SkyscraperCity banner

1 - 20 of 318 Posts

·
senior member
Joined
·
17,997 Posts
Discussion Starter · #1 ·

·
senior member
Joined
·
17,997 Posts
Discussion Starter · #2 ·
Radovi na magistralnom putu Cazin-Bihać

kod naselja Jošani i Puškari, polako se privodi kraju. Preostalo je još postavljanje stupova za rasvjetu.

Početkom ove godine započeli su radovi na magistralnom putu kod Puškara i Jošana kada je zamijenjen asfalt. Nakon toga krenulo se u narednu fazu realizacije ovog projekta, i to početkom mjeseca aprila, u kojoj su postavljani trotoari uz magistralnu cestu i novi asfalt prema naselju Puškari. Trotoar je postavljen od Jošana pa do raskrsnice koja vodi prema Šepićima, zatim na lokalnom putu u tom naselju, te uz asfaltiranu cestu u naselju Puškari.

Lokalni put koji vodi prema Puškarima već godinama je u raspadajućem stanju, ali srećom sve se napokon riješilo. Put je asfaltiran nedavno, baš onda kada su postavljani trotoari, a što se tiče realizacije cijelog projekta, zasada je preostalo samo postavljanje betonskih stupova za rasvjetu na dijelu magistralne ceste.

Izvođač radova je bužimski Kov-Grad.

(www.cazin.net)
 

·
senior member
Joined
·
17,997 Posts
Discussion Starter · #3 ·
Bosanska Krupa

Počelo rušenje nekadašnje željezničke stanice

Poslije višegodišnje birokratske procedure i prepiski sa Upravom Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine, konačno je uz sve pribavljene dozvole i saglasnosti počelo rušenje potpuno devastirane zgrade Željezničke stanice u Bosanskoj Krupi. Ovaj objekt je i prije rata bio u dosta lošem stanju, a ratna dejstva i na stotine granata koje su pale na ovu zgradu i njenu okolinu, učinili su je potpuno neupotrebljivom.

Uprava Željeznica Federacije BiH već godinama obećava rušenje ovog objekta koji je predstavljao opasnost za pješake koji svakodnevno prolaze Ulicom Generala Mirsada Sedića, ali i putnike koji koriste usluge željeznica. Sva obećanja uvijek su bila samo mrtvo slovo na papiru pa je Općina Bosanska Krupa, da bi zaštitila svoje građane, pokrenula proceduru uklanjanja ovog objekta. Rušenje je otpočelo u srijedu kada su pojedini radnici Željeznica Federacije BiH i izrazili svoje nezadovoljstvo pravdajući to bojaznošću da će se na tom mjestu umjesto Željezničke stanice izgraditi drugi objekt.

Dakle, jedini razlog za rušenje objekta je sigurnost građana, a urbanističkim planom na tom mjestu je predviđena izgradnja isključivo nove zgrade željezničke stanice. Radovi na rušenju ovog objekta i uklanjanju otpadnog materijala trajat će slijedećih sedam dana.

KABINET NAČELNIKA OPĆINE BOSANKA KRUPA
 

·
senior member
Joined
·
17,997 Posts
Discussion Starter · #4 ·
Općine USK-a i Hrvatske kreiraju zajedničku turističku ponudu
“Oživaljavanje prekograničnog partnerstva kroz ruralni razvoj” jedan je od projekta koji za cilj ima kreiranje zajedničke turističke ponude Hrvatske i Bosne i Hercegovine na prekograničnom području.

Ponuda će biti bazirana na predstavljanju zajedničkog kulturnog i povijesnog nasljeđa u ruralnim područjima i sa jedne i druge strane granice.

Ovaj projekt podržan je iz programa IPA prekogranična suradnja BiH-Hrvatska sa iznosom od 172,536 eura, a u njega su uključene tri općine iz BiH i to Sanski Most, Bosanska Krupa i Bužim, a u Hrvatskoj Topusko, Gvozd, Vojnić i Krnjak.

