SkyscraperCity banner

2621 - 2640 of 2680 Posts

·
Moderator
Joined
·
46,266 Posts
Kantonalna bolnica "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću dobila novi krov

Kantonalna bolnica Dr. Irfan Ljubijankić u Bihaću dobila novi krov

Na Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" uspješno je završena rekonstrukcija i zamjena krova. Ovaj posao je veoma bitan za najveću zdravstvenu ustanovu u Unsko-sanskom kantonu i u narednom periodu Uprava će nastaviti da radi na stvaranju još boljih uslova za sve pacijente i medicinsko osoblje.
"Ovo nam je bio veoma bitan projekat za druge planove u mjesecima pred nama. Rekonstrukciju i zamjenu krova profesionalno je izvela firma Limometal iz Cazina i ispoštovali su sve rokove. Moramo stvarno pohvaliti njihov angažman. Čak su u dogovoru sa našim nadzornim organima uradili neke stvari koje nisu bile u projektu koji je bio vrijedan skoro 60.000 KM. Sada smo pokrili sve objekte i možemo krenuti u realizaciju. U narednom periodu trebali bi napraviti još bolje uslove u odjelu za neuropsihijatriju, a radove će finansirati Američka ambasada u našoj zemlji2. kaže direktor Kantonalne bolnice u Bihaću Hajrudin Havić.
Nakon toga, na svim objektima na bolnici bit će postavljeni solarni paneli, tako da ćemo imati toplu vodu i istovremeno štediti struju. U toku je i rekonstrukcija vešeraja i kuhinje.
Klix
 

·
Moderator
Joined
·
46,266 Posts
Napreduju radovi u Centru za savremenu kulturu "KRAK" u BihaćuCentar za savremenu kulturu KRAK u nastanku, posjetili su savjetnik bihaćkog gradonačelnika Edin Moranjkić, kustos Gradske galerije Adnan Dupanović i V.D. direktora Turističke zajednice Grada Bihaća Armin Amidžić. Kroz radilište ih je proveo nadzorni organ građevinskih radova Samir Grozdanić, piše krajina.ba.
Radi se o nekadašnjem Klubu radnika Kombiteksa u čiju revitalizaciju je do sada uloženo oko 150.000 KM. Okončanje radova očekuje se u prvoj trećini juna 2020. godine nakon čega slijedi opremanje prostora namještajem i opremom koja je potrebna za funkcionisanje Centra. Budući Centar dobio je posve novu stolariju, unutrašnje zidove, vodo- i elektro-instalacije, kombinaciju podnog i regularnog grijanja, novi kotao na pelet i potpuno novo termo i hidro-izolirano krovište.

Glavni donatori su Fond otvoreno društvo Bosne i Hercegovine sa uredom u Sarajevu i European Endowment for Democracy iz Brisela.
Projekat realizira Fondacija Revizor iz Bihaća uz podršku Grada Bihaća i zamišljen je kao eksperimentalni i kreativni prostor nove društvenosti ali i intenzivnu saradnju sa lokalnom zajednicom u naselju Hatinac.
"Centar KRAK je pogled u jednu svjetliju budućnost grada Bihaća, naselja Hatinac i građana i građanki svih generacija koji žele sudjelovati u rekreiranju novih praksi djelovanja i kolaboracije unutar koji umjetnost, društvena odgovornost, ekologija i edukacija predstavljaju okosnicu strateške misije”, rekao je čelnik Fondacije Revizor i realizator ideje KRAK-a profesor Irfan Hošić.


Akta
 
  • Like
Reactions: leopol

·
senior member
Joined
·
17,995 Posts
GRAD BIHAĆ
Mit Öffentlich geteilt

OBAVIJEST: Početak radova na "Smaragdnom mostu"
Obavijestavamo građane da će od 29.06.2020. godine pješački "Smaragni" most preko Gradske otoke u Bihaću biti zatvoren za promet pješaka, a zbog radova na rekonstrukciji istog.
Nakon više puta ponavljane tenderske procedure, JU Zavod za prostomo uredenje napokon je 28.04.2020. godine potpisao Ugovor za rekonstrukciju Smaragdnog mosta sa izvođačem MIGelektro doo. Radovi na rekonstrukciji otpočet će u ponedjeljak 29.06.2020. godine. Vrijednost radova je 120.000 KM, a sredstva su obezbijeđena u Budžetu Grada Bihaća.

