SkyscraperCity banner

301 - 318 of 318 Posts

·
Registered
Joined
·
48 Posts
TIKA finansira 1,4 miliona KM za završetak radova na izgradnji sportske dvorane u Bužimu

U Sarajevu je danas potpisan ugovor o završetku druge faze radova na izgradnji Sportske dvorane u Bužimu koja podrazumijeva sve radove do otvorenja.

Ugovor su potpisali Safet Kovačević, direktor firme Kov-grad iz Bužima i Omer Faruk Alimci, zamjenik koordinatora Turske razvojne agencije za BiH (TIKA). Svečanom potpisivanju ovog izuzetno značajnog ugovora za sve građane Bužima prisustvovao je i općinski načelnik Zikrija Duraković.

Vrijednost potpisanog ugovora iznosi 1,4 miliona KM.

Prva faza izgradnje bužimske sportske dvorane uspješno je završena krajem 2015. godine, a vrijednost izvedenih radova iznosila je blizu 700.000 KM. Ova faza obuhvatala je zemljane radove, te izradu armirano – betonske konkstrukcije.

Prošle godine, direktor Turske razvojne agencije u Bosni i Hercegovini Huseyin Šanli iskazao je volju i zainteresiranost da se TIKA, kao investitor, uključi u izgradnju bužimske sportske dvorane, čime bi preuzela finansiranje druge faze radova, koja podrazumijeva unutrašnje radove i vanjsko uređenje objekta i okoliša sa pratećim sadržajima.

Potpisivanjem današnjeg ugovora stvoren je i posljednji preduslov za završetak jednog od najznačajnijih projekata od osnivanja Općine Bužim, posebice za sportiste i sportske radnike.

"Ovo je posebna dan za sve Bužimljanke i Bužimljane posebno one okupljene oko sportskih klubova i koji se brinu za razvoj sporta u našoj Općini. Kako je planirano ovim ugovorom završetak radova se očekuje do kraja ove godine. Hvala svima koji su se uključili i dali svoj doprinos na bilo koji način da ovaj projekat zaživi i da danas imamo ovo svečano potpisivanje ugovora", rekao je Zikrija Duraković, načelnik Bužima.

Od današnjeg dana firma Kov-grad u obavezi je da do kraja ove godine završi sve navedene radove.
 

·
Moderator
Joined
·
46,266 Posts
Potpisani ugovori za izgradnju javne rasvjete u Bužimu

Općinski načelnik Općine Bužim Zikrija Duraković u sali Općine Bužim potpisao je ugovore za izvođenje radova na izgradnji javnih rasvjeta u mjesnim zajednicama: Vrhovska, Konjodor i Elkasova Rijeka, rekonstrukciji puta u MZ Čava, sanaciji klizišta u MZ Zaradostovo te utopljavanju zgrade Općine Bužim.

Ugovore vrijedne ukupno 177,175.44 KM potpisao je u ime Općine Bužim Općinski načelnik Zikrija Duraković te predstavnici firmi:"Kov-grad" Bužim, "Domoinvest" Bihać, "MC Stella" Velika Kladuša.

"Nakon okončane zakonske procedure u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama upriličili smo potpisivanje ugovora za određene projekte na području Općine Bužim, a radi se konkretno o tri projekta javnih rasvjeta u našim mjesnim zajednicama Konjodor, Vrhovska Elkasova Rijeka, zatim projekat sanacije klizišta u MZ Zaradostovo lokacija Palijan i jedan od najznačajnijih, projekat utopljavanja zgrade organa upravljanja općine Bužim gdje je predviđeno stavljanje fasade i postavljanje stolarije kako bi na taj način dobili funkcionalniju zgradu, kako energetski učinkovitu, tako i estetski lijepu", kazao je načelnik Duraković.

Naveo je da konkretni radovi slijede već iduće sedmice. Pored toga jučer je u Sarajevu upriličeno, u organizaciji IFAD-a, otvaranje ponuda na izvođenju radova na asfaltiranju puta koji povezuje Općinu Bužim i Općinu Bos. Krupa.

"Riječ je o zajedničkom projektu ove dvije općine u vrijednosti oko 200 hiljada KM. U narednom periodu imamo i konkretizaciju javnih nabavki za preostala tri putna pravca i još jedan projekat javne rasvjete. Očekujem da bi svi ovi projekti do kraja ove radne sezone mogli biti završeni”, kazao je Duraković.

