SkyscraperCity banner

261 - 280 of 318 Posts

·
senior member
Joined
·
17,997 Posts
Discussion Starter · #261 ·
Otvoren "Bingo"
Posao za 60 radnika u trgovačkom centru


"Bingo" u Bosanskoj Krupi otvorili su načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović i vlasnik "Binga" Senad Džambić. "Bingo" u Bosanskoj Krupi izgrađen je na lokaciji Poslovne zone “Pilana” i obuhvata 5.000 metara kvadratnih prodajnog i magacinskog prostora, zapošljava 60 radnika i u svom asortimanu nudi oko 70 posto proizvoda domaćih proizvođača.

Najveći domaći trgovački lanac, "Bingo" d.o.o. Tuzla, danas je u Bosanskoj Krupi otvorio svoju 98. poslovnu jedinicu, odnosno 37. trgovački centar u BiH.

"Bingo" u Bosanskoj Krupi otvorili su načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović i vlasnik "Binga" Senad Džambić. "Bingo" u Bosanskoj Krupi izgrađen je na lokaciji Poslovne zone “Pilana” i obuhvata 5.000 metara kvadratnih prodajnog i magacinskog prostora, zapošljava 60 radnika i u svom asortimanu nudi oko 70 posto proizvoda domaćih proizvođača.

Načelnik Armin Halitović izrazio je svoje zadovoljstvo, istakao kako je ovo veliki dan za Bosansku Krupu, prije svega zbog činjenice da je 60 nezaposlenih dobilo posao i naravno priliku da zaradi platu od koje će mnogo doprinijeti svojoj porodici, ali i podići standard života.

“Sretan sam i zadovoljan što je kompanija “Bingo” i u Bosanskoj Krupi prepoznala ambijent na kojem će raditi i zapošljavati, što Krupljani više neće morati ići u druge gradove zbog kupovine. Drago mi je što se rezultati stvaranja uslova za biznis u Poslovnoj zoni već i te kako primjete, ali naravno i zbog toga što je ovo dobar način za promociju Bosanske Krupe. Ovim intenzitetom ćemo i dalje nastaviti, graditi proizvodne objekte, a naravno sve s ciljem da s evidencije Biroa za zapošljavanje, da tako kažem, skinemo još građana” – naglašava načelnik Halitović.

Prema riječima Tatjane Paunoski, službenice za odnose sa javnošću u "Bingu", ovo preduzeće ima namjeru širiti se i dalje po BiH, na redu su objekti u Međugorju, Banjoj Luci i Bihaću.

“Bingo” u BiH trenutno zapošljava 3.000 ljudi. Svojim akcijama sniženja cijena i redovnim asortimanom uvijek opravdava slogan “kralj dobrih cijena"", kazala je između ostalog Paunoski danas u Bosanskoj Krupi.

http://www.biscani.net/index.php?stream=V2vijest&vid=18977
 

·
senior member
Joined
·
17,997 Posts
Discussion Starter · #262 ·
Bužim
Završeno asfaltiranje puta Bućevci-Stabandža


Put značajan za mještane Bućevaca i Stabandže koji za bihaćku mljekaru proizvode oko sedam hiljada litara mlijeka dnevno


Poduzeće „Huremegić“ iz Cazina završilo je asfatiranje puta u mjesnoj zajednici Bućevci koji povezuje Bužim sa Velikom Kladušom.

Prema riječima predsjednika Građevinskog odbora Samira Duranovića, ovaj put, ukupne vrijednosti 115 hiljada KM, od posebnog je značaja za sve mještane Bućevaca i naselja Stabandža koji za bihaćku mljekaru Meggle proizvode oko sedam hiljada litara mlijeka dnevno.

Projekt je realiziran uz financijsku pomoć općina Bužim i Velika Kladuša, te sredstvima koja su prikupili mještani dobrovoljnim prilozima.
 

·
senior member
Joined
·
17,997 Posts
Discussion Starter · #263 ·
GP Izačić nema status BIP-aGranični prijelaz Izačić, jedan je od najmodernijih GP-a u Bosni i Hercegovini u kojeg je prije sedam godina uloženo 12 miliona maraka.

