SkyscraperCity Forum banner

[Bielsko-Biala] Centrum Sfera 2

290201 Views 671 Replies 127 Participants Last post by  karawana
W Bielsku od kilku tyg. w samym centrum miasta sa wyburzane stare hale fabryczne. Na ich miejscu powstanie centrum handlowo - biznesowe. Nie ma niestety jeszcze wizualizacji nowego obiektu, za to centrum miasta w tym momencie przypomina krajobraz ksiezycowy :)

Dziś wiadomo, że na gruzach fabryki powstanie nowoczesne, wielopoziomowe centrum. Znajdą się w nim nie tylko sklepy, ale także sale konferencyjne, a nawet lokale mieszkalne oraz część hotelowa. W planach jest wielopoziomowy parking oraz wybudowanie szklanej przewiązki łączącej obie Sfery. Według nieoficjalnych informacji prace mają rozpocząć się jeszcze przed końcem roku i zakończyć za dwa lata.
See less See more
41 - 60 of 672 Posts
wlasnie zaczela budowa Sfery II
Nareszcie !!!:banana: :banana:
Jedyne co mnie martwi to to ze wokulski zostanie :bash: ..moze zrobia to tak ze w przyszlosci uda sie go wyburzyc i polaczyc sfere2 z ul.11-go listopada ...to jest warunek zeby ozywic ta ulice ...
Wiem ze bedzie polaczenie ale to nie to samo co bezposrednie przejscie .. a poza tym ladnie by sie to kubaturowo zgralo z wybudowana kilka lat temu kamienica na rogu ...
See less See more
Yes, yes, yes :banana:
Sa juz kopary, dzwig, ciezarowki i panowie w kaskach biegajacy po placu budowy. No i zawisla zolta tablica informacyjna (podejde ASAP przeczytac jej tresc i dam znac :) )
tyle ze Wokulski jest prywatny i o wyburzeniu zdecydowac moga tylko sklepikarze z Woklulskiego
a watpie zeby zrezygnowali z takiego prestizowego miejsca - miedzy 11 listopada a Sfera II
No niestety ...a jakie pole do dzialania ma w tym przypadku miasto ?...wokulski jest rzeczywiscie nie do ruszenia ?
nie jest do ruszenia, bo jest to calkowicie prywatny budynek
a miasto przeciez nie moze zarzadzac czyjas prywatna nieruchomoscia
...no ale moze jakas kopara przy okazji budowy sfery moglaby tak zupelnie "przypadkowo" zahaczyc o naroznik wokulskiego i uwolnic nas wszystkich od tych odpustowych kramikow... :cheer:
Jak nie koparka to ja tam czyms zawadze :guns1:

....a tak na powaznie to czytalem ostatnio ze miasto chce sie pozbyc straganow ze schodow kolo prezydenta ale nie moze bo to teren PKP ..i jedna z propozycji byla zeby ustanowic tam tzw specjalna strefe gdzie beda bardzo wysokie podatki od handlu i w ten sposob sie wyniosa ...moze by cos podobnego dalo sie zrobic w przypadku wokulskiego ...
Ja nie wiem ale wedlug mnie miasto powinno miec swoich planistow ktorzy by mieli duze pole dzialania i mozliwosc realizacji wizji rozwoju ...a nie ze jest samowolka i bajzel ...
See less See more
niestety w BB nie ma ani planisty ani plastyka miejskiego
A dla ludzi z poza Bielska pokaze o co chodzi

Ten zakreslony na zolto budynek to barak D.H.Wokulski z kramami w srodku . Wyraznie widac brak spojnosci w nowej pierzei i komunikacji ..
See less See more
Świetna wiadomość!!! To teraz tylko czekac jak bedą rosły mury:) Mam nadzieje ,ze nowa sfera ozywi troche 11 listopada z racji bliskiego połozenia. Czekam na jakies fotki...Pozdrawiam
Nareszcie zaczeli budowe. Myslalem, ze nigdy nie zaczna...:cheers:
Krótka relacja:

Najazd kamery z daleka na plac budowy

Jaka rzeka taki riverfront. Dobrze, że Sfera II będzie lepiej zagospodarowana pod tym kątem

Rozpoczęli jakieś roboty ziemne. Sprzęt w niewielkich ilościach już stoi.