Svečanom potpisivanju ugovora prisustvovali su i predsjedavajući Općinskog vijeća Safet Ljubijankić zajedno sa predsjednicima klubova i vijećnicima u Općinskom vijeću.
Akta
 

·
Moderator
Joined
·
46,266 Posts
Općina Bosanska Krupa: U infrastrukturu uloženo više od milion KM

Početak kalendarske godine vrijeme je kada se analiziraju rezultati iz prethodne i na temelju toga prave planovi za daljnja djelovanja. Organu uprave, zbog odnosa želja i realnih mogućnosti, nije jednostavno protekli period okarakterisati uspješnim ili pak neuspješnim. Međutim, ukoliko se uzme u obzir stvarno stanje u BiH i sagleda sve ono što je urađeno u Bosanskoj Krupi, onda stanovništvo ove općine može biti zadovoljno.

Izgradnja interne saobraćajnice u Poslovnoj zoni "Pilana" s ciljem unapređenja poslovnog ambijenta, izgradnja kanalizacionog sistema odnosno kolektora u pojedinim naseljima, završni radovi na objektima vodovoda za podgrmečka naselja i sanaciji deponije Krivodol, zatim konzervacija i uređenje tvrđava u Bosanskoj Krupi i Jezerskom, izgradnja putne komunikacije u skoro svim dijelovima općine, samo su neki infrastrukturni projekti koji će u Bosanskoj Krupi obilježiti 2017. godinu, navode iz Općine Bosanska Krupa.

BOLJI POSLOVNI AMBIJENT KROZ UNAPREĐENJE INFRASTRUKTURE I POVEĆANJE KONKURENTNOSTI RADNE SNAGE

Dodaju da je u drugoj polovini godine izgrađena još jedna interna saobraćajnica u "Pilani" što je zapravo nastavak izgradnje i unapređenja ove poslovne zove čiji su kapaciteti gotovo popunjeni. Proteklih godina upravo u ovu poslovnu priču uloženo je najviše novca, što se prema riječima načelnika Armina Halitovića i te kako isplatilo. Kada se zbroje sredstva Općine Bosanska Krupa i privrednih subjekata dolazi se do cifre od preko 30 miliona KM. Urađena je vodovodna, kanalizaciona mreža sa prečistačem otpadnih voda, elektroinstalacije koje odgovaraju proizvodnim kapacitetima, te sporedne interne saobraćajnice dimenzionirane za potrebe proizvodnih pogona.

I to nije jedini način na koji je Bosanska Krupa ove godine radila na unapređenju poslovnog ambijenta, čišćeno je i pripremano zemljište u Poslovnoj zoni "Vatreni mlin" kako bi se moglo staviti na raspolaganje investitorima.

Zajedno sa partnerima započela je i implementaciju projekta "Povećanje konkurentnosti radne snage na prostoru općine Bosanska Krupa" čiji je cilj uspostaviti sistem za povećanje konkurentnosti radne snage i njeno osposobljavanje u skladu sa potrebama poslodavaca kroz izgradnju lokalnog partnerstva za zapošljavanje, unapređenje regulatornog okvira za praktičnu nastavu u Unsko-sanskom kantonu, te provođenje programa edukacije za minimalno 80 nezaposlenih lica i zapošljavanje minimalno 76 lica koja uspješno prođu obuku.

Projekt se provodi u okviru krovnog projekta "Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH", kojeg finansira EU, a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO).

IZGRAĐENI KOLEKTORI ZA OTPADNE VODE

Čista i ekološki prihvatljiva sredina je imperativ Općini Bosanska Krupa. To je i osnovni razlog zbog čega je krenula u realizaciju izgradnje kanalizacionog sistema, jednog od najkompleksnijih i najskupljih kapitalnih projekata, navode iz Općine Bosanska Krupa.

