SkyscraperCity Forum banner

[Bielsko-Biala] Centrum Sfera 2

290735 Views 671 Replies 127 Participants Last post by  karawana
W Bielsku od kilku tyg. w samym centrum miasta sa wyburzane stare hale fabryczne. Na ich miejscu powstanie centrum handlowo - biznesowe. Nie ma niestety jeszcze wizualizacji nowego obiektu, za to centrum miasta w tym momencie przypomina krajobraz ksiezycowy :)

Dziś wiadomo, że na gruzach fabryki powstanie nowoczesne, wielopoziomowe centrum. Znajdą się w nim nie tylko sklepy, ale także sale konferencyjne, a nawet lokale mieszkalne oraz część hotelowa. W planach jest wielopoziomowy parking oraz wybudowanie szklanej przewiązki łączącej obie Sfery. Według nieoficjalnych informacji prace mają rozpocząć się jeszcze przed końcem roku i zakończyć za dwa lata.
1 - 20 of 672 Posts
Oprocz tego umacniania brzegow to nie zauwazylem, zeby robili cokolwiek innego ... A tak na marginesie to wiadomo cos na temat Gemini Park ? Slyszalem ze mieli to niby ukonczyc w 2008 ale jakos teraz tego nie widze ...
van czyz jaki to ma zwiazek ze Sfera 2 ? chyba nie ten temat ...
Wszystko fajnie ... nowe wizualizacje ... ale najbardziej mnie interesuje kiedy cos sie wkoncu zacznie dziac ... bo planowane otwarcie mialo byc w 2008 roku ale jakos nie widze takiego terminu .. juz bardziej realny to 2009
Nic sie nie dzialo w tym temacie wiec postanowilem cos ruszyc :).
Wybralem sie w okolice placu budowy i widac, ze robota idzie pelna para :p
A oto fotki :

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

A na koniec fotka jak z czasow II Wojny Swiatowej :lol: :
See less See more
13
Czy te stalowe wzmocnienia wbijane w ziemie zostana tam na stale czy beda usuniete?
Chyba powinny byc usuniete ale nie wiem bo to sa tylko moje przypuszczenia:)
I nie wiem czy zauwarzyliscie bo na fotkach moze tego nie byc ... ale te wzmoznienia im przeciekaja i maja tam niezle blota miejscami :D normalnie ruchome pisaki :lol:
A w tamtym roku widzialem wywiad z prezesem Bielsko Business Center 2 i mowil ze otwarcie nowej sfery powinno nastapic we wrzesniu 2009 ... a tu sie okazuje ze poraz kolejny nic z tego:eek:hno:
Wedlug mnie tez to robia jaks inna technika nize inne centra handlowe ... najlepsze wyjscie pogadac z kierownikiem budowy on by nam wszystko wyjasnil :)
Co jaki czas wylewa ta rzeka ?
ta rzeka to nie Nil żeby regularnie wylewać :D
niech ktos mu odpowie :) ... zna ktos dobze ang. ???
jak ostatnio przechodzilem to wlasnie ustawiali jakies czesci ktore wygladaly jak czesci zurawia to bylo zaraz przy "glownej bramie" tej naprzeciwko sfery 1
Przechodzilem dzisiaj kolo placu budowy i widac ze juz w polowie jest postawiony jeden żuraw :))
to ten wmiare nowy wiezowiec niedaleko spodka ?
az sam sie dziwie ze tyle tych zurawi postawili :) ... na budowie gemini park-u staja tylko 2 ale wsumie to gemini jest mniejsze od sfery 2.
Piekna fotka tylko trzeba zburzyc wieze bo zaslania zurawie :nuts:
... ratusz burzyc ? bez przesady :lol:
moze stwierdzili ze stan tej kamienicy jest tak zly ze bardziej oplaca sie wybudowac nowa ... tak mi sie wydaje.
Kilka fotek z budowy zrobionych telefonem :) z 13.10.2008 :

Od strony ul.wałowej :

Z mostu na ul.mostowej :) :

Od strony biedronki (koło klimczoka) :

Od strony klimczoka :

Z mostku do wokulskiego :

Z parkingu za wokulskim :

Ul. Cechowa :

See less See more
11
Klimczok byl budowany za komuny i jak wiekszosc budynkow z tego okresu "straszy". W sferze ten parking jest wbudowany w budynek wiec raczej nie bedzie nic straszylo :). A wogole tak troche offtopic ... kiedys mowiono o odnowieniu klimczoka tzn na zewnatrz i wsrodku na wzor nowoczesnych centrow handlowych kiedy mialo by to nastapic ? wie ktos cos ?
składanie konstrukcji stalowej dachu

jest tak
skad masz takie foty z wewnatrz budowy ? jak masz dostep to porob wiecej ;))
1 - 20 of 672 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.