SkyscraperCity banner

281 - 300 of 318 Posts

·
Registered
Joined
·
761 Posts
Spomenik na slici desno je posvećen austro-ugarskim vojnicima koji su poginuli u vrijeme okupacije BiH 1878 godine. Ovakva vrsta spomenika je građena na svim mjestima gdje su se vodile borbe između AU snaga i bosanskih ustanika na čelu sa Hadži-Lojom.
Nakon 1918, i ulaska srpske vojske u BiH, mislim da su ih vlasti SHS sve srušile.
Svejedno spomenik, zasto su se srusile zeljeznicke stanice
 

·
Moderator
Joined
·
46,293 Posts
Ako bog da kao Barok obnovice se
 

·
Banned
Joined
·
4,104 Posts
Svejedno spomenik, zasto su se srusile zeljeznicke stanice
Neko reče na forumu (tema o neomavarskim građevinama u BiH, mislim) da je stanica u Brodu bila uništena u bombardovanju tokom 2. svjetskog rata.
Prelijep objekat, prelijep. Ogromna šteta što nije obnovljen.

Za spomenike, ostao je jedan u Banjaluci. Nažalost.
 

·
senior member
Joined
·
17,997 Posts
Discussion Starter · #291 ·
Uskoro prvi radovi na izgradnji sportske dvorane u Bužimu

Kako se u proteklih godinu dana intenzivno radi na iznalaženju realnog projektnog rješenja za izgradnju sportske dvorane u Bužimu, ovih dana je i taj problem definitivno riješen preuzimanjem glavnog projekta Sportske dvorane Bužim od firme Širbegović d.o.o. iz Gračanice.
Naime, navedena firma je potpuno besplatno izgradila idejno rješenje i glavni projekat za dvoranu, na osnovu čega je već izdata urbanistička saglasnost, a ovih dana se očekuje i po prvi put izdavanje građevinske dozvole za dvoranu, čime bi bili u potpunosti ispunjeni uslovi za početak radova, potvrđeno je za buziminfo.ba portal. Na ovaj način Općina Bužim je ispunila sve svoje obaveze u dijelu stvaranje uslova za izgradnju.

Na tragu dosad urađenog i intenzivnog traženja partnera u ovom projektu, općinski načelnik Agan Bunić je 30.07.2014. godine, potpisao Ugovor o sufinanciranju izgradnje Sportske dvorane u Bužimu sa federalnim Ministarstvom kulture i sporta i ministrom Salmirom Kaplanom u iznosu od 40.000 KM, te su na taj način obezbjeđena inicijalna sredstva za prve radove na ovom projektu.

„Tražili smo realno i provodivo rješenje, morali smo odustati od starog projekta koje je bio neprovodiv i skup, oko 5-6 miliona KM, koji je plaćen a nikakve koristi od njega. Novi projekat smo besplatno dobili zahvaljujući firmi Širbegović, koja nam je kao lider u izgradnji ovih projekata u cijeloj BiH samo htjela pomoći da krenemo sa mrtve tačke.

Po navedenom glavnom projektu ukupna izgradnja bi koštala oko 1,3 miliona KM. Već smo od federalnog ministarstva obezbjedili skromnih 40.000 KM, u svom budžetu imamo 25.000 KM, te namjenskih sredstava od izgradnje skloništa oko 50.000 KM koje možemo utošiti za izgradnju dvorane, što znači da ukupno na raspolaganju imamo oko 115.000 KM. Za narednu sjednicu Općinskog vijeća ću pripremiti Odluku o davanju saglasnosti na raspisivanje tendera za izbor izvođača pod uslovima da raspoloživa sredstva realiziramo u ovoj godini, a razliku u naredne dvije budžetske godine ili iz drugih izvora koja se mogu obezbjediti u narednom periodu, a radi se oko 235.000 KM koliko nam nedostaje za I fazu (pripremni radovi, zemljani radovi i ukupna betonska konstrukcija do krova) koja košta oko 350.000 KM. Navedenom odlukom Općinsko vijeće će biti upoznato sa novim projektom, načinom izgradnje i financiranjem, te ostalim aktovnostima koje vodim kao Općinski načelnik oko izgradnje ovog projekta.