Provode ga udruženje “Lokalna akciona grupa Una-Sana” (LAG) iz BiH i “Centri civilnih inicijativa” iz Hrvatske. Već od kraja prošle godine, nakon potpisivanja ugovora o financiranju, krenuli su sa aktivnostima na uspostavljanju turističkih info centara u tri općine-Sanski Most, Bosanska Krupa i Gvozd. Sve aktivnosti kao nabavka opreme i zapošljavanje ljudi su, kaže Šefik Veladžić, direktor udruženja “LAG Una-Sana”, već pri kraju tako da već krajem ovog mejseca planiraju njihovo službeno otvorenje, što se podudara i sa samim početkom turističke sezone.

Započeli su i selekciju pružatelja usluga u turizmu iz Hrvatske i iz BiH koji će proći i edukaciju za bavljenje ruralnim turizmom. Radit će i na formiranju baze podataka o resursima gdje će iz svake općine biti uvršteno po 20 resursa – od prirodnih ljepota, objekata, smještajnih kapaciteta i sl. koja će moći privući turiste na ovo područje.

Tokom dvije godine trajanja projekta očekuju da će objediniti turističku ponudu ruralnog područja, te da će se na ovom prekograničnom području uspostaviti veći broj farmi. Cilj je, nakon što se stvori baza podataka pružatelja usluga u ovom području, kreirati web stanicu na kojoj će biti predstavljena zajednička ponuda ove regije. “Planiramo nastupiti kao jedna regija, pod jednim logom i sa jednom ponudom”, kaže Veladžić.

cazin.net
 

·
Banned
Joined
·
2,918 Posts
:eek:kay:
 

·
senior member
Joined
·
17,997 Posts
Discussion Starter · #6 ·
PRIRODNA IZVORSKA VODA JOŠ NE MOŽE NA INO-TRŽIŠTE
Iako je BIH bogata pitkom vodom, umjesto da izvozi i zarađuje naša zemlja godišnje uvozi vode u vrijednosti nekoliko stotina miliona konvertibilnih maraka.
Prekomjeran uvoz vode na bosanskohercegovačko tržište tako guši poslovanje domaćih kompanija a s obzirom na zakone kakve imamo, zabranu uvoza pitke vode nemoguće je očekivati.

U „Bihaćkoj pivovari“ koja puni prirodnu izvorsku vodu kažu kako je ne mogu izvoziti jer zbog neuređenih zakonskih propisa nijednom ino-kupcu ne mogu dokazati da je ona uistinu izvorska.
Prirodna izvorska „Lipa voda“ još ne može na tržišta susjednih zemalja, ali za to njihova na naše tržište može. Zbog čega je to tako, predsjednik Nadzornog odbora „Bihaćke pivovare“ Adem Ibrahimpašić vidi u neradu naših organa vlasti.

Kada je 2007. potpisan sporazum CEFTA trebao je biti potpisan i sporazum o međusobnom priznavanju certifikata o kvaliteti roba. Tek nakon potpisa sporazuma CEFTA osnovana je Agencija za sigurnost hrane BIH koja je Pravilnik o kvaliteti vode izradila tek početkom prošle godine a trebala je to učiniti znatno ranije. Ibrahimpašić je naglasio da ne mogu nigdje prodati svoju flaširanu izvorsku vodu niti dokazati da je ona izvorska i da je imaju pravo koristiti.
Ibrahimpašić dodaje kako je „Bihaćka pivovara“ uzorke svoje prirodne izvorske vode poslala na analizu u austrijski državni laboratorij u kojem je potvrđen njen besprijekoran kvalitet. Stoga je ovaj laboratorij od nadležnog ministarstva zatražio da odobri prodaju „Lipe vode“ u Austriji. Ukoliko bi tu dozvolu dobili, prirodnu izvorsku vodu bi mogli plasirati i na hrvatsko tržište jer je bitno da posjeduju dozvolu za izvoz u neku od zemalja, članica EU.

rtv usk

:bash: :bash: :bash:
 

·
Moderator
Joined
·
46,293 Posts
Otvorena javna rasprava oko izgradnje Islamskog centra


Svi koji imaju primjedbe i sugestije mogu ih dostaviti Službi za urbanizam i zaštitu okoliša u pisanoj formi

Do 27. maja svi zainteresirani Cazinjani imaju mogućnost da svakim radnim danom u vremenu od 12 do 13 sati u prostorijama Službe za urbanizam i zaštitu okoliša pogledaju Nacrt urbanističkog projekta "Islamski centar Cazin". Naime, na 19. sjednici Općinskog vijeća usvojen je Nacrt urbanističkog projekta, a nositelj pripreme za izradu ovog projekta bio je dužan da Nacrt stavi na javni uvid i raspravu, i to najmanje 15 dana.

