SkyscraperCity Forum banner

Bespravna gradnja i uzurpacija javnih površina

11931 Views 37 Replies 19 Participants Last post by  Vucko
Bespravna gradnja na našim prostorima nije ništa novo. Zbog strogih propisa u pojedinačnoj gradnji u bivšoj državu, ljudi su se snalazili na razne načine. Najčešće bi gradili kuće bez urbanističkih i građevinskih dozvola na periferiji gradova. Sada smo stigli do tačke da se čitava naselja grade bez urbanističkih i građevinskih dozvola. Tu si prisutne i, meni mrske, nadogradnje i adaptacije starijih objekata. U novije vrijeme, pojavljuju se i slučajevi uzurpacije javnih površina gradnjom privremenih objekata, koji često znaju da budu površine od par desetina metara kvadratnih. Takođe, trotoari se često pretvaraju u parkinge, čime se otimaju javne površine od stanovnika grada. Mnoštvo je primjera i uvjeren sam da ih viđate svakodnevno.

Ako imate šta da kažete o ovoj problematici, ili da podijelite neki primjer s nama, možete to ovdje uraditi.
1 - 20 of 38 Posts
Svaka čast! Ova tema nam je trebala. Jer ovo je nešto što cveta kod nas, posebno na jugu i sjeveru. U Pg je i počelo nešto kao da se radi, mada su prošle godine prećutno dozvolili da do 31. decembra kuće koje su imale ploču kao krov dograde sprat(ove) kako bi posle nešto platili. Bila je neka fora u naseljima Masline i Zagorič. U svakom slučaju, veliki problem kojem ne vidim kraj u CG i SRB u budućnosti.
Svaka čast! Ova tema nam je trebala. Jer ovo je nešto što cveta kod nas, posebno na jugu i sjeveru. U Pg je i počelo nešto kao da se radi, mada su prošle godine prećutno dozvolili da do 31. decembra kuće koje su imale ploču kao krov dograde sprat(ove) kako bi posle nešto platili. Bila je neka fora u naseljima Masline i Zagorič. U svakom slučaju, veliki problem kojem ne vidim kraj u CG i SRB u budućnosti.
uff, na ovu temu ima da se priča, i priča..

složio bih se s Bojanom, da se ne nazire kraj ovom problemu..

svaka čast za temu!
Skoro je na TV Vijesti gostovala g-đa Nada Nugoša sekretar za planiranje i uređenje prostora i izjavila da u PG trenutno postoji preko, a nadam se da nisam dobro čuo, 25 000 nelegalnih objekata!!! Samo je slegnula ramenima i bukvalno kazala da se tim ljudima, uzurpantima, nekako mora izaći u susret i dozvoliti im da legalizuju svoje objekte, jer uglavnom su to socijalno ugrožene porodice (a kuće na po tri sprata). Samo će u krajnjem slučaju biti rušeni, ako se kojim slučajem budu nalazili na trasi nekog budućeg puta. Naravno nije odgovorila ko je kriv za takvo stanje :shocked:
gorčin;37694408 said:
Naravno nije odgovorila ko je kriv za takvo stanje :shocked:
Pa naravno da nije :lol: Da li znate koliko će opština PG uzeti od legalizacije jedne kuće sa okućnicom? E zato je to dozvoljeno...
Naravno bespravne gradnje nema u samom širem centru ;)
Nemoj ko da dira Mugija - on je prvo porušio sve nelegalne kuće oko sebe da mu ne kvare pogled :D
Pa naravno da nije :lol: Da li znate koliko će opština PG uzeti od legalizacije jedne kuće sa okućnicom? E zato je to dozvoljeno...
Naravno bespravne gradnje nema u samom širem centru ;)
Nemoj ko da dira Mugija - on je prvo porušio sve nelegalne kuće oko sebe da mu ne kvare pogled :D
:D
gorčin;37695234 said:
Jedan od primjera, ustvari dva, nadogradnje u Podgorici
Prvo pa u moj komšiluk :lol:
To sigurno nije bespravno nego je za to data dozvola... E sad volio bih da vidim koji je čovjek od struke dao svoj potpis na ovaj tetris :eek:hno: :bash:
Ja ne znam kako je u Podgorici, ali u dijelovima Novog Beograda i Surčina su niknula (i niču!) čitava stambena naselja. Sve se radi bez dozvole: kuće, okućnica, putevi, priključenje na struju, gasifikacija, priključenje na PTT... Dakle, stvoren je jedan ilegalni svijet potkupljivih, u kojem se sve sređuje sa 200 evra ispod stola. Uvjeren sam da opštinske vlasti znaju za ovo, samo mi nije jasno zašto ne reaguju? Koliko bi se samo opštinski budžet punio brže kada bi opština isparcelisala livade koje je zahvatila gradnja, uvela kanalizaciju, struju, PTT, gas, prebacila te ljude u legalni sistem i onda primala od njih svakog mjeseca novac za režije i dozvole. Legalni sistem bi opet profunkcionisao na korist svih nas.

