SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 56 Posts

·
Registered
Joined
·
753 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
Borculo: Projectenoverzicht

Borculo: Projectenoverzicht

Borculo is een kleine stad in de Achterhoek. Er wonen ongeveer 8000 inwoners en is de laatste jaren flink aan het veranderen. De oudere woningen worden vervangen door nieuwe. In dit overzicht een aantal projecten die anno nu zijn gebouwd.

Andriessenhuis:

Opdrachtgever:
Habion

Architect:
BDG Architecten Almere

Dit project betreft een verpleeg- en verzorgingscentrum met 60 extra murale woningen. De fraaie locatie aan de rand van het dorp heeft een parkachtig karakter, dat wordt versterkt door een brede waterpartij.

BDG heeft zich de opgave gesteld om ondanks het grote programma (zorgcentrum 6.600 m² en woningen ca. 7.300 m²) toch het karakter van het gebied te behouden. Namelijk een groen, ontspannen woongebied, waarbij zichtlijnen door het complex en een zorgvuldige parkachtige terreininrichting als de belangrijkste middelen zijn gebruikt.

Alle wooneenheden in kleine, aparte volumes opgedeeld, zodat er enerzijds transparantie ontstaat, en anderzijds een losse, niet institutionele bebouwing die goed aansluit bij de sfeer van het dorp.

Gemeentehuis Borculo

Situatie nu (kleine afbeelding)


De Koppel (wijk)

De Koppel in Borculo is een buurt met karakter. Van oudsher is het een typische arbeiderswijk. Ook nu heeft de wijk het imago van ‘niet praten maar aanpakken’. De bewoners vormen een hechte gemeenschap, waarin de saamhorigheid groot is en de sociale veiligheid hoog.Schollenkamp (wijk, 165 woningen).

Schollenkamp in Borculo is een nieuwe gedifferentieerde woonwijk van ca. 165 woningen die door Roelofs Projectontwikkeling in samenwerking met de gemeente Berkelland wordt gerealiseerd.

meer informatie: http://www.schollenkamp.nl/

Voorstad

De Voorstad in Borculo krijgt steeds meer de uitstraling die het verdient! Barink Woonservice, Stichting De Lichtenvoorde en ProWonen hebben de handen ineen geslagen om de panden 5 tot en met 11 aan te passen aan deze karakteristieke straat. De winkel van Barink Woonservice is toe aan vernieuwing
Residence Jhr. de Muralt

Het nieuwbouwproject Residence Jhr. de Muralt wordt gebouwd in de plaats Borculo, in de gemeente Berkelland. Dit project bevindt zich in de provincie Gelderland. Het nieuwbouwwoning project bestaat uit slechts 4 te koop staande appartementen.Marktplein

Voor evenementen is dit plein aangepakt. Het is vlakker en meer parkeerplaatsen.

Oude situatie


Nieuwe situatie


Nieuwe bruggen

In het kader van ‘‘Beleef de Berkel’’ zijn er enkele nieuwe bruggen geplaatst.

Voetgangersbrug


Ophaalbrug


Centrumbrug


HaventjeStadpark Borculo

Even het kantoor ontvluchten. Of op zondagmiddag samen bramen plukken en appels en peren rapen. Het moet straks allemaal kunnen in het nieuwe park bij het gemeentehuis.

Niet alleen het gemeentehuis, maar ook het naastgelegen park ondergaat momenteel een metamorfose. Het park moet niet alleen een tuin voor de pauzerende ambtenaren worden, maar ook een plek waar andere Berkellanders graag verblijven. Zo komen er bomen met appels, peren en walnoten, maar ook struiken met bramen en frambozen. Daarnaast krijgen diverse bomen uit het vroegere arboretum een nieuw leven, komen er enkele zit- en speelobjecten en vijvers en een nieuwe fietsenstalling voor het busstation.Recreatiepark // Dierentuin // Butterfly World

Het grootste lopende project is het recreatiepark.

(uit de krant) BORCULO - Borculo krijgt een vakantiepark met de grootste overdekte vlindertuin van Europa. Of als dat niet doorgaat een grote dierentuin. Zodiac Zoos heeft nog steeds ambitieuze plannen met het terrein rond de Hambroekplassen.