Izgradnja novih kanalizacionih kolektora, odnosno separatnog kanalizacionog sistema za fekalnu i oborinsku kanalizaciju na području Govedarnice, Bužimkića, Krušničke ulice, Mujagića, Mande, Halkića, Aleje zlatnih ljiljana i Ljusine počela je u septembru 2015. godine. Prva je to faza projekta u koju je utrošeno 1.5 miliona KM grant sredstava. Dok se čeka nastavak realizacije ovog projekta vrijednog čak 21 milion KM, radi se na čišćenju i uređenju potoka, ali i izgradnji kolektora za otpadne vode gdje je to neophodno. Ove godine izgrađeni su u Prvomajskoj ulici i Vejsila Šarića - Debe, dok je za kolektore u ulici Dana nezavisnosti tek potpisan ugovor. Za tu namjenu Općina Bosanska Krupa će utrošiti oko 80 hiljada KM.

Okončani su i radovi na objektima vodovoda za podgrmečka naselja. Završetak ovih radova označio je završetak izgradnje primarne, odnosno početak izgradnje sekundarne mreže. Inače, dužina vodovodne trase je preko 15 km, a sistem osim cjevovoda čine dva nova rezervoara i tri prepumpne stanice.

Projekt su pomogli Fond za zaštitu okoliša FBiH, Vlada USK, ali je znatno većim dijelom finansiran od strane američke Vlade u visini od oko 1,5 milion KM. Na njegovoj realizaciji radile su između ostalih i inžinjerijske jedinice Oružanih snaga Armije BiH. Važnost ovom projektu doprinosi i činjenica da se radi o povratničkim naseljima u kojima su budućnost vidjeli i mladi, brojne porodice koje pronalaze ili čak otvaraju radna mjesta.

Početkom 2017. godine završeni su i radovi na sanaciji deponije Krivodol. Grant sredstva od 1.5 milion KM obezbijeđena su preko Federalnog ministarstva okoliša i turizma kroz projekt IPA 2011 realizovanog preko Svjetske banke. Sanacija deponije Krivodol jedan je od najskupljih projekata u proteklih dvadeset godina na prostoru općine Bosanska Krupa. Njegovom se realizacijom u priči o ekologiji, zdravoj hrani, okolišu i turizmu „okreće list“ i ulazi u novo poglavlje koje govori o čišćoj, zdravijoj i ljepšoj Bosanskoj Krupi.

PUTNA KOMUNIKACIJA RAĐENA U SKORO SVIM DIJELOVIMA LOKALNE ZAJEDNICE KOŠTALA OKO 700 HILJADA KM

Općina Bosanska Krupa je za izgradnju putne infrastrukture u 2017. godini izdvojila oko 700 hiljada KM, ne računajući 330 hiljada koliko su Ceste Federacije potrošile na izgradnju kružnog toka kod Autobusne stanice. Od januara je urađeno nekoliko putnih pravaca. Novim asfaltom obradovani su stanovnici ulica Prvomajska, Branilaca grada i Bihaćka, ali i oni mnogobrojni koji koriste puteve Hadžići i Tećija – Dolovi – Kudenići. Još značajnija pojedinačna izdvajanja bila su za put Šabići (104.224,38 KM), te Priki potok – Konjodor (200.076,22 KM).

Poprilično ambiciozan ali prema riječima načelnika Općine Armina Halitovića realan plan je da se početkom ove godine završi dvadesetak ugovorenih putnih pravaca. Finansirat će se iz sredstava za korištenje državnih šuma i cesta prema odlukama koje je usvojilo Općinsko vijeće. To su dio lokalnog puta Plandište – Menići, dio lokalnog puta Ponorac, zatim Begovo brdo, Jokina kosa, Kajtezi, Sokak, Gornji Mašići, Točak, Prvomajska, Kajtezi, Arapuša, Veliki Dubovik, putni pravci Johovica – Mali Badić, Veliki Badić – Mustelji, Ada – Selimagići, Arapuška cesta – Pučenik – Zalin – Veliki Dubovik, Gornja Ljusina – Jezerski, Smailovići – Baltići, dio Prvomajske ulice (sanacija udarnih rupa), potom ulice Lipik, Šehidska, 10. juli, Sarajevska, te odvojci 505 viteške bbr. i ulice Branilaca grada.

Projekti su finansirani većim dijelom iz budžeta Općine Bosanska Krupa, jedan putni pavac značajno je pomogao projekt IFAD, ali su manji doprinos dali Vlada USK i lokalno stanovništvo. Podsjetimo da je u lokalnu putnu komunikaciju Općina Bosanska Krupa od 2013. do 2016. godine uložila blizu 2.5 miliona KM. Najznačajnija sredstva utrošena su 2016. godine, čak 900 hiljada KM što je za općinu sa budžetom u prosjeku 7 miliona maraka impozantna brojka.