Naravno, ovo je poziv i za ostale nivoe vlasti od kantona do države da se uključe u izgradnju dvorane, svi su dobrodošli da pomognu, jer to je naša zaajednička obaveza prema Bužimu, prema oko 25 sportskih klubova, prema 750 učenika srednje škole koja nemaju nikakve sportske sale, i niz drugih uspješnih sportista sa područja općine Bužim“ kazao je načelnik Agan Bunić prilikom potpisivanja ugovora sa federalnim Ministarstvom kulture i sporta.

/mojusk.ba
 
  • Like
Reactions: AdnanPD

·
senior member
Joined
·
17,997 Posts
Discussion Starter · #292 ·
Bosanska Krupa: Nastavljeni radovi na zgradi Opće gimnazije

Nastavljeni su građevinski radovi na izgradnji zgrade Opće gimnazije u Bosanskoj Krupi, čime je otpočela nova faza ovoga projekta.Nakon što je nedavno ugrađena stolarije, u toku je postavljanje termo-fasade.

„Ugradnja stolarije i fasada koštat će oko 150.000 KM, a taj dio radova bit će financiran iz kantonalnog budžeta“, kaže Armin Halitović, načelnik Općine i podsjeća da je općinska uprava do sada u izgradnju Gimnazije uložila više od 700.000 KM./rtvusk
 

·
senior member
Joined
·
17,997 Posts
Discussion Starter · #293 ·
Počinje izgradnja kanalizacionog sistema u Bosanskoj Krupi
Kanalizacioni sistem, jedan od najznačajnijih kapitalnih i kako bi se zbog svoje važnosti mogao nazvati historijski projekt na području bosanskokrupske općine, dobio je novi zamah u svojoj realizaciji.


Naime, objavljen je tender za odabir izvođača radova za prvu fazu vrijednu oko 1.500.000,00 KM koja će obuhvatiti ukupno osam područja u Bosanskoj Krupi i Bosanskoj Otoci. Ovo su aktivnosti u sklopu projekta „WATSAN FBiH“, čiji je cilj vodoopskrba i prečišćavanje otpadnih voda u lokalnim zajednicama Federacije BiH.

Izgradnja novih kanalizacionih kolektora, odnosno separatnog kanalizacionog sistema za fekalnu i oborinsku kanalizaciju za početak će obuhvatiti Govedarnicu, Bužimkiće, Krušničku ulicu, Mujagiće, Mandu, Halkiće, Aleju zlatnih ljiljana i Ljusinu.

Kada se završi mreža u pomenutim dijelovima duga 9 km, kako je planirano početkom naredne godine, izgradnja kanalizacionog sistema se nastavlja. „Implementacija ovog projekta je zaista višestruka. Poboljšat ćemo sanitacionu shemu kroz sprečavanje ispuštanja zagađene vode, kanalizacije, u rijeku Unu i njene pritoke i konačno se riješiti neugodnih mirisa koji su posebno izraženi tokom vrućih ljetnih dana.

Očekujemo da će realizacija ovog projekta dovesti do značajnog poboljšanja zdravstvenog stanja građana, te da ćemo u značajnoj mjeri doprinijeti ispunjenju uslova koji se u budućnosti traže zakonodavstvom EU u oblasti okoliša. Teško je reći kada će kompletan projekt biti završen, to svakako zavisi samo od novčanih sredstava, ali ćemo dati sve od sebe da on ima svoj kontinuitet, i da završimo posao kako smo planirali, da što se tiče kanalizacije Bosansku Krupu riješimo u potpunosti“, kaže načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

Projekt „WATSAN FBiH“ (Vodoopskrba i odvodnja otpadnih voda u FBiH), u okviru kojeg je Općina Bosanska Krupa sa Federalnim ministarstvom finansija i potpisala ugovor o grantu, implementira se u dvadeset općina Federacije BiH, a kreditna i grant sredstva su obezbijeđena posredstvom Evropske komisije i Evropske investicione banke.
abc.ba
 
  • Like
Reactions: amelaga

·
Moderator
Joined
·
46,293 Posts
Izgradnja kanalizacionog sistema u B. Krupi: Milionski posao za Kov-GradKanalizacioni sistem, jedan od najznačajnijih kapitalnih investicija u općini Bosanska Krupa, dobio je novi zamah u svojoj realizaciji.