Granični prijelaz Izačić, jedan je od najmodernijih GP-a u Bosni i Hercegovini u kojeg je prije sedam godina uloženo 12 miliona maraka. Jedan od ciljeva izgradnje ovog objekta bila je priprema BiH i Krajine na skori ulazak Hrvatske u EU, te nastavak izvoza roba iz naše zemlje bez većih problema. Tad se razmišljalo i o robi animalnog porijekla.

Ono što je danas imamo jesu činjenice da za nekoliko mjeseci Bihać graniči sa Evropskom Unijom, a Izačić kao granični prijelaz neće biti jedan od onih preko kojih će se moći izvoziti meso i mesne prerađevine, odnosno Izačić nije granični prijelaz sa oznakom BIP ili specijalne granične stanice.

Ova činjenica se mora naglasiti, jer posljednjih mjeseci, a posebno nakon trilateralnog sastanka iz septembra ove godine (Bosna i Hercegovina, Republika Hrvatska, Evropska komisija, a čiji je predlagač bilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH), Izačić se stalno u medijima u našoj zemlji, sa akcentom na Unsko-sanski kanton, spominje kao jedan od potencijalnih BIP-ova.

Stavovi USK-a, Hrvatske i Komisije za evropske integracije

Prilikom predstavljanja izuzetno vrijednog standarda 17025, kojeg je Veterinarski zavod USK-a nedavno, nakon višemjesečnog rada dobio, premijer našeg kantona Hamdija Lipovača je izjavio kako ovaj certifikat će uvelike olakšati težnje da Izačić profunkcioniše kao BIP granični prijelaz. Čak je tada Lipovača okupljenim novinarima i naglasio kako je nakon trilateralnog sastanka Izačić kao BIP već uvršten u Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Hrvatske u EU.

„Granični prijelaz Izačić postaje BIP onog trenutka kada Hrvatska uđe u Evropsku Uniju. A kada nešto uđe u Sporazum, to je kao ustavna kategorija, nešto što se ne može promijeniti“ naglasio je Lipovača tada.

Međutim, Lipovačine navode za naš radio demantuju iz Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske ističući da će klasifikacija ovog graničnog prijelaza kao BIP-a biti moguća tek kada se ispune određeni uslovi.

Pravila i standardi Europske unije nalažu da uspostavljanje najviše kategorije graničnog prijelaza s veterinarskom i svim drugim inspekcijama ovisi, prije svega, o tome jesu li ispunjeni tehnički uvjeti za uspostavu takvog graničnog prijelaza. U slučaju BiH to podrazumijeva da postoji dovoljno velika količina robe koja udovoljava standardima EU-a, odnosno koja se smije izvesti u EU. Kada se navedeni uvjeti ispune, bit će moguće uspostaviti dodatni granični prijelaz najviše kategorije, tako i u slučaju graničnog prijelaza Izačić – Ličko Petrovo selo, rečeno nam je u Ministarstvu vanjskih poslova Hrvatske.

Kada, i ukoliko GP Izačić postane jednog dana BIP tada će taj prijelaz između BiH i Hrvatske biti dodan isključivo kao aneks već postojećeg Sporazuma Hrvatske, rekla je za Novi radio Marina Kavaz – Siručić, portparolka Direkcije za evropske integracije u BiH.

Posljednja Informacija u vezi sa BIP-ovima koju je Vijeće ministara usvojilo (na sjednici održanoj 12.novembra 2012.) je ona o održanom trilateralnom ministarskom sastanku o upravljanju granicom (Bosna i Hercegovina, Republika Hrvatska, Evropska komisija), čiji je predlagač bilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Tom prilikom je Vijeće ministara, između ostalih, usvojilo zaključak u vezi sa predmetnom informacijom. Zaključak kaže da je Evropska Komisija spremna da odobri treći BlP nakon što uslovi iz acquis-a budu ispunjeni.”

U istoj informaciji, se kaže da Bosna i Hercegovina i dalje insistira da treći BIP bude uvršten u Sporazumu o graničnim prelazima sa naznakom kada se za to steknu uslovi.

Dakle, sudeći prema ovim navodima, a koji dolaze iz vrha naše države odnosno Vijeća ministara, Izačić nije BIP i neće to biti 1. jula 2013. kada će Hrvatska i službeno postati članica porodice evropskih zemalja.

