SkyscraperCity Forum banner

Bosanski Vakufi | Bosnian Waqf - Development News

19081 Views 42 Replies 6 Participants Last post by  LordMarshall
Posto vidim da se dosta raspravlja o pojmu vakuf i da postoji mnogo nedoumica vezanih uz tu temu pa zato otvaram thread da se malo bolje upoznamo sa time. Vakuf je neotudjivo dobro koje vlasnik gradi ili ostavlja na upravljanje (nekada islamskoj vlasti, a danas IZ-u) u ime Allaha dz.s. radi opceg dobra. Neki gradovi u BiH su nastali na i oko vakufa pa tako imamo Skender Vakuf, Varcar Vakuf (Mrkonjic grad), Donji Vakuf, Gornji Vakuf, Kulen Vakuf...


Za pocetak prenosim tekst cijenjenog arhitekta Mufida Garibije o jednom nesvakidasnjem vakufu
U Ćemaluši, na mjestu gdje se od Titove ulice odvaja Ferhadija, sve do 1940. godine nalazila se stara džamija Havadže Kemaludina s mezarjem. Dolaskom Austro-Ugarske, mahala Ćemaluša počinje se naglo graditi, pa su u kratkom periodu, umjesto bosanskih kuća, nikle masivne zgrade, a duž Ferhadije su postavljene šine kojima je povremeno prolazio ćiro dovozeći materijal za gradnju Katedrale. Tako velika građevinska aktivnost pored džamije uzrokovala je njeno postepeno propadanje, kao i odsutnost većeg broja vjernika u mahali, koji su je redovno posjećivali i obnavljali.

Hrabar poduhvat

Uoči Drugog svjetskog rata, tokom vladavine Kraljevine Jugoslavije, u nepovoljnom trenutku podjele BiH između hrvatske banovine i srpskih zemalja, Vakufska direkcija ruši ostatke džamije i započinje hrabar građevinski poduhvat, koji će trajno obilježiti panoramu grada. Odlučeno je da se gradi veliki objekt - prvi neboder u Sarajevu, a jedan od pet u regionu u tadašnje vrijeme. Njegov dizajn morao je biti simboličan i na neki način morao je buditi sjećanje na džamiju koja je srušena. Projekt nebodera uradio je poznati arhitekta Reuf Kadić, koji je zajedno sa svojim bratom bio predvodnik moderne arhitekture u BiH.

Futurističko obilježje

Veći dio 12-spratne zgrade s podrumom, koji služi kao temelj, izgrađen je u kratkom roku, ali su radovi završeni tek 1947. godine. Betonska konstrukcija s tornjem visoka 40 metara ispunjena je ciglama i zelenom fasadom, velike prozorske površine daju unutrašnjosti maksimalnu osvijetljenost i ugodan osjećaj.


Na devetom spratu, broju koji ima značaj u islamu, nalazi se poznata terasa, galerijski izvedena oko tornja. Ona podsjeća na šerefet munare. Na njoj su zbog prekrasne panorame grada često snimani muzički spotovi, ali i scene mnogih filmova. Vakufski neboder tako je postao još jedno futurističko obilježje grada, kojem takvih simbola nije nedostajalo. Poslije električne centrale i tramvaja, ulične rasvjete i armiranobetonskog mosta, Sarajevo dobiva i prvi neboder. Šetajući Ferhadijom od Vječne vatre do Markala, on je gotovo neprimjetan i nenametljiv.

Hotel u tornju

Zgrada je nacionalizirana i pretvorena u stambeni objekt. U neboderu se nalazilo i predstavništvo Jugoslavenskog aerotransporta, po čijoj je velikoj reklami na tornju u narodu prozvan JAT-ov neboder. Danas se tu nalaze kafić "Vatra", Iranski kulturni centar i Vakufska banka, a u tornju i hotel.
See less See more
1 - 20 of 43 Posts
Bolnica Gazi Husrev begovog vakufa
Bolnica Gazi Husrev-begovog vakufa, poznata i kao Vakufska bolnica i Hastahana, je bolnica u Sarajevu izgrađena u ulici Halilbašića više Vijećnice sredstvima Gazi Husrev-begovog vakufa. Za otkup zemljišta Vakuf je izdvojio 8.000 groša, a za samu gradnju 30.000 groša. Bolnicu je svečano otvorio valija Bosne, Topal Šerif Osman-paša 8. oktobra 1866. To je ujedno bila i prva bolnička ustanova u Bosni i Hercegovini. U zgradi su se nalazila 40 ležaja, dva odjeljenja (muško i žensko) te sobe za osoblje, liječnike, apoteku i sanitarije.

