SkyscraperCity Forum banner

[Bielsko-Biała] Z lotu ptaka:)

59431 Views 76 Replies 35 Participants Last post by  b-b tomek
6

Szpital wojewodzki

panoramka centrum

See less See more
1 - 20 of 77 Posts
180 tysięcy.pow.120 km2
ja slyszalem wiele zlych rzeczy o BB ale po tych zdjeciach musze powiedziec ze miasto mi sie podoba.
No, no całkiem a nawet bardzo ładnie BB wygląda z góry. A te bloki na 1 fotce są naprawdę git.
Blue Warsaw, czy mozesz napisac w trzech zdaniach co miałes na mysli,mowiac o tych złych rzeczach...dzieki.
te 180 tys to całkiem sporo! nie widać tego po zabudowie; troche mi się tylko gryzą te peerelowskie wille piętrowe poprzesiewane pomiędzy blokami, ale ogólnie wyglada fajnie
Bielsko Biala jest bardzo ladna. Zle wrazenie moze wynikac jesli sie przejezdza przez to miasto po wschodniej stronie wowczas jedzie sie przez same blokowiska. Takze glowna ulica Bielska jest zaniedbana.
MAR_tm said:
te 180 tys to całkiem sporo! nie widać tego po zabudowie; troche mi się tylko gryzą te peerelowskie wille piętrowe poprzesiewane pomiędzy blokami, ale ogólnie wyglada fajnie
Wiele miast tej wielkosci jest zapyzialych. Samo Bielsko natomiast z poziomu ulicy wyglada jakby mialo wiecej niz 180 tys.
Polus said:
Blue Warsaw, czy mozesz napisac w trzech zdaniach co miałes na mysli,mowiac o tych złych rzeczach...dzieki.
Przebywajac na feriach w Wisle w Hotelu Golebiewskim pytajac sie w recepcji czy jest warto jechac do BB uslyszalem ze lepiej nie bo jest brudno, miasto jest przemyslowe i powietrze jest brudne itd.

Te zdjecia nie rozwiewaja wszystkich watpliwosci ale przynajmniej polepszaja obraz BB ;)
2
całe dosyc duze skupiska blokowisk sa troche oddalone od centrum. Na tych zdieciach ich nie widac ( i całe szczescie0:)

Ale tu widac:
na wschod

ma zachód

See less See more
blue_warsaw said:
Przebywajac na feriach w Wisle w Hotelu Golebiewskim pytajac sie w recepcji czy jest warto jechac do BB uslyszalem ze lepiej nie bo jest brudno, miasto jest przemyslowe i powietrze jest brudne itd.

Te zdjecia nie rozwiewaja wszystkich watpliwosci ale przynajmniej polepszaja obraz BB ;)
Ha ha ha, z całym szacunkiem dla innych miejsc w Polsce - ale akurat pod względami które wymieniłeś niewiele jest miast, które mogą z Bielskiem konkurować :)
Paskuda said:
Ha ha ha, z całym szacunkiem dla innych miejsc w Polsce - ale akurat pod względami które wymieniłeś niewiele jest miast, które mogą z Bielskiem konkurować :)
czyli ze jednak dobrze zrobilem ze nie pojechalem ;)?
blue_warsaw said:
czyli ze jednak dobrze zrobilem ze nie pojechalem ;)?
Będąc w Wiśle na feriach jechać do Bielska i okolic? hmm odpowiedź zależy od tego jaki poziom trudności stoków narciarskich komuś pasuje :D Ferie w górach rządzą się swoimi prawami ;)

A na poważnie to na różne rzeczy można w BB narzekać (głównie na to jak sie troszke sprowincjonalizowało po utracie województwa :( - świetnym przykładem jest tu nazwa szpitala - inwestycja z przełomu reformy :D), ale napewno nie można powiedzieć, że jest to miasto brudne, przemysłowe, albo powietrze jest 'brudne' patrząc relatywnie po innych polskich miastach.