Naime, Kov-grad d.o.o. Bužim dobio je posao izgradnje kanalizacionog sistema u općini Bosanska Krupa sa cijenom u ukupnom iznosu od 1.589.505,88 KM.

"Tender je raspisan za prvu fazu izgradnje kanalizacionog sistema u okviru projekta WATSAN FBiH, finansiranu iz sredstava IPA 2008. Izvođač radova je odabran, ali ta odluka još uvijek nije konačna jer su u toku žalbeni rokovi. Tek nakon isteka žalbenih rokova i konačnosti odluke tenderska procedura će rezultirati potpisivanjem ugovora", rečeno je iz Općine Bosanska Krupa za portal Akta.ba, dodajući da početak radova zavisi od tenderskog procesa, dok je rok za završetak istih 31. 12. 2015. godine.

Podsjetimo, radi se o projektu koji će obuhvatiti ukupno osam područja u Bosanskoj Krupi i Bosanskoj Otoci, a sve aktivnosti se odvijaju u sklopu projekta "WATSAN FBiH", čiji je cilj vodoopskrba i prečišćavanje otpadnih voda u lokalnim zajednicama Federacije BiH.

Studija izvodljivosti je pokazala da je procijenjena vrijednost cijelog projekta oko 20 miliona KM, a broj faza ovisi o dostupnosti finansijskih sredstava.

Izgradnja novih kanalizacionih kolektora, odnosno separatnog kanalizacionog sistema za fekalnu i oborinsku kanalizaciju za početak će obuhvatiti Govedarnicu, Bužimkiće, Krušničku ulicu, Mujagiće, Mandu, Halkiće, Aleju zlatnih ljiljana i Ljusinu, što će poboljšat i sanitacionu shemu kroz sprečavanje ispuštanja zagađene vode, kanalizacije, u rijeku Unu i njene pritoke i konačno se riješiti neugodnih mirisa koji su posebno izraženi tokom vrućih ljetnih dana.

"Bunari pitke vode, iz kojih se snabdijeva cijela općina, prihranjuju se vodom iz rijeka Une i Krušnice, u koje se trenutno ispuštaju otpadne vode bez prethodnog tretmana i kontrole. Realizacijom projekta trajno će se zaštititi izvorišta pitke vode, koja su kroz ranije studije ocijenjena da kapacitativno mogu snabdijevati regionalni vodovodni sistem, a ne samo općinu Bosanska Krupa. Isto tako, sva poljoprivredna dobra uz rijeke, odnosno obradive površine koje koriste vodu rijeka za navodnjavanje, zbog prečišćene vode postat će kvalitetnija i povećat će opće zdravstveno stanje", navode iz Općine Bosanska Krupa objašnjavajući višestruki značaj projekta.
Akta
 

·
Moderator
Joined
·
46,293 Posts
Potpisan ugovor za izgradnju kanalizacionog sistema vrijedan 21 milion KM

Ugovor za realizaciju jednog od najskupljih poslijeratnih projekata u Bosanskoj Krupi, izgradnju kanalizacionog sistema, načelnik Armin Halitović potpisao je jučer sa Safetom Kovačevićem, vlasnikom firme KOV-GRAD iz Bužima. Tako je kapitalni projekt na čijoj se pripremi radi još od 2009. godine dobio novi zamah u svojoj realizaciji.

Ugovor je potpisan za radove u prvoj fazi i vrijedan je nešto više od 1,5 miliona KM. Vrijednost kompletnog projekta koji je zbog složenosti i obimnosti podijeljen u dvije faze je 21 milion KM. Ovo su aktivnosti u sklopu projekta WATSAN FBiH, čiji je cilj vodoopskrba i prečišćavanje otpadnih voda u lokalnim zajednicama Federacije BiH.

Izgradnja novih kanalizacionih kolektora, odnosno separatnog kanalizacionog sistema za fekalnu i oborinsku kanalizaciju za početak će obuhvatiti Govedarnicu, Bužimkiće, Krušničku ulicu, Mujagiće, Mandu, Halkiće, Aleju zlatnih ljiljana i Ljusinu. Kada se završi mreža u pomenutim dijelovima duga 9 km, kako je planirano početkom naredne godine, izgradnja kanalizacionog sistema se nastavlja.