Bolesnici su primani bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost, a liječenje je bilo potpuno besplatno, sve do 1879. godine kada se uvode prve naknade za liječenje, ali samo za one koji mogu platiti. Glavni ljekar je bio dr Kecet, a apotekari Jako Sarajlija i Sumbul. U Vakufskoj bolnici obavljena je prva operacija na mozgu u BiH, u to doba modernom neurohirurškom tehnikom, 1891. godine. Operaciju je izveo dr. Karl Bayer, koji je došao u Sarajevo za vrijeme Austro-Ugarske 1878.

U periodu od 1885. do 1894. godine u njoj je liječeno 8908 bolesnika, od kojih je izliječeno 7789 lica, otpušteno kao neizliječeno 630 lica, dok je 509 lica umrlo. Otvaranjem Opšte zemaljske bolnice na Koševu 1. jula 1894. godine, Vakufska bolnica je pretvorena u Zavod za duševne bolesnike. Nakon Drugog svjetskog rata zgrada postaje Škola učenika u privredi.

Izvor: Vikipedia
See less See more
:eek:kay: tema

za vakufski neboder

fasada je u medjuvremenu renovirana

See less See more
Da, Hotel Hecco Deluxe. Dole koja ulica??
Hotel Hecco Deluxe
Adresa:
Ferhadija 2
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

http://www.heccodeluxe.com/index.php?option=com_contact&task=view&contact_id=1&Itemid=44

(google is your friend ;))
odlicna ideja,

ima Vakufa i modernih poslovnih zgrada. primjer je nova poslovna u Mostaru koja je u izgradnji.
...
Nicu i novi vakufi


Nakon što je uspješno realiziraog projekta revitalizacije davno porušene Roznamedžijine medrese Medžlis Islamske zajednice je odnos prema zaštiti i unaprijeđenju vakufske imovine svrstao u sam vrh prioriteta djelovanja Islamske zajednice u Mostaru. I vakufska imovina kao i svaka druga u Mostaru, tokom minulih stoljeća bila je izložena vremenskom propadanju, usljed finansijskih poteškoća prepuštena ruiniranju.

„Poslije obnove džamija Medžlis IZ Mostar budnu pažnju posvetit će zaštiti i revitalizacije vakufskih zgrada te osmišljavanju njihove uloge u aktuelnom trenutku kroz kontekst institucije vakufa. Većina ranijih vakufnama odnosila se na vrijeme i okolnosti kada su podizani i utemeljeni vakufi. S punom širinom u pristupu i punom odgovornosti prema zahtjevima vremena Medžlis IZ Mostar je izradio planove za funkcionalnu revitaizacije vakufske imovine, zemljišta i prostora", ističe predsjednik Medžlisa IZ Mostar Ramiz Jelovac. Od pet planiranih, s različitom svrhom i funkcijom na različitim lokacijama u gradu i okolini, ovih dana Medžlis IZ Mostar otpočet će sa realizacijom dva kapitalna projekta: izgradnjom Doma za stare osobe u Podveležju i izgradnjom administrativno-poslovno zgrade u Mostaru.Četverospratna poslovna zgrada

Četverospratna administrativno-poslovna zgrada biće izgrađena u neposrednoj blizini autobuske i željezničke stanice u Mostaru. Ovaj investicijski projekat u svojoj naravi proteže se kroz nekoliko društevno kulturoloških segmenata, od kojih je najvažniji očuvanje i zaštita vakufske imovine. Projekat će biti realiziran na građevinskom zemljištu koje je proteklih denecija bilo potpuno zapušteno i bez ikakve društveno-javne uloge.Projektom se predviđa izgradnja savremenog administrativno - poslovnog objekta dimenzija 21,0 x 48,0 m. Prilaz objektu je omogućen s važnih gradskih komunikacije u gradu. Isprojektovane su dvije etaže ispod nivoa zemlje (predviđene za parking), prizemlje, tri karakteristične etaže i mansarda. Visina objekta bit će 19,70 m.