Štete za krajiške privrednike

Privrednici, poslovni ljudi iz ovog ionako osiromašenog kraja neće moći izvoziti proizvode animalnog porijekla, odnosno meso i mesne prerađevine. Ukoliko bi i htjeli nastaviti sa izvozom svojih proizvoda na područje Hrvatske i Evropske Unije, onda će kamionima iz USK morati preći pola Bosne, i ići do Gradiške na primjer, odakle će izvoziti kvalitetne, ali malobrojne bh. proizvode. Ta procedura će naravno poskupiti proizvode i izrazito oslabiti njihovu konkurentnost na tržištu EU.


Ono što je i sam premijer Lipovača napomenuo, sa Izačića će se moći izvoziti mlijeko i mliječni proizvodi, pa tako mljekare na području našeg kantona koje se baziraju na izvozu, neće osjetiti nemogućnost izvoza preko Izačića. Takav primjer je Mljekara Meggle, ali treba napomenuti da vlasnik krajiškog Megglea, svoje mljekare ima i u Hrvatskoj.

Stoga, umjesto da bh., a posebno krajiški političari ističu kao svoj veliki uspjeh eventualnu mogućnost klasifikacije GP Izačić kao BIP-a u nekom budućem vremenu, trebaju se napokon početi konkretno boriti za taj status. Trebali bi napokon početi konkretno lobirati za život Krajine, ne dopuštati da nam prolaze vozovi, a BIP-ovi postaju granični prijelazi koji se nalaze između stambenih zgrada kao što je onaj u Gradiškoj.
 

·
Unsko-Sanski
Joined
·
4,029 Posts
Uređenje na Starogradskoj tvrđavi počinje i bez podrške nadležnih
26.01.2013
Načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović jučer je, kada je od strane Općine i objavljeno saopćenje o arheološkom istraživanju italijanskih stručnjaka na Starogradskoj tvrđavi u Bosanskoj Krupi i višegodišnjem problemu u komunikaciji i saradnji s Komisijom za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, poslao obavijest o otpočinjanju uređenja premijeru FBiH Nerminu Nikšiću, Federalnom ministarstvu prostornog uređenja, kao i i svim ostalim relevantnim, nadležnim organima u državi.

To su Federalno ministarstvo kulture i sporta, Zavod za zaštitu spomenika FBiH, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i JU „Zavod za zaštitu kulturnog nasljeđa“ Bihać.

U obavijesti je detaljno i hronološki opisan kompletan tok dešavanja, počevši od 2008. godine kada je pomenuta tvrđava i proglašena nacionalnim spomenikom pa sve do danas.

Isti se obavještavaju da će se uređenju tvrđave, zbog sigurnosti građana, uskoro pristupiti bez obzira na nepostojanje saglasnosti Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Kako bi se o svemu detaljno javnost informisala, poslanu Obavijest objavljujemo u cjelosti.

Poštovani,

Općina Bosanska Krupa se susreće sa nizom problema vezanih za Tvrđavu u Bosanskoj Krupi koja je 2008. godine Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika proglašena nacionalnim spomenikom.

2009. godine smo izradili Idejni projekt rekonstrukcije, sanacije, konzervacije i revitalizacije i isti smo u skladu sa Odlukom o proglašenju tvrđave nacionalnim spomenikom uputili nadležnoj Komisiji radi davanja saglasnosti i mišljenja. Kako u dogledno vrijeme nismo dobili nikakav odgovor upućivali smo i pismene i usmene urgencije, međutim ostalo je na tome.

U mjesecu novembru 2010. godine došlo do obrušavanja Starogradske tvrđave. Urbanističko-građevinski i komunalni inspektor Jedinstvenog općinskog organa uprave Općine Bosanska Krupa su obavili inspekcijski pregled stanja na Starogradskoj tvrđavi i utvrdili da je došlo do urušavanja zida s južne strane tvrđave u širini 3,5-4,0 m, kompletne visine od podnožja do platoa tabije, kada smo proslijedili akt nadležnim tijelima o stanju tvrđave, te je izvršena hitna sanacija. U martu mjesecu 2011. godine smo izradili novi Idejni projekt rekonstrukcije, sanacije, konzervacije i revitalizacije i dana 29.03.2011. godine smo ponovno uputili zahtjev za davanje mišljenja i saglasnosti na isti na koji do danas nismo dobili odgovor.