 
  • Like
Reactions: Mujaga and leopol

·
senior member
Joined
·
17,995 Posts
Sa FB stranice Grada Bihaca:

Radovi na rekonstrukciji i dogradnji sportske dvorane "Luke" teku predviđenom dinamikom...

Javna ustanova za sport, odmor i rekreaciju izradila je Projekat potpune rekonstrukcije i dogradnje Sportske dvorane Luke, izgrađene davnih osamdesetih godina, s procjenom troškova dogradnje još jednog novog parketa, tribina, nekoliko novih manjh sala, svlačionica i drugih sadržaja, kao i utopljavanje kompletnog objekta sa efikasnim grijanjem.

Ovaj projekat s nestrpljenjem očekuju ovdašnji sportisti i klubovi, jer će im u mnogome olakšati uvjete za trening i dobijanje potrebnih termina, jer su zbog nedovoljnog prostora često bili uskraćeni za njih.

Proces zaduženja Grada Bihaća putem emisije obveznica, trebao bi, po riječima upućenih trajati između 60 do 90 dana268129268131


268132268139
 

·
senior member
Joined
·
17,995 Posts
Poslovno-stambeni kompleks - Trg Zlatnih ljiljana bb

D.O.O. "BC-GRADNJA" Bosanska Krupa je renomirano preduzeće sa 22 godine iskustva u poslovanju. Oktobra 2017 god. otpočeli smo sa izgradnjom stambeno-poslovne zgradeu Bihaću, naselje Ozimice II, sa 32 stana, 6 poslovnih prostora i 38 garažnih mjesta.

280343
280344


280346


280347


280348


 

·
Moderator
Joined
·
46,266 Posts
Opal grupacija otvorila odmorište Pritoka u Bihaću - U planu i izgradnja motela, restorana i kamping prostoraOdmorište Pritoka predstavlja novi koncept turističko-ugostiteljske ponude u gradu Bihaću obogaćen s dodatnom ponudom naftom i naftnim derivatima, stanicom za punjenje automobila na električni pogon, dječijim igralištem te kompletnom ponudom za putnike koji su u posjetioci grada Bihaća ili su u tranziti kroz Bihać.

Odmorište je smješteno pored magistralne ceste M5 koja povezuje Bihaća s istočnim i južnim dijelovima Unsko-sanskog kantona, turističkim atrakcijama unutar Nacionalnog parka Una, glavnim gradom BiH te sa graničnim prelazom Užljebić, saopšteno je iz PK USK.

Radi se o jednom od najfrekventnijih ulaza u Bihać, pogotovo tokom ljetne turističke sezone. Odmorište će biti prvi sadržaj ove vrste u gradu Bihaću. Radi se o multifunkcionalnoj destinaciji sa različitim sadržajima koja će biti dostupna kako turistima tako i domaćem stanovništvu te putnicima koji su u tranzitu kroz grad Bihać.

Odmorište nudi kvalitet usluge i ambijent koji je svojstven i prepoznatljiv članicama Opal grupe. U okviru ukupnog ambijenta i ponude odmorišta moći ćete da prepoznate estetiku starijih članica Opal grupe, od prepoznatljive arhitekture, dizajna interijera do kvaliteta kulinarske ponude i pažljivo biranih detalja. Nova članica Opal grupe donosi sinergiju iskustva i kvaliteta sticanog godinama rada u turističko-ugostiteljskoj djelatnosti prilagođenu novoj formi – odmorištu.

Ukupna vrijednost investicije iznosi oko 2 mil KM i prostire se na površini oko 3.500 m2. U novom privrednom subjektu biti će zaposleno 10 radnika.

