SkyscraperCity Forum banner

BERCHEM

95782 Views 523 Replies 76 Participants Last post by  mato
Weet er iemand iets meer over de Onyx Building Antwerp? Zijn de werken reeds gestart?
1 - 20 of 524 Posts
^^ Op zondagnamiddag ziet het er dan weer zwart van het volk. Vooral bezoekers van Afrikaanse kerken dan en geen Turken. Wade in the Water and Praise the Lord, Halleluja! :banana:
^^ Keukens Rubbens dat daar eerst stond had ook niet bepaald fraaie gevels. :cheers:
- in de plaats daarvan ligt er momenteel een rood-bruinachtige vulling (redelijk stenig met grond tussen). Gras is niet te bekennen (en matjes uitollen zal wel te veel kosten ;) ), maar ik durf hopen dat die grond wel ingezaaid is (niet dat ik meteen zaad zag liggen)
- aan alle zijstraten staan tussen de beide richtingen van de tram een schattig bordje om te zeggen dat het een zachte bedding is waar je beter niet over rijdt :)
Noemt men ook wel versterkt gras en werd ook voor de tramantenne tussen de Ruggeveldlaan en de P+R Wommelgem gebruikt. Je kunt er langzaam over rijden zonder het gras echt te beschadigen. :|
See less See more
Als ze daar toch gaan heraanleggen, vind ik het spijtig dat verbinding van het Ringfietspad tussen Leeuwerikpark en Brilschans niet op de agenda staat.

Onder het viaduct van de Grotesteenweg is daar ruimte voor, het enige "grote" infrastructuurwerk dat hiervoor nodig zou zijn, is een korte tunnel onder de oprit naar de Ring.
Dat idee moet je eens binnenbrengen bij de schepen van stadsontwikkeling, Rob Van de Velde (N-VA) of districtsvoorzitster, Evi Van der Planken (N-VA). Beide vormen een echtpaar. :lol:

"We streven hier naar een rustige tegenhanger van 't Rooi. Dit park moet een rustpunt worden, zonder sport en spel", vertelt districtsvoorzitter, Evi Van der Planken.
Dan is het de bedoeling dat het trapveldje aan de Berchempoort (ook bekend als Villegaspark) en aan de andere kant van de wandelbrug de sportveldjes in het Brilschanspark verdwijnen? :hmm:
See less See more
  • Like
Reactions: 1
Ik fiets er wekelijks door en het is elke keer idd de adem inhouden als er een bus aankomt, veel ruimte blijft er dan niet over. Maar elke strook die duidelijker in de verf zet dat daar fietsers kunnen zijn, juich ik toe
Het vorige ontwerp van deze Berchemse straat is stamt nog uit de tijd van de socialistische districtsburgemeester Peter Raats en daar wilt de huidige liberale en N-VA coalitie verandering in brengen. :duck:
See less See more
"Greenwashing" Om het saaie design te verbergen.
Wordt ook wel schaamgroen genoemd. Wat dit in Berchem gelegen project verder met Haringrode-Militair-Hospitaal heeft te maken weet ik ook niet. Kan het zijn dat 'stellung problemen heeft met de grenzen van wijken en districten?
Ik en Meurisse kunnen dat voor jullie doen. Naar welke draad moet dit?
De Wastuin ligt in Oud Berchem.
Ik ben eerder ingenieur dan architect maar ik heb de vorige conservator van de Wolvenberg wijlen Erik Molenaar (overleden 4 november 2019) goed gekend.
Op het einde van de Boomgaarstraat werden recent de 3 huizen rechts van het gele hoekgebouw van Café des Arts gesloopt. Ze vormden oorspronkelijk één geheel met dat hoekgebouw en waren in die zin ook opgenomen in de inventaris van onroerend erfgoed.

De opdrachtgever is SBK Arro, dat er sociale woningen zal bouwen. Helaas nog geen renders teruggevonden en vind ook niets van vergunningen terug. Hopelijk hebben ze toch rekening gehouden met de omliggende panden, maar ik vrees er wat voor.

View attachment 994471
Die huizen werden samen met Café Des Arts en de Barrique op de hoek rond 1898 door de brouwerij De Coninck nog gebouwd aan het vroegere station van Berchem (1898-1968) om daar vooral ten behoeve van de treinreizigers hun dranken aan de man te kunnen brengen.
See less See more
  • Like
Reactions: 1
Dat is Antwerpen, niet Berchem.
Voor 1912 was dit Berchem. Sommigen leven hier nog in een vroegere tijd. ;)
  • Like
Reactions: 1
Waarom is dat specifiek daar verschoven? Had dat iets te maken met de Minerva fabrieken?
Niet met de Minerva maar wel wat we nu het Nachtegalenpark noemen en de erfenis van Léandre Latinie (1846-1905) die rijk geworden in de diamanthandel verschillende goederen had verworven op de grens van de gemeenten Antwerpen, Berchem en Wilrijk. Zelf woonde hij op het goed Vogelenzang dat in zijn geschiedenis teruggaat naar de feodale periode. Nadat voorheen Berchem de Grotesteenweg tussen Antwerpen en Mortsel van kasseien had voorzien werd er een volgende steenweg aangelegd naar Wilrijk die langs de huidige Middelheimlaan liep en aan de afspanning Nachtegalenhoek een rechte hoek maakte om vandaar zuidwaarts langs de huidige Beukenlaan naar Wilrijk te lopen. Na de aanleg van de Wilrijksepoort als onderdeel van de Brialmontomwalling werd de verbinding vanaf deze poort via de afspanning Dikke Mee naar de Nachtegalenhoek en Wilrijk een populaire wandeling en de omliggende parken werden bekend als het park van de Nachtegaal. Nadat Léandre Latinie in 1905 stierf boden zijn erfgenamen dit grondgebied te koop aan, maar omdat zowel Berchem als Wilrijk niet het geld noch de interesse hadden om dit gebied aan te kopen dreigden de erfgenamen met verkaveling wat niet naar de zin was van de stad Antwerpen. De stad Antwerpen dromend van een soort Antwerps Ter Kamerenbos (als Brussels voorbeeld) kocht dan dit gebied aan bestaande uit de volgende deelparken Den Brandt, Middelheim en Vogelzang en wist het in 1912 klaar te krijgen om ten nadele van Berchem en Wilrijk de gemeentegrenzen te verleggen. Als nieuwe grens tussen Antwerpen en Berchem werd toen vastgelegd de oude heerbaan naar Mechelen die we nu kennen als Generaal Lemanstraat en Floraliënlaan.