KONZERVACIJA I UREĐENJE TVRĐAVA I OBNOVA DOMA KULTURE U JEZERSKOM

Nastavljene su aktivnosti na konzervaciji i uređenju tvrđava u Bosanskoj Krupi i Jezerskom. Na tvrđavi „Pset“ kamenom su popločane staze, postavljeni ivičnjaci, popravljene zaštitne ograde, sanirani topovi i postavljeni info-panoi. Sredstva od 27 hiljada KM za ovu svrhu obezbijeđena su budžetom Općine Bosanska Krupa. Podsjetimo, prije pet godina uz pomoć prijatelja iz Italije, konzorcija ICEA-IPSIA, sa više od 40 hiljada KM u potpunosti je opremljena ova tvrđava.

Završena je i druga faza konzervacije i restauracije Starog grada Jezerski u istoimenom bosanskokrupskom naselju. Na očuvanju i sanaciji ovog nacionalnog spomenika BiH Općina Bosanska Krupa radi od prošle godine kada je obnovljen bedemski zid, odnosno ulaz na tvrđavu. Za te aktivnosti iz vlastitog i kantonalnog budžeta obezbijedila je skoro 27 hiljada maraka, a po završetku radova, u martu ove godine pristupila drugoj fazi vrijednoj 52 hiljade KM.

Potpuno je saniran i Dom kulture u Jezerskom. Potpuna rekonstrukcija krova, zamjena stolarije, sanacija zidova, stropova i podova, fasada, elektroinstalacije kao i instalacije vodovoda i kanalizacije, te vanjsko uređenje sa asfaltiranjem pristupnih površina radovi su vrijedni 114 hiljada KM obezbijeđenih u većem dijelu sa viših nivoa vlasti.

Osim infrastrukturnim projektima mnogo je pažnje posvećeno i boljem funkcionisanju lokalne zajednice u svim sferama. Kupljeno je sanitetsko vozilo koje je Domu zdravlja u Bosanskoj Krupi za prevoz pacijenata bilo neophodno, a nabavljeno je i vozilo za prikupljanje i odvoz otpada koje je JKP 10. Juli poklonilo komunalno preduzeće iz bečkog Ottakringa. Pred kraj godine nabavljeno je i kombi vozilo za prevoz učenika iz Velikog Dubovika i Zalina za koje je sredstva preko ministarstava osigurala Vlada USK. Sa višeg nivoa vlasti, iz namjenskih sredstava od ekoloških naknada, Druga osnovna škola osigurala je sredstva za ugradnju centralnog grijanja u područnoj školi na Velikom Badiću.

Općina Bosanska Krupa u protekloj godini je izvršavala i druge obaveze kao što su poticaji, stipendiranje svih redovnih studenata, subvencioniranje prevoza učenika, omladinskih projekata kako start-up biznisa tako i projekata neformalnih grupa kroz program „Omladinska banka“, organizirala i su/finansirala obilježavanje značajnih datuma i kulturno-zabavnih manifestacija.
Akta
 

·
Moderator
Joined
·
46,266 Posts
Bosanska Krupa u dva višemilionska projektaOpćina Bosanska Krupa je u dva velika višemilionska projekta, potvrdio je za poslovni portal Akta.ba načelnik Općine Bosanska Krupa, Armin Halitović.

Kako kaže rade se projektima "Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini" (ILO) i "Projektu općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja" (MEG).

Ukupna vrijednost ILO projekta je 466.070 KM, a sredstva za ovaj projekt su osigurali Evropska unija, Međunarodna organizacija rada (ILO), Općina Bosanska Krupa i PLOD Centar. Implementiraju ga Općina Bosanska Krupa, PLOD Centar, MSŠ “Safet Krupić“ Bosanska Krupa, Služba za zapošljavanje USK, te 5 firmi partnera koji su zajedno definirali potrebe lokalnog tržišta i koji rade na jačanju konkurentnosti radne snage: ZAH, Bosankar, Krupa Kabine, ACMA Group i Novi Most d.o.o.