Projekat poslovno-administartivne zgrade po aktuelnim arhitektonskim standardima u svijetu uradio je renomirani stručnjak za arhitekturu prof.dr. Amir Pašić. Prema riječima predsjednika Medžlisa IZ Mostar, Ramiza Jelovca vrijednost ove investicije iznosi oko 5 miliona maraka. „Koristimo se ovom prilikom da pozovemo sve zainteresirane privredne organizacije, udruženja i druga pravna lica da investiranjem u izgradnju ovog centra unaprijed osiguraju i zakupe prostora koji će koristiti u budućnosti. U ovoj kategoriji finansijskog plana do sada imamo nekoliko zainteresiranih pravnih subjekata", ističe Jelovac.Centra za stare osobe u Podveležju

Drugi projekat, izgradnja Centra za stare osobe u Podveležju, po svojoj naravi mogao bi biti višenamjenski koristan. Naime, poslije agresije na BiH u spaljenom Podveležju zbog činjenice da je centar sela, niz padinu, spušten za oko jedna kilometar izgrađena je potpuno nova džamija, dok su ruševine i ostaci stare džamije ostali netaknuti. Potaknuti idejom profesorice Dinke Pašić, koja je jednoj usamljenoj starici u Mostaru izgradila malu kućicu, ali i činjenicom da se u posljednje vrijeme među muslimanima pojavljuje sve više staraca i starica bez porodične zaštite Medžlis IZ Mostar je izradio plan da u blizini stare džamije u Podveležju izgradi ovaj Centar za stare osobe. „Mislimo da je ovo jako atraktvina lokacija i da se ona mora urbanizirati na ovaj način, kako bi postala primjer izgradnje i novog načina razmišljanja investitora, humanitaraca i nadležnih institucija. Medžlis IZ Mostar planira na ovom području izgraditi još nekoliko sličnih objekata koji bi bili identični sa ovim i bili bi iste namjene", kaže Jelovac.Objekat Centra za stare osobe činit će kompleks zgrada, koji imaju sve sadržaje i infrastrukturu za samostalno funkcioniranje. Kompleks se sastoji od četri stambena objekta, od kojih je jedan prizemni, jedan se sastoji od prizemlje (suterena) i sprata, a dva objekta se sastoje od prizemlje (suterena) i dva sprata. Projektovani su zajednički prostori, administartivni dio, dok je ostali prostor urbaniziran, osvjetljen i predviđen je praking prostor uz pristupnu cestu. Stambeni prostori su istih dispozicija i u njima je predviđeno dvanaest stambenih jedinica u kojima može braviti 12- 48 osoba. U komplesku se nalazi džamija sa šadrvanom, pristupni trg, rampa, stepenište, šetnica, zelene površine, prostor za otpad, agregat, čatrnja, septik, upojni bunari, zelene površine i praking prostor. Vrijednost radova na izgradnji ovog centra, prema riječima predsjednika Medžlisa Ramiza Jelovca, procjenjuje se na milion i po maraka.

Tekst i slike: Rijaset.ba - Hasan Eminovic
See less See more
2
Vakuf nije u BiH, ali ga je izgradio Bosanac

U petak, 15. oktobra 2010. godine, u popodnevnim satima organizirana je svečanost prilikom otvorenja novosagrađenog mosta preko rijeke Pake u Paškoj vasi u blizini Šoštanja, odnosno Velenja. Most je dug 32 metra i širok 9 metara sa dva pasa i dva trotoara. Most je vlastitim novcem napravio Novalija Muminović, poduzetnik bosanskog porijekla koji ima u Šoštanju građevinsko poduzeće. Izgradnja mosta koštala je 530.000 eura koji je sagrađen u periodu od pola godine.Tom prilikom okupilo se mnogo ljudi među kojima je bio i muftija dr. Nedžad Grabus, njegov zamjenik Ibrahim ef. Malanović, sekretar Nevzet Porić, imam u Velenju Munzir ef. Čelenka predsjednik IO džemata Velenje h. Ismet Alić i drugi.

Prisutnima se najprije obratio gradonačelnik Općine Šmartno ob **** g. Alojz Podgoršek koji je čestitao investitoru i zažežlio svim okupljenim da sretno i dugo koriste sagrađeni most.