Kao jedan od sadržaja odmorišta Pritoka dobit ćemo prvu stanica za punjenje automobila na električni pogon u okviru benzinske pumpe u ovom dijelu BiH, koja će vlasnicima električnih vozila ponuditi uslugu brzog punjenja električnom energijom. Ovom uslugom grad Bihać biti će dodatno pozicioniran i na karti vlasnika automobila na hibridni i električni pogon.

Prilikom izgradnje svih sadržaja odmorišta maksimalna pažnja bila je posvećena očuvanju okoliša odnosno zaštiti prirodnog ambijenta u kojem su smješteni objekti odmorišta te smanjenju rizika od onečišćenja okoliša. Korištena je najmodernija oprema za skladištenje i lokalnu distribuciju nafte i naftnih derivata, radove su izvodili vodeća poduzeća iz ove oblasti u regionu koji posjeduju potrebne certifikate te su ovlaštena za obavljanje ove vrste poslova.

Za projektovanje i nadzor prilikom izgradnje, te brigu za ispunjenje okolišnih zahtjeva na odmorištu bilo je zaduženo poduzeće Euroing iz Bihaća.

Opal grupa ne planira prestati s ulaganjima u lokalitet Pritoke odnosno u jugoistočni ulaz u grad Bihaća. U narednom periodu planira se upotpunjavanje sadržaja odmorišta izgradnjom dodatnih smještajnih jedinica za goste koji se odluče da prespavaju i zadrže se na svom proputovanju kroz Bihać.

Planirana je izgradnja motela, kamping prostora, self service restorana, atraktivne bašte pored rijeke Une, terena za različite sportske aktivnosti, koji će pored postojećih sadržaja pružiti putniku koji je u tranzitu kroz grad Bihać kompletnu uslugu.
E-Kapija
 

·
Moderator
Joined
·
46,266 Posts
Kantonalna bolnica u Bihaću dobila tri respiratora koje je finansirala Evropska unija

Evropska unija, u partnerstvu s Danskim vijećem za izbjeglice (DRC) obezbijedila je tri respiratora Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću, kao vid podrške uloženim naporima Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona.

Respiratori su vrhunske kvalitete, namijenjeni za pomoć pri disanju pacijenata s izraženom respiratornom insuficijencijom i respiratornim zatajenjem, bilo da su u pitanju odrasli, djeca ili novorođenčad.

Šef Sekcije operacija za pravosuđe, unutarnje poslove i reformu javne uprave Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Nicolas Bizel, uručio je respiratore direktoru Kantonalne bolnice u Bihaću, Hajrudinu Haviću, stavljajući naglasak na kontinuiranu podršku Europske unije Bosni i Hercegovini u borbi protiv COVID-19.

"Evropska unija je najlojalniji partner Bosni i Hercegovini, a ja sam sretan što možemo isporučiti sve ono što smo obećali. Od samog početka krize, svakodnevno, radimo na tome da osiguramo neophodnu medicinsku opremu, dokazujući da je timski rad ključ za prevazilaženje krize. Kao odgovor na COVID-19 i podršku državi da se izbori s pandemijom, izdvojili smo 80,5 miliona eura kroz razne grantove, da sačuvamo živote građana ove zemlje i radna mjesta. Dodatno smo osigurali i 250 miliona eura za makro-finansijske asistencije. EU pomaže i najugroženije kategorije kroz aktivnosti koje implementira Odjel Evropske komisije za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu (ECHO)," rekao je Bizel.

Osim tri respiratora, ECHO i DRC, podijelili su antibakterijske tečnosti, zaštitne rukavice, maske i zaštitna odijela u šest privremenih prihvatnih centara u kojima su smješteni migranti i izbjeglice, a koje finansira EU, kao i domovima primarne zdravstvene zaštite, humanitarnim i volonterskim organizacijama te Federalnom ministarstvu zdravstva.

"DRC, s partnerima, rado podržava rad Kantonalne bolnice u Bihaću. Respiratori će poboljšati kvalitetu medicinskih usluga koje su usmjerene na spašavanje života građana Unsko-sanskog kantona i migrantske populacije. Dodatno će pomoći da se olakšaju određeni tereti s kojima se posvećeni medicinski radnici svakodnevno suočavaju", rekao je Nicola Bay, direktor DRC BiH, izražavajući divljenje ljekarima i medicinskim sestrama koji su stajali na prvoj liniji borbe s COVID-19.