Realizacijom projekta poboljšat će se sanitaciona shema, spriječit će se ispuštanje zagađene vode, kanalizacije u rijeku Unu i njene pritoke, a konačno će se riješiti i problem neugodnog mirisa posebno izraženog u ljetnom periodu.

Načelnik Armin Halitović prilikom potpisivanja kazao je kako očekuje da će realizacija projekta dovesti i do poboljšanja zdravstvenog stanja građana, te da ćemo u značajnoj mjeri doprinijeti ispunjenju uslova koji se u budućnosti traže zakonodavstvom EU u oblasti okoliša.

"Teško je reći kada će kompletan projekt biti završen, to svakako zavisi samo od novčanih sredstava, ali ćemo dati sve od sebe da on ima svoj kontinuitet, i da završimo posao kako smo planirali, da što se tiče kanalizacije Bosansku Krupu riješimo u potpunosti", dodaje Halitović.

Važno je napomenuti da će se sve saobraćanice koje se budu kopale radi polaganja cjevovoda dovesti u prvobitno ili čak u bolje stanje nego što je bilo prije kopanja. Prema riječima načelnika već je kod projektovanja predviđeno da se sve ulice u kojima se budu izvodili radovi ne krpaju već nanovo asfaltiraju.

Projekt WATSAN FBiH (Vodoopskrba i odvodnja otpadnih voda u FBiH), u okviru kojeg je Općina Bosanska Krupa sa Federalnim ministarstvom finansija i potpisala ugovor o grantu, implementira se u dvadeset općina Federacije BiH, a kreditna i grant sredstva su obezbijeđena posredstvom Evropske komisije i Evropske investicione banke.
Akta
 

·
Moderator
Joined
·
46,293 Posts
Državna delegacija ispunila obećnje: TIKA finansira gradnju sportske dvorane u Bužimu

Direktor Ureda TIKA-e za BiH, Huseyin Šanli, sastao se sa načelnikom općine Bužim, Aganom Bunićem, te zastupnikom u Parlamentu FBiH i predsjednikom SDA Bužim, Kasimom Mulalićem.

Tokom radnog sastanka, predstavnicima TIKA-e je prezentiran projekat izgradnje sportske dvorane, kao i finansijska konstrukcija ovog projekta.

Direktor Šanli je iskazao volju i zainteresiranost da se TIKA, kao investitor, uključi u izgradnju bužimske sportske dvorane. Time bi preuzela finansiranje II faze radova koja podrazumijeva unutrašnje radove i vanjsko uređenje objekta i okoliša sa pratećim sadržajima, što iznosi oko milion KM. Prvu fazu radova, u iznosu od oko 700.000 KM, će finansirati Općina Bužim, na osnovu ranije potpisanih sporazuma.

Nakon što je ovaj projekat prihvaćen od strane Ureda TIKA-e u BiH, dalja procedura bi, nakon što se potvrdi i u glavnom uredu TIKA-e u Ankari, trebala trajati svega nekoliko mjeseci, što znači da bi objekat sportske dvorane u Bužimu uskoro mogao biti završen.

Posjeta predstavnika TIKA-e općini Bužim i finansiranje projekta sportske dvorane, direktan je rezultat posjete visoke državne delegacije u kojoj su bili član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, državni i federalni premijeri Denis Zvizdić i Fadil Novalić i razgovora i lobiranja koje su prije i tokom posjete vodili načelnik općine Bužim Agan Bunić i federalni zastupnik Kasim Mulalić, piše portal buziminfo.ba.

TIKA je do sada u BiH, kroz razne projekte, uložila oko 50 miliona eura, a ovim projektom u Bužimu, aktivnije se uključuju i na području Krajine.
Faktor
 

·
Moderator
Joined
·
46,293 Posts
Uskoro sanacija drvenog pješačkog mosta u Bosanskoj Krupi


Načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović i direktorica firme “BC-Gradnja” Fahira Bešić potpisali su danas ugovor o izvođenju radova na sanaciji pješačkog drvenog mosta u ulici Patriotske lige vrijedan 222.575,00 KM.

Udari jakih vodenih valova uzrokovanih obilnim kišnim padavinama u oktobru prošle godine znatno su oštetili drveni most u Bosanskoj Krupi pa ga čak i učinili nesigurnim za pješake. Zbog toga je Štab civilne zaštite Bosanska Krupa odmah donio odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće i zabranio korištenje mosta.

