SkyscraperCity banner

1 - 19 of 19 Posts

·
Registered
Joined
·
482 Posts
PPS Beringen Mijnsite

Bouwheer: THV DMI Vastgoed-Van Roey Project

Een attractief en duurzaam toerisme ontwikkelen, door het stimuleren en promoten van activiteiten en projecten met als doel de toeristische-recreatieve behoeften op een marktconforme wijze in te vullen en meer tewerkstelling, welvaart en welzijn te creeren.

Ook op residentieel, leisure en commercieel vlak moet getracht worden een kwaliteitsvolle integratie binnen het project te bewerkstelligen.


Periode: 2008 - 2018
Architect: A33 Architecten & Sien 'The Art of exposure'

groot project
 

·
Cosa dire cosa fare
Joined
·
3,439 Posts
BERINGEN | Diverse projecten & nieuws

Fase 2 doortocht Paal kost 1,7 miljoen

De gemeenteraad heeft fase 2 van de doortocht Paal goedgekeurd. Deze fase omvat de herinrichting van de Heldenlaan, Pater Carremansstraat en Sint-Janstraat. De kosten daarvoor worden op 1,7 miljoen € geraamd. De oppositie was van oordeel dat er te weinig inzage in de plannen was. Schepen van Openbare Werken Selahattin Koçak gaf dat toe. "Maar de goedkeuring van dit project kan niet uitgesteld worden", argumenteerde hij. "We moeten voor 5 december de nodige subsidies aanvragen. De vooropgestelde datum voor het begin van de werken is 2010. Er is dus nog ruim de mogelijkheid voor inspraak van alle betrokkenen."
 

·
Cosa dire cosa fare
Joined
·
3,439 Posts
Beringen: renovatie cementtoren

Belang van Limburg, 10 maart 2009


Nieuw leven voor oude cementtoren

Woningen en herinrichting moeten buurt nieuwe impuls geven.

Beringen - De stad wil de buurt tussen de Nijverheidsstraat en de Brugstraat nieuw leven inblazen met 2 woonprojecten. De oude cementtoren wordt gerenoveerd tot handelszaak en appartementen. Daarnaast komt er een nieuwbouw met een horecazaak en 19 appartementen op de hoek an de Kasteletsingel, Kaaistraat en Brugstraat.

Het project 'Wonen aan het water' moet volgens het stadsbestuur de aanzet vormen tot de stedelijke invulling van het gebied tussen de Nijverheidsstraat en de Brugstraat. De 33 meter hoge cementtoren wordt in opdracht van het bedrijf Kewa verbouwd met respect voor de eigenheid van het gebouw. De oude silo blijft als baken zijn betekenis behouden van het industrieel verleden. Het leegstaande gebouw was al lang een doorn in het oog van het stadsbestuur en van de buurtbewoners. Zij doen al jaren hun beklag over deuren en ramen die stuk zijn en uitwerpselen en krengen van dieren. Kewa wil het gelijkvloers en de eerste verdieping inrichten als verkoopruimte. De volgende 5 verdiepingen krijgen een woonfunctie. Op de dakverdieping kan een loft of een horecazaak met panoramisch uitzicht ingericht worden.
Een tweede baken wordt het project van de NV I Build op de hoek van de Kaaistraat, Brugstraat en Kasteletsingel. Het voorstel omvat een gebouw van 5 verdiepingen met 19 appartementen en op het gelijkvloers een horecazaak en enkele multifunctionele ruimtes. De woongelegenheden zijn gericht naar het Albertkanaal.

Glazen brug
Het project 'Wonen aan het water' schenkt ook heel wat aandacht aan de mogelijkheden die het Albertkanaal biedt. Momenteel snijdt de brede Kasteletsingel dit gebied af van het centrum van Beringen. De plannen voorzien echter een tunnel voor voetgangers en fietsers in het verlengde van de Onze-Lieve-Vrouwstraat, onder de Kasteletsingel door naar de Brugstraat. De brede verkeersweg wordt heringericht met ventwegen en laanbeplanting. Over het kanaal wordt een voetgangers- en fietsverbinding aangelegd in de vorm van een doorzichtige balk. Langs het kanaal komt een 'flaneeresplanade'. Voor dit wandelpad en de glazen brug haalde de ontwerper zijn inspiratie bij de Paseo de Ribera de Uribitarte in het Spaanse Bilbao.
Na bespreking met de dienst Ruimtelijke Ordening in Hasselt kunnen de bouwdossiers worden ingediend.