Svi koji imaju primjedbe i sugestije mogu ih dostaviti Službi za urbanizam i zaštitu okoliša u pisanoj formi. Nakon javne rasprave, nositelj pripreme utvrdit će konačan prijedlog projekta i dostaviti ga na usvajanje Općinskom vijeću.
Dnevni Avaz
 

·
senior member
Joined
·
17,997 Posts
Discussion Starter · #11 · (Edited)
^^ render

 

·
senior member
Joined
·
17,997 Posts
Discussion Starter · #12 ·
Maturantska parada 2011 - Bihać
Danas srušen Guinness-ov rekord !!

Bihaćki maturanti učestvovali su u obaranju Ginisovog rekorda u sinhroniziranom plesu. Maturantska parada 2011. se ove godine, održala po prvi put u Bihaću, a učestvovalo je 280 maturanata, koji su svoje srednje škole, grad Bihać, ali i cijelu BiH predstavljali na ovoj manifestaciji i priključili se vršnjacima iz Sarajeva, Tuzle, Zenice, Travnika, Gradiške, Brčkog i Sanskog Mosta.

U protekla dva mjeseca bihaćki maturanti su vrijedno uvježbavali koreografiju sa instruktorima iz plesnog kluba "Salsa" iz Bihaća, ali su također pripremili i zanimljiv performans kojim će "zagrijali" atmosferu i iznenadili sve prisutne.

usk portal
 

·
senior member
Joined
·
17,997 Posts
Discussion Starter · #13 · (Edited)
Cazin

Izgradnja kružnog toka - šta misle građani o projektu

Realizacija velikih projekata koja je planirana ovog ljeta u centru Cazina uveliko je prodrmala građane našeg grada, neke pozitivno, a neke negativno.

Sam projekat izgradnje kružnog toka koji za cilj ima omogućavanje bolje protočnosti kolskog prometa sa već uspostavljenih- postojećih kolskih priključaka u ovom dijelu grada trebao bi započeti sa konkretnim radovima krajem mjeseca maja, a trajao bi 3 mjeseca.

Bilo je tu dosta diskusije oko toga, ekipa cazin.net-a izašla je na ulice da se raspita o tome šta misle građani o velikim promjenama koje su planirane za našu caršiju. Evo nekoliko mišljenja:

“Dobro je da se išta radi, uvijek se pažnja posvećivala selima, a u čaršiji nema poštenog trotoara.”

“Cazin je u zadnje vrijeme postao bosanski Dubai, gradi se na sve strane.”

“Iako žele da izgrade moderni projekat koji će donijeti veliki ugled Cazinu, čarsija će izgubiti svoju draž i mi koji tu živimo to ćemo najviše osjetiti.”

“Saobraćaj treba rasteretiti na području ćuprije jer tokom sezone se stvaraju velike kolone tamo, a ne u Čaršiji. Mislim da su se trebali pobrinuti o tome.”

“Modernizacija Cazina je dobra stvar, pogledajte Bihać kako sad izgleda. A možda nam privuče i strane investitore, već se spominje neki projekat izgradnje Islamskog Centra preko puta RAD-a.”

Bilo je tu i mišljenja koja su sadržavale političke note u sebi, ali mi se fokusiramo samo na konkretan projekat i njegov uticaj na život građana.

Ma koliko bila različita navedena mišljenja naših građana, čini nam se da su svi u neku ruku u pravu, ali ovaj moderni trg koji ćemo dobiti i koji za cilj ima rasterećenje saobraćaja i te kako će stvarati prometne gužve ovog ljeta.
cazin.net
 

·
senior member
Joined
·
17,997 Posts
Discussion Starter · #14 ·
Razgovori o upravljanje otpadom i regionalne deponije


Ministarstvo građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša USK bilo je domaćin sastanka na temu nastavka Projekta upravljanja čvrstim otpadom za regiju Bihać, odnosno ispunjenja uvjeta za pristupanje drugoj fazi Projekta upravljanja čvrstim otpadom za Bosnu i Hercegovinu.