S obzirom da sanacija mosta iziskuje značajna finansijska sredstva odmah se krenulo u potragu za novcem. Ozbiljnost situacije i poziciju u kojoj se nalazi Općina Bosanska Krupa vrlo brzo su shvatili i pomogli Federalni i Kantonalni štab civilne zaštite.

"Već se godinama priča o dotrajalosti drvenog mosta u Bosanskoj Krupi i evo došlo je vrijeme da ga u potpunosti rekonstruišemo. Vjerujem da bi sanacija, ako vremenske prilike dozvole, mogla biti završena do Unskih lađara. Zbog toga smo i malo ranije krenuli sa aktivnostima, proveli postupak i izabrali izvođača koji ima dovoljno vremena da se pripremi. Nadamo se da neće biti visoke vode, da ćemo moći odmah na proljeće pristupiti sanaciji i da ćemo taj posao na zadovoljstvo građana uspješno i završiti. Imamo 40 hiljada maraka iz budžeta Općine Bosanska Krupa, po 20 hiljada maraka iz Federalne i Kantonalne civilne zaštite. Imamo određen dio sredstava planiran u budžetu Općine, a evo nadamo se da će se ispuniti i obećanje federalnog premijera Novalića da će sanaciju mosta pomoći sa 100 hiljada KM", ističe načelnik Halitović.

Radovi na drvenoj konstrukciji podrazumijevaju zamjenu dotrajalih šipova ispod vode, zamjenu dva jarma, tri polja rasponske konstrukcije i zamjenu ograde na mostu kao i zaštitu čeličnih dijelova kontrukcije.

Bitno je napomenuti da se sva drvena konstrukcija, za razliku od ranije, izvodi od rezane građe lišćara kako bi se povećala trajnost mosta, te da će isti u potpunosti zadržati svoj oblik i prepoznatljivi izgled.
Akta
 

·
Moderator
Joined
·
46,293 Posts
Prodajom devastirnih objekata počinje uređenje Poslovne zone "Vatreni mlin"Općina Bosanska Krupa jučer je objavila oglas o prodaji montažnih devastiranih čeličnih objekata u obuhvatu Poslovne zone „Vatreni mlin“ čime počinju konkretne aktivnosti na uređenju zemljišta, a potom i stvaranju uslova za dolazak novih investitora.

Početna cijena predmetnih objekata iznosi 74.822,00 KM i ista je utvrđena na osnovu procjene ovlaštenog sudskog vještaka građevinske struke, a javna prodaja vršit će se putem podnošenja pismenih ponuda. Pravo učešća imaju sva pravna i fizička lica, koja prema zakonu mogu sticati pravo vlasništva.

Inače, Poslovna zona „Vatreni mlin“ formirana je odlukom Općinskog vijeća i druga je takve vrste u Bosanskoj Krupi. Formiranje nove poslovne zone inicirao je općinski načelnik Armin Halitović, jer interes investitora, kako je kazao, prevazilazi prostor postojeće zone „Pilana“.

U njoj se trenutno gradi novih 10.000 kvadratnih metara proizvodnih hala i u njima bi do jeseni, prema najavama, trebalo biti zaposleno više stotina radnika.

Nekoliko investitora već je zatražilo nove parcele za gradnju, ali je prostor u Poslovnoj zoni „Pilana“ gotovo popunjen.

Stoga će se novim investitorima ponuditi, pod istim uslovima, prostor u području nekadašnjeg „Vatrenog mlina“. Nova poslovna zona obuhvatit će i već postojeće proizvodne pogone u krugu nekadašnjeg poduzeća RMK iz Zenice.

"Svjesni činjenice da na području Poslovne zone „Pilana“ više nema parcela, ni kompaktnih niti dovoljno velikih da mogu primiti investitora, koji želi praviti veći objekt, okrenuli smo se novoj poslovnoj zoni, prostoru na kojem se nekada nalazila tvornica stočne hrane", istakao je načelnik Halitović.

Prema njegovim riječima, „recept za razvoj“ će biti isti kao i kod Poslovne zone „Pilana“. „Vatreni mlin“ ima oko 9 hektara, od čega je trećina slobodna površina koja će biti ponuđena investitorima.