--------------------------------------------------

Het gaat over deze toren:


Goed dat meer en meer steden ontdekken dat een waterloop een charmante meerwaarde geeft. Nu is er welgeteld één fietserstunnel van het kanaal onder de Kasteletsingel door. Op de andere plaatsen is het niet leuk oversteken over deze 2x2-weg. Van Brugstraat naar Onze-Lieve-Vrouwstraat en omgekeerd heb je ook een ongemakkelijke bocht van waarachter auto's plots afkomen.
 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
Beringen

deredactie.be

Groen licht voor bouwproject in Beringen

do 12/03/09 16:55 - Het schepencollege van Beringen heeft het licht op groen gezet voor een groot bouwproject vlak bij het centrum.


Het gaat om het gebied tussen de Hasseltsesteenweg, Kolmen en de Harmoniestraat.

Daar komen vier handelsruimtes waarvan de grootste een GB-warenhuis wordt. Daarnaast zijn 32 appartementen gepland met ondergrondse garages en parkeerplaatsen voor bezoekers van de winkels.

Ook aan de bovenzijde komen er zowat 60 parkeerplaatsen. Het stadsbestuur hoopt dat het project de centrumfunctie zal versterken.
 

·
Cosa dire cosa fare
Joined
·
3,439 Posts
Belang van Limburg, 18 februari 2009

Zwemparadijs onder koeltorens

Stadsbestuur zoekt privépartner voor bouw en uitbating

Beringen - Het stadsbestuur van Beringen heeft een marktverkenning uitgevoerd voor de ontwikkeling van een multifunctioneel zwembad op het mijnterrein. In de schaduw van de koeltorens en het waterkasteel wordt een groots opgevat zwemparadijs gebouwd. De stad is nu op zoek naar een private partner die instaat voor ontwerp, bouw, financiering, onderhoud en exploitatie van het zwembad.

De stad stelt wel een aantal minimale voorwaarden waaraan het zwembadencomplex moet voldoen. "Het complex omvat in de eerste plaats een competitiebad van ten minste 25 meter met 6 banen, voldoende diepte voor duikers en springplanken van 1 en 3 meter", zegt schepen van Openbare Werken Selahattin Koçak. "Er komt ook een apart instructiebad waarvan de bodem in de hoogte verstelbaar is, een recreatiebad met glijbanen en stroomversnelling, een bad met waterspelen voor de kleinsten, bubbelbaden, aangepaste ruimtes voor sanitair, techniek en berging, een horecagedeelte met zicht op het zwembad en een kleine tribune waar de toeschouwers een uitzicht hebben op het competitiebad. Er moet ook de mogelijkheid zijn om aanvullende programma's te ontwikkelen op gebied van sport, wellness, congres- en vergaderruimtes en watergerelateerde ontspanning."

Monumenten
De site die de stad voor dit project geselecteerd heeft, omvat 5 monumenten: de 4 koeltorens en het waterkasteel. Be-Mine zal instaan voor de restauratie daarvan. Schepen Koçak: "Belangrijke opdracht is dat het karakteristieke van deze monumenten in ere gehouden wordt. Het gemeentelijk zwembad dient geïntegreerd te worden rond deze gebouwen. De industrieel archeologische achtergrond doet dus dienst als exclusief kader. Doelstelling van de huidige marktconsultatie is een duidelijk beeld krijgen van de interesse van de private partners, een beroep doen op hun kennis en peilen naar hun ideeën en suggesties."
 

