Interesujący jest poziom rzeki
Klimczok do liftingu!
Mocno socrealistyczna bryła SDH Klimczok w najbliższych latach się zmieni. Właściciel obiektu PSS Społem przygotowuje się do zmiany wizerunku pierwszego bielskiego centrum handlowego.
Do dnia dzisiejszego krążą jeszcze opowieści o tłumach ludzi szturmujących Klimczok w dniu jego otwarcia. Trzeba jednak obiektywnie przyznać, że na przełomie lat 80-tych i 90-tych do Bielska-Białej na zakupy przyjeżdżał cały Śląsk. Duża w tym zasługa bielskiego PSS Społem, która jako inwestor wybudowała dom handlowy i odpowiedzialna była za jego zaopatrzenie. A dobrze zaopatrzyć sklep w latach 80-tych to była naprawdę duża sztuka.
Od tych historycznych już czasów minęło kilka ładnych lat. Nie ma co ukrywać, że Klimczokowi przybyło w mieście konkurentów, natomiast sam gmach zaczął nieco razić zarówno elewacją „trącącą myszką”, jak i organizacją stoisk wewnątrz sklepu. Dowiedzieliśmy się jednak, że opracowywany jest plan gruntownej zmiany charakteru sztandarowego obiektu bielskiego PSS-u.
– Owszem przygotowujemy się do takiej inwestycji. Będziemy chcieli zmienić SDH Klimczok zarówno w środku, jak i na zewnątrz. W planach mamy reorganizację poszczególnych stoisk z położeniem szczególnego nacisku na Supersam. Marzy się nam również przebudowa galerii, która mogłaby zostać przykryta szklanym dachem. Jednocześnie zmianom ulegnie elewacja. To główne założenia. Na szczegółowe plany i projekty przyjdzie jeszcze trochę poczekać. Zakładamy jednak, że przebudowę rozpoczęlibyśmy w przyszłym roku – mówi Barbara Dudek, wiceprezes PSS Społem w Bielsku-Białej.
Kiedy się skończy modernizacja Klimczoka, zależeć będzie od pieniędzy. A tych potrzeba sporo, bo szacunkowy kosztorys wyliczono na 15 milionów złotych. Tak więc tempo prac zależeć będzie od dochodów uzyskiwanych przez Społem, jak i sukcesu w staraniu się o dotacje unijne. Barbara Dudek nie ukrywa bowiem, że spółdzielnia ma zamiar rozpocząć starania o otrzymanie również i takich funduszy. Maksymalny czas trwania przebudowy planowany jest na 5 lat.
Po zmianach charakter całego obiektu ma mocno zbliżyć się do nowoczesnych centrów handlowych, takich jak choćby pobliska Sfera i bezpośredni konkurent Klimczoka, czyli powstająca Sfera 2.
Dziennikarz moglby sie troche douczycMocno socrealistyczna bryła SDH Klimczok