SkyscraperCity Forum banner

[Berlin] by krzewi

37310 Views 172 Replies 32 Participants Last post by  AMS guy
Nawet najbardziej leniwy user zakłada wakacyjne wątki !

Rozpoczynam kolejny już wątek wakacyjny w moim stylu. Znów będziemy iść po sznurku, krok po kroku. Raz będzie lepiej a raz o wiele gorzej, nie pasuje? to żegnam, może być? To subnij !.

Witajcie na mojej wycieczce do Berlina !!!

----

Moje wakacje w Berlinie trwały 5 dni, 19-23 sierpień 2013 roku.

Tak więc, zaczynamy pierwszy dzień. Był ponury i bardzo deszczowy.
Do Berlina dotarłem o 8:30 na teren Zentraler Omnibusbahnhof, znajdujący się w zachodniej części miasta. Karkołomnym zadaniem było dotarcie pieszo do Tiergarten i z pierwszego dnia tych zdjęć jest niewiele. Tak więc? Zaczynamy !
1 - 20 of 173 Posts
Po przejściu przez przejście podziemne wychodzimy zaraz obok Międzynarodowego centrum kongresowego na terenie kompleksu targów berlińskich.

1.

2. Wszędobylskie misie i wszędobylskie pozostałości muru berlińskiego .

3.

4.

5. Symbol targów, wieża Funkturm Berlin, wybudowana w latach 20 tych poprzedniego wieku. Wysokość 150 metrów.
See less See more
5
Też będę tu zaglądał ;)
Dawaj więcej bo czekamy i się niecierpliwimy :)
6. Schody którymi przyszliśmy

7. Jeszcze raz centrum kongresowe

8. i jeszcze raz

9. i jeszcze raz

10. Przechodzimy teraz w stronę głównego gmachu targów berlińskich. Trochę zaniedbane ale bardzo pomarańczowe przejście....

ciąg dalszy jutro, w miarę możliwości chcę codziennie dodawać po 5 zdjęć ;)
See less See more
5
10. - Świetne przejście podziemne. Może rzeczywiście trochę zaniedbane, ale na mnie zrobiło bardzo dobre wrażenie, gdy byłem tam w kwietniu, zresztą jak cały Berlin. Na pewno będę śledził ten wątek. Jestem ciekawy co przegapiłem.
Też uważam, że przejście podziemne jest świetne !

11. Tutaj jedna z lamp przejścia

12.

13. A tu już lampy nad wyjściem z przejścia

14. i skąd przyszliśmy. Schody ruchome w Berlinie są na każdym kroku, nie raz ratowało moje nogi przed samobójstwem.

15. No i wspomniany główny gmach targów berlińśkich. Ktoś wie, jakie zadanie pełniły te szpice?

Na więcej zapraszam już jutro !
See less See more
5
  • Like
Reactions: 1
16. Kolejne ujęcia spod gmachu

17.

18.

19.

20. Teraz, błąkając się po mieście zmierzamy na zachód
See less See more
5
  • Like
Reactions: 1
No to kolejny wątek do subskrypcji :cheers:
21. Jakiś obelisk na Theodor Heuss-Platz. Tam też znajduje się kibel miejski, baaardzo zaniedbany, gdy byliśmy tam dwóch facetów nas obserwowało. Niestety, pęcherz nie wybiera i jak już wyszedłem z kabiny jeden z nich stał twarzą do ściany w części z umywalką. Drugi dalej nas obserwował na zewnątrz. Masakra jakaś, :D

22. Po tym horrokiblu pogoda się jeszcze bardziej pogorszyła i ryszuliśmy prosto do centrum Berlina. Kolejne zdjęcie to gmach DIN (Deutsches Institut für Normung) znajdujący się w okolicy akwarium berlińskiego zoo.

23.

24. Parę ostatnich zdjęć złapanych po drodze.

25.
See less See more
5
26.

I tyle ! Na tym skończyliśmy pierwszy dzień w Berlinie. Zważywszy, że mieliśmy ju.ż w nogach cały dzień w Warszawie, zależało nam już tylko na zameldowaniu się i łóżku. Jednak nie martwcie się, następne dni będą bardziej obfite i w lepszej pogodzie bo ta w pierwszy dzień była baaardzo straszna. Pozdro !
See less See more
15. No i wspomniany główny gmach targów berlińśkich. Ktoś wie, jakie zadanie pełniły te szpice?
Po architekturze widać, że budynek postawili prawdopodobnie naziści, więc te "szpice" to możliwie maszty na flagi.
27. Kolejny dzień, w którym to pogoda była bardzo w kratkę, mimo przejaśnień chmury rzadko kiedy przepuszczały czyste słoneczko. Przed nami Treptowers w pobliżu mojego hostelu ( straszna nora )

28. Przechodzimy kładką na drugą stronę Szprewy

29. Tak, zmierzamy na kolejkę miejską. Tym szajsem wraz z metrem można dojechać (prawie) wszędzie

30. Ponownie wieża

31. I siup ! Juz na peronie. Bilety kupione i czekamy by móc podjechać na Alexanderplatz.
See less See more
5
Czemu szajsem?
A tak sobie powiedziałem ;) Coś w kontekście tego szajsu

;)

Kolej miejska w Berlinie wraz z metrem tworzy genialną sieć połączeń i przez cały urlop raz użyłem autobusu. A tak ciągle kolejkami się włóczyłem, świetna komunikacja. Można przez chwilę zapomnieć, że istnieją miasta z kiepską mapą połączeń ;)
See less See more
1 - 20 of 173 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.