·
Registered
Joined
·
339 Posts
172,5 miljoen euro voor herbestemming site van 31,5 haBoven op de top van de mijnterril is de herbestemming van de Beringse mijnterreinen officieel voorgesteld. Met Be-Mine krijgt Beringen-Mijn op de 31,5 ha grote site 500 nieuwe woongelegenheden. Daarnaast is het prestigieuze project goed voor 630 nieuwe jobs door de creatie van onder meer winkels, horeca, een museum en een hotel. De bouw verloopt in fases en zal tien jaar duren. Met dit masterplan van Democo, Groep Van Roey en LRM is een investeringsbedrag van 172,5 miljoen euro gemoeid.
Vanop ongetwijfeld één van de mooiste terrassen van Limburg kreeg het talrijk opgekomen publiek een duidelijk beeld over de toekomst van de mijnterreinen. En die toekomst is ambitieus. Be-Mine of ‘Wees de Mijne’ wil een project zijn voor de bevolking. Niet onlogisch, want vele Beringenaren hebben wel één of andere link met de mijn. Be-Mine heeft als doel weer betekenis te krijgen in het leven van de inwoners. Het moet een plaats worden waar ze na verloop van tijd opnieuw hun brood verdienen of ontspanning vinden. De mijn zorgde vroeger immers ook voor tewerkstelling en ontspanning.

Wonen
Be-Mine bestaat uit een tweedelige invulling. Het luik ‘Mijn Wonen’ is goed voor 500 nieuwe woongelegenheden waaronder ook een rusthuis en serviceflats. Deze komen op de terreinen tussen de voormalige mijngebouwen en de Stationsstraat. De wijk combineert verschillende woonvormen van ingenieurs- en tuinwoningen over appartementen tot lofts. Het merendeel van de woningen is nieuwbouw. Een kleiner aandeel, hoofdzakelijk lofts, komt in enkele van de bestaande mijngebouwen.

Mijnmuseum
Het tweede deel ‘Mijn Beleven’ behelst onder meer het Mijnmuseum dat zich uitspreidt over de badzaal, de passerelle naar de losvloer en kolenwasserij 2. Verder komen er expositieruimten, een bezoekersruimte, een foyer, winkels en kantoren. De overige gebouwen bieden plaats aan een grote waaier van ontspanning. Er is een wellnesscentrum, een polyvalente ruimte, fitnesszaak, adventure en een indoorspeeltuin. Een markt, een breed gamma aan winkels, tal van horecagelegenheden en een hotel mogen ook niet ontbreken. Overigens wordt één van de horecazaken een fietscafé in het kader van het fietsinrijpunt dat op de voormalige mijnsite gepland is.
Tot slot wil de Stad Beringen ook een nieuwbouwzwembad realiseren in de buurt van de koeltorens en het waterkasteel.

Start
De werken aan Be-Mine starten in de zomer van 2010. Momenteel is het nog even wachten op de afhandeling van de nodige bouwvergunningen. Wel zijn er nu al restauratiewerken bezig. De beschermde gebouwen zoals onder meer de watertoren en de schachten krijgen eveneens een grondige opfrisbeurt. De projectvennootschap DMI Vastgoed (Groep Democo), Van Roey Projects (Groep Van Roey) en LRM zal het plan realiseren. Democo-Van Roey heeft 51 % van de aandelen in handen tegenover 49 % voor LRM. Met dit ambitieus project slaat LRM de laatste bladzijde om van de reconversie van de Limburgse mijnterreinen.

Tewerkstelling
Bij de voltooiing zal het project volgens de initiatiefnemers werk bieden aan 633 mensen. Die arbeidsplaatsen zijn verdeeld over de verschillende functies: markt, de culturele poot rond het museum, het leisuregebeuren, retail... De realisatie van het totaalproject zal gespreid over 10 jaar gebeuren. Al die tijd wordt de tewerkstelling binnen het project ook nog eens op 160 mensen geraamd. Dit bij de aannemers zelf en bij de toeleveranciers, zoals architecten- en ingenieursbureaus. 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/cultuur+en+media/kunsten/111031KoeltorensBeringen

1,4 miljoen euro voor restauratie koeltorens Beringen

ma 31/10/2011 - 11:17
Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) maakt 1.473.795 euro vrij voor de restauratie van de koeltorens op de voormalige steenkoolmijnsite in Beringen. De torens staan al sinds 1993 op de lijst van beschermde monumenten.