DRC, ECHO i kantonalna bolnica u Bihaću sarađivali su i ranije na brojnim projektima koji su rezultirali povećanjem kvalitete medicinskih usluga.

"Zahvalan sam našim prijateljima, DRC-u i EU na ovoj dragocjenoj donaciji. Kantonalna bolnica je ranije upozorila na nedostatak medicinske opreme, što ovu donaciju čini još važnijom za sve moje kolege – junake u bijelim mantilima", naglasio je direktor Havić.

Na temelju najnužnijih potreba koje su utvrdile vlasti Bosne i Hercegovine, EU je obećala ukupno 80,5 miliona eura za pomoć zemlji kao odgovor na COVID-19, uključujući 7 miliona eura za hitne medicinske potrebe. Vrijednost respiratora koji su donirani Kantonalnoj bolnici u Bihaću iznosi 123.830 eura.

U Bosni i Hercegovini trenutno boravi blizu 9.000 izbjeglica, migranata i tražitelja azila, od kojih, prema procjenama, oko 3.200 živi izvan privremenih prihvatnih centara. Mnogi spavaju u napuštenim zgradama i imaju ograničen pristup vodi i sanitarnim uslugama. Zahvaljujući humanitarnim projektima koje financira EU, DRC im pruža pomoć, poput distribucije vreća za spavanje, deka, toplih jakni, cipela i hrane.

EU nastavlja pružati humanitarnu zdravstvenu zaštitu i usluge zaštite, kako osobama smještenim u privremenim prihvatnim centrima širom zemlje, tako i onima koji žive izvan njih. Kako pandemija može imati strašne posljedice među najmarginaliziranijima, DRC osigurava da sve izbjeglice, migranti i tražitelji azila imaju pristup zdravstvenoj skrbi, bez obzira na njihov status.
Klix
 

·
senior member
Joined
·
17,995 Posts
Radovi na rekonstrukciji Smaragdnog mosta

Skoro dvanaest godina nakon izgradnje i nekoliko puta ponovljene tenderske procedure za rekonstrukciju, radovi na obnovi Smaragdnog pješačkog mosta u središtu Bihaća se polako privode kraju.
Vrijednost projekta rekonstrukcije je 120.000 KM, a sredstva su osigurana u gradskom Budžetu.

„Orijentisat ćemo se na ogradu koja je sad trenutno od pleksiglasa, nju ćemo zamijeniti metalnim mrežama, da ne hrđa. Podloge koja je, neću reći neadekvatna, ali nije za naše uslove i drvo je rađeno na način koji ne odgovara, s dosta šerefa u podu i pukotina. Ići ćemo sa našim autohtonim materijalima koji su navedeni u projektu, znači hrastovina, mreža, odozdo drvene letvice koje će davati vizuelni efekat.“, rekao je Ademir Toromanović, direktor Zavoda za prostorno uređenje Grada Bihaća.
Autor: biscani.net
 
  • Like
Reactions: POLET and ButtersTM

·
senior member
Joined
·
17,995 Posts
454420
 
  • Like
Reactions: POLET

·
Registered
Joined
·
1,391 Posts
Hvala Bogu pa su se sjetili obnoviti Smaragdni most. Ono je bilo bruka i sramota.
Šta je sa onim drvenim mostom sa druge strane?
 

·
senior member
Joined
·
17,995 Posts
koliko znam, u ispravnom stanju je - domaca bukva i hrast - idealno za nase podneblje
 

·
senior member
Joined
·
17,995 Posts
Radivi na dvorani “Luke”

Radovi na potpunoj rekonstrukciji sportske dvorane “Luke” teku planiranom dinamikom.

Trenutno su u toku radovi na izgradnji novih tribina na istočnoj strani glavne dvorane i “salijevanje” ploče za dodatnu sportsku dvoranu do pomoćnog terena NK Jedinstvo.
 