Dana 03.11.2011. godine zaprimili smo Rješenje federalnog građevinskog inspektora broj: UP1-10-23-11019/2011-1001-2-P od 25.10.2011. godine kojim se Općini Bosanska Krupa, kao vlasniku-korisniku građevine Povijesno područje – Tvrđava u Bosanskoj Krupi, nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine, naređuje da otkloni uočene nedostatke na građevini koji ugrožavaju stabilnost građevina, susjednih građevina, život i zdravlje ljudi. Tačkom 1. pomenutog Rješenja određeno je da se poduzmu hitne mjere za otklanjanje opasnosti od obrušavanja dijelova zidova koji vode do kula, a do otklanjanja opasnosti građevinu označiti opasnom. Tačkom 2. istog Rješenja je određen rok od 90 dana za otklanjanje uočenih nedostataka, a na temelju stručnog mišljenja i uz stručni nadzor Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog nasljeđa na nivou Federacije Bosne i Hercegovine. S obzirom da se u novembru mjesecu 2010. godine dio zida obrušio i da je izvršena sanacija istog, tražili smo stručno mišljenje da li možemo raznizati sanirani zid, te da li da se izvrši konzervacija istog i na koji način, na koji nismo dobili odgovor.

S obzirom na prednje obavještavamo Vas da ćemo pristupiti uređenju, kultivaciji i sanaciji dijela tvrđave koji zbog svoje hitnosti i bezbijednosti života građana ne dozvoljavaju daljnja odlaganja.
KIP
 

·
Moderator
Joined
·
46,293 Posts
Potpisan ugovor o izradi prostornog plana USK-a

U Bihaću je jučer potpisan Ugovor o pripremi i izradi Prostornog plana Unsko-sanskog kantona (USK) za period 2012 - 2032. godina između Vlade Kantona, odnosno Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoline i IPSA Instituta iz Sarajeva.

Ugovor su potpisali resorna ministrica Sinha Kurbegović i predstavnik Instituta Mirza Bašalić, a potpisivanju je prisustvovao i predsjedavajući Skupštine USK-a Admir Hadžipašić. Vrijednost ugovorenih usluga je 94.600 KM, a rok za završetak godinu dana od potpisivanja ugovora. Radi se o strateškom, odnosno najznačajnijem prostornom dokumentu ovog dijela Bosne i Hercegovine (BiH), kojim se utvrđuju osnovna načela i ciljevi prostornog razvoja, njegovog korištenja i zaštite.
E-Kapija
 

·
Moderator
Joined
·
46,293 Posts
Bosanska Krupa: Za rekonstrukciju drvenih mostova i malih ada 100.000 KM

Općina Bosanska Krupa je uputila javni poziv za izvođenje radova na rekonstrukciji drvenih pješačkih mostova i uređenju Malih ada na rijeci Uni u okviru prekograničnog projekta Zeleni otoci.

Projekat Zeleni otoci je rezultat uspješnog partnerstva između Općine Bosanska Krupa, Centra za promociju lokalnog razvoja PLOD Centar i Općine Bihać. Finansiran je sredstvima EU u okviru IPA Programa za prekograničnu saradnju Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007. - 2013. god.

Vrijednost projekta sa bh. strane je 207,035,47 EUR, a implementira se u partnerstvu sa Zadarskom županijom i Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Zadarske županije. Projektom su predviđeni radovi kojima će se revitalizirati gradski parkovi i zelene površine, među njima i park Male ade u općini Bosanska Krupa i Gradski park u općini Bihać.

Cilj projekta je očuvati, revitalizirati i promovisati odabrane urbane zelene površine na području općine Bosanska Krupa, općine Bihać i Zadarske županije, te zajedničkim aktivnostima doprinijeti očuvanju i zaštiti prirode.

"U okviru projekta Zeleni otoci na Malim adama u Bosanskoj Krupi izgradit će se četiri nova mosta. Sada trenutno ima pet mostova koje je Općina izgradila i obnovila s Fondacijom za održivi razvoj Odraz, ali i tokom volonterskih aktivnosti sa JKP 10. Juli iz Bosanske Krupe. Tako da će nakon realizacije projekta Zeleni otoci na Malim adama biti ukupno devet mostova koji će povezivati osam riječnih ostrva", kaže za eKapija.ba Kasim Šertović iz Ureda odnosa sa javnošću Općine Bosanska Krupa.

