SkyscraperCity Forum banner

BERCHEM

96472 Views 525 Replies 77 Participants Last post by  mato
Weet er iemand iets meer over de Onyx Building Antwerp? Zijn de werken reeds gestart?
See less See more
461 - 480 of 526 Posts

Opvallend positief artikel lijkt me. Iemand die de inhoud wat kan geven?
 • Like
Reactions: 2
Mariahof

Gebied:


Bron foto: GvA

Er is intussen een tijdlijn voor dit project:

Wat wordt bedoeld met "wedstrijd ZBA kant St-Maria": de historisch niet zo waardevolle vleugels van het huidige WZC worden gesloopt en vervangen. Er komt nog een competitie voor het ontwerp daarvan.

Bron: masterplan-mariahof.be

Op Youtube is ook een webinar te vinden over het masterplan voor de site:

In bovenstaande webinar waren ook wat renders van de gebouwen te vinden:

De footprints van de gebouwen en wat elementen in het masterplan:


Qua materialisatie is er inspiratie opgedaan in de buurt:


De onderbouwen en bovenbouwen van de gebouwen zullen anders uitgevoerd worden. De donkere onderbouw zal vaker proberen dmv metselwerk met de kleinere schaal van de gebouwen in de buurt aan te sluiten. De bovenbouw zal vaker lichter uitgewerkt worden en op grotere singel-schaal proberen inspelen:


Materialisatie concreter:


Kop van de bebouwing gezien vanuit de Uitbreidingsstraat. De kant die je ziet is het dichtst bij Berchem Station, de camera is dus richting AXA Bank georiënteerd:


Beeld vanuit het De Villegaspark op de bebouwing:


Beeld vanaf de Singel. Tussen de bebouwing is het WZC te zien:


Over de groenaanleg: drie zones worden afgebakend:


Puntje 2: Berchems Park. Dit zou een grote wadi worden, zie render:


Punt 1, De Villegaspark. Er komt horeca in de plint van het gebouw aan dit park. De hondenloopzone wordt verplaatst:Over het centrale park - punt 3 - werd niet echt iets gezegd behalve dat dit de centrale groenruimte wordt die het groen van het project met de buurt zou verbinden.

Bovenstaande beelden komen allemaal uit de webinar die dateert van 25 maart 2021. Ik vond ook nog een pdf van het Plan-MER online met meer renders. Ik weet echter niet welke beelden het meest recent zijn omdat ik geen datum kon vinden in dat document, al heb ik een vermoeden dat die van de webinar recenter zijn.

Volumes:Renders:Voor bovenstaand project is de vergunning (link vervalt) aangevraagd!
Het gaat om deze drie gebouwen:


De huidige situatie:


De "rationale" achter de nieuwe situatie:
Wat voor en na beelden:

En gewoon nog wat renders, grotendeels degenen die we al kende:Voor écht geïnteresseerden: de kwaliteitskamer heeft zich hier serieus mee bezig gehouden.

Dit de eerste feedback van de kwaliteitskamer die men heeft bijgevoegd bij de aanvraag. We krijgen uiteraard niet de renders waarop men toen commentaar gaf. Al zou het wel eens kunnen dat het min of meer om het ontwerp gaat zoals de tweede reeks renders laat zien in de post die ik hierboven citeerde komende uit een pdf voor het plan-MER:Dit hun tweede verslag:

Buurtbewoners gaan in beroep tegen bouwproject Mariahof: “We kunnen niet anders”
Buurtbewoners gaan in beroep tegen bouwproject Mariahof: “We kunnen niet anders”
Berchem - Het Antwerpse college keurde begin vorige week de omgevingsvergunning goed voor de ontwikkeling van de site Mariahof in en rond de Uitbreidingstraat in Berchem. Vijf bewoners nemen nu een advocaat onder de arm en laten weten beroep te zullen aantekenen bij de Provincie.