·
senior member
Joined
·
17,995 Posts
Projekat uređenja javne površine u Bihaću

Pored izgradnje pješačkog trotoara, biti će posađen novi drvored katalpe (Catalpa bignonioides), kao i nove sadnice ukrasnog grmlja.
Na uređenju su još planirani zemljani radovi, nasipanje dijela zelene površine i sadnja nove trave, izrada silaza ka rijeci Uni i postavljanje urbanog mobilijara. 

·
senior member
Joined
·
17,995 Posts
Haj' barem zehrica predizbornog asfalta ako vec nista drugo za ocekivati

Počela je sanacija asfaltnog kolovoza i pješačke staze na cesti M5 Kamenica – Bedem od strane investitora JP Ceste F BiH.

Saobraćaj na navedenoj dionici bit će zatvoren, odnosno reguliran privremenom saobraćajnom signalizacijom ovisno o dinamici radova.
591959
 

·
Moderator
Joined
·
46,266 Posts
Bihać usvaja Plan parcelacije Devijacija - Na prostoru od 1,84 ha planirana izgradnja robne kuće, hotela, istraživačkog centra...Gradonačelnik grada Bihać Šuhret Fazlić, na prijedlog Službe za urbanističko planiranje, građenje i urbanističko-građevinsku inspekciju donio je Zaključak o usvajanju Plana parcelacije Devijacija.

Kako se navodi iz Gradske uprave Bihaća, usvaja se Plan parcelacije Devijacija, u svrhu izgradnje, poslovnih, upravnih, uredskih, trgovačkih i uslužnih sadržaja, gradske robne kuće, komunalno-servisni i prateći skladišni prostori, poslovni hoteli, prodavnice, izložbeno-prodajni saloni i slični prostori i građevine, ugostiteljske građevine i građevine za zabavu, saobraćajne građevine, javne garaže, istraživački centri i građevine javne i društvene namjene i drugi sadržaji koji upotpunjuju osnovnu namjenu.

- Namjena površina koja se utvrđuje planom parcelacije je zona privredne namjene poslovna - P2. Veličina i oblik građevinskih parcela za navedene objekte utvrđuje se u skladu sa ovim planom. Izradom plana parcelacije obuhvaćen je prostor u površini od 1,84 ha - ističe se u zaključku.

Dodaje se da se izgradnja i druge intervencije na planiranim objektima na području obuhvaćenim planom parcelacije, može se vršiti samo po utvrđenim urbanističko-tehničkim uvjetima.

- Pribavljanje, uređenje i korištenje građevinskog zemljišta za izgradnju objekata u obuhvatu plana parelacije vršit će se po odredbama zakona, te u skladu sa Odlukom o građevinskom zemljištu - stoji u zaključku.

Nadzor nad provođenjem ovog zaključka i Plana parcelacije vrši Gradonačelnik putem Službe za urbanističko planiranje i građenje.

Ovaj Zaključak stupa na snagu osam dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Bihaća".
E-Kapija
 
  • Like
Reactions: corvus_edin

·
senior member
Joined
·
17,995 Posts
RASPISAN JAVNI POZIV REKONSTRUKCIJU NAFTNIH TERMINALA U BIHAĆU

Rok za prijave ponuda je do 11. januar 2021.godine.

SARAJEVO/BIHAĆ, 1. decembra – Operator – Terminali Federacije raspisali su javni poziv za rekonstrukciju terminala tečnih naftnih goriva u Bihaću. Vrijednost radova je procijenjena na 9,7 miliona KM.
Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji obnova terminala će se vršiti u skladu sa glavnim izvedbenim projektom, što podrazumijeva nabavku, isporuku, ugradnju i funkcionalno povezivanje opreme, nabavku materijala, izvođenje radova sanacije, rekonstrukcije i izgradnje, probni rad i puštanje u pogon.
– Izvođenje radova vršiće se na lokaciji terminala tečnih naftnih goriva u Bihaću u periodu od 365 do 425 dana od uvođenja izvođača radova u posao – istaknuto je.
Rok za prijave ponuda je do 11. januar 2021. prenosi portal E KAPIJA.
 

·
senior member
Joined
·
17,995 Posts
Autobusna stanica

844404
 
2621 - 2640 of 2680 Posts
Top