De 4 koeltorens op de mijnsite werden gebruikt om het water van de elektriciteitscentrale af te koelen, vooraleer het opnieuw te gebruiken. De betonnen torens zijn alle van een verschillend type. Ze dateren respectievelijk uit 1923, 1926, 1942 en 1952.

"Het feit dat deze torens van verschillend type naast elkaar bewaard zijn gebleven op een site is uniek. Het zijn dan ook de enige beschermde koeltorens in Vlaanderen. Dit restauratieproject beoogt het conserveren van de koeltorens, afhankelijk van hun type en bouwfysische toestand", zegt minister Bourgeois.

Het Be-Mine-project bestaat uit "Mijn-Wonen" (waarbij 500 nieuwe wooneenheden op de site worden gecreëerd) en "Mijn-Beleven" (onder meer een mijnmuseum, winkels, een exporuimte, fitnessfaciliteiten en horeca).​
 

·
Registered
Joined
·
1,013 Posts
http://houtpark.be/

BERINGEN, 9 SEPTEMBER 2011 — De NV be-MINE geeft het startschot voor de realisatie van Houtpark, de nieuwe woonwijk op het voormalige mijnterrein van Beringen. In de eerste fase gaat het om de bouw van 111 gevarieerde woongelegenheden voor een breed publiek. Op korte termijn begint de aanleg van het centrale Sporenpark en Sporenplein, daarna verrijzen de diverse woningen in deze bijzondere erfgoedomgeving.

1. STADSAPPARTEMENTEN


a33 architecten

De Stadsappartementen vormen een strak U-vormig bouwvolume gelegen aan de stationsstraat. De gelijkvloerse verdieping wordt volledig ingevuld met retail die zal lopen over zo’n 2100 m2. Op de drie bovengelegen verdiepingen worden 31 appartementen gerealiseerd met oppervlaktes van 80 tot 113 m2 met één tot drie slaapkamers en elk appartement heeft een ruim inpandig terras of een groot dakterras dat aansluiting vindt op de groene daken.

In de kelder zijn er 34 bergruimtes en 84 autostaanplaatsen beschikbaar. Buiten, op de gelijkvloerse verdieping zijn er nog eens 18 parkeerplaatsen.

2. PARKAPPARTEMENTEN


LAT architecten

LAT architecten maakten van de parkappartementen twee identieke bouwvolumes bestaande uit vier lagen. De rode baksteenarchitectuur is bewust sober gehouden in overeenstemming met de originele mijngebouwen.

Met vier appartementen per niveau omvatten beide volumes ieder 16 en in het totaal 32 parkappartementen. Elk appartement beslaat een grootte tussen 98 en 127 m2 en heeft minstens twee, meestal drie slaapkamers. De gelijkvloerse appartementen hebben een grote privétuin tot 140 m2. De appartementen op de verdiepingen beschikken elk over een eigen terras van 17 m2. De leefruimten van deze appartementen staan via een grote glazen gevel rechtstreeks in verbinding met de ruime terrassen die een prachtig uitzicht geven op het Sporenpark. Het groene karakter van dit park wordt als het ware een onderdeel van de woonruimte.

Bovengronds zijn er 16 parkeerplaatsen en ondergronds 40 met nog eens 37 bergruimtes.

3. MEESTERWONINGEN


a33 architecten

De Meesterwoningen zijn een creatie van a33. De sobere, massieve baksteenarchitectuur verwijst naar de mooie mijnarchitectuur uit het verleden. Iedere Meersterwoning heeft 3 verdiepingen. De Meesterwoningen staan gegroepeerd per 6 woninge. In totaal zijn er 2 volumes en dus 12 Meesterwoningen.