"Projekt će uspostaviti sistem za povećanje konkurentnosti radne snage i njeno osposobljavanje u skladu sa potrebama poslodavaca kroz izgradnju lokalnog partnerstva za zapošljavanje (LPZ), unapređenje regulatornog okvira za praktičnu nastavu, te provođenje programa edukacije za 80 nezaposlenih lica od kojih će 76 biti zaposleno. Uspostavom ovog sistema, te redovnim odgovaranjem na potrebe firmi koristeći resurse obrazovne ustanove MSŠ 'Safet Krupić' i Općine Bosanska Krupa, stvorit će se održivi mehanizam koji će usklađivati ponudu i potražnju na tržištu rada u sektoru metala u općini Bosanska Krupa", kazao je Halitović.

Dodaje kako je MEG nova inicijativa Vlade Švicarske vrijedna 36 miliona KM koju će u narednih 12 godina provoditi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Projekt se realizuje u tri četverogodišnje faze.

"Cilj projekta je podržati decentralizaciju i lokalnu samoupravu u Bosni i Hercegovini, unaprijediti održivo i pravično pružanje lokalnih usluga i doprinijeti širenju mogućnosti ekonomskog razvoja putem fokusiranja na lokalne samouprave kao nivo vlasti koji je najbliži građanima i koji ima značajne nadležnosti nad pružanjem lokalnih usluga kao i ključnu ulogu u stvaranju povoljnog poslovnog okruženja i poticanju privrednog rasta", zaključio je Halitović.
Akta
 

·
Moderator
Joined
·
46,266 Posts
Općina Bosanska Krupa se kreditno zadužuje u cilju uređenja poslovih zonaOpćina Bosanska Krupa donijela je Odluku o kreditnom zaduženju Općine kod UniCredit banka d.d. Mostar u svrhu proširenja i uređenja Poslovne zone "Pilana", uređenje Poslovne zone "Vatreni mlin", zatvaranje postojećeg kredita kod Razvojne banke FBiH, podršku JKP "10. Juli" d.o.o. Bosanska Krupa i za vodosnabdjevanje i unapređenje komunalne infrastrukture.

Odluka je objavljena i u općinskom Službenom glasniku, a iznos kreditnog zaduženja je 1.500.000,00 KM sa rokom otplate od sedam godina uključujući grace period od tri mjeseca i fiksnu kamatnu stopu od 2,88 posto, bez naknade za obradu kredita.

Kako je navedeno u Odluci za proširenje i uređenje Poslovne zone "Pilana" biće uloženo 850.000,00 KM, za uređenje Poslovne zone "Vatreni mlin" 100.000,00 KM, zatvaranje postojećeg kredita kod Razvojne banke FBiH 140.000,00 KM, podršku JKP "10. Juli" d.o.o. Bosanska Krupa u vodosnabdjevanju i unapređenju komunalne infrastrukture 410.000,00 KM.

Inače, u Poslovnoj zoni "Pilana" kako je nedavno za poslovni portal Akta.ba potvrdio prvi čovjek Općine Armin Halitović, radi 15 privrednih subjekata s područja općine, kantona, Bosne i Hercegovine i inostranstva koji su kroz nekoliko godina u izgradnju novih poslovnih kapaciteta uložili oko 30 miliona konvertibilnih maraka. Djelatnosti kojima se bave firme firme u "Pilani" su proizvodnja kabina za radne mašine, galvanizacija, fina obrada metala, proizvodnja karoserija za motorna vozila i proizvodnja prikolica i poluprikolica.

Zbog nedostatka parcela u "Pilani", načelnik je inicirao i formiranje poslovne zone "Vatreni mlin" koja zauzima oko devet hektara.

Također, Općina je donijela i Odluku o kreditnom zaduženju Općine Bosanska Krupa u iznosu od 1.200.000,00 KM sa rokom otplate od pet godina sa fiksnom kamatnom stopom od 2,38 posto, bez naknade za obradu kredita, a u svrhu projektovanja, sanacije, rekonstrukcije, rehabilitacije i izgradnje putne infrastrukture na području općine Bosanska Krupa.
Akta
 

·
Moderator
Joined
·
46,266 Posts
Inicijativa "Pojas i put" šanse za razvoj Bosanske KrajineCentar za promociju i razvoj Inicijative "Pojas i put" organizira danas u Bihaću konferenciju "Inicijativa 'Pojas i put, perspektive i mogućnosti za BiH. Šanse za razvoj Bosanske Krajine".