Elien Van Wynsberghe
Vandaag om 10:43


“De gele affiches met de goedkeuring van de omgevingsvergunning werden deze week aangeplakt. We hebben nu 30 dagen om beroep aan te tekenen. Wij bereiden een dergelijk beroep voor”, laat bewoner Luc Sterckx weten. “We zijn in totaal met vijf trekkers. Samen hebben we een gespecialiseerde advocaat gevonden met wie we gaan bekijken welke mogelijkheden we hebben.” Maar zeker is dus dat de bewoners beroep aantekenen bij de Provincie. “We kunnen niet anders.”

De ontwikkeling van de site Mariahof bestaat uit verschillende onderdelen. De plannen omvatten een renovatie van het centrale, historische gedeelte van woonzorgsite Sint-Maria. De huidige gebouwen van bpost en Belgacom worden op hun beurt afgebroken. In de plaats komt een de nieuwbouw met drie kantoorgebouwen van maximaal acht bouwlagen en een ondergrondse parkeergarage. Het zijn projectontwikkelaar Cores en het Antwerpse Zorgbedrijf die het project trekken.

Eerder al werden 47 bezwaarschriften ingediend tegen de plannen. Buurtbewoners maken zich zorgen over de impact van het project op de leefbaarheid van de buurt. Ze noemden het project ‘megalomaan’. Vooral het feit dat de kantoorgebouwen acht bouwlagen zouden tellen, stoot hen voor de borst. Ze vrezen bovendien grote verkeersproblemen voor hun wijk.

De Provinciale Onderzoekscommissie gaf in februari al een ongunstig advies, net als de brandweer. Maar het stadsbestuur keurde de aanvraag voor een omgevingsvergunning begin vorige week dus goed. Een beslissing waar de bewoners zich niet bij neerleggen.

“We merken bovendien dat veel mensen nog uit de lucht komen vallen over de plannen”, zegt Sterckx. “Daarom organiseerden we afgelopen weekend een infomoment en dat zullen we dit weekend herhalen. We willen zo veel mogelijk mensen informeren over de draagwijdte van het bouwproject.”
Foking weeral?! Wannneer is het eens gedaan met die beroepen de hele tijd?
See less See more
38
 • Sad
 • Like
 • Haha
Reactions: 4
Er hangen daar inderdaad spandoeken met "Red het Villegaspark" en "stop dit Megelomane project". The usual stuff, met andere woorden.
Lijkt me toch alleen maar een verbetering aan die plannen te zien? Aan het Villegaspark wordt niet geraakt, er komt groen bij en de lelijke gebouwen maken plaats voor aantrekkelijker exemplaren.
Dus het gaat om die 8 bouwlagen, en mogelijke verkeersproblemen? Dat eerste lijkt me al niet echt een ontvankelijke reden voor bezwaren. En dat tweede los je makkelijk op door het aantal parkeerplaatsen te beperken. Met de ligging vlakbij het station en tramlijnen aan de andere kant mag dat al geen probleem zijn.
See less See more
 • Like
Reactions: 5
Opbouwwerken De Wastuin starten deze zomer: woningen moeten eind 2024 klaar zijn

Opbouwwerken De Wastuin starten deze zomer: woningen moeten eind 2024 klaar zijn
Berchem - De leegstaande industriële site van de oude wasserij Goossens en garage Ludikhuyzen in Oud-Berchem ondergaat de komende twee jaar een fikse transformatie. De site wordt ontwikkeld tot een nieuw wooncomplex dat de naam De Wastuin krijgt. De opbouwwerken starten deze zomer. Verloopt alles volgens plan, dan worden de 97 wooneenheden eind 2024 opgeleverd.

Elien Van Wynsberghe
Vandaag om 04:00


Wasserij Goossens is in Berchem een begrip. De wasserij werd in 1933 geopend in de Ferdinand Coosemansstraat. In enkele jaren tijd groeide de waszaal uit tot een machinale wasserij waar honderdduizenden Antwerpse beddenlakens door de mangels passeerden. Vanaf de jaren 70 ging het achteruit met de nijverheid en in 2011 sloot de wasserij voorgoed de deuren. Alleen kunsthal Extra City verbleef nog een tijd op de locatie.

