SkyscraperCity Forum banner

[Bielsko-Biała] Spacery po Bielsku, spacery po Białej

26937 Views 50 Replies 17 Participants Last post by  aliveinchains
Korzystając z coraz rzadszych okazji odwiedzenie mojego rodzinnego miasta i korzystając z tego, że tym razem nie zapomniałem aparatu :) wybrałem się na świąteczny spacerek i pstryknąłem kilkadziesiąt mniej lub bardziej ciekawych fotek centrum Bielska-Białej. Przy okazji szczęśliwie, zasłaniając się aparatem ;) udało mi się uniknąć zmoczenia, mimo, że jak to bywa w lany poniedziałek biegających z "sikawkami" było sporo.

Startujemy od kościoła Opatrzności Bożej w Białej - widok z okna (skrzyżowanie ulic Żywieckiej i Stojałowskiego).

Przeskakujemy na główny deptak - ul. 11 Listopada - widok w stronę ul. Krakowskiej

Widok w stronę Placu Wolności

Plac Wolności...

Kamienica Pod Orłem

Pozostałe kamienice

Przemieszczamy się w kierunku placu Wojska Polskiego - tył Kościóła ewangelicko-augsburski pw. Marcina Lutra (styl klasycystyczny)

Plac Wojska Polskiego - secesyjna Kamienica pod Żabami

Słynny portal z Żabami

Detale

Widok na kamienice i kościół

Wylot ulicy Ratuszowej na plac

Wylot ulicy 11 Listopada na plac

Widok z placu na SDH Klimczok. Swego czasu w PRL-u największy dom handlowy w Polsce (bodajże). Zdecydowanie do wyburzenia.

Idziemy na plac budowy Sfery II oraz do Sfery I usiąść chwilę na ławeczce i odpocząć. Po krótkiej przerwie ruszymy dalej.

Zdjęcia w osobnym temacie:

http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=12647814&postcount=13

http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=12647876&postcount=14
See less See more
22
21 - 40 of 51 Posts
Kurde ale fajnie zobaczyc coraz ładniej wyglądające stare miasto. Bardzo mnie cieszą te zmiany na starówce i okolicach. Jak sobie przypomne jak to miejsce wyglądało pare lat temu:)... o zgrozo:) Dzieki za fotki
P.S. Moze masz jakies aktualne fotki z terenów nowej sfery? Podobno prace opstro ruszyły a ja kurcze nie mam czasu sie tam wybrac...Pozdrawiam
See less See more
na ostatnim zdjeciu mozna sobie wyobrazic jakich rozmiarow bedzie sfera2 w tym miejscu ...czyli jeszcze 2 pietra do gory ..
Ze względu na "przyjazne przyjęcie" postanowiłem zrobić z tego jednego spaceru wątek cykliczny. Spełniając życzenie na początek ulica Komorowicka. EDYTA: Oczywiście zapomniałem dodać - znajdujemy się terenie Białej.

Rzut oka na mapę i widzimy, że to niedaleko naszych ostatnich tras (przecznica 11 Listopada).

Widok na okoliczne kamienice

Zdobiona płaskorzeźbami fasada jednej z nich

Tyły już wcześniej prezentowanego Kościoła Ewangielickiego

Ten budynek powstał w ostatnich latach. Niestety kiepsko się ostatnio w Bielsku-Białej buduje. Dobrze, że przynajmniej pierzeję trzyma ;)

Samotna kamienica o ciekawiej fasadzie. Czeka na jakieś plomby obok, ale może niech poczeka dłużej, ale za to na coś porządnego.

Róg z ulicą Piłsudskiego - hale dawnych zakładów tekstylnych. Bielsko-Biała było drugą po Łodzi potęgą w tej dziedzinie i tak samo przemysł lekki się rozleciał na początku lat 90. Coś się powoli odradza, ale powoli.