Kako ističe postojeći mostovi i ade trenutno su u veoma dobro stanju, jer je Općina sa uređenjem tog područja krenula i prije ulaska u projekt Zeleni otoci. Popločane su staze, uređene zelene površine, postavljene klupe i kante za otpatke, instalirana rasvjeta, napravljeno dječije igralište, te igralište za odbojku na pijesku.

Tako da će se sada u okviru projekta izgraditi novi drveni mostovi između riječnih otoka kao i pješačke staze, kreirati mjesta za odmor sa nadstrešnicama, instalirati rasvjeta i izgraditi sanitarne grupe.

Ovaj projekt će se realizirati u 2014. godini, a kako kažu iz Općine Bosanska Krupa još uvijek nije poznato kad će se početi s radovima, mada oni pretpostavljaju u aprilu ili maju. Vrijednost radova je procijenjena na 100.000 KM bez PDV-a.

"To svakako zavisi od vremenskih uslova, odnosno nivoa vode rijeke Une. Moramo odabrati i izvođača radova, a taj postupak je tenutno u toku", navodi Šertović.

Općina Bosanska Krupa će realizacijom ovog projekta, kroz revitalizaciju i zaštitu životne sredine, doprinijet podizanju kvalitete života, te promovisati svoja područja kao atraktivne turističke destinacije.

Inače, male ade u Bosanskoj Krupi su jedna od omiljenih prirodnih destinacija Krupljanima, ali i svim gostima ovog grada na Uni. Na ovom prostoru se nalazi gradsko kupalište, mjesto za kampiranje, opuštanje, rekreaciju, igru itd.

Kako kaže Šertović spajanjem svih riječnih ostrva i njihovim dodatnim uređenjem samo će pojačati ugođaj, mjesto učiniti još ljepšim i privlačnijim.

Na površini od 11 ha u centru Bosanske Krupe, u potpuno prirodnom ambijentu, smještene su Male ade. Riječna ostrva povezana s drvenim mostovima za pješake. Zelenilo, drveće, voda, odmor, rekreacija, druženje, samo su neke asocijacije na jedan od najljepših parkova u gradu na Uni i Krušnici. Male ade nude pregršt zanimljivih mogućnosti. Na njima se nalazi dječije igralište sa pijeskom, ljuljama, klackalicama i svim drugim sadržajima. Pogodne su i za bavljenje sportom, posjeduju teren za odbojku na pijesku, kao i za sve popularniju nogometnu odbojku.

Zahvaljujući prirodnom bogatstvu, ljepoti koju imaju ova riječna ostrva, često su lokacija na kojoj se, pretežno u ljetnom periodu, održavaju i kulturne manifestacije, poput recimo koncerata, sajmova, pozorišnih predstava. Kompletan prostor njegovanih zelenih površina Malih ada ispresijecan je stazama popločanih kamenom, a prepoznatljive su i po tome što su vrlo bogate autohtonim vrstama drveća (orah, jasen, lipa), koja stvaraju hlad idealan za odmor tokom sunčanih dana. Male ade čini ukupno osam ostrva, s tim da su četiri povezana mostovima. Do ostalih se dolazi lađama, samo za ovaj kraj karakterističnim plovilima, ili pak plivanjem za vrijeme vrućih ljetnih dana.
E-Kapija
 

·
Moderator
Joined
·
46,293 Posts
Razvojna agencija USK-a najavila projekte u iznosu od 2,5 miliona KM

Predstavnici Razvojne agencije USK-a, na čelu sa direktorom Harisom Komićem, jučer su održali konferenciju za medije gdje su sumirali rezultate ostvarene u protekloj godini, te ukratko predstavili planirane aktivnosti za ovu godinu.

"Mi smo kroz različite projekte i programe podržali preko 60 firmi i doprinijeli kreiranju 119 radnih mijesta u maloj i srednjoj privredi. Nastavit ćemo djelovati na tom planu kroz nekoliko projekata, posebno kroz projekat jačanja konkurentnosti nezaposlenih lica u suradnji sa privatnim sektorom", između ostalog je kazao Haris Komić, direktor Razvojne agencije USK-a.

Kao strateške aktivnosti koji će biti realizovane u ovoj godini Komić je izdvojio investicije u razvoj poslovne infrastrukture u vrijednosti od 1.250.000 KM i restauraciju starog grada Sokolac u vrijednosti od oko 700.000 KM.