Enkele jaren geleden raakte bekend dat de site herbestemd zou worden tot een duurzaam woonproject. Dat woonproject kreeg de naam De Wastuin en zal 97 wooneenheden tellen. Onderdeel van De Wastuin wordt het cohousingproject De Wasserij waarin ondertussen zo’n vijftig bewoners stapten die in totaal 27 units zullen betrekken. Onder meer Ringland-bezieler en cohousingpionier Peter Vermeulen zal in cohousing De Wasserij zijn intrek nemen.

De andere, klassieke individuele wooneenheden worden vanaf vandaag te koop aangeboden. “Het gaat om een mix van studio’s, stadswoningen, en appartementen met één tot vier slaapkamers”, zegt Sophie Kegels van projectontwikkelaar Fides. “Bedoeling is dat we een mix van zowel jonge gezinnen, alleenstaanden als ouderen aantrekken.”

De afbraakwerken op de site zijn intussen al een hele tijd gang. “Die zijn een laatste fase ingegaan. Nog deze zomer willen we met de opbouwwerken van start aan.” Niet alle gebouwen op de site worden afgebroken. Een deel ervan wordt grondig gerenoveerd. Zo worden de voormalige loodsen getransformeerd tot grote atelierwoningen en blijft ook het modernistische pand uit de jaren 50 behouden. Dat wordt opgeknapt tot appartementen. Blikvanger van het hele woonproject is de schouw van de wasserij. “Die blijft overeind en wordt gerestaureerd. De schouw moet het herkenningspunt worden van De Wastuin en vormt een mooie link met de geschiedenis van de site.”Al veel interesse
Het binnengebied op de site zal worden aangelegd tot een groene stadstuin die semipubliek toegankelijk wordt. “De tuin zal als doorsteek fungeren tussen de Ferdinand Coosemansstraat en de Eikelstraat. De poorten zullen overdag openstaan en ’s avonds gesloten worden”, legt Kegels uit. Verder wordt er een ondergrondse parkeergarage aangelegd voor 88 auto’s en 205 fietsen.

Fides verwacht dat de verkoop van de woningen vlot zal verlopen. “Er zijn al serieus wat mensen een hele tijd aan het wachten op de start van de verkoop. De ligging van deze site is dan ook heel populair: in het hartje van Oud-Berchem, in de buurt van verschillende winkeltjes en bars, vlak bij het Groen Kwartier, het Harmoniepark en bij Berchem Station.” Eind 2024 hoopt Fides alle wooneenheden te kunnen opleveren.Nog een render:


Bron: fidesinvest.be
See less See more
6
 • Like
Reactions: 5
Nog eens het hierboven ^ geciteerde artikel voor de nodige context:

Naast de brouwerij komt één van de nieuwbouwzones — © LIFE, Triple Living
Site brouwerij De Koninck breidt uit met 45 appartementen, 17 woningen en hotelkamers over drie nieuwbouwprojecten
De buurt rond brouwerij De Koninck ziet er binnen een paar jaar helemaal anders uit. Rond de Boomgaardstraat en aan de site van de brouwerij komt, naast bijkomende ruimte voor ambachten, een gemengd nieuwbouwproject met kantoren, woningen en appartementen. “We trekken het steegjesgevoel van de brouwerij met de bakker en de slager door”, zegt Eline Celis van projectontwikkelaar Triple Living.

Rebecca Van Remoortere
Vandaag om 15:01


Het gaat concreet over de site van de parking van de brouwerij aan de streetart van de twee grote duiven (zone 2), de site aan de huidige parking van restaurant Pelgrim (zone 1) en de site van de oude loodsen waar vaak pop-up zomer-en winterbars zaten van de brouwerij (zone 3).