Elk van de 12 woningen heeft 3 slaapkamers en de mogelijkheid om uit te breiden naar 5 slaapkamers. De meesterwoningen tellen elk een oppervlakte tussen de 156 en 187 m2, zijn in het bezit van een privé tuin en een autostaanplaats recht voor de deur.

De Meesterwoningen zijn de ruimste woonvormen binnen Houtpark en ideaal voor grote gezinnen. Fijn en rustig gelegen, en toch op nog geen steenworp van de recreatie gelegenheden op de be-MINE site

4. URBAN VILLA'S
RE-ST / Dhoore-Vanweert / MASSarchitects

De Urban Villa’s worden gerealiseerd door RE-ST, Dhoor-Vanweert en Massarchitects. Ze kiezen doelbewust voor lichte volumes in het groen. De Urban Villa’s zijn ingepland aan de Koolmijnlaan, achter de oude muur die de mijnsite afsloot. Deze muur zal deels gereconstrueerd worden.

Met drie keer twee verbonden bouwvolumes vormen de Urban Villa’s een mooi geheel. Ze zijn zo ontworpen dat ze haast lijken te zweven boven de grond. Elk volume huist zes appartementen en per volumeduo zit er een halfopen parkeerbak, mooi verstopt onder het grondniveau. In totaal worden er 36 Urban Villa’s aangeboden.

De Urban Villa’s zijn voorzien van een standaardindeling van twee of drie slaapkamers maar indien anders gewenst kunnen de appartementen volledig vrij ingedeeld worden. Elk appartement heeft een oppervlakte van 120 m2 en daar komt het inpandige terras van 10 m2 nog bij. De gelijkvloerse Urban Villa’s hebben een privétuin grenzend aan het terras.
 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
deredactie.be

Beringen kiest voor kleiner shoppingcenter B-Mine

vr 25/05/2012 - 08:26 Het geplande winkelcentrum op de vroegere mijnterreinen in Beringen wordt kleiner dan aanvankelijk aangekondigd. Het schepencollege van Beringen heeft een vergunning goedgekeurd voor een oppervlakte van 28.000 vierkante meter. Maar volgens Unizo is ook dat nog te veel voor een stad als Beringen.

In B-Mine zou er nog slechts plaats zijn voor 50 in de plaats van 150 winkels. Volgens schepen Anne Wouters-Cuypers (CD&V) is er in de aangepaste plannen bewust gekozen voor "fun-shoppen", kledingwinkels en zaken met luxeproducten. Op die manier zouden klanten langer in het winkelcentrum blijven en minder verkeersoverlast veroorzaken.

"Er was gevraagd om een vergunning af te leveren voor 34.000 vierkante meter, wij hebben dat afgezwakt tot 28.000 vierkante meter. Het zijn vooral voedingswinkels en diensten die wegvallen", zegt ze.

Ondernemersorganisatie Unizo-Limburg is niet onder de indruk van de aanpassing. "Het winkelcomplex blijft te groot en zal veel kleine ondernemers over de kop doen gaan", aldus Patrick Butteneers. De organisatie is van plan om in beroep te gaan tegen de vergunning.​
 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
Belang van Limburg

Ministers schieten be-MINE shoppingcentrum af

Het grote winkelcomplex van 28.000 vierkante meter op de mijnterreinen van Beringen komt er niet. Dat heeft de redactie van TV Limburg vernomen na een vergadering van federale en Vlaamse ministers.


Volgens TV Limburg zijn de plannen voor een groot winkelcomplex op de voormalige mijnsite van Beringen unaniem afgekeurd door de ministers van de federale én Vlaamse regering. Die waren maandag bijeen onder voorzitterschap van vicepremier Johan Vande Lanotte (sp.a).

De afkeuring voor het shoppingcenter komt er omwille van de grootschaligheid van het project, aldus TVL. Daardoor ontstaat er volgens de ministers druk op de mobiliteit. Ook zou het winkelcomplex niet complementair zijn met de stadsontwikkeling van Beringen. Ten slotte zijn de plannen in strijd met de winkelnota van de Vlaamse regering.