Samra Ćehajić, menadžer odjela za podršku poduzetništvu u RA USK-a je istaknula da je Razvojna agencija u kratkom periodu svog postojanja postala vodeća institucija kada je u pitanju podrška invesitcijama i kreiranju novih radnih mjesta.
E-Kapija
 

·
Moderator
Joined
·
46,293 Posts
Općini Bosanska Krupa milion eura za sanaciju deponije Krivodol


Općina Bosanska Krupa je jedna od četiri općine u Federaciji BiH koja je dobila grant kroz projekt IPA 2011 kandidovanog preko Federalnog ministarstva okoliša i turizma, a koji se realizuje preko Svjetske banke.

Sredstva u iznosu od milion eura bit će utrošena na sanaciju deponije Krivodol i to je projekt koji je Općina Bosanska Krupa još prije četiri godine delegirala Federalnom ministarstvu. Tim povodom, danas je u svom kabinetu načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović ugostio pomoćnika federalnog ministra Murisa Hadžića i predstavnika Svjetske banke Nikolu Kerletu.

Na radnom sastanku kojem su prisustvovali načelnikovi saradnici i direktor JKP „10. Juli“ Nijaz Tatarević razgovaralo se o koracima implementacije projekta vrijednog milion eura, kao i mogućnostima za kvalitetno rješavanje trenutnog odlagališta otpada na lokaciji Meždre - Vlaški Do.

Kako se moglo čuti na sastanku, prvi korak u realizaciji projekta koji se odnosi na sanaciju, odnosno zatvaranje deponije Krivodol jeste formiranje općinskog tima koji će provoditi kompletan proces.

Sanacija deponije Krivodol jedan je od najskupljih projekata u proteklih dvadeset godina na prostoru općine Bosanska Krupa. Njegovom se realizacijom u priči o ekologiji, okolišu i turizmu "okreće list" i ulazi u novo poglavlje koje govori o čišćoj, zdravijoj i ljepšoj Bosanskoj Krupi.

Nakon razgovora u prostorijama Općine Bosanska Krupa, gosti su s načelnikom Arminom Halitovićem obišli teren kako bi dobili sliku stvarnog stanja.
E-Kapija
 

·
Moderator
Joined
·
46,293 Posts
U Bosanskoj Krupi počinje gradnja Centra za podršku inovacijama


U Bosanskoj Krupi, tačnije u Poslovnoj zoni Pilana uskoro počinje gradnja Centra za podršku inovacijama koji će pružati niz programa podrške malom i srednjem poduzetništvu. U sklopu je to projekta Razvoj inovacija i privlačenje investicija u Unsko-sanskom kantonu – BINOVA, predstavljenog jučer na press konferenciji u Bosanskoj Krupi. Projekt će u periodu od 1. januara ove godine do 31. januara 2016. provoditi Razvojna agencija USK sa Općinom Bosanska Krupa, Vladom USK, Centrom za promociju lokalnog razvoja PLOD iz Bihaća i Tehničkim fakultetom u Bihaću. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.224.779,86 KM, od čega je većinu osigurala EU kroz IPA 2011. Sastanak svih partnera iskorišten je i za potpisivanje memoranduma o saradnji.

Projektom se želi stimulisati ekonomski razvoj i zapošljavanje u USK, kroz bolju infrastrukturu i pružanje kvalitetnijih usluga poboljšati poslovno okruženje i operativni okvir za malo i srednje poduzetništvo. Osim toga, kreirat će se mjere i instrumenti podrške poduzetništvu koji će, kako kažu na konferenciji, biti dostupni svim privrednim subjektima u USK.

Direktor Razvojne agencije USK Haris Komić ističe kako su u Bosanskoj Krupi pronašli pogodno tlo, da je to općina u kojoj se u posljednje vrijeme bilježe pozitivni trendovi, stvara dobra poslovna klima, ali da će koristi od projekta imati sve druge općine u kantonu koje su zapravo i pridruženi članovi.

"Ovo je vrlo kompleksan i osjetljiv program koji traži ozbiljnost i dosljednost svih partnera. Posebno osjetljiv i važan dio je onaj koji se odnosi na USK, na mjere koje će biti proizvedene kroz ovaj projekt a to su buduće potpore za male i srednje poduzetnike, programi upravljanja poslovnim zonama i mjere za privlačenje investicija u Unsko-sanski kanton jer su to ključni koraci kako bismo ostvarili projektom postavljene ciljeve", dodaje direktor Komić.