Plan: Een gigantische vlindertuin of een dierenpark, in combinatie met zo’n tweehonderd recreatiewoningen en een groot zwembad. Zodiac Zoos verwacht dat Butterfly World goed is voor 150.000 bezoekers per jaar.

Het ligt echter nog in de startfase. Wegens de crisis wordt dit uitgesteld. Er zijn nog geen concepten of visuals beschikbaar.

Burgemeester BloemersstraatType 2 onder 1 kap woningen
Verkoop vanaf 179.000 euro
Energielabel A

CycloonparkVanaf juni 2012 starten ze met de bouw van veertien appartementen bij het Cycloonpark. et gebouw is speels van opzet. De appartement hebben verschillende indelingen en allemaal een eigen terras of balkon. De woningen op de eerste verdieping hebben bovendien een zolder.
 

·
Registered
Joined
·
753 Posts
Discussion Starter · #4 ·
Lol, projectenoverzicht Borculo. Kan er niet een topic komen met projecten in de Achterhoek? Ik ben wel benieuwd naar de veranderingen in mijn voormalige woonplaats Ulft. Rondom de DRU zijn ze goed bezig.
Moeten andere dit natuurlijk wel aanvullen.
 

·
Registered
Joined
·
753 Posts
Discussion Starter · #6 ·
Borculo – De HEMA in Borculo verhuist naar een nieuwbouwpand op de Veemarkt. Het warenhuis krijgt een verkoopruimte van 800 vierkante meter en komt op de plek van het voormalige postkantoor.

Op de de twee etages komen elf appartementen. De bewoners beschikken over een parkeerkelder met zestien parkeerplaatsen. Voor de klanten komen er bij de HEMA 24 extra parkeerplaatsen. De nieuwe HEMA is ontworpen door EVE Architecten uit Nijverdal en wordt gebouwd door aannemersbedrijf Kormelink uit Rietmolen. De bestemmingsplan-procedure moet nog wel worden doorlopen. (bron: weekkrant)

 

·
Registered
Joined
·
753 Posts
Discussion Starter · #9 ·
Fabriek Friesland Campina gaat in Borculo uitbreiden met een fabriek voor de productie van melkpoeder. De fabriek kost enkele tientallen miljoenen en levert tientallen arbeidsplaatsen op. De fabriek wordt rond de 45 meter hoog en opent in 2015.
 

·
Registered
Joined
·
753 Posts

·
Registered
Joined
·
753 Posts
Discussion Starter · #13 ·
FrieslandCampina bouwt nieuwe fabriek Borculo.

De ledenraad van zuivelbedrijf FrieslandCampina heeft ingestemd met de bouw van een nieuwe fabriek voor kindervoeding in Borculo.

Het bedrijf kondigt hiervoor een extra investering van 135 miljoen euro aan. In Borculo staat al een fabriek van FrieslandCampina, de fabriek voor kindervoeding komt erbij.

Bron: NU.nl
 

·
Bas
Joined
·
15,900 Posts
Dat is een goed teken voor Borculo, want dan blijft dat bedrijf in ieder geval bestaan. Overal waar Friesland-Campina nu flink investeert, kun je ervan op aan dat hoogwaardige werkgelegenheid behouden blijft. Ik ben ook blij dat men flink in Beilen, Bedum, Marum en Leeuwarden investeert, daar komt kennelijk Borculo dan nog bij. En Workum is afgerond, nu reeds de grootste kaasmakerij in Europa.

Wat produceert FC dan verder in Borculo? Was toch boter en melkpoeder, of zijn er meer produkten?
 

·
Registered
Joined
·
753 Posts
Discussion Starter · #15 ·
Dat is een goed teken voor Borculo, want dan blijft dat bedrijf in ieder geval bestaan. Overal waar Friesland-Campina nu flink investeert, kun je ervan op aan dat hoogwaardige werkgelegenheid behouden blijft. Ik ben ook blij dat men flink in Beilen, Bedum, Marum en Leeuwarden investeert, daar komt kennelijk Borculo dan nog bij. En Workum is afgerond, nu reeds de grootste kaasmakerij in Europa.