Narożna kamienica

Zbliżenie na zdobienia

Kolejne kamienice

Zdobienia na fasadzie

Bardzo bogato zdobiona interesująca kamienica

Zbliżenia na różne szczegóły

Portal drzwi wejściowych. Pilastry wzbogacone o rzeźby kariatyd (mam nadzieję, że nie bzdurzę)

Widok na gzyms i lukarny

Pozostałe co ciekawsze budynki

See less See more
24
:applause:
Coraz bardziej chce mi się tam skoczyć.
A btw z czego teraz żyje Bielsko-Biała? Znalazła się jakaś alternatywa dla przemysłu tekstylnego?
A btw z czego teraz żyje Bielsko-Biała? Znalazła się jakaś alternatywa dla przemysłu tekstylnego?
Przemysł tekstylny to była tylko jedna twarz gospodarki Bielska. Do tego Fiat i GM. Dość dobrze rozwinięty jest sektor usługowy (np. związany z turystyką).

Ostatnio przebojem są firmy szybowcowe i generalnie z przemysłu lotniczego (oczywiście mniejszego kalibru) - powstaje właśnie park lotniczy. Do tego IT np. Techmex. Do tego jak zawsze przemysł elektromaszynowy.

To tak na szybko nie zagłębiając się w temat.
See less See more
Wielkie Dzieki!!!
P.S. Dokładnie o te kamienice mi chodziło...:) Pozdrawiam
Kilka incydentalnych fotek z centrum miasta

Widok na ulicę Stojałowskiego w kierunku Żywieckiej. W tle góry...

Malowidło na ścianie przy piwiarni

Budynek Straży Pożarnej

Zbliżenie z placu Ratuszowego na plac Wojska Polskiego

Kościół Opatrzności Bożej

See less See more
6
I jeszcze na temat gospodarki w BB, a konkretnie przemysłu lotniczego:

http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35056,4178353.html
See less See more
Czas już najwyższy odświeżyć wątek. Przenosimy się do Bielska, a konkretnie na bielskie "aleje" trzech Wieszczów - o ile wybaczycie mi to odniesienie do Krakowa ;). W przypadku Bielska są to trzy równoległe ulice przy których mieści się masa bardzo ciekawych kamienic.

Zerknijmy na mapę:

See less See more
No i jedziemy z pierwszym uploadem. Będzie ich kilka, także miłego oglądania i zapraszam do zwiedzenia tych okolic również na własnych nogach, a nie tylko przez Internet

Startujemy w okolicach placu Chrobrego - pierwsza kamienica przy ulicy Adama Mickiewicza

Balkon z ozdobną balustradą

Zwieńczenie fasady kamienicy

Zbliżenie na ozdobne szczegóły fasady

Okoliczne kamienice - posuwamy się wzdłuż Mickiewicza

Placyk przed teatrem lalki Banialuka

I sam budynek teatru, niestety nic ciekawego

Kamienica przy ul. Sienkiewicza

Zbliżenia na ozdobne szczegóły

Efektowna, odnowiona kamienica na rogu Mickiewicza i Sienkiewicza

Kolejne, narożne kamienice na ulicy Mickiewicza

Zwieńczenie fasady

A tego budynku to podejrzewam, że spora część studentów ATH nie kocha :D

See less See more
21
Spacerujemy dalej ulicą Mickiewicza - narożna kamienica (skrzyżowania z Dąbrowskiego)

Ozdobny kartusz nad oknem

I inne ciekawe kamienice

W okolicy nie brakuje również starych, willowych budynków

Taras na pierwszym piętrze z ozdobnymi balustradami

Kolejne zabytkowe kamienice przy Mickiewicza

To niestety nie UFO, a jedynie przelatujące ptaszysko

Kamienica narożna Mickiewicza/Sixta

Zbaczamy na chwilkę na Sixta

Kolejny ozdobny balkon i piękna płaskorzeźba

Zbliżamy się nieuchronnie do ślepego końca Mickiewicza

Ostatnie kamienice przed ulicą Piastowską

See less See more
18
Uliczka prowadząca do Katedry św. Mikołaja i sama Katedra

wow, bardzo oryginalna budowla...to z międzywojnia?