G. Novalija Muminović u svom govoru izrazio je svoje zadovoljstvo i zahvalnost svima koji su se odazvali pozivu i svojom prisutnošću obogatili svečano otvorenje novosagrađenog mosta. Na kratko je prepričao historiju nastanka mosta kojeg je počeo graditi prije pola godine. Za svoj 50. rođendan odlučio je da izgradi most preko rijeke Pake. Pridobivanje dozvola trajalo je zaista dugo, ali je na kraju uspio dobiti građevinsku dozvolu. Izgradnja je počela na njegov rođendan, 13. marta kojeg nije slavio tada već danas, 15. oktobra 2010. godine. To je za njega poseban događaj kojeg će se sjećati do kraja života. Radostan je što je uspio sagraditi most i predati ga na upotrebu prije svega ljudima kojima bude potreban ali i državi Sloveniji koja je njegova domovina u kojoj je upoznao mnogo dobrih ljudi, gdje je upoznao sve svoje prijatelje, pa i svećenika. Kazao je, također, da je sretan da se pozivu odazvao i muftija dr. Nedžad Grabus. »Ja sam musliman i ponosim se svojim identitetom. Zato nisam mogao ni zamisliti otvorenje moga mosta bez prisutnosti muftije. Poštujem druge i različitost, ali poštujem i svoje porijeklo i svoj identitet«, između ostalog rekao je g. Muminović. Na kraju je predao gradonačelniku Podgoršeku kompletnu dokumentaciju u vezi s izgradnjom mosta preko rijeke Pake i na taj način ga simbolično predao državi.Muftija dr. Nedžad Grabus tim povodom kazao je: »Zadovoljstvo mi je da vas mogu pozdraviti u ime IZ-e u Sloveniji i izraziti zahvalnost našem članu Novaliji Muminoviću na dobrom djelu kojeg je uradio za sve ljude ovoga lijepoga kraja, ali i za neznane koje će ovaj most čekati i omogućiti im da nesmetano prijeđu preko rijeke Pake.

U jednom hadisu naš poslanik Muhammed, a.s., je rekao: Kada čovjek umre prestaju mu se pisati njegova djela osim u tri slučaja: Ako iza sebe ostavi odgojeno dijete koje pomaže ljudima; Ako ostavi pisano djelo od kojeg će ljudi imati koristi i ako ostavi neko materijalno djelo od kojeg će ljudi imati koristi, kao što je izgradnja puta, vodovoda, mosta itd. U islamskom pogledu na svijet jedno od najvećih dobrih djela koje ljudi mogu uraditi jeste da pomognu ljudima. Zato je poslanik Muhammed, a.s., i rekao: „Najbolji među vama je onaj koji najviše pomaže ljudima." Svi smo mi na ovom svijetu samo određeni period, a mostovi su povezivali ljude i prije nas, povezivat će ih i poslije nas. Nas je danas sve povezao ovaj iznimni događaj u kojem je jedan čovjek uradio veliko dobro za sve nas. Molim Uzvišenog Boga da nagradi Novaliju Muminovića, te da - da napredak i mir našoj domovini Sloveniji. «, poručio je muftija Grabus.To je prvi vakuf takve vrste u Sloveniji. Molimo Svevišnjeg Gospodara na nagradi g. Muminovića i njegovu porodicu za divnu gestu i doprinos u povezivanju ljudi ne samo u fizičkom smislu, već i u smislu razumijevanja i suživota među različitim ljudima.

Nevzet Porić, rijaset.ba
See less See more
3
Hadži Sinanova tekija: Četvrtkom uveče otvorena za sve ljude dobre volje (FOTO)http://faktor.ba/hadzi-sinanova-tekija-cetvrtkom-uvece-otvorena-za-sve-ljude-dobre-volje-foto/
Sarajevsku ulicu Sagrdžije stotinama godina krasi hadži Sinanova tekija, koja svojim autentičnim izgledom kakav je dobila 1640. godine, spada među najljepše stare tekije u Bosni i Hercegovini.Po svojoj ljepoti i historijskoj vrijednosti poznata je širom svijeta – kaže nam Mensur Serdarević mutavelija hadži Sinanove tekije i dodaje da to svakodnevno potvrđuje sve veći interes stranih turista koji dođu u obilazak.
Kako vrijeme prolazi, ova građevina kao da je sve ljepša. Svojim eksterijerom, i to onim koji se nazire sa ulice, privlači pogled svakog prolaznika. Nemoguće je proći a da se ne okrenete da, bar još jednom, pogledate tu ljepotu.


Još je veće oduševljenje kada se vrata harema otvore. Na samom ulazu pogled vam padne na divno izrađenu hajr česmu, a zatim se na duži period zadrži na kaligrafskom zapisu.


– Muhur ispisan u Kjufi pismu, gdje je geometrijski 12 puta napisano “La Ilaha IllAllah Muhammadur Rasulullah” – kaže nam naš sagovornik i pojašnjava da kada se posmatrač malo izmake i pogleda u centar može doživjeti osjećaj kako se sve okreće oko središta.

Prema riječima mutavelije nije poznat autor kaligrafskog zapisa. a smatra se da je stariji od dvije stotine godina. Prvi ovakav zapis, mnogo manjih dimenzija, nalazi se na samom ulazu što, kako smo saznali, predstavlja nacrt za izradu originalnog.


– Muhur, prečnika od skoro tri metra, predstavlja kompletno kretanje u kosmosu oko Jednog, oko Allaha dž. š. – dodaje Serdarević, te nas dalje vodi u obilazak i otvara vrata prostorija ovog divnog kompleksa.


