SkyscraperCity Forum banner

[Bielsko-Biała] Spacery po Bielsku, spacery po Białej

26934 Views 50 Replies 17 Participants Last post by  aliveinchains
Korzystając z coraz rzadszych okazji odwiedzenie mojego rodzinnego miasta i korzystając z tego, że tym razem nie zapomniałem aparatu :) wybrałem się na świąteczny spacerek i pstryknąłem kilkadziesiąt mniej lub bardziej ciekawych fotek centrum Bielska-Białej. Przy okazji szczęśliwie, zasłaniając się aparatem ;) udało mi się uniknąć zmoczenia, mimo, że jak to bywa w lany poniedziałek biegających z "sikawkami" było sporo.

Startujemy od kościoła Opatrzności Bożej w Białej - widok z okna (skrzyżowanie ulic Żywieckiej i Stojałowskiego).

Przeskakujemy na główny deptak - ul. 11 Listopada - widok w stronę ul. Krakowskiej

Widok w stronę Placu Wolności

Plac Wolności...

Kamienica Pod Orłem

Pozostałe kamienice

Przemieszczamy się w kierunku placu Wojska Polskiego - tył Kościóła ewangelicko-augsburski pw. Marcina Lutra (styl klasycystyczny)

Plac Wojska Polskiego - secesyjna Kamienica pod Żabami

Słynny portal z Żabami

Detale

Widok na kamienice i kościół

Wylot ulicy Ratuszowej na plac

Wylot ulicy 11 Listopada na plac

Widok z placu na SDH Klimczok. Swego czasu w PRL-u największy dom handlowy w Polsce (bodajże). Zdecydowanie do wyburzenia.

Idziemy na plac budowy Sfery II oraz do Sfery I usiąść chwilę na ławeczce i odpocząć. Po krótkiej przerwie ruszymy dalej.

Zdjęcia w osobnym temacie:

http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=12647814&postcount=13

http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=12647876&postcount=14
See less See more
22
1 - 20 of 51 Posts
Przemieszczamy się w kierunku placu Wojska Polskiego - tył Kościóła ewangelicko-augsburski pw. Marcina Lutra (styl klasycystyczny)

No co ty! To przecież zwykły późny austiacko-czesk barok. Co tu z klasycyzmu?

Słynny portal z Żabami

Zawsze mi siekojarzył z bajką "O czym szumią wierzby" - tam protagonistą był niejaki pan Ropuch :D
See less See more
2
Ruszamy dalej - wejście z ulicy Wałowej na Barlickiego

Widok na ulicę Cechową

Podążamy ulicą Barlickiego

Przykład tragicznej architektury lat '90

Ulica 11 Listopada kończy się dość długimi schodami

Odrestaurowana kamienica przy Barlickiego

Wylot ul. Barlickiego na ul. Stojałowskiego

Kamienica - róg 3 Maja i Stojałowskiego

Wylot ulicy Stojałowskiego na plac Chrobrego

Plac Chrobrego

Remont Zamku książąt Sułkowskich

A jest co remontować...

Kaplica zamkowa

Kamienica przy ul. Wzgórze

Wyremontowany Rynek

Makieta Rynku

Odkopany budynek wagi miejskiej

I robimy sobie kolejny odpoczynek na ławeczce.
See less See more
27
No co ty! To przecież zwykły późny austiacko-czesk barok. Co tu z klasycyzmu?
Ja się słabo znam, ale:

Kościół ewangelicko-augsburski pw. Marcina Lutra znajduje się przy ul. Staszica w Bielsku-Białej. Został zbudowany w stylu klasycystycznym w latach 1782-88 wg projektu Brauninga na miejscu dawnego cmentarza ewangelickiego (przeniesiony cmentarz znajduje się nieopodal przy ul. Piłsudskiego). Kościół zbudował miejscowy budowniczy - Feuerabend, po wydanym w 1781r. edykcie tolerancyjnym przez cesarza Józefa II. Była to pierwsza świątynia tego wyznania w Galicji. Wieżę nakrytą hełmem oraz chór dobudowano w latch 1848-1850. Doskonale zachowało się białe, klasycystczne wnętrze oraz wyposażenie kościoła. Jego ozdobą jest drewniany ołtarz z 1848r. dzieła krakowskiego rzeźbiarza - Joachima Korneckigo. Jest to portyk wspaty na czterach kolumnach z ogromnymi postaciami czterech ewangelistów. Rzeźby są wykonane z drewna tak wypolerowanego, że wyglądają jakby były z porcelany. U szczytu ołtarza znajduje sie Oko Opatrznosci Bożej, a na środku - obraz przedstawiający Chrystusa w Ogrójcu pędzla Dornhausera z 1837r. Do dziś zachowały się też organy z 1848 r., wykonane przez Karla Kuttlera z Opawy. Warto też wymienić wspaniały kryształowy żyrandol, ambonę ozdobioną postaciami rybaków wyciągających sieć oraz chrzcielnicę z 1817r.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kościół_ewangelicko-augsburski_pw._Marcina_Lutra_w_Bielsku-Białej
See less See more
Ja się słabo znam, ale:

Kościół ewangelicko-augsburski pw. Marcina Lutra znajduje się przy ul. Staszica w Bielsku-Białej. Został zbudowany w stylu klasycystycznym w latach 1782-88 wg projektu Brauninga na miejscu dawnego cmentarza ewangelickiego (przeniesiony cmentarz znajduje się nieopodal przy ul. Piłsudskiego). Kościół zbudował miejscowy budowniczy - Feuerabend, po wydanym w 1781r. edykcie tolerancyjnym przez cesarza Józefa II. Była to pierwsza świątynia tego wyznania w Galicji. Wieżę nakrytą hełmem oraz chór dobudowano w latch 1848-1850. Doskonale zachowało się białe, klasycystczne wnętrze oraz wyposażenie kościoła. Jego ozdobą jest drewniany ołtarz z 1848r. dzieła krakowskiego rzeźbiarza - Joachima Korneckigo. Jest to portyk wspaty na czterach kolumnach z ogromnymi postaciami czterech ewangelistów. Rzeźby są wykonane z drewna tak wypolerowanego, że wyglądają jakby były z porcelany. U szczytu ołtarza znajduje sie Oko Opatrznosci Bożej, a na środku - obraz przedstawiający Chrystusa w Ogrójcu pędzla Dornhausera z 1837r. Do dziś zachowały się też organy z 1848 r., wykonane przez Karla Kuttlera z Opawy. Warto też wymienić wspaniały kryształowy żyrandol, ambonę ozdobioną postaciami rybaków wyciągających sieć oraz chrzcielnicę z 1817r.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kościół_ewangelicko-augsburski_pw._Marcina_Lutra_w_Bielsku-Białej
TO jest tak:
Ołtarz wewnątrz faktycznie jest klasycystyczny, co do tego nie ma żadnych wątpliwości, ale sam kosciół jest późnobarokowy, włącznie z dodanymi w XIX wieku fragmentami, które po prostu dostosowano do tego, co już było. Zwróć uwagę na takie elementy, jak łuki odcinkowe i koszowe, mocno wysunięte gzymsy, przełamania belkowań (delikatne, bardziej rokokowe niż rozbuchane z I poł. XVIII wieku), gierowanie dolnych partii belkowań z zewnątrz i w ogóle brak belkowań wewnątrz, gdzie "w gzymsie" przebite są najwyższe kondygnacj eempor, do tego redukcja elementów porządku na zewnątrz koscioła, charakterystyczne wygięte półokrągle gzymsy w wieży, nad polami na tarcze zegara itd. itp. Architektura tego koscioła nie ma w sobie nic klasycystycznego, wręcz przeciwnie, znaczna część tych elementów jest kompletnie antyklasyczna, jak redukowanie elementów porządku, czy brak gzymsów albo przesadne uwysmuklenie pilastrów wewnątrz - to rzeczy niezgodne z klasyczną teorią architektury..
See less See more
Uliczka prowadząca do Katedry św. Mikołaja i sama Katedra

Zakamarki za Katedrą...

Plac Żwirki i Wigury

Teatr Polski w Bielsku Białej oraz pobliski budynek Poczty Głównej

Wracamy na ulicę Stojałowskiego oraz 11 Listopada

Okolice mostu na rzece Biała - dawna granica między Bielskiem, a Białą

I z powrotem na deptak

See less See more
33
Ulica Ratuszowa, która wiadomo, gdzie nas zaprowadzi...

Bank BPH

Okolica...

Na koniec widok z okna

See less See more
11
Dzięki za świetną relacje!!! Fotki palce lizac. Szkoda,ze nie poszedłeś na ul.Komorowicką tam tez jest kilka perełek architektonicznych np. Siedziba Wom-u. Pozdrawiam
ooo..jak milo sobie popatrzec na swoje miasto ...rzeczywiscie plac przed ratuszem wyglada niezle ( jedno z moich ulubionych miejsc w Bielsku ) ...no i niestety widze ze na swiezo wyremontowanych kamienicach na rynku juz pojawiaja sie tandetne reklamy ...dlaczego nikt z urzedu tego nie pilnuje !!?? :bash:
See less See more
Fascynujące miasto. Dawaj więcej zdjęć.
Obawiam się, że to już wszystko... do kolejnej wizyty z aparatem.
Normalnie mniódmalina. Dopisuję do listy planów na lato. :cheers:
Byłem w BB pare lat temu... i widze że jest po co wracać!!! Od pierwszego wrażenia polubiłem to miasto, jego stary klimat, jest takie nie-polskie... tak mało perełek nam zostało po IIWŚ że nad każdym takim miastem się rozpływam! Love BB!
Bielsko ma niesamowity potencjał. Wspaniałą wielkomiejską zabudowę centrum. Zawsze gdy odwiedzam BB marze o wielkiej kasie na remonty tych wszystkich wspaniałych budowli. Oby jak najszybciej udało sie zamienić marzenia w rzeczywistość! Miasto w 100% na to zasługuje.:cheers:
Nie pamiętam dobrze tego miasta, przypomina mi się nudny dworzec, ale Śródmieście piękne, tylko jakieś puste...
Ogólnie miasto bardzo ładne, tylko niektóre kamienice, gdyby zyskały nowe kolorowe elewacje wyglądałyby znacznie lepiej
Kilka zdjęć odnawianych/odnowionych kamieniczek w okolicach Starego Rynku:

A to kamieniczka przy ulicy Cechowej, która wkrótce będzie odnowiona:
See less See more
8
1 - 20 of 51 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.