Kako je najavljeno, na skupu će se obratiti ambasadorica NR Kine Chen Bo, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić, te gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Na konferenciji će, pored predstavnika Centra, učestvovati i predstavnici Javne ustanove Nacionalni park Una, Privredne komore USK, Razvojne agencije USK, Javnog preduzeća Aerodrom Bihać, a bit će prezentiran i kratki promotivni film o Bihaću.

Tokom posjete, ambasadorica NR Kine u BiH u odvojenim susretima sastat će se sa premijerom Rošićem i gradonačelnikom Fazlićem, a Centar za promociju i razvoj Inicijative „Pojas i put“ potpisat će memorandum o razumijevanju i poslovno-tehničkoj saradnji sa JP Nacionalni park Una.

Ambasadorica NR Kine će u pratnji predstavnika Vlade USK posjetiti i fabriku „BIRA“

Partneri Konferencije su Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Vanjskotrgovinska komora BiH, Vlada Unsko-sanskog kantona, Grad Bihać, te druge institucije sa područja USK.
Akta
 

·
Registered
Joined
·
841 Posts
Završena je rekonstrukcija puta u ulici Urijanski put u Bosanskom Novom. Investitori su Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i Opština Bosanski Novi.

 

·
Registered
Joined
·
841 Posts
Završeno je asfaltiranje puta u MZ Dubrave u opštini Bosanska Gradiška. Radove sufinansiralo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica. 

·
Registered
Joined
·
841 Posts
U mjesnoj zajednici Radoč u Bužimu završeno je asfaltiranje puta u dužini od 600 m. Radove su finansirali Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i Općina Bužim.

 

·
Moderator
Joined
·
46,266 Posts
Radovi na zaštiti "Malih ada" u Bosanskoj Krupi teku planiranom dinamikomRadovi na zaštiti „Malih ada“ za koje su Agencija za vodno područje rijeke Save i Općina Bosanska Krupa ugovor potpisali sa konzorcijem firmi BC-GRADNJA i ŠPIC BETON odvijaju se predviđenom dinamikom.

Radovi na zaštiti "Malih ada", kompleksa od osam riječnih ostrva povezanih drvenim mostovima, podrazumijevaju postavljanje šipova, zasipanje obala prirodnim materijalima, humusiranje i uređenje prilaza rijeci Uni. Trenutno se radi na najvećoj adi na kojoj se nalaze privremeni ugostiteljski objekti, sportski teren i dječije igralište.

„Ade su kao riječna ostrva vrlo podložne eroziji. To je prirodan proces na koji se ne može utjecati ali se mora voditi računa o zaštiti. To upravo sada i činimo. Način na koji se štite ade nekolicini građana je bio nejasan pa su reagovali, pitali šta se to radi i radi li se na ispravan način. Poručujem im ovim putem da ne brinu, da će se sve uraditi onako kako nalaže i struka i priroda, baš kao i sve ostalo. Možemo biti sretni što je Agencija za vodno područje, na našu inicijativu, pristupila ovim radovima jer nam zaista u interesu da sačuvamo ovo turističko blago“, kaže načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

Načelnik Halitović naglašava da se zaštita vrši na najadekvatniji način, te da se neće narušiti vizuelni identitet. To se namjerava postići humusiranjem što je predviđeno projektom.

Do sada je urađeno oko 40% radova, a sve bi trebalo biti završeno polovinom narednog mjeseca. Vrijednost ugovora za radove u svrhu zaštite riječnih ostrva je 198.858,59 KM hiljada KM i to je u cjelosti osigurala Agencija za vodno područje rijeke Save.
Akta
 

·
Moderator
Joined
·
46,266 Posts
^^
 

·
Moderator
Joined
·
46,266 Posts
TIKA otvorila novi savremeni objekat područne škole u PištalinamaU naselju Pištaline daas je svečano otvorena obnovljena područna škola koja pripada JU Prva osnovna škola Bosanska Krupa. Škola je počela s radom u aprilu 1993. godine, kada su u Bosanskoj krajini bijesnili rat i agresija na BiH. Učenici su sve do danas školu pohađali u vrlo teškim uslovima, objekat je bio trošan, a stolarija dotrajala.