Pokazujući nam svu raskoš tekije, mutavelija nam je naveo da se tamo nalaze semahana (prostorija gdje se obavlja derviški obred zvani zikr), stan za šejha, musafirhana (prostoriju za putnike namjernike) i mejdan odaja.
– Tekija je četvrtkom uveče otvorena za sve ljude dobre volje koji nakon što obave zikr, malo se druže, popiju čaj, uče ilahije kaže nam mutavelija Serdarević.
Prema historijskim podacima za izgradnju tekije zaslužan je bogati sarajevski trgovac hadži Sinan, ili njegov sin Mustafa-paša, koji je kao silahdar (oružar) služio na dvoru sultana Murata IV.


(T.Cerić/Foto: M.Živojević/Faktor.ba)
See less See more
Rodni list Sarajeva: 555 godina Vakufname Isa-bega Ishakovića /VIDEO/

Isa-beg Ishaković ostao je upamćen kao dobar vojskovođa i upravitelj, ali njegova najveća ostavština svakako je grad Sarajevo, čiji je on osnivač.
Ovo je kazao direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice BiH dr. Senaid Zajimović na okruglom stolu koji je održan u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu povodom 555 godina Vakufname Isa-bega Ishakovića – Rodnog lista Sarajeva.
Godina 1462. kada je napisana Vakufnama Isa-bega Ishakovića smatra se godinom kada je Sarajevo izgrađeno.
Isa-begova vakufnama najstariji je i najznačajniji dokument za izučavanje nastanka Sarajeva, a Zajimović je naglasio da je pored toga i prvi pisani dokument koji govori o graditeljskoj djelatnosti na ovim prostorima.
Svoje zadužbine Isa-beg je uvakufio ”…tako da se ne mogu ni prodati ni pokloniti, niti na ma koji način preći u čije puno vlasništvo (mulk), nego da vječno ostane onako kako je (u vakufnami) propisano “sve dok Bog ne ostane jedini Gospodar zemlje i svega što je na njoj; on je najbolji Nasljednik”.
Njegova imovina, uvakufljena i neuvakufljena prostirala se na području užeg jezgra Sarajeva-čaršije, Bendbaše, Faletića, s obje strane Koševskog potoka, Nahoreva, Trebevića, Pala, Rakovice, Trnova, Binježeva, Hadžića, Pazarića, Dobrinje, Butmira, Osijeka, Vlakova, Visokog.
– Vakuf Gazi Isa – bega je u vrijeme kada je obznanjena njegova vakufnama posjedovao impozantnu imovinu. Ona je shodno vremenu i običajima tog doba bila jasno i precizno određena i omeđena. U „zlatno doba Sarajeva“, Gazi Isa begov vakuf je bio u stanju ispuniti vakifovu volju i odgovoriti sve većim potrebama urbanizacije grada – kaže Zajimović.
Prvo muslimansko naselje (mahala) u Sarajevu, naveo je on, nastalo je oko današnje Careve džamije, čiji je graditelj Isa beg. I mahala a i džamija su nastale prije 1462. godine, most preko Miljacke, Careva ćuprija, prvobitno u XV stoljeću, između 1439. i 1462. godine.
Isa begovi vakufi kroz historiju su brojni, a najpoznatiji su Isa-begova musafirhana (tekija) na Bendbaši u Sarajevu, koja je nekoliko je puta spaljivana i obnavljana, a uz Isa-begovu musafirhanu prije 1650. godine Hadži Mahmut sagradio je mevlevijsku tekiju, jedinu tekiju mevlevijskog reda u Bosni i Hercegovini.
– Pored svega navedenog treba posebno spomenuti i vodovod te devet mlinova koje je Isa beg izgradio na Miljackoj. Vodovod je sagrađen u jesen 1461. godine i predstavlja najstariji vodovod u Sarajevu, sa funkcijom od preko 420 godina. Na Bendbaši je izgradio mlinove, koji su funkcionisali sve do 1875. godine kada ih je srušila nabujala Miljacka – podsjetio je Zajimović.
Isa-begov hamam (banja) prvi put je spomenut u Isa begovoj vakufnami iz marta 1462. godine. Posjedovao je dva jednaka dijela, muški i ženski, sa po dvije prostorije za kupanje i jednom zajedničkom prostorijom, u kojoj se kasnije nalazilo kupatilo za ritualna pranja Jevreja.
Shvativši značaj prometa i trgovine, još 1462. godine Isa-beg je dao izgraditi i prvi han, karavan saraj, u Sarajevu, tačnije u Vrhbosni. Nazvan Kolobara, bio je jako sličan Morića hanu, posjedovao je 40 prostorija, 4 magaze i veliko skladište za robu. Mogao je primiti 400 ljudi i 35 konja.
Kroz pet i po stoljeća duge historije Isa begovi vakufi odolijevali su vremenu i političkim prilikama, rekao je Zajimović i dodao da je sudbina njegovih vakufa dijelila sudbinu ostalih vakufa u BiH, te su i nakon svih sistema, pljački, uništavanja, spaljivanja, otuđivanja, prisvajanja i na drugi način brisanja, Isa-begovi vakufi ipak su preživjeli, fizički su i dalje prisutni.
– Trenutni posjednici Isa-begovih vakufa su organi i institucije države i općina, pravna i fizička lica. Nakon donošenja zakona o restituciji sva Isa-begova imovina vratila bi se Islamskoj zajednici, odnosno njenoj Vakufskoj direkciji na upravljanje. Do tada Vakufska direkcija će insistirati na privremenom povratu Isa-begovih vakufskih nekretnina i njihovoj revitalizaciji, odnosno ponovnoj izgradnji ili rekonstrukciji – istakao je Zajimović.
Cilj je, dodao je on, njegov vakuf, kao i Gazi Husrev-begov, učiniti samostalnim i kao takvog ga registrirati u zemljišnim knjigama. Izrazio je nadu da će i Grad Sarajevo imati sluha i omogućiti da se Isa-beg vrati u svoj grad, grad koji je on osnovao i kome je poklonio sebe i svoju dušu.
Isa-beg Ishaković, vojvoda Zapadnih strana (1440-1463), koji 1463. godine postaje drugi po redu sandžak-beg Bosne (1464-1470), podigao je svoj vakuf nekoliko godina prije konačnog pada Bosne pod osmansku vlast, dok je još bio zapovjednik krajišta koje se protezalo od Skoplja, preko Novog Pazara i usijecalo se u srednjovjekovnu Bosnu. Taj položaj naslijedio je od oca Ishak-bega. Izuzetno bogat Isa-beg je podigao niz zadužbina širom Osmanskoga carstva. Umro je poslije 1470. godine.