Još jedan problem usko povezan sa ovim je način na koji se grade ta naselja. Garantujem da se za 95% radova ne plaća porez. Sve ide iz ruke u ruku, pa se poslije to fakturiše na svima nam poznate način. Kada bi se gradnja držala pod kontrolom, koliko bi se samo od takvih stvari novca slilo u budžet...

Spomenuo sam u uvodnom postu i problem otimanja trotoara od građana u Beogradu, a vjerujem i drugim gradovima. Od trotoara se stvara parking, koji se naplaćuje. Dakle, sve je regulisano. A ljudi se prave blesavi, kao da ih se ne tiče! Kao da javne površine kradu od nekoga drugog (koga?). Prvi izgovor administracije je da se tako puni budžet. U Londonu ili Štokholmu pune budžet strahovitim kaznama za nepravilno parkiranje. Drugi izgovor administracije je da postoji problem parkiranja u gradovima. Gdje su onda javne garaže? Gdje je demotivisanje ljudi da koriste automobil, poboljšavanjem GSP-a? Ljudi, koliko smo mi propali, kad nam daju ovako labave izgovore. Ili smo jednostavo nezainteresovani - vodimo se filozofijom da je to nečiji tuđi posao (čiji?), ne znam.

Ja ću pokušati ovih dana da poslikam ta naselja, da vidite kako to izgleda.
See less See more
Prvo pa u moj komšiluk :lol:
To sigurno nije bespravno nego je za to data dozvola... E sad volio bih da vidim koji je čovjek od struke dao svoj potpis na ovaj tetris :eek:hno: :bash:
Eto ti ga sad, pa mi smo komšije čovječe! :wave:
Nisam rekao da je bespravno, samo dao primjer nadogradnje. Nadam se da mi se neće naljutiti, mada mene bi iskreno bilo sramota da nešto ovako uradim. Kakvih sve slučajeva ima, mogli bi i neko glasanje da napravimo.
Ja ne znam kako je u Podgorici, ali u dijelovima Novog Beograda i Surčina su niknula (i niču!) čitava stambena naselja. Sve se radi bez dozvole: kuće, okućnica, putevi, priključenje na struju, gasifikacija, priključenje na PTT... Dakle, stvoren je jedan ilegalni svijet potkupljivih, u kojem se sve sređuje sa 200 evra ispod stola. Uvjeren sam da opštinske vlasti znaju za ovo, samo mi nije jasno zašto ne reaguju? Koliko bi se samo opštinski budžet punio brže kada bi opština isparcelisala livade koje je zahvatila gradnja, uvela kanalizaciju, struju, PTT, gas, prebacila te ljude u legalni sistem i onda primala od njih svakog mjeseca novac za režije i dozvole. Legalni sistem bi opet profunkcionisao na korist svih nas.
Taj deo od novobeogradskih blokova do ulaza u Surčin je jeza i svakim danom je stanje sve gore. Ta priča je od početka bila naopako postavljena. Mada možda i nije naopaka, već tipična. Ljudi su povoljno dobijali placeve ali se niko nije setio da odredi neka pravila. Tako imamo kuće koje stoje pod 90 stepeni, imamo (nedavno) asfaltirane puteve gde se ne mogu mimoići dva vozila, trotoare kao misaonu imenicu, rusvaj kablova, spratnosti, stilova, svega. Gomila magacina, gomila sam-svoj-majstor kuća (od kojih možda 5% ima fasadu), a niz padinu ka Savi auto-otpade i deponije. Većina ovoga je sagrađeno u jeku (verbalne) borbe protiv divlje gradnje i ne nazire se kraj. Bojim se da nema nazad. Opština Surčin ovde uvodi gas, tj. samo onim domaćinstvima koja su postojala na nekom orto snimku iz 2003. i koja su predala zahtev za legalizaciju. Ne znam šta će sa ovima posle 2003. ali s obzirom da je sada čitav prostor građevinska zona (i to kakva :)) ne bi trebalo da bude problema sa dozvolama.