Er rest de privéontwikkelaars nu niets anders dan een ander, kleinschaliger plan voor het shoppinggedeelte in te dienen.

meer


Belang van Limburg

Investeerders beraden zich over alternatieven voor be-Mine

De privé-investeerders die hun plannen voor een grootschalig winkelcentrum in Beringen afgeschoten zien door de federale en Vlaamse ministers, beraden zich over het indienen van een alternatief.


De totale herbestemming van de voormalige mijnsite in Beringen gebeurt via een publiek-private samenwerking. Daartoe hebben bouwbedrijven Democo en Van Roey samen met de Limburgse investeringsmaatschappij LRM de nv be-MINE opgericht. Het is deze vennootschap die haar socio-economische vergunning nu kwijtspeelt.

Raad van State?


"Wij zullen ons nu beraden over de volgende stappen die we kunnen nemen", reageert LRM-directeur en voorzitter van be-MINE Stijn Bijnens. "Momenteel zijn we de beslissing aan het analyseren. Wij wensen alle opties open te houden die momenteel op tafel liggen. Deze zullen de komende weken berekend worden in functie van hun financiële haalbaarheid."

Spoedig zal ook duidelijk worden of be-MINE naar de Raad van State stapt om de schorsing van de vergunning ongedaan te maken. Be-MINE maakt eveneens duidelijk dat alle andere projecten die niet tot het shoppinggedeelte behoren, gewoon voortgezet worden, zoals het zwembadencomplex of de nieuwe woonwijk met 350 wooneenheden.

"Wispelturige partner"

Ook de Confederatie Bouw betreurt het gebrek aan respect voor bedrijven die bereid zijn om PPS-formules op te zetten. "Zeven jaar voorbereiding en enkele miljoenen euro's aan kosten zijn voor niets geweest" stelt directeur-generaal Marc Dillen. "Welke ontwikkelaars, aannemers en banken willen nog PPS-projecten opzetten als de overheid zich zo'n wispelturige partner toont?"

meer
 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
deredactie.be

Groen licht voor 19 grote winkels op mijnterrein Beringen

vr 23/08/2013 - 20:34 Belga, Alexander Verstraete

Het gemeentebestuur van Beringen heeft een socio-economische vergunning afgeleverd voor een retailpark op het voormalige mijnterrein. Het document laat 13 tot 19 winkels toe op een totale oppervlakte van 15.000 vierkante meter. Het gaat om een afgeslankte versie van de oorspronkelijke plannen. Daartegen was veel verzet gerezen.


In het verleden is al veel te doen geweest rond het project be-MINE. Dat houdt naast een grootschalig winkelcomplex ook honderden woongelegenheden, een zwembad, rustoord en horecafaciliteiten in.

Vooral de oppervlakte van het oorspronkelijk geplande winkelcentrum, zowat 28.000 vierkante meter, was de lokale handelaars en zelfstandigenorganisatie Unizo een doorn in het oog. Na intensief lobbywerk op de hoogste niveaus, werden de vergunningsaanvragen voor het winkelgedeelte afgewezen.

Een nieuw dossier is nu in een afgeslankte versie wel goedgekeurd. Het gaat om een project van 15.000 vierkante meter waarvoor het stadsbestuur een socio-economische vergunning heeft afgeleverd.

Dit houdt in dat zich 13 tot maximaal 19 grotere winkels op het mijnterrein kunnen vestigen. De activiteiten moeten complementair zijn met de meer kleinschalige detailhandel in het handelscentrum van Beringen.

Unizo heeft zich al akkoord verklaard met de gereduceerde plannen. De enige bijkomende voorwaarde die de organisatie stelt, is dat minstens de helft van de nieuwe handelsruimte gereserveerd wordt voor het herlocaliseren van bestaande baanwinkels of voor zonevreemde detailhandelsbedrijven.​
 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
http://omgeving.be/blog/2015/06/09/7248/?utm_source=twitterfeed&utm_medium=facebook

AVONTURENBERG BERINGENHet team OMGEVING, Krinkels en Carve wint de ontwerpwedstrijd om op de oude mijnterril van ‘Be Mine’ in Beringen een uitdagend speellandschap én baken te voorzien. De aanpak bestaat uit het toevoegen van drie onderdelen die versmelten met de berg en zijn verleden: het palenwoud als landmark, het avontuurlijk speelterrein en het kolenplein. Door deze ingrepen blijft het fascinerende landschap leesbaar, en wordt het bespeelbaar en beter toegankelijk gemaakt voor alle leeftijdsgroepen.