http://www.vakat.me/rodni-list-sarajeva-555-godina-vakufname-isa-bega-ishakovica-video/
See less See more
  • Like
Reactions: 1
Obezbijeđena sredstva za završetak vakufskog administrativnog centra MIZ VitezDanas je u prostorijama Vakufske direkcije potpisan Sporazum o realizaciji vakufskih finansijskih sredstava za dovršetak vakufskog administrativnog centra Medžlisa IZ Vitez. Sporazum su potpisali direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović i predsjednik IO Medžlisa IZ Vitez Asim Begović.

Naime, Vakufska direkcija je putem donatora, odnosno vakifa iz Kuvajta obezbjedila finansijska sredstva koja su neophodna za završetak vakufskog administrativnog centra Medžlisa IZ Vitez u Vitezu. Na ovaj način Vakufska direkcija je dala svoj doprinos u završetku veoma važnog projekta za Medžlis IZ Vitez koji se implementira već duži niz godina. Implementacijom ovog projekta Medžlis IZ Vitez i cijela Islamska zajednica će biti bogatija za još jedan vrijedan vakufski objekat koji će doprinijeti boljoj organizaciji i radu Medžlisa IZ Vitez. Objekat će pored svog administrativnog dijela za potrebe organizacije i rada Medžlisa imati i dio koji će služiti za organiziranje i rad vjerskog, obrazovnog, kulturnog i ekonomskog života Bošnjaka u ovom gradu. Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i sekretar Medžlisa IZ Vitez Mirnes Alihodža.
Vakuf
See less See more
Mjesto gdje su se nekada dočekivali iftari: Da li ste čuli za čardak, pećinu i turbe na Šejhovoj koriji?

Šetajući Darivom do Kozije Ćuprije ili vožnjom od Pala prema Sarajevu, teško je ne primijetiti neobično turbe na vrhu brdašca na lijevoj obali Miljacke, preko puta visokih stijena koje su omiljene sarajevskim alpinistima.

Ovo turbe, koje se nalazi na mjestu po imenu Šejhova ili Šehova Korija, udaljeno je oko kilometar istočno od nekadašnje Isa-begove tekije, ali mnogi o njemu, pećini i čardaku koji se na tom mjestu nekada nalazio ništa ne znaju.