Ja sam u Surčinu koji je u odnosu na ono pojam urbanizma :) U kraju gde sam ja su blokovi ulica dosta veliki, što znači da kuće imaju bašte solidne veličine. Ali nađe se tako neki dovitljivi preduzetnik željan skrnavljenja koji npr. želi da otkupi te bašte, protera neki puteljak, nanovo isparceliše zemljište i proda ga. U principu može to da uradi, kupuje zemljište od vlasnika (ako pravi vlasnici, Švabe, ne saznaju :lol:), ali se plašim tog našeg preduzetništva u arhitekturi i urbanizmu.

Skoro bio na Tari. Iznajmili vikendicu, dočekao nas gazda. Ja ga pitam, jesu stroga pravila gradnje, ipak je reč o nacionalnom parku. Kaže on „Ma ne, ovo je moja zemlja, mogu da gradim šta hoću“! Ali to je i moj nacionalni park gde ne želim da vidim cirkus tipa Zlatibor.

Dakle, jedan veliki mentalno-sociološki problem. Ljudska sebičnost spojena sa nedostatkom osećaja za javni prostor organa koji o istom treba da brinu. Za ove druge ima takođe gomila primera. Recimo zgrade na Bežanijskoj kosi. Nepostojanje parkinga, već uništene zelene površine, nezavršeni trotoari, neko grmlje na sve strane... Reč je o relativno novim zgradama.

Ajd možda i ja uslikam pa da prikažemo ljudima koji ne poznaju ove krajeve. Mada kraj nije bitan jer je problem svuda isti.
See less See more
Znaš šta se još dešava na tom potezu? Ima ulica koje još nisu asfaltirane, a u kojim se grade zgrade i hoteli. Gazde su blokirale asfaltiranje (ionako preuskog puta) dok ne završe svoje objekte, jer znaju da će biti problem da njihovi bageri i kamioni prolaze asfaltiranim putem i uništavaju ga. Korupcija na nivou. Da ne pominjem to što se grade objekti od preko 5 spratova u neposrednoj blizini aerodroma!

Recimo zgrade na Bežanijskoj kosi. Nepostojanje parkinga, već uništene zelene površine, nezavršeni trotoari, neko grmlje na sve strane... Reč je o relativno novim zgradama.
Što je najžalosnije, parkinga ima, ali iza zgrada, uz sporedni put. Međutim, teško je ostaviti tamo auto i prošetati 20 metara do ulaza. Sve je to stav prema javnom dobru, koji kod nas kao da ne postoji. :eek:hno: I hajde sve, recimo da mogu objasniti zašto neko želi da mu je automobil ispred ulaza, ali kako mogu da hodaju po onom blatu, prljaju sebe, automobil, stubište i prilazni put? To mi je neshvatljivo.
gorčin;37718014 said:

Da ne bude da stalno kritikujem, ovo je fino odrađeno

slazem se! jedino sto bi ovo fenomenalno bombom trebalo razneti!!!!!!
Znaš šta se još dešava na tom potezu? Ima ulica koje još nisu asfaltirane, a u kojim se grade zgrade i hoteli. Gazde su blokirale asfaltiranje (ionako preuskog puta) dok ne završe svoje objekte, jer znaju da će biti problem da njihovi bageri i kamioni prolaze asfaltiranim putem i uništavaju ga. Korupcija na nivou. Da ne pominjem to što se grade objekti od preko 5 spratova u neposrednoj blizini aerodroma!
Neki rođaci su kupili stan u tim zgradama od pet spratova, kod Grand kafe. Mislim da je kvadrat oko 1100 EUR. Prilaz zgradi nula, zelenilo nula, okruženje haotično. Jedina pozitivna stvar je što gledaju na groblje koje se širi jako brzo tako da, kada im dođe ispod prozora, makar neće imati problema sa komšilukom :lol:

E sad, kakvi su propisi što se tiče izgradnje u blizini aerodroma ne znam. Mada ne sumnjam da se ne poštuju :) Po GUP-u je sve u pravcu piste planirano kao zelena površina. Međutim, ovde je zemljište uzurpirano. To je konstatovano u GUP-u gde piše da će se „namena zemljišta odrediti...“.