BB zawsze mi się podobała, szkoda że zawsze tam jestem jeno przejazdem...

:)
See less See more
^^ Za wiki:

Katedra św. Mikołaja w Bielsku-Białej-wzniesiona przez księcia Wacława I w latach 1442-47, kilkakrotnie przebudowana. Nawa niższa barokowa, z reminscencjami gotyckimi z 2 poł. XVII w., w 1750 i 1850 r. odbudowa po pożarach, poszerzona o nawę wyższą i wieżę w stylu lat 1908-11 wg proj. arch. L. Bauera, z 6 secesyjnymi witrażami R. Harflingera z Wiednia. Po stronie wsch. kaplica Sunneghów z lat 1599-1608 z renesansową płytą kamienną. Dawne wyposażenie katedry z XVIII-XIX w. zastąpiono nowszym w duchu posoborowym. Dawniej kościół parafialny, od 1992 katedra nowej diecezji.
See less See more
^^
o kurczę, a to gafę strzeliłem :)

"przyziemie" faktycznie wygląda "starożytnie", ale ta pasiasta elewacja jakoś tak mi się z modernizmem skojarzyła...:D
Bielsko-Biała jest naprawdę taka ładna jak się prezentuje na zdjęciach?
Bo jeśli tak to dziwne, że jest tak słabo rozreklamowana.
Bielsko-Biała jest naprawdę taka ładna jak się prezentuje na zdjęciach?
Bo jeśli tak to dziwne, że jest tak słabo rozreklamowana.
tak, bielsko jest bardzo ładnym miastem :)

w dodatku jest w dobrej kondycji gospodarczej a bezrobocie drugie najnizsze w wojewodztwie po Katowicach :)
See less See more
Jak na ten potencjał turystyczny Bielska i całego regionu to trzeba przyznać, że władze dają ciała na całej długości. Rzeczywiście nigdy nie trafiłem w innych miastach na jakąkolwiek reklamę Bielska. Z drugiej strony ciekawe byłyby statystyki ile tak naprawdę turystów przybywa tam z innych województw, a ilu z Górnego Śląska. Strzeliłbym, że tych drugich może być nawet z 80%.
See less See more
O, pardon. Teraz to ja "wypowiedziałem" te słowa pochopnie i od razu zostałem skarcony ;)

Plakaty zachęcą do wizyty w Bielsku-Białej

Fundacja Rozwoju Miasta przygotowała kampanię promocyjną Bielska-Białej. Plakaty zachęcające do wizyty w mieście zawisną w Europie.

Jeden z plakatów, które w Polsce i Europie promować będą Bielsko-Białą
Kampania "Jest pięknie w Bielsku-Białej" zostanie oficjalnie zainaugurowana 18 czerwca przy okazji uroczystości otwarcia odnowionego Instytutu Polskiego w Bratysławie. Wtedy na Słowacji i w większych miastach Polski zawisną plakaty reklamujące Bielsko-Białą. Potem plakaty mają się pojawić także w Czechach, a wreszcie w Niemczech i Austrii. Zawisną w najbardziej uczęszczanych przez ludzi miejscach - na lotniskach, dworcach kolejowych, autobusowych, w centrach miast i największych ośrodkach turystycznych.

- Mają wywoływać same pozytywne skojarzenia, zachęcać do przyjazdu - mówi Leszek Wasiak, prezes Fundacji Rozwoju Miasta Bielska-Białej.

Kiedyś miasto promowała się jako miejsce, w którym produkuje się słynną bielską wełnę, Fiata 126p czy rodzinną miejscowość Bolka i Lolka. Fundacja będzie je natomiast reklamować przede wszystkim poprzez życzliwych, uśmiechniętych, tolerancyjnych i przedsiębiorczych ludzi. Mieszkańców, wśród których dobrze poczuje się zarówno turysta chcący zwiedzić najpiękniejsze zakątki miasta, jak i biznesmen, który przyjedzie do Bielska-Białej w poszukiwaniu dobrego miejsca na robienie interesów. Jak twierdzą pomysłodawcy, takie właśnie rozwiązania sprawdziły się w przypadku największych miast Europy.

