SkyscraperCity Forum banner

[Bielsko-Biała] Spacery po Bielsku, spacery po Białej

26941 Views 50 Replies 17 Participants Last post by  aliveinchains
Korzystając z coraz rzadszych okazji odwiedzenie mojego rodzinnego miasta i korzystając z tego, że tym razem nie zapomniałem aparatu :) wybrałem się na świąteczny spacerek i pstryknąłem kilkadziesiąt mniej lub bardziej ciekawych fotek centrum Bielska-Białej. Przy okazji szczęśliwie, zasłaniając się aparatem ;) udało mi się uniknąć zmoczenia, mimo, że jak to bywa w lany poniedziałek biegających z "sikawkami" było sporo.

Startujemy od kościoła Opatrzności Bożej w Białej - widok z okna (skrzyżowanie ulic Żywieckiej i Stojałowskiego).

Przeskakujemy na główny deptak - ul. 11 Listopada - widok w stronę ul. Krakowskiej

Widok w stronę Placu Wolności

Plac Wolności...

Kamienica Pod Orłem

Pozostałe kamienice

Przemieszczamy się w kierunku placu Wojska Polskiego - tył Kościóła ewangelicko-augsburski pw. Marcina Lutra (styl klasycystyczny)

Plac Wojska Polskiego - secesyjna Kamienica pod Żabami

Słynny portal z Żabami

Detale

Widok na kamienice i kościół

Wylot ulicy Ratuszowej na plac

Wylot ulicy 11 Listopada na plac

Widok z placu na SDH Klimczok. Swego czasu w PRL-u największy dom handlowy w Polsce (bodajże). Zdecydowanie do wyburzenia.

Idziemy na plac budowy Sfery II oraz do Sfery I usiąść chwilę na ławeczce i odpocząć. Po krótkiej przerwie ruszymy dalej.

Zdjęcia w osobnym temacie:

http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=12647814&postcount=13

http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=12647876&postcount=14
See less See more
22
1 - 3 of 51 Posts
Uliczka prowadząca do Katedry św. Mikołaja i sama Katedra

wow, bardzo oryginalna budowla...to z międzywojnia?

BB zawsze mi się podobała, szkoda że zawsze tam jestem jeno przejazdem...

:)
See less See more
^^
o kurczę, a to gafę strzeliłem :)

"przyziemie" faktycznie wygląda "starożytnie", ale ta pasiasta elewacja jakoś tak mi się z modernizmem skojarzyła...:D
^^
widzę że szlaki architektury drewnianej to ogólnopolska akcja - w całym kraju są takie same tablice - tu z podkarpacia:

See less See more
1 - 3 of 51 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.