Wat produceert FC dan verder in Borculo? Was toch boter en melkpoeder, of zijn er meer produkten?
Klopt zeker. Is goed voor de werkgelegenheid, maar ook goed voor de gemeente. Ze hebben een flink stuk grond gekocht en daarbij moeten ze natuurlijk belasting betalen. En voor Borculo goed, want alle invalswegen zijn berekend op vrachtwagens en zijn van topkwaliteit. En natuurlijk voor de boeren in de omgeving, zij zijn leverancier voor de fabriek.

Ik citeer een stukje tekst van Frieslandcampina.com over wat FC in Borculo produceert.

" FrieslandCampina Domo ontwikkelt, produceert en verkoopt hoogwaardige zuivelingrediënten voor toepassing in kindervoeding, medische voeding, celvoeding wereldwijd. Voor de producten gelden strenge kwaliteitseisen. Vooral omdat de eindgebruikers kwetsbaar zijn; bijvoorbeeld baby's en zieke patiënten. "
 

·
Registered
Joined
·
753 Posts
Discussion Starter · #16 ·
Ondertussen gebeurt er veel in Borculo (voor 8000 inwoners).

- Bouw nieuwe HEMA is begonnen.- Er liggen verschillende straten uit voor rioleringen en onderhoudt.

- Verschillende huizen afgeleverd in wijk 'De Koppel'.

- Plannen voor extra nieuwbouw in de nieuwe wijk.

- Plan voor 50 meter brede groenstrook om geluid tegen te gaan van de nieuwe fabriek. De groenstrook wordt ingevuld met bomen/park-achtig.

- Geluidswal wordt aangelegd na aanleiding nieuwe fabriek.

- Nieuwe invalsweg na aanleiding nieuwe fabriek.

- Nieuwe liftschaft bestaande fabriek.- Friesland Campina heeft grond gekocht die al vijf jaar te koop stond en maakt hier een parkeerplaats. Ondertussen zijn ze afwatering aan het aanleggen.

- Friesland Campina heeft een trottoir aangelegd van 150 meter van fabriek naar parkeerplaats.

- Start babyvoeding fabriek naast Friesland Campina.

- Start melkpoeder fabriek. (Een enorm terrein.)

* De foto's zijn genomen op 20 september. Inmiddels zijn er verschillende bouwketen geplaatst, staan er twee heipalen bij de nieuwe fabriek en hebben ze bij de HEMA de complete fundering er al in. De bedoeling is dat de HEMA eind dit jaar open gaat. Binnenkort een update.
 

·
Registered
Joined
·
753 Posts
Discussion Starter · #18 ·
Nog een kleine update: in het kader van project "Beleef de Berkel", wordt er een nieuwe ophaalbrug aangelegd om bootjes de kans te geven de beek te bevaren. Het gaat om renovatie van een brug uit een andere plaats.

De brug wordt zwart met een houten ondergrond in combinatie met antislip.Bron: http://www.overborculo.nl
 

·
Bas
Joined
·
15,900 Posts
Wat heeft het eigenlijk voor zin om een ophaalbrug met een doorvaartbreedte van 7 meter te plaatsen op een locatie, waar nooit en te nimmer een schip zal varen? Jammer, maar dit is wel echt een beetje geld over de balk smijten. In het Apeldoorns Kanaal of in het Overijssels Kanaal Deventer-Raalte zal men ook nooit meer een ophaalbrug plaatsen, terwijl daar wel plannen zijn delen bevaarbaar te maken voor pleziervaart. Dat is met de Berkel echt niet het geval.

Borculo heeft het verder wel goed getroffen met Friesland-Campina, de poederafdeling die Domo heet. Ze weten van gekkigheid niet hoe snel men melkpoederbedrijven uit de grond moet stampen bij de zuivelaars en sommige plaatsen profiteren daar goed van mee, waaronder mijn eigen Leeuwarden. En met schaduw van de torens valt het wel mee, ik denk dat het werkgelegenheidsbelang meetelt, want de onderneming in kwestie is heel gemakkelijk in het verschuiven van productielocaties.
 
1 - 20 of 56 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top