- Konsultowaliśmy projekt z największymi agencjami reklamowymi. Wszyscy doradzali, że nie ma sensu promować miasta przez zabytki architektury czy góry. We wszystkich krajach, do których mamy zamiar dotrzeć, są takie atrakcje - mówi Wasiak.

Bielsko będzie też w podobny sposób promowane w internecie oraz biznesowych i turystycznych gazetach. Kampania będzie kosztowna - samo tylko przygotowanie plakatów kosztowało kilkadziesiąt tysięcy złotych. Fundacja pokryje promocję miasta ze swoich wpływów oraz z pieniędzy od sponsorów. Od magistratu pomysłodawcy nie chcą pieniędzy, liczą jednak na współpracę przy promocji plakatu. Raczej się nie doczekają - już od kilku lat współpraca fundacji z władzami miasta nie układa się najlepiej. Poszło m.in. o schronisko dla zwierząt - fundacja miała je według ustaleń wyprowadzić z centrum miasta, nie zrobiła tego.

- Najlepszą promocją miasta są nasze osiągnięcia. Choćby to sprzed paru dni, kiedy zdobyliśmy czwarte miejsce w prestiżowym rankingu czasopisma "Forbes" wśród miast przyjaznym inwestorom - kwituje pomysł fundacji Tomasz Ficoń, rzecznik prasowy bielskiego magistratu
http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35056,4215173.html

:applause: :applause: :applause:
See less See more
I kolejny upload z okolic Mickiewicza/Krasińskiego/Słowackiego :)

Przechodzimy na chwilkę na ulicę Sixta by rzucić okiem na kilka ciekawych kamienic

Dwa najbardziej okazałe budynki w okolicy... co to może być? :sly:

Dla rzeszy osób, które odgadły niestety nie przewidziałem żadnej nagrody. Obok ZUS-u i Urzędu Skarbowego mamy jeszcze budynek Banku Gospodarstwa Krajowego

Jesteśmy na ulicy Krasińskiego

I zbliżenie na portal bramy wejściowej

Podążamy tropem kolejnych kamienic

Najazd na ozdobny balkon, na którym urzędują kariatyda z atlantem

See less See more
20
Czas wskoczyć z wizytą do Julka Słowackiego - widok w stronę Starego Miasta, gdzie ta ulica się zaczyna jako naprawdę wąziutki pasaż dla ruchu pieszego z okolic bielskiego rynku

Portal bramy wejściowej

A to już Liceum, do którego dane mi było uczęszczać

Za budynkiem liceum jest areszt ;)

A w okolicach jeszcze kilka innych szkół

Budynek Książnicy Beskidzkiej

Okoliczne budynki willowe

I kolejne szkoły (to już na Sixta)

Rzut okiem wzdłuż Sixta (ZUS i US)

Bielskie Centrum Kultury i spory park przy którym się ono znajduje

Wracamy na Słowackiego

I za IV LO skręcamy we Frycza-Modrzewskiego by po chwili zobaczyć odnowioną bramę cmentarza żydowskiego

Okazuje się, że odnowiono tylko to, co widać na pierwszy rzut oka

Nie wspominając o stanie samego cmentarza

Cmentarz także graniczy z aresztem

Stary cmentarz, a szkoła nowa i brzydka

Okoliczny budynek willowy

Kościół ewangelicki, a w tle rzymsko-katolicka katedra

Pomnik Marcina Lutra

Hmmm?

"Ulica" Kręta

:bash: :bash: :bash: :bash: :bash:

Widok na Słowackiego od strony Rynku

Podcienie

I to już koniec wyprawy w te okolice

See less See more
35
21 - 40 of 51 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.