijden ze dat hun werknemers te lang in de file zouden moeten staan.”

Er wordt verder ook ruimte voorzien voor zachte weggebruikers, onder meer door de aanleg van extra wandelboulevards. Fietsers, zowel van het kantorencomplex als uit de buurt, kunnen gebruik maken van een grote fietsenstalling in het gebouw zelf.

Infomoment buurt en planning
Vastgoedontwikkelaars Alides en CORES Development organiseren dit najaar een digitaal infomoment voor de buurt om het nieuwe masterplan voor te stellen. De buurtbewoners krijgen hiervoor een persoonlijke uitnodiging in de bus.

Volgens de huidige planning zullen de bouwwerken voor het zuidelijke deel van het masterplan eind 2021 starten. De oude sites van bpost en Belgacom, zouden dan begin 2024 hun nieuwe invulling krijgen.
Masterplan voor Mariahof: kantoren, renovatie Sint-Maria en meer groen (betalend)
Berchemse Sint-Hubertuskerk krijgt nieuwe bestemming: stad zoekt erfpachter

Berchemse Sint-Hubertuskerk krijgt nieuwe bestemming: stad zoekt erfpachter
Berchem De Sint-Hubertuskerk in de Ferdinand Coosemansstraat in Berchem krijgt een nieuwe bestemming. De stad Antwerpen en kerkfabriek Sint-Willibrordus Berchem zijn daarom op zoek naar een kandidaat die de kerk voor een periode van 49 jaar in erfpacht wil nemen.

BJS 20-11-20, 14:23
Laatste update: 14:28


De Sint-Hubertuskerk is een neogotische kerk opgetrokken uit donkere baksteen en natuursteen. Het gebouw is eigendom van de kerkfabriek Sint-Willibrordus Berchem en wordt sinds kort niet meer als parochiekerk gebruikt. De kerk en haar omgeving vormen een beschermd stadsgezicht. Het gebouw zelf is geen beschermd monument, maar huisvest wel een inpandig orgel dat vanwege haar historisch belang is beschermd als monument.

Voor de herbestemming gaat AG VESPA, de vastgoedbeheerder van de stad, op zoek naar een kandidaat aan wie de kerk in erfpacht zal worden gegeven voor een termijn van 49 jaar. De erfpachter krijgt de plicht om het gebouw te restaureren, te renoveren, te onderhouden en een passende nieuwe invulling te geven. Als erfpachtvergoeding wordt zowel een minimale eenmalige bijdrage als een jaarlijkse vergoeding van één symbolische euro (exclusief registratiebelasting en kosten) gevraagd.

Publiek toegankelijk
“Het herbestemmen van kerken is een secure opdracht”, zegt schepen voor Erediensten Tom Meeuws. “Het nieuwe project zal minstens gedeeltelijk publiek toegankelijk moeten zijn. Een waardige en respectvolle invulling die aansluit bij de eigenheid van het gebouw en de omgeving is prioritair. Ook mag de nieuwe bestemming geen parkeer- of logistieke overlast creëren voor de buurt.”

Kandidaturen indienen kan tot 15 februari 2021.
Mooi, maar geen beelden van de voorkant? Of nog niet ontworpen?
Op renders is al een klein beetje te zien (links), maar weet niet tot in hoeverre dat een definitief ontwerp is. De gebouwen verschillen ook per render:

Bron: site van CORES


Bron: made in Antwerpen artikel

Zie ook deze posts:
dat ontwerp is ondertussen al veel veranderd, ik kan er geen beelden van online plaatsen, maar het zijn nu 3 volumes van 30 meter ter hoogte van sint maria.
nee niet zo klinisch als post x, de architecten van de gebouwen zijn awg, en van de plannen die ik ervan heb gezien is het een beetje in deze stijl awg.be | keizerpoort, het landschapsontwerp wordt door Omgeving gedaan.
Voetpaden in oud-Berchem “een catastrofe”, maar grote heraanleg in aantocht (betalend)

De Sint-Lambertusstraat in Berchem is één van de straten waar de stoep er schabouwelijk bijligt — © Victoriano Moreno
Voetpaden in oud-Berchem “een catastrofe”, maar grote heraanleg in aantocht
Berchem - De voetpaden in Oud-Berchem liggen er rampzalig bij. Dat blijkt ook uit het onderzoek van Gazet van Antwerpen naar ondermaatse voetpaden in onze provincie. Oud-Berchem werd door u donkerrood ingekleurd op onze interactieve kaart. “Het is hier een catastrofe”, fulmineert een oude vrouw die zich met haar rollator dan maar op de rijbaan begeeft. Het district belooft beterschap. De komende jaren zullen heel wat straten in de wijk heraangelegd worden.

Elien Van Wynsberghe
Vandaag om 09:00
  • Like
Reactions: GeneratorNL
1 - 20 of 517 Posts
Top