Mufid Garibija, sarajevski arhitekta i dobar poznavalac historije grada objašnjava da su baš na tom prekrasnom brdu koje se spušta na obalu Miljacke, nekadašnje sufije i šejhovi napravili prvo svoj čardak, koji su koristili za vjerske potrebe i druge manifestacije odnosno događaje tadašnjeg Zlatnog dola, a današnjeg Sarajeva.

- Još prije nego što utemeljitelj Isa-beg Ishaković postavi temelje našeg grada, i prije nego sagradi Carevu džamiju i na Bentbaši zaviju, u tadašnjoj dolini koja se zvaše Zlatni do živjeli su muslimani. Njima vjeru donesoše putujuće sufije, koje su sa svojim ponašanjem plijenili i daavet činili. U takvoj atmosferi, prije gradnje samo tekije koja nastade 1457-58, derviši tj. sufije dolazili su u ovu dolinu i okupljale se ovdje. Sufije, odnosno derviši, bili su avangarda koju su cijenili tadašnji stanovnici ove doline. Uglavnom su to bile Mevlevije, pa nije nimalo čudo što baš tu u blizini, Isa-beg Ishaković osnova prvu sarajevsku tekiju, i to onu mevlevijskoga reda. Ne zna se tačno godina gradnje tog čardaka, a ni njegovo rušenje. Vjerovatno je nestao dolaskom Eugena Savojskog koji je popalio cijelo Sarajevo, kao i cijeli ambijent Bentbaše – priča Garibija.

U tom prostoru Šejhove korije i tog čardaka, kako kaže, znali su se organizovati i teferiči, gdje su tadašnji esnafski šegrti bivali unaprjeđivani u kalfe, a kalfe u majstore. Taj proces se zvao “kušanme“.

- Mimo toga ovdje se odvijala i proslava povodom dočeka proljeća ili Sultan nevruz, kada se ujedno obilježavalo i rođenje hazreti Alije, a nekada su se tu održavali i dočekivali iftari - pojašnjava Garibija.

U samom podnožju, u neposrednoj blizini Korije, nalazila se i mala pećina koja se i danas može vidjeti, a korištena je za četrdesetdnevno zatvaranje i osamu sufija i njihov duhovni napredak. Tu bi šejhovi iz mevlevijske tekije slali derviše kada bi došlo vrijeme za taj duhovni iskorak.

- Za tehničke potrebe koristila se voda iz Miljacke, koja tada bijaše čista i puna pastrmke. Za piće je uzimana voda iz vrela Ebu-hajat, ili “Vode života“, koju su koristili i pili ne samo stanovnici, nego i sufije. Vjerovalo se da je to sveta voda, a stare Sarajlije i danas posjećuju taj izvor sakriven od javnosti – kaže Garibija.

Povodom nedavnog raščišćavanja cijele pozicije Šejhove korije, Sarajlijama su se pokazali i kameni ništani, odnosno željezno turbe locirano na samom vrhu Šejhove korije.

- Malo je poznato da su tu ukopani šejhovi Ahmed i Abdul-Mahmut. Oba nišana su identična, a završnica nišana je mevlevijski ćulah sa sarukom. Obilazak tih nišana a danas turbeta bio je stalan. Posebno su derviši zijaretili ova dva mezara, a i građani, vjerujući u njihovu svetost. Kasnije će nove generacije, u prošlom stoljeću, napraviti otvoreno metalno turbe kako bi dali veći značaj ovim šejhovima – pojašnjava vrsni poznavalac Sarajeva.

Taj vjerski i intelektualni ansambl oko tekije na Bentbaši, bio je uljepšan sa prvom kafanom u Evropi poznatom kao Šabanova kahva, gdje su se mimo sufija i građana okupljali i zvaničnici. Naredna nadgradnja bijaše i Mevlevijski most, a u neposrednoj blizini bijaše i musafirhana sa imaretom, kao i sa bentom tj. branom po kom je cijeli kraj dobio naziv Bentbaša.

Turbe i čardak na Šehovoj koriji, pećina, tekija na Bentbaši i vrelo Ebu-Hajat bili su dio jedne sufijske cjeline, odnosno kompleksa.