Prema informaciji gosp.Murisa Hadžića, stav je Federalnog ministarstva okoliša i turizma i Svjetske banke da je nastavak Projekta upravljanja čvrstim otpadom i izgradnja regionalne deponije u Unsko-sanskom kantonu od iznimne važnosti te da podrška navedenih institucija neće izostati.

Druga faza projekta otpočela je prošle godine i u tu svrhu Svjetska banka izdvojila je 22 miliona dolara kreditnih sredstava pod povoljnim uvjetima.Ova sredstva su namjenjena izgradnji sanitarnih regionalnih deponija i finaciranju opreme za odvojeno prikupljanje otpada te druge aktivnosti vezane za upravljanje otpadom.
uskportal.ba
 

·
senior member
Joined
·
17,997 Posts
Discussion Starter · #15 ·
Sastanak sa delegacijom Evropske unije, USAID-om i SIDA-om u Bihaću

Vlada USK i FBiH u suradnji sa Delegacijom Evropske unije, USAID-om i SIDA-om u našoj zemlji, sastale su se danas u Bihaću sa privrednicima iz našeg kantona. Konferencija, koju je inicirao kantonalni premijer Hamdija Lipovača, ima za cilj uspostaviti kvalitetnu komunikaciju između političara i privrednika, i zajedničkim snagama, idejama i mjerama stvoriti povoljniji poslovni ambijent u USK i omogućiti njegov daljni razvoj. O stanju u našem kantonu govoriće se, pored ostalog, i na prvoj zajedničkoj sjednici Vlada Kantona i FBiH, koja će se takođe biti održana u Bihaću.

Konferenciji je prisustvovao veliki broj učesnika, njih oko 180, a među brojnim izlagačima, bili su ekonomski i privredni stručnjaci, biznismeni, predstavnici političkog života svih nivoa vlasti u BiH, načelnici općina USK.

Privreda u našem kantonu, problemi i prepreke s kojima se privrednici suočavaju u svom radu, mogućnosti prevazilaženja istih i konkretne aktivnosti koje bi doprinijele većoj i kvalitetnijoj proizvodnji, većem zapošljavanju i značajnijim ulaganjima kako domaćih tako i stranih investitora – teme su o kojima se razgovaralo danas na Konferenciji

Prema riječima premijera Lipovače, na prostoru BiH i USK možemo očekivati „normalan“ poslovni ambijent tek onda kada broj uposlenih u uslužnim djelatnostima i administraciji bude izrazito manji u odnosu na broj uposlenih u privredi i proizvodnji.I to je cilj kojem trebamo ići u budućnosti i ovakve konferencije kao i zajedničke sjednice Vlade USK i Vlade Federacije BiH imaju za cilj upravo stvaranje takvog ambijenta i okruženja.

Premijer F BiH Nermin Nikšić, izrazio je zadovoljstvo činjenicom da se u USK održava ovakva jedna konferencija i izrazio spremnost Vlade
F BIH da u stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta u USK da svoj puni doprinos.Govoreći o predstojećoj zajedničkoj sjednici Vlada Unsko-sanskog kantona i Federacije BiH, premijer Nikšić je rekao da je ovo prva, ali ne i pososljednja sjednica ovakvog karaktera, te da će ubuduće sastanak Vlada u Fereraciji biti praksa koja počinje iz Unsko-sanskog kantona.
Vlada USK odlučna je u namjeri da naš kanton napravi dobrim mjestom za življenje. Uz prirodne resurse koje imamo i zajednički angažman svih onih koji na bilo koji način sudjeluju u privrednoj proizvodnji i kreiranju poslovnih politika, poslovni ambijent u našem će kantonu zasigurno biti povoljniji.