“Verspreid over die drie zones komen er 45 appartementen, 17 woningen, een hotel met 27 kamers en 4 commerciële panden van gemiddeld 204 vierkante meter bij. We voorzien ook 185 nieuwe parkeerplaatsen en 300 fietsenstallingen. In zone 3 komt er een gemeenschappelijke binnentuin van meer dan 3000 vierkante meter”, legt Katrien Van Goethem van LIFE uit.


De drie zones waar in fases gebouwd wordt. — © LIFE, Triple Living

Projectontwikkelaars LIFE en Triple Living slaan de handen in elkaar voor de ontwikkeling van de drie zones. Zij werken dan weer samen met TRANS, B-architecten en Robbrecht en Daem architecten die ieder instaan voor één zone.

Zone 1
Op zone 1, het gebied tussen de Covelierstraat en de Grote Steenweg, wordt gebouwd rond het huidige restaurant Pelgrim. “Daar komt een gezellig binnenplein dat via smalle steegjes naar de omliggende straten ontsloten wordt. Rondom het middenplein met bomen, planten, terrasjes en ambachtelijke winkels komen drie nieuwe gebouwen, waaronder een hotel met 27 kamers”, zegt Van Goethem.

In zone 2, naast de brouwerij waar nu de parking is, worden de steegjes doorgetrokken. “De historische gisttoren blijft ook in de toekomst de blikvanger van dit gebied, maar de focus ligt hier sterk op de uitbreiding van de ambachtelijke activiteiten. Op de verdiepingen worden kantoren voorzien. Achter de gebouwen aan de straatkant creëren we een geborgen pleintje in de Haringrodestraat en een gezellige binnenkoer die je langs de zijde Boomgaardstraat kan bereiken.”

De laatste zone, aan de overkant van de Haringrodestraat, is het grootste project. “Het gaat om een optimalisatie van een binnengebied met leegstaande loodsen waar verschillende woningen aan grenzen en waar dus heel wat buren bij betrokken worden. In de plannen voorzien we een residentiële inbreiding met een mix van appartementen en rijwoningen, een grote groene binnentuin voor het bouwblok, een ondergrondse parking en gemeenschappelijke fietsenstallingen op wandelafstand van de verschillende woningen. De huidige buren kunnen kiezen om ook de tuintjes van hun woning te laten aansluiten, waardoor ze er een enorme gemeenschappelijke tuin bij krijgen”, aldus Eline Celis.


Aan de overkant van de Haringrodestraat komen woningen met een grote binnentuin. — © LIFE, Triple Living

Bij brouwerij De Koninck zijn ze alvast enthousiast over de plannen. “We gaan in de buurt nog meer de sfeer krijgen van de steegjes en ambachten die we nu al hebben op onze site. In het huidige steegje zit onder meer al een bakkerij en een slager. Het is niet de bedoeling om in de nieuwe panden nog eens dezelfde soort ondernemers te krijgen, maar wel zaken die aanvullend zijn op ons huidige aanbod”, zegt Sven De Kleermaeker van brouwerij De Koninck.

Omdat er bewoning komt in de zone van de loodsen, zal er geen winter-of zomerbar meer zijn zoals Wintar en Smokey Jo’s. “Maar er zijn zeker genoeg zaken in de buurt om dat op te vangen, zeker ook met restaurant Repasse dat binnenkort opent op de locatie van Afspanning De Hand.”

De eerste maanden worden de nodige vergunningen aangevraagd. De bouwwerken zullen daarna in verschillende fases verlopen waarbij elke fase ongeveer twee jaar in beslag zal nemen. Triple Living en LIFE hopen over een achttal maanden met de werken te kunnen starten. “We doen er uiteraard alles aan om de buurt maximaal te ontlasten.”
Op de website van Robbrecht en Daem zijn beelden te vinden van - vermoed ik - 'zone 1', zoals in het artikel hierboven aangeduid:

Een eerste beeld:


Dat zal dus vanaf deze hoek bekeken zijn:


De inplanting van de gebouwen in 'zone 1':


Een zicht op het hoekpand:


Een zicht vanaf de Grotesteenweg:


Een zicht vanop het binnengebied gericht naar de Coveliersstraat:


Een isometrisch beeld:


Een maquette van dat hoekpand:


En als laatste een echte render:


"Status: ongoing
Date: 2021 - ...
"
See less See more
12
 • Like
 • Love
Reactions: 5
Laat dat hoekpand maar weg, bah
 • Like
Reactions: 3
Qua vorm vind ik dat wel boeiend. Enkel de aansluiting op de oude panden (daar waar op de render 2 mensen op het dak staan) kan beter. Zal vooral afhangen van de kwaliteit van de gebruikte materialen
1e jaar architectuur: 'doe iets met gebogen en rechte lijnen'. Interessante opdracht, maar in dit geval 4 op 10. Over aansluiting met de omgeving gaan we het al helemaal niet hebben....
 • Like
Reactions: 2
Met wat fantasie zijn die bogen in dialoog met de gebogen daken van die appartementen wat verderop.

... maar of je dat moet willen? Ik denk het niet.
 • Haha
Reactions: 1
Zo'n gebogen ramen lijken wel vaker terug te komen bij ontwerpen van Robbrecht en Daem. In de vergunningsaanvraag voor toren W2 naast ZNA Cadix - net als het ziekenhuis een ontwerp van R&D - is ook een toren op bouwveld W3 ingetekend. Toren W2 zoals te zien op deze tekening is, zoals bekend, nog gewijzigd van ontwerp na feedback van de kwaliteitskamer, maar daar gaat het nu niet om. Geen idee wat het statuut is van het ontwerp voor de W3 toren (helemaal links), maar vermoedelijk wel door R&D daar getekend, gezien zij de tekening voor hun ontwerp van W2 uiteraard wel hebben gemaakt. (Anderzijds staat de Doktoren (W1) van Binst er ook getekend, maar die toren staat er al) Op plint niveau zijn de gebogen ramen te zien:


Meer info over toren W2, zie deze post.

Het ontwerp van R&D voor het nieuwe media gebouw aan de Reyerslaan bevatte ook zo'n gebogen ramen. Zoals bekend is dat ontwerp afgevoerd vanwege te duur. Het huidige ontwerp is van Office KGDVS en Jaspers-Eyers.
Bron renders: website Robbrecht en Daem
See less See more
3
 • Like
 • Helpful
Reactions: 4
Wat is die stalen(?) rail de erachter precies loopt?
De Berchembrug.
De Berchembrug is zowat de nerf tussen het Villegaspark (tussen Uitbreidingstraat en Binnensingel-R10), de Wolvenberg (tussen Binnensingel-R10 en Ring-R1) en de Brilschans (tussen Ring-R1 en Marcel Auburtinlaan) of samengesteld het Brialmontpark in Berchem.
Nog eens het hierboven ^ geciteerde artikel voor de nodige context:


Op de website van Robbrecht en Daem zijn beelden te vinden van - vermoed ik - 'zone 1', zoals in het artikel hierboven aangeduid:

Een eerste beeld:


Dat zal dus vanaf deze hoek bekeken zijn:


De inplanting van de gebouwen in 'zone 1':


Een zicht op het hoekpand:


Een zicht vanaf de Grotesteenweg:


Een zicht vanop het binnengebied gericht naar de Coveliersstraat:


Een isometrisch beeld:


Een maquette van dat hoekpand:


En als laatste een echte render:


"Status: ongoing
Date: 2021 - ...
"
Voor dit ^ project is een vergunning (link vervalt) aangevraagd!

Dat hele project van De Koninck bestaat uit 3 sites, het gaat hier enkel over site "SMALL":


Het meeste was denk ik al wel bekend via de site van Robbrecht en Daem. Ze onderscheiden 3 gebouwen: toren, balk, hoekpand. De balk wordt een uitbreiding van Yust.

Nog wat renders:
Materialisatie:
Gevelreclame:


See less See more
19
 • Like
 • Love
Reactions: 5
461 - 480 of 526 Posts
Top