Najveći dio projektnih aktivnosti, dakle, odnosi se na uspostavu Centra za podršku inovacijama u Poslovnoj zoni „Pilana“ u Bosanskoj Krupi koji će pružati niz programa podrške malom i srednjem poduzetništvu. Programi podrške bit će bazirani na znanju, savremenim tehnologijama, saradnji sa ključnim akterima u lokalnoj zajednici i stvarnim potrebama na tržištu.

Na konferenciji za novinare načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović izražava zadovoljstvo što se Centar za podršku inovacija uspostavlja baš u Bosanskoj Krupi, i tu činjenicu objašnjava time što su u Bosanskoj Krupi u posljednje tri godine stvoreni dobri preduslovi za razvoj malog i srednjeg poduzetništva.

"RA USK polako ali sigurno opravdava svoju ulogu i funkciju. Naše aktivnosti oko Poslovne zone „Pilana“ su prepoznati i nismo slučajno baš mi odabrani da budemo centar jednog savremenog razvojnog biznis centra za područje USK a i šire. Kao partneri u projektu sve svoje obaveze ćemo završiti na vrijeme. Ovaj biznis centar će koristiti prije svega svima u Poslovnoj zoni Pilana i svim preduzećima u Unsko-sanskom kantonu", naglašava načelnik Halitović

O značaju projekta, kako za Bosansku Krupu, tako i USK govorio je i dekan Tehničkog fakulteta u Bihaću Atif Hodžić. Akcent je stavio na usklađivanje profila obrazovanja i potražnje kadrova.

"Tehnički fakultet je nosilac edukacijskog dijela, dokvalifikacija, prekvalifikacija, stručnog osposobljavanja malih i srednjih poduzeća ne samo u Bosanskoj Krupi već i na području USK. Pružat ćemo usluge iz oblasti informacionih tehnologija, metalske i drvne industrije, građevinske industrije, zatim usluge menadžmenta i poslovne ekonomije. Tako ćemo kroz razne kurseve i seminare u narednom periodu značajno pomoći u njihovom razvoju", dodaje dekan Hodžić.

Prisutnima se obratila i direktorica PLOD Centra iz Bihaća Zrinka Delić. Govorila između ostalog o dobroj saradnji s partnerima u projektu.

"BINOVA je jedan od najboljih projekata koji implementira PLOD Centar. Ovo je već treći projekt koji realizujemo s Općinom Bosanska Krupa, drugi kojeg finansira Evropska unija. Nadam se da će dati odlične rezultate i doprinijeti poboljšanju poslovnog okruženja u Bosanskoj Krupi i USK", zaključuje direktorica Delić.

Uspostava Centra za podršku inovacijama za rezultat bi, kako se moglo čuti, trebala imati povećanje zaposlenosti u sektoru malog i srednjeg poduzetništva za 10%, povećan broj solventnih malih i srednjih poduzeća za 10%, te povećan BDP za 7% do 2018. godine.
E-Kapija
 

·
Banned
Joined
·
54 Posts
Sruseno jarane,sve u Bosni sto je lijepo i sto predstavlja njene raznolikosti i multieticnost je sruseno poravnato i zatrto cak su i nazivi gradova koje spominjes zatrti i nemaju tu multieticnost koja se nazivala bosanskom.
 

·
Registered
Joined
·
761 Posts
Sruseno jarane,sve u Bosni sto je lijepo i sto predstavlja njene raznolikosti i multieticnost je sruseno poravnato i zatrto cak su i nazivi gradova koje spominjes zatrti i nemaju tu multieticnost koja se nazivala bosanskom.
tako sam se i plasio...... bukvalno svasta historicno u ovoj drzavi je sruseno..
 

·
Registered
Joined
·
1,391 Posts
Zna li neko sta je s ovim kolodvorom u B. Brodu?


Spomenik na slici desno je posvećen austro-ugarskim vojnicima koji su poginuli u vrijeme okupacije BiH 1878 godine. Ovakva vrsta spomenika je građena na svim mjestima gdje su se vodile borbe između AU snaga i bosanskih ustanika na čelu sa Hadži-Lojom.
Nakon 1918, i ulaska srpske vojske u BiH, mislim da su ih vlasti SHS sve srušile.
 
261 - 280 of 318 Posts
Top