U “Vatrenom mlinu” već je dostupna saobraćajna komunikacija, vodovodna, kanalizaciona, elektroenergetska i telekomunikacijska mreža.

U ovoj zoni, baš kao i u Poslovnoj zoni „Pilana“ svi ulagači će u prve tri godine u 100 postotonom iznosu biti oslobođeni komunalnih dažbina, slijedeće tri godine će biti oslobođeni 50 posto. Potom će tri godine plaćati minimalnu komunalnu naknadu u zavisnosti od proizvodne djelatnosti i broja radno angažiranih građana bosanskokrupske općine.
Akta
 
  • Like
Reactions: ButtersTM

·
Moderator
Joined
·
46,293 Posts
U Bosanskoj Krupi otvoren Centar za podršku poduzetništvu vrijedan 1,2 miliona KM

U Bosanskoj Krupi danas je otvoren Centar za podršku poduzetništvu (BSC) vrijedan 1,2 miliona KM, čija je osnovna uloga pružanje usluga i podrške brojnim firmama i preduzećima sa prostora Unsko-sanskog kantona i povećanje konkurentnosti lokalne privrede.

Centar su svečano otvorili ministar privrede u Vladi USK Asmir Crnkić i načelnik Općine Bosanska Krupe Armin Halitović, a svečanosti su prisustvovali i čelni ljudi općina Sanski Most i Bužim, izaslanici drugih općina sa prostora USK, kao i predstavnici kantonalnih ustanova.

Ministar Crnkić je kazao da, osim što je namjenski izgrađen da bi pružao usluge u metalo-prerađivačkom sektoru, Centar bi u budućnosti trebao postati prostor za rast novih razvojnih ideja iz drugih oblasti.

"Glavni cilj sličnih centara i poduzetničkih inkubatora jeste povezivanje tehničkog znanja s poslovnim znanjem koje je potrebno za uspješnu komercijalizaciju. Realizacijom ovog projekta smo svi dobili: lokalna zajednica, poduzetnici u poslovnoj zoni 'Pilana', poduzetnici USK, kao i Razvojna agencija USK koja je potvrdila da može biti nosilac ozbiljnih projekata koje sufinansiraju EU fondovi", istakao je Crnkić.

Business Support Center (BSC) – Centar za podršku poduzetništvu uspostavljen je u okviru projekta "Razvoj inovacija i privlačenje investicija u Unsko-sanskom kantonu – BINOVA" i finansiran je najvećim dijelom iz IPA fonda. Partneri na projektu su bili: Evropska unija, Razvojna agencija USK, Vlada USK, Općina Bosanska Krupa, PLOD centar Bihać i Tehnički fakultet Univerziteta u Bihaću, dok su pridruženi članovi na projektu sve druge općine sa prostora USK i Grad Bihać.

"Otvorenjem Centra stvorena je nova faza buduće podrške sektoru malog i srednjeg poduzetništva s kojim se stavlja akcenat na potrebe privatnog sektora u cilju njegovog rasta i razvoja. Razvojna Agencija USK će kroz ovaj Centar, zajedno sa svim općinama i uz podršku Vlade USK, raditi na projektima koji će doprinijeti unapređenju poslovnog okruženja u USK", rekao je Samir Jordanović, v.d. direktora Razvojne agencije USK.

Načelnik Bosanske Krupe Armin Halitović također je zadovoljan što je Centar stavljen u funkciju. No, kako kaže, posao nije završen. Tek sada slijedi glavnina aktivnosti, od definisanja ko će s njim rukovoditi do nabavke opreme te angažovanja osoba koje će pružati stručnu podršku.

"Ono što pred nama slijedi je opremanje Centra u svakom smislu. Zajedno sa Tehničkim fakultetom ćemo se truditi da ovdje stvorimo nukleus koji će biti pokretačka snaga razvoja Bosanske Krupe i USK", kazao je načelnik Halitović.

Kroz uspostavu i razvoj Centra za podršku inovacijama – BSC pružat će se podrška sektoru poduzetništva na području cijelog USK. Prema potrebama poslovnog sektora, usluge koje će centar za podršku poduzetništvu pružati su uspostava labaratorije za analizu zavarivanja, inkubacija poduzetnika sa inovativnim poslovnim idejama, stručno osposobljavanje radne snage prema stvarnim potrebama tržišta i poslovno savjetovanje.