De werken worden voor de zomer van 2016 afgerond.

 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
omgeving.be

START AANLEG PALENWOUD BERINGENNa de komst van 1.600 boompalen zijn de werkzaamheden voor de omvorming van de mijnterril van ‘Be Mine’ in Beringen tot avonturenberg gestart. De palen, vroeger gebruikt voor het stutten van de mijngangen, worden gebruikt voor het creëren van een palenwoud op de westflank met spectaculaire hoogteverschillen en oneindig veel spelaanleidingen.

Het team OMGEVING, Krinkels en Carve werkt intensief samen om een unieke landschapsbeleving mogelijk te maken tegen de zomer van 2016.

 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
nav.be

Kolenwasserij en schachtbok Beringen krijgen restauratie

Geert Bourgeois, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie van 3.200.000 euro toe aan de NV Be-Mine voor de restauratie van kolenwasserij 4 en schachtbok 1 van de steenkoolmijn in Beringen.


De restauratie van de kolenwasserij en schachtbok 1 kaderen in een breder herstructurerings- en restauratieproject van de vroegere mijnsite van Beringen ‘Mijn-wereld’, dat onderdeel uitmaakt van het Strategisch Actieplan voor Limburg (SALK). De Vlaamse Regering keurde in 2009 een meerjarenovereenkomst goed voor de herstructurering en restauratie van de vroegere mijnsite van Beringen.

De mijnsite van Beringen omvat 100.000 m² aan bestaand gebouwenpatrimonium en is daarmee de grootste industriële erfgoedsite in Vlaanderen en uniek in Europa. De site is beschermd als monument sinds 1994.

Onder de naam be-MINE wordt de site herbestemd. Stedelijke functies zoals wonen, werken, winkelen & recreatie worden daarbij evenwichtig met elkaar vervlochten. Met het masterplan voor de herbestemming van 32 hectare mijnterrein, krijgt de historische locatie een waardige, waardevolle en eigentijdse invulling.

Het omvangrijke herbestemmingsproject loopt van 2009 tot 2020, en is een initiatief van de NV be-Mine.

Een bericht u gebracht door: Onroerend Erfgoed

07-07-2016
 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
radio2.be

Klimmen tussen generatoren en compressoren in B-Mine

Klimliefhebbers komen binnenkort nog meer aan hun trekken op het voormalige mijnterrein van Beringen. Het klimcentrum Alpamayo bouwt er een boulderroom in de vroegere elektriciteitshal.

16:08


Boulderen is een aparte discipline binnen het sportklimmen. Het is dynamisch klimmen op lage hoogte. Je klimt zonder touw en de hoogte die je moet overwinnen is dus eerder beperkt. In B-mine is de maximum hoogte in de boulderroom 4,5 meter. Da's nog altijd behoorlijk hoog mocht je naar beneden stuiken en dus ligt er ook een valmat.

Erfgoed hielp mee
De elektriciteitshal is beschermd als erfgoed en de bouwers van de boulderroom moesten daar uiteraard rekening mee houden. De dienst Erfgoed en B-mine zelf waren dan ook nauw betrokken bij het uittekenen van de plannen. Het resultaat mag er zijn. Je kan er binnenkort klimmen tussen de oude machines - zoals compressoren en generatoren - uit de tijd dat de mijn van Beringen nog werkte. Wie liever in de hoogte klimt kan uiteraard ook nog terecht in de gewone klimzaal van Alpamayo. Die zaal is nu precies een jaar open en is een van de vele attracties die je tegenwoordig op B-mine kan vinden.​
 
1 - 19 of 19 Posts
Top