Rzut na Sferę I

I zmieniamy punkt ostrości

Więcej sprzętu. Widok na zadek SDH Klimczok.

See less See more
11
Dzisiaj zajmowali się umacnianiem brzegów rzeki Białej:

See less See more
2
Oprocz tego umacniania brzegow to nie zauwazylem, zeby robili cokolwiek innego ... A tak na marginesie to wiadomo cos na temat Gemini Park ? Slyszalem ze mieli to niby ukonczyc w 2008 ale jakos teraz tego nie widze ...
z bespress
Klimczok do liftingu!

Mocno socrealistyczna bryła SDH Klimczok w najbliższych latach się zmieni. Właściciel obiektu PSS Społem przygotowuje się do zmiany wizerunku pierwszego bielskiego centrum handlowego.

Do dnia dzisiejszego krążą jeszcze opowieści o tłumach ludzi szturmujących Klimczok w dniu jego otwarcia. Trzeba jednak obiektywnie przyznać, że na przełomie lat 80-tych i 90-tych do Bielska-Białej na zakupy przyjeżdżał cały Śląsk. Duża w tym zasługa bielskiego PSS Społem, która jako inwestor wybudowała dom handlowy i odpowiedzialna była za jego zaopatrzenie. A dobrze zaopatrzyć sklep w latach 80-tych to była naprawdę duża sztuka.
Od tych historycznych już czasów minęło kilka ładnych lat. Nie ma co ukrywać, że Klimczokowi przybyło w mieście konkurentów, natomiast sam gmach zaczął nieco razić zarówno elewacją „trącącą myszką”, jak i organizacją stoisk wewnątrz sklepu. Dowiedzieliśmy się jednak, że opracowywany jest plan gruntownej zmiany charakteru sztandarowego obiektu bielskiego PSS-u.
– Owszem przygotowujemy się do takiej inwestycji. Będziemy chcieli zmienić SDH Klimczok zarówno w środku, jak i na zewnątrz. W planach mamy reorganizację poszczególnych stoisk z położeniem szczególnego nacisku na Supersam. Marzy się nam również przebudowa galerii, która mogłaby zostać przykryta szklanym dachem. Jednocześnie zmianom ulegnie elewacja. To główne założenia. Na szczegółowe plany i projekty przyjdzie jeszcze trochę poczekać. Zakładamy jednak, że przebudowę rozpoczęlibyśmy w przyszłym roku – mówi Barbara Dudek, wiceprezes PSS Społem w Bielsku-Białej.
Kiedy się skończy modernizacja Klimczoka, zależeć będzie od pieniędzy. A tych potrzeba sporo, bo szacunkowy kosztorys wyliczono na 15 milionów złotych. Tak więc tempo prac zależeć będzie od dochodów uzyskiwanych przez Społem, jak i sukcesu w staraniu się o dotacje unijne. Barbara Dudek nie ukrywa bowiem, że spółdzielnia ma zamiar rozpocząć starania o otrzymanie również i takich funduszy. Maksymalny czas trwania przebudowy planowany jest na 5 lat.
Po zmianach charakter całego obiektu ma mocno zbliżyć się do nowoczesnych centrów handlowych, takich jak choćby pobliska Sfera i bezpośredni konkurent Klimczoka, czyli powstająca Sfera 2.
See less See more
Mocno socrealistyczna bryła SDH Klimczok
Dziennikarz moglby sie troche douczyc:eek:hno:
Pozdro z Irlandii.
Ja na miejscu klimczoka widzialbym raczej duzy ladny ogrod nad rzeka;). Naszczescie zakryja go nowe kamieniczki na Placu Wojska polskiego (Starym Rynku bialskim-ich budowe obiecal konserwator miejski). Swoja droga to prawie zabytek ;). Jesli ochronie ze wzgledu na wartosc artystyczno-historyczna podlega gmach BWA to i klimczok powinien- wszak to unikalne polaczenie socrealistycznej architektury blaszakowej i nowych pradow postmodernizmu ;)
See less See more
41 - 60 of 672 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.