S obzirom da je GUP iz 2003. i da je od tada izgrađeno dosta novih objekata, konstatovaće da je ovo građevinska zona! Nema ništa od zelenila. Ne znam koliki je problem izgradnja pošto postoje aerodromi, npr. Hitrou, koji su u blizini naseljenih mesta. Ovde je više problem što je odrađeno divljački. Tu je i diskutabilan kvalitet življenja kada ti svakodnevno na desetine aviona proleće nad glavom. Ali to je problem ljudi koji kupuju stanove. Mada ko zna, možda se tu doseljavaju porodice spotter-a :lol:

Što je najžalosnije, parkinga ima, ali iza zgrada, uz sporedni put. Međutim, teško je ostaviti tamo auto i prošetati 20 metara do ulaza. Sve je to stav prema javnom dobru, koji kod nas kao da ne postoji. :eek:hno: I hajde sve, recimo da mogu objasniti zašto neko želi da mu je automobil ispred ulaza, ali kako mogu da hodaju po onom blatu, prljaju sebe, automobil, stubište i prilazni put? To mi je neshvatljivo.
Šta da ti kažem kad sam više puta video da kod mene u ulici đilkoši kolima priđu kiosku i onda iz kola kupuju šta im treba! U međuvremenu su postavili stubiće, tako da toga nema više. Hoću da kažem da mašta budale ne poznaje granice i da većina ljudi ne može da uđe u njihov mentalni sklop. Skoro su ovde kod mene postavili autobuska stajališta. Nedugo zatim su sva bila izlupana, ljudi opet postave staklo, ovi opet izlupaju. Rešenje je komunalna policija, ali obavezno naoružana i sa ovlašćenjima da privede stoku.
See less See more
Ja kad gledam tako po Beogradu sta je po strogom centru grada sve dozvoljavano da se nadogradjuje/gradi, dodje mi ili da ubijam ili da placem od muke :/
Stvarno se pitam koje to arhitekte i komisije imaju obraza da dozvole mnoga tako brutalna unakazavanja grada...

Šta da ti kažem kad sam više puta video da kod mene u ulici đilkoši kolima priđu kiosku i onda iz kola kupuju šta im treba
! U međuvremenu su postavili stubiće, tako da toga nema više. Hoću da kažem da mašta budale ne poznaje granice i da većina ljudi ne može da uđe u njihov mentalni sklop. Skoro su ovde kod mene postavili autobuska stajališta. Nedugo zatim su sva bila izlupana, ljudi opet postave staklo, ovi opet izlupaju. Rešenje je komunalna policija, ali obavezno naoružana i sa ovlašćenjima da privede stoku.
Srpski "drive thru".

:lol:

Pavle, ona zadnja slika je :nuts:
Iz nekog razloga me podsjeca na Dzarmusev "Ghost Dog".
Ne znam da li sam na pravoj temi (mada ako je ovo za sta pitam, na onakvom mestu, gradjeno sa dozovolom onda stvarno...).
Sta je bre ovo na Novom Beogradu, na zemljistu koje se nalazi izmedju Starog savskog mosta (valjda se tako zove, onaj sto idu tramvaji preko njega, izlazi kod autobuske stanice) i Gazele, tj. izmedju setalista pored Save i onog biznis dela (Hajat, Sava Centar...). To je fakticki ceo jedan veliki blok, koji je iza ledja onim poslovnim zgradama.
Od kad je to tu ? Jel moguce da je to legalno, ili stoji odavno pa ceka neko rusenje. Deluje kao neke kuce ?
Svaki put kad gledam Novi Beograd na Google Earth zapadne mi to za oko, ali uvek zaboravim da prosetam tim krajem kada sam u blizini pa da licno pogledam.
Ako je ovako lakse, koordinate 44°48'28.53"N 20°26'20.38"E
Ne znam da li sam na pravoj temi (mada ako je ovo za sta pitam, na onakvom mestu, gradjeno sa dozovolom onda stvarno...).
Sta je bre ovo na Novom Beogradu, na zemljistu koje se nalazi izmedju Starog savskog mosta (valjda se tako zove, onaj sto idu tramvaji preko njega, izlazi kod autobuske stanice) i Gazele, tj. izmedju setalista pored Save i onog biznis dela (Hajat, Sava Centar...). To je fakticki ceo jedan veliki blok, koji je iza ledja onim poslovnim zgradama.
Od kad je to tu ? Jel moguce da je to legalno, ili stoji odavno pa ceka neko rusenje. Deluje kao neke kuce ?
Svaki put kad gledam Novi Beograd na Google Earth zapadne mi to za oko, ali uvek zaboravim da prosetam tim krajem kada sam u blizini pa da licno pogledam.
Ako je ovako lakse, koordinate 44°48'28.53"N 20°26'20.38"E
Ako ćeš verovati, to je najstarije novobeogradsko bespravno naselje i "najstariji" Novi Beograd. Mnoge kuće podignute na tom zemljištu datiraju još od pre Drugog svetskog rata, a opština im još u to doba, pre rata dakle, sagradila i školu.

Još tada se naselje zvalo Novi Beograd.
1 - 20 of 38 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.