Vraag me wel af wat dit gebouw met art-deco te maken heeft.
Weinig, maar de omliggende omgeving wordt wel met art-deco in verband gebracht.
See less See more
  • Like
Reactions: 5
Bekijk hier het online infomoment over de herontwikkeling van Mariahof. Op deze site kan je alle info terugvinden en de planning bekijken. Het gaat vooral over de inplanting van de gebouwen en hoe de omgeving wordt aangepakt, nog niet echt over het ontwerp van de gebouwen.

Een paar beelden vanuit de presentatie:
View attachment 1801683 View attachment 1801685 View attachment 1801687
Die halfronde gangen horen juist tot de prachtstukken van het Mariagasthuis, en die wilt men afbreken en wat met de centrale trap? :(
See less See more
  • Like
Reactions: 2
Mooi. Die decoractie doet echt al veel. Meer van dit in 't stad a.u.b.! Minder kakafonie en saaiheid. Meer harmonie, samenhang... en op de juisten plaatsen eye-cathen.
Het huis rechts op de tweede foto diende een beetje als voorbeeld. De vorige huizen werden net zoals het café op de hoek en Café des Arts in 1896 gebouwd door de brouwer Charles De Koninck om de omgeving van het stationsplein van het station Berchem op te fleuren. Charles De Koninck leidde de brouwerij De Hand die genoemd was naar de grenspaal die aan de Pridebeek (de latere Boomgaardbeek) de grens mankeerde tussen Antwerpen en Berchem. Later in 1912 werd de brouwerij omgedoopt in Brouwerij De Koninck naar de in 1909 overleden Charles De Koninck. De zilveren hand gevat in Lamorinièregroen verwijst als schild samen met het Antwerpse stadschild naar de vroegere grenspaal. Lamorinièregroen werd genoemd naar de schilder Frans Lamorinière (1828-1911) die de naar hem genoemd kleurstof op punt stelde en veelvuldig gebruikte woonde in het gedeelte van de toenmalige Provinciestraat (tussen de Grotesteenweg en de Mercatorstraat) dat later naar hem genoemd werd.
See less See more
De Berchembrug.
De Berchembrug is zowat de nerf tussen het Villegaspark (tussen Uitbreidingstraat en Binnensingel-R10), de Wolvenberg (tussen Binnensingel-R10 en Ring-R1) en de Brilschans (tussen Ring-R1 en Marcel Auburtinlaan) of samengesteld het Brialmontpark in Berchem.
De Stanleystraat zou dan eventueel eenrichting kunnen worden (als je daar de bus weghaalt). Dan kan je daar een vrije trambaan combineren met een verbrede fiets-o-strade. Lijkt me zinvoller dan zowel het huidige idee (de tram in één richting mengen met het autoverkeer) als het idee om de tram daar ondergronds te brengen.
Waarschijnlijk bedoel je eerder de Cuperusstraat (tussen de Lange Leemstraat en de Zurenborgstraat) dan de Stanleystraat (tussen de Boomgaardstraat en de Lange Leemstraat).
See less See more
Interessant. Ik heb ee zelfs nooit bewust bij stilgestaan dat de Floraliënlaan het verlengde is van de Gen. Lemanstraat. Het is zo´n klein baantje dat ik er nooit een invalsweg in zag. Maar inderdaad, niet onlogisch.
Lees meer hierover in de "Geschiedenis van Berchem" van Floris Prims.
Maar hier heb je geen linkje of quote van?
Ik heb dat boek wel thuis maar niet op het net, maar ik kan je als lid wel doorverwijzen naar onze Heemkring Berchem en het erbij horende Zoldermuseum "Schaliënhoeve" op het Rooiplein 6, 2600 Berchem.
De huidige halte Harmonie werd destijds ingericht op zowel bus- en tramlijnen. De buslijnen 295 en 297 naar Duffel, Kontich en Lier reden via het perron van tramlijn 2 en 6. In de omgekeerde richting reden deze bussen via de rijbaan.
Als men die halte heraanlegt, hoeft men nu geen rekening meer te houden met deze buslijnen.
De halte Harmonie bij het districtshuis van Antwerpen ligt in 2018 Antwerpen-Bredero-Markgrave-Harmonie en niet in 2600 Berchem. Gelieve hier dan ook rekening mee te houden.
See less See more
1 - 20 of 524 Posts
Top