Centar se nalazi u poslovnoj zoni "Pilana" u Bosanskoj Krupi u zgradi nekadašnjeg drvnog kombinata "ŠIP UNA" . Prostor od 619,86 m2 je saniran, adaptiran, opremljen savremenom opremom i namjenski uređen za potrebe malog i srednjeg poduzetništva. Vlasnik zgrade u kojoj se nalazi BSC centar je Općina Bosanska Krupa, koja je kao partner na projektu, dala prostor na raspolaganje Razvojnoj agenciji USK.

Generalni cilj projekta je stimulirati ekonomski rasti i novo zapošljavanje u USK kroz poboljšanje operativnog okvira za sektor malih i srednjih preduzeća u USK i poboljšanje poslovnog okruženja kroz bolju infrastrukturu. Specifični cilj projekta je unaprijediti poslovno okruženje i povećati konkurentnost lokalne privrede u USK, kroz razvoj poslovne infrastrukture, te uspostavu i razvoj BSC centra putem kojeg će se pružati podrška sektoru malih i srednjih preduzeća u USK.
Klix
 

·
Moderator
Joined
·
46,293 Posts
Započet projekat sanacije deponije Krivodol u Bosanskoj Krupi vrijedan milion eura

Nakon višegodišnjih najava konačno su započeli radovi na sanaciji deponije Krivodol u Bosanskoj Krupi, koja je godinama bila uzrok brojnih problema tamošnjeg stanovništva.Otklanjajući i posljednje administrativne barijere početkom mjeseca augusta, stvorene su sve pretpostavke za sanaciju deponije Krivodol u Bosanskoj Krupi pa su prije nekoliko sedmica počeli konkretni radovi na terenu.

Prostor koji je do prije nekoliko mjeseci bio lokacija nekontrolisanog odlaganja otpada i potencijalni izvor zaraze, već poprima izgled uređene višenamjenske površine uklopljene u prirodni ambijent, a svi radovi se odvijaju planiranom dinamikom.

Kako su kazali u Općini Bosanska Krupa, do sada su završeni primarni radovi, krčenje i uređivanje prostora, oblikovanje deponije i izmještanje pristupne ceste. Trenutno se vrši brtvljenje, odnosno radovi na polaganju geosintetičkih materijala čija je svrha sprečavanje prodora vode u tijelo deponije, kao i kontrolisano otplinjavanje.

"Zatvaranjem i saniranjem deponije stvorit ćemo još bolje uslove za razvoj poljoprivrede i dati novi zamah u stočarstvu, jer će velike površine koje gravitiraju deponiji Krivodol biti dekontaminirane i moći će se koristiti u razne svrhe. Naravno, na cijelom području povećat će se kvalitet izvorišta vode i vremenom će se očistiti podzemni vodni putevi pa će tako u budućnosti doći i do poboljšanja općih uslova za razvoj organske proizvodnje", rekao je načelnik Općine Armin Halitović.

Deponija čiji su kapaciteti maksimalno iskorišteni pa je u konačnici i zatvorena, nalazi se u blizini naselja Ljusina i godinama je zadavala brojne probleme mjesnom stanovništvu. Mještani Ljusine su u prošlosti u više navrata organizirali i proteste zbog loših uslova na deponiji, te smrtnih slučajeva za koje se sumnjalo da su uzrokovani trovanjem putem zraka i vode na ovom području.

Početkom 2011. godine općina Bosanska Krupa je delegirala Federalnom ministarstvu zaštite okoliša i turizma projekat za sanaciju deponije Krivodol, a 2014. godine Evropska unija je, u okviru pretpristupnih fondova IPA 2011, odobrila općini Bosanska Krupa grant sredstva u iznosu od milion eura koja trebaju biti utrošena na sanaciju deponije Krivodol.

Kako su naveli iz Općine Bosanska Krupa, u toku aktuelnih radova predstoji još završetak sistema za otplinjavanje, prekrivanje cijele deponije navedenim materijalima, a zatim i slojem zemlje, izgradnja hidrantske mreže i kanala za oborinske vode, a sve treba biti okončano do kraja godine.

Radi se o jednom od najskupljih projekata u proteklih dvadeset godina na prostoru ove lokalne zajednice.
Klix
 
281 - 300 of 318 Posts
Top