Konferencija „Stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta u USK“ samo je jedna u nizu inicijativa koje kantonalna Vlada poduzima u cilju podsticanja razvoja našeg kantona. Tu je i inicijativa za uspostavu Fonda za podršku razvoja drvoprerađivačkog sektora, za što je danas potpisan i Memorandum o saradnji između Vlade USK i UNDP-a, kao i Pismo namjere za uspostavu Fonda koji bi drvoprerađivačima pružio podršku u razvoju i implementaciji sistema kvalitete, koje su potpisali premijer USK dr.sci.Hamdija Lipovača, rezidentni koordinator UN-a u BiH Yuri Afanasiev i David King, šef USAID-Sida FIRMA projekta.

Izvor informacije: USKportal.ba
 

·
senior member
Joined
·
17,997 Posts
Discussion Starter · #16 ·
Bosanska Krupa


Današnja posjeta načelnika Armina Halitovića Vladi USK rezultirat će daljnjom realizacijom najvećih i najznačajnijih poslijeratnih projekata u općini Bosanska Krupa.

Naime, načelnik je s Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK na čijem je čelu ministar Emdžad Galijašević, potpisao ugovor o pravima i obavezama ugovornih strana u realizaciji projekata „Regulacija vodotoka Kalender – IV faza“, „Vodovod Jezerski – Pištaline“ i “Vodovod Vrletnica II faza“ u općini Bosanska Krupa u 2011. godini.

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK se obavezuje da će po osnovu ovog ugovora osigurati sredstva u ukupnom iznosu od 240.000,00 KM i to: za realizaciju projekata „Regulacija vodotoka Kalender – IV faza“ i „Vodovod Jezerski – Pištaline“ sredstva u iznosu od po 100.000,00 KM, a za projekt “Vodovod Vrletnica II faza“ sredstva u iznosu od 40.000,00 KM.

Ministarstvo će novac osigurati iz Budžeta Unsko-sanskog kantona za 2011. godinu, putem programa „Kapitalni grantovi drugim nivoima – od vodnih naknada“.

Ministarstvo će pratiti namjensko korištenje sredstava i obavljati nadzor nad realizacijom projekta analizom tehničkog i finansijskog izvještaja s pratećom dokumentacijom koja je već dostavljena od strane Općine Bosanska Krupa. Tako su se i stekli uslovi za doznaku sredstava u narednih nekoliko dana, bez obzira što je rok za realizaciju ugovora 150 kalendarskih dana, od dana zaključenja.

www.uskportal.ba
 

·
senior member
Joined
·
17,997 Posts
Discussion Starter · #17 ·
USK

Potpisani ugovori za projekte u vrijednosti 2,3 miliona maraka


Mnistar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Emdžad Galijašević danas je u Bihaću potpisao više ugovora sa lokalnim zajednicama i privrednim subjektima u oblasti zaštite i sanacije zemljišta i vodotoka, u ukupnom iznosu od 2,3 miliona KM.

Četiri od osam tamošnjih općina, Bihać, Velika Kladuša, Bosanski Petrovac i Bosanska Krupa, aplicirale su i dobile značajna sredstva za ukupno sedam projekata oko uređenja zemljišta, u kojima ministarstvo učestvuje sa 70 posto u ukupnom iznosu od 670.000 KM.

Od ukupnog iznosa općina Bihać dobila je 330.000, Velika Kladuša 263.000, Bosanska Krupa 38.000 i Bosanski Petrovac 17.000 KM.

Jedini privredni subjekat koji se javio na konkurs za ova sredstva, „Poljoprom“ iz Bihać dobio je oko 20.500 KM za uređenje poljoprivrednog zemljišta na lokalitetu Teočak.

Nakon toga potpisani su ugovori iz granta od vodnih naknada u iznosu od 1,7 miliona KM. Oko 190.000 KM je dug iz 2009. i 160.000 iz prošle godine.

U Općini Cazin će se sa 265.000 KM zaštiti izvorište Ljubijankići, u Velikoj Kladuši sa 210.000 izvorište Kvrkulja i detektirati gubici vode u gradskom vodovodnom sistemu, a u Bužimu sa 170.000 izvorišta Pivnica i Ilidža, te izgraditi vodovod „Jusufovići“.