Zahvaljujući donaciji Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) BiH, od danas će 120 učenika nastavu pohađati u adekvatnim uslovima i opremljenim učionicama.

-TIKA od 1995. godine do danas realizuje dosta projekata u mnogo sektora i područja po pitanju obrazovanja, zdravstva, stočarstva, infrastrukture, restauracije i obnavljanja kulturnog naslijeđa i nastavićemo tako u budućnosti. Do sada u ove 24 godine realizirali smo oko 900 projekata u što smo uložili oko 80 miliona dolara. I po pitanju ovih projekata na vrlo važnom mjestu se nalazi obrazovanje. Do sada smo od obdaništa pa sve do univerziteta uradili mnogo projekata po pitanju rekonstrukcije i popravaka, ali i samog obrazovanja gdje smo dali značajan doprinos. Jedan od tih projekata je i Područna škola u naselju Pištaline i jako smo sretni zbog toga - kazao je Omer Faruk Alimci, koordinator TIKA-e za BiH.

Za Vladu Unsko-sanskog kantona podrška TIKA-e je vrlo značajana, a raspoloženost i otvorenost predstavnika ove turske agencije otvara mogućnost za realizaciju još mnogo značajnih projekata na području kantona.

-Raduje me činjenica da smo u 2019. godini završili ovakav objekat i napravili iskorak u obrazovanju na području Unsko-sanskog kantona, Bosanske Krupe i Mjesne zajednice Pištaline koja je dobila objekat u kojem će se gajiti najplemenitija misija i poziv, a to je obrazovanje i vaspitanje u kojem će mnogo učenika doći do znanja koje je najveće čovjekovo blago. Hvala predstavnicima TIKA-e koji su izgradili mnoge objekte na području našeg kantona i BiH, koji i dalje planiraju ulagati u našu zemlju. Na nama je da pripremimo kvalitetne projekte, posebno kada su u pitanju kultura, sport i obrazovanje. Učenicima poručujemo da budu najbolji predstavnici ove škole i da čuvaju ovaj integritet kojeg su godinama gradili zajedno sa svojim roditeljima, da sanjaju velike snove i budu najbolji u onome što rade - poručio je Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona.
Faktor
 

·
Moderator
Joined
·
46,266 Posts
Nastavljaju se radovi na objektu "Opće gimnazije" u Bosanskoj KrupiOpćina Bosanska Krupa i JU „Opća gimnazija“ udruženim snagama nastavljaju izgradnju objekta ove školske ustanove. Između načelnika Armina Halitovića i direktora Ervina Ezića je prošle sedmice potpisan sporazum o realizaciji dijela projekta koji se odnosi na unutrašnje radove prizemlja i sprata, a čija je vrijednost oko 700 hiljada KM.
Po završetku ovih radova objekt će postati funkcionalan, u stanju primiti učenike, što se očekuje već od početka naredne školske godine.
Završena je prva faza, objekt je izgrađen, pokriven, ugrađena je vanjska stolarija, urađena fasada, za šta je utrošeno preko 700 hiljada KM. Na tome je Općina Bosanska Krupa stala jer više nije imala podršku nadležnih institucija, odnosno neophodnih finansijskih sredstava.
Bilo je više pokušaja i inicijativa da se završe i unutrašnji radovi, kako od Općine tako i od rukovodstva obrazovne ustanove, ali napori nisu urodili plodom. Sve vrijeme izgradnje učenici Opće gimnazije nastavu pohađaju u objektu „Druge osnovne škole“ u drugoj smjeni.
Daljnja izgradnja objekta sada je vrlo izvjesna. Općina Bosanska Krupa i JU „Opća gimnazija“ dogovorile su da će prizemlje i sprat u skorije vrijeme, najvjerovatnije do početka nove školske godine, staviti u funkciju. Za to će Opća gimnazija, odnosno Vlada USK osigurati 300 hiljada, a Općina Bosanska Krupa oko 400 hiljada KM.
Projekt koji će se finansirati tim sredstvima podrazumijeva građevinske i građevinsko-zanatske radove, elektroinstalacije i instalacije za centralno grijanje. Već narednih dana će Općina Bosanska Krupa pokrenuti proceduru za odabir izvođača radova. Od uvođenja u posao firme će za završetak imati 90 dana.
Ukoliko sve bude išlo predviđenom dinamikom, što se tiče administrativnih procedura, ali i pandemije koronavirusa, objekt „Opće gimnazije“ od septembra će konačno početi služiti svojoj svrsi što s nestrpljenjem očekuju svi, najviše učenici i njihovi profesori.