Ja wracając co jakiś czas do Bielska z grodu Kraka odczuwam to jako chwile w oazie zieleni, spokoju, a widok z okna na Szyndzielnie cieszy duszę :)
Z góry przezentuje się całkiem dobrze. Centrum wygląda na bardzo rozległe. A na których fotkach jest Bielsko a na których Biała? ;)
SoboleuS said:
Z góry przezentuje się całkiem dobrze. Centrum wygląda na bardzo rozległe. A na których fotkach jest Bielsko a na których Biała? ;)
Ostatnio rzadko bywam, ale mam nadzieję, że aż tak miasta nie przebudowali :p

1. zdjęcie - jakieś osiedle - jak mam strzelać to w Bielsku gdzieś w okolicach os. Wojska Polskiego

2. zdjęcie - Szpital Wojewódzki w Bielsku, niedaleko Szyndzielni i Dębowca.

3. zdjęcie - Bielsko - plac Chrobrego i zamek Sułkowskich - zamek książąt cieszyńskich, pierwotnie gotycki z XIV w., przebudowany przez Sunneghów i Sułkowskich w XVIII i XIX w., obecnie siedziba muzeum - więcej zdjęć http://www.ga.com.pl/bielsko.htm

4. zdjęcie - to samo tylko z większej odległości

5. zdjęcie - na dole Bielsko (po prawej Konkatedra św. Mikołaja, pierwotnie gotycka z XV w., zmieniona przebudową w latach 1908-10), wyżej i po lewej znowu zamek. Na górze Biała (prawy górny róg - bloki osiedla Śródmiejskiego - tam mieszkałem :) )

6. zdjęcie - lewy dolny róg to rzeka Biała oddzielająca oba miasta, po prawej stronie rzeki Biała - na środku na dole ratusz - więcej zdjęć http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=79291 - dla orientacji ulica na dole to ul. Stojałowskiego, gdyby podążyć nią kawałek w prawo doszlibyśmy do wspomnianego wcześniej os. Śródmiejskiego

Mam nadzieję, że się nie pomyliłem ;)
See less See more
Dzięki za info, czyli z tego wynika że tzw. centrum jest w Bielsku a Biała to tak jakby przedmieście, czy też może Bielsko-Biała ma dwa centra?
SoboleuS said:
Dzięki za info, czyli z tego wynika że tzw. centrum jest w Bielsku a Biała to tak jakby przedmieście, czy też może Bielsko-Biała ma dwa centra?
Centrum dzieli się na moje oko w stosunku 60:40 na korzyść Bielska, ale nie jest tak, że Biała nie miała swojego centrum, w końcu miasta mają wielokrotnie dłuższą własną historię niż wspólną ;)

EDIT: można rzeczywiście powiedzieć, że dwa centra, które zlały się z czasem w jedno - rzeka Biała przechodząc pod ulicami 11-Listopada i Stojałowskiego dzieliła nie tylko miasta, ale także i obecnie dzieli centrum na mniej więcej 2 połówki ;)
Parę lat temu kilka razy zaniosło mnie do B-B i powiem że miasto naprawdę przyjemne. Bardzo dobrze się w nim czułem. Jest co pooglądać.

Ciekawą kwestia jest fakt że w mej rodzinnej Legnicy jest identyczny Szpital Wojewódzki:). Wieczorem wrzucę foto na potwierdzenie - będzie nawet z tej samej perspektywy. Teraz czas wracać do pracy...
@Soboleus

Jeszcze jedno mi przyszło do głowy, co może dać wyobrażenie jak połączone jest centrum B-B.

Na 4 fotce, która przedstawia głównie centrum Bielska, po prawej stronie mamy również Białą. Na samym środku prawej krawędzi znajduje się taki budynek (bodajże BPH) z zielonkawym dachem. Ten sam budynek znajduje się na ostatnim zdjęciu przedstawiającym głównie Białą (środek - dół )
1 - 20 of 77 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.