U Bihaću će se sa 264.000 KM izgraditi dio kanalizacije u MZ Ribić, očistiti vodotoci i odvodni kanali, produžiti vodovodna mreža u Jezeru i Spahićima, te zaštiti jezero u istoimenom naselju.

Ključani će sa 195.000 KM rekonstruirati dio gradskog vodovoda preko gradskog mosta na Sani i natkriti dio potoka Ižnica. Bosanski Petrovac je dobio 140.000 KM za odvodnju otpadnih voda, rekonstrukciju vodovoda u MZ Smoljana i izgradnju vodovoda Gorinčani.

Bosanska Krupa 276.000 za regulaciju potoka Kalender, izgradnju vodovoda u Pištalinama i vodovoda Vrletnica, a Sanski Most 170.000 KM kako bi regulirao tok rijeke Blihe zbog poplava, izgradio vodovod Bojančić i rekonstruirao vodovod u Starom Majdanu.
uskportal.ba
 

·
senior member
Joined
·
17,997 Posts
Discussion Starter · #18 ·
Akcija Vlade USK „Stop radu na crno“ - 1759 novoprijavljenih radnika

U periodu trajanja akcije „Stop radu na crno“ koju provode Vlada USK i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove, evidentirano je 1759 novoprijavljenih radnika, što je najkonkretniji rezultata provedene akcije.

S druge strane, broj radnika „na crno“ koji su otkriveni je 215 i u odnosu na ukupan broj kontrolisanih radnika, njih 3336, procentualno iznosi 6,4 %.Ova brojka je manja, jer je akcija imala za cilj i preventivno djelovanje i poslodavcima je ostavljena mogućnost da neprijavljene radnike na vrijeme evidentiraju, rekao je direktor Jukić.

Inače u akciji je učestvovalo 27 inspektora, te je izvršena 1041 kontrola.

Izdato je 499 prekršajnih naloga u iznosu od 350.990 KM, podneseno je 5 zahtijeva za pokretanje prekršajnog postupka, izrečeno je 18 zabrana rada te je u postupku zapečaćeno 17 objekata u kojima su se nelegalno vrršile ugostiteljske usluge.

Kada su u pitanju ukupni prihodi po osnovu uplaćenih doprinosa za zaposlene u mjesecu maju, u vrijeme trajanja pojačane kontrole, oni su veći za 4.887.227,26 KM ili 37 %.

Akcija će biti kontinuirano nastavljena i u narednom periodu.
uskportal,ba
 

·
senior member
Joined
·
17,997 Posts
Discussion Starter · #19 ·
“Krajiška zmija” obnovljena za brdsku auto trku Cazin 2011

akon završetka i posljednjih radova na dijelu magistralnog puta Srbljani – Ostrožac poznatijeg kao “ostrožačke strane”, dobili smo savršene uslove za održavanje predstojeće brdske auto trke “Cazin 2011″ sa službenim nazovom staze “Krajiška zmija”.Organizatori su uložili maksimalne napore kada je bila obnova staze u pitanju, asfaltni sloj je dosta skuplji od standarnog koji se koristi na ostalim magistralnim putevima, te je jedini takav na Unsko-sanskom kantonu, što iziskuje dosta veća finansijska ulaganja.Kada je u pitanju priprema staze za auto trku, odrađeni su proširenja pored staze tako da će gledatelji moću uživati u znatno većem broju po cijeloj dužini staze. Organizatori ne kriju zadovoljstvo sa dosadašnjom pripremom staze gdje će vozači moći pružiti svoju najbolju vožnju što im ovako pripremljena staza dozvoljava.
uskportal.ba
 

·
senior member
Joined
·
17,997 Posts
Discussion Starter · #20 ·
25 novih vozila Doma zdravlja CazinObraćajući se okupljenim radnicima i gostima, direktor Toromanović je istakao da je u potpunosti obnovljen vozni parka Doma zdravlja u Cazinu i to vlastitim sredstvima, što će građanima pružiti jednu sasvim novu i kvalitetniju uslugu.
vise na : http://www.uskportal.ba
 
1 - 20 of 318 Posts
Top