Akta
 

·
Moderator
Joined
·
46,266 Posts
Kreće prva faza izgradnje Gimnazije u Bosanskoj Krupi - Uskoro potpisivanje ugovora sa firmama BC-Gradnja i DolaFirme BC-Gradnja iz Bosanske Krupe i Dola iz Cazina odabrane su kao najpovoljniji ponuđači za izgradnju zgrade Gimnazije u Bosanskoj Krupi.

- Firma BC-Gradnja odabrana je za izvođenje radova za LOT 1, odnosno za građevinske i građevinsko-zanatske radove do funkcionalene gotovosti sa fidro fazom i pratećim sadržajima, prizemlje i prvi sprat. Vrijednost ovih radova sa PDV-om iznosi 389.604 KM - stoji u odluci koju je objavila Općina Bosanska Krupa.

Dodaje se da je ponuđač Dola izabran za LOT-ove 2 i 3, odnosno za elekroinstalaterske radove do funkcionalne gotovosti, prizemlje i prvi sprat, vrijedne 115.881 KM sa PDV-om.

- Tu su i radovi na instalaciji centralnog grijanja i ventilacije vrijedni 97.077 KM sa uračunatim PDV-om - piše u odluci.

Iz Općine Bosanska Krupa poručuju da će se sa izabranim ponuđačima uskoro potpisati ugovori o izvođenju radova na nastavku izgradnje zgrade Gimnazije faza I (prizemlje i sprat 1) do funkcionalne gotovosti.
E-Kapija
 

·
Moderator
Joined
·
46,266 Posts
BiH dobija još jedan gradVlada FBiH je na jučer održanoj sjednici prihvatila inicijativu za izradu i donošenje Zakona o Gradu Bosanska Krupa. Predstavnici ove lokalne zajednice vijest su primili sa oduševljenjem uvjereni da će im status grada u budućnosti donijeti mnoge beneficije.

U obrazloženju inicijative između ostalog je navedeno da Općina Bosanska Krupa ima bogato kulturnohistorijsko i prirodno naslijeđe, te da je njeno područje bilo naseljeno još u prahistoriji.

Načelnik Armin Halitović vjeruje da će Bosanska Krupa zaista postati grad, te da će opravdati titulu koja joj, kako kaže, u budućnosti može donijeti mnoge beneficije, otvoriti vrata koja su do sada bila zatvorena.

"Status grada daje mogućnost direktnog pristupa evropskim fondovima, ojačavanje partnerskog odnosa prema drugim gradovima u BiH i regiji, ali i prednosti prilikom kandidiranja projekata prema međunarodnim donatorima. Proglašenje gradom bit će nam stimulans da stvaramo još bolje uslove i tako opravdamo ukazano povjerenje", dodaje načelnik Halitović.

Vlada je utvrdila da Bosanska Krupa ispunjava uslov da gradom bude proglašena kao općina od posebnog historijskog i kulturnog značaja, a u skladu s članom 5. stav 4. Zakonom o principima lokalne samouprave u FBiH, a Federalno ministarstvo pravde odredila je kao nosioca izrade nacrta zakona.

"Inicijativu prema vlastima viših nivoa mi smo uputili prije dvije godine. Nadamo se da će Federalno ministarstvo pravde brže reagovati kod izrade nacrta zakona, da nećemo morati toliko čekati na usvajanje zakona na Parlamentu FBiH gdje očekujem doprinos i maksimalan angažman poslanika iz Bosanske Krupe", zaključuje načelnik Halitović.

Inače, nakon proglašenja, općinski vijećnici postaju gradski, a načelnik postaje gradonačelnik i gradovi preuzimaju prava i obaveze dosadašnjih općina kao pravni sljedbenici.
Akta
 
  • Like
Reactions: AdnanPD
301 - 318 of 318 Posts
Top