Cijela ova kompozicija je nažalost nestala, a kako navodi Garibija, ostala su samo sjećanja i zijareti mezara dva Fatihova askera i mevlevijska šejha, izvor-Ebu hajat i pećina sa drvenim vratima u podnožju Šejhove korije.
Faktor
Doprinos bošnjačkih vakifa u izgradnji Osmanskog carstva – XVI stoljeće predstavlja epohu bošnjačkih vakifaNajjednostavnija definicija vakufa jeste odricanje lične imovine za opće dobro. Dolaskom osmanske države Bošnjaci su prihvatili ovu vjersku dužnost. Među Bošnjacima vakifima iz rane faze osmanske vladavine u Bosni ističe se Hadum Atik Ali paša (? – 1511), za kojeg se vjeruje da je rođen u okolici Sarajeva. Ostao je zabilježen kao dobar vojskovođa u borbi protiv afričkih Memeluk. Pored toga, bio je i smederevski sandžak beg te rumelijski beglerbeg. Kruna njegove politika je bila imenovanje za velikog vezira, u dva navrata od 1501. do 1503. i od 1506. do 1511. godine. Pouzdano se zna da je bio i veliki graditelj čemu svjedoče dvije džamije u Istanbulu na Fatihu koje nose ime po njemu. Prvu džamiju, Gazi Atik Ali paša sagradio je 1496. godine i nalazi se na ulazu u Kapali čaršiju. Kompleks su nekada činili minaret, medresa i tekija. Zatim je dao sagraditi Vasat Atik Ali pašinu džamiju, koja je završena 1512. godine, nakon njegove smrti. Džamija je zanimljiva po tome jer je izgrađena prema Ulu tipu džamija – uklapa se u brusanski stil osmanske gradnje. Građevine ovog tipa imaju kvadratnu osnovu molitvenog prostora prekrivenog manjim kupolama.

Iako su brojni Bošnjaci svoj prosperitet u Osmanskom carstvu izgradili kroz devširmu, ima i onih koji su “otišli u Istanbul i prigrlili islam”. Jedan od takvih je i Ahmed paša Hercegović, koji je nakon svađe sa bratom oko naslijeđa došao u Istanbul. Tu je obavljao razne dužnosti: mirialem (državni zastavnik), sandžak beg Hamida i Burse, beglerbeg Anadolije, kapudan paša (kapetan mornarice), veliki vezir u pet navrata. Nedaleko od Edirnea, u malom mjestu Kesan, sagradio je han, česmu, hamam i džamiju 1511. godine. Iste godine izgradio je i kompleks u gradu Urla kojeg su činili džamija, šadrvan, turbe i hamam. Danas su ostali sačuvani samo ostaci hamama i džamije. U njegov vakuf ubraja se i hamam i preko tri stotine dućana na prostoru Izmira, tri stotine dućana u predgrađu Guzelgisara, dvije stotine na prostoru Usaka, te karavan saraj u Kutahyi. Popis njegove imovine nakon smrt svjedoči da je živio veoma luksuzno. Među predmetima koji su popisani ističe se zlatni poslužavnik težak 17,6 kilograma.

Značajan je i doprinos Damat Rustem paše (1500? – 1561), koji je rođen u okolici Sarajeva. Nakon što je unovčen kroz devširmu odlazi u Istanbul gdje stječe visoko obrazovanje, došavši sve do mjesta velikog vezira. Prije ove funkcije obavljao je dužnost silahdara (sultanov oružar), mirahuri evvela (njegovatelj sultanovih konja), te beglerbega Dijabekira i Anadolije. Na mjestu velikog vezira je bio od 1544. do 1553. godine, nakon čega je zbog intriga smijenjen. Ipak, ponovo biva imenovan na mjesto velikog vezira 1555. godine i na toj funkciji ostaje sve do svoje smrti 1561. godine. Tokom svog djelovanja podiže brojne džamije, medrese, imarete, karavan saraje i druge objekte širom Anadolije i Balkana. U rodnom kraju je sagradio pet kamenih mostova, od kojih je sačuvan most na Plandištu. Nedaleko od zgrade Općine Ilidža, u blizini današnjeg betonskog mosta, se nalazio njegov most, a do njega i karavan saraj. Najpoznatija njegova zadužbina u Bosni je Brusa bezistan. Karavan saraje je gradio i u drugim mjestima Osmanskog carstva: Edirneu, Bursi i Erzurumu. U Bursi je podigao hamam pod nazivom Jeni Kaplidža hamam. Evlija Ćelebija prenosi da je sultan Sulejman izliječio giht mineralnim vodama Burse te je zbog toga naredio Rustem paši da izgradi hamama. U Tekirdagu se nalazi njegov kompleks, izgrađen između 1552. i 1553. godine od strane poznatog osmanskog arhitekte Mimara Sinana. Njega su činili džamija, hamam, medresa, imaret i karavan saraj. Nekoliko objekata je izgradio i u Istanbulu, od kojih su najznamenitiji han na sjevernoj strani Zlatnog roga i medresa uz han podignuta 1551. godine. Brojni osmanski historičari navode da je među ljepšim vezirskim džamijama Rustem pašina u Istanbulu, izgrađena 1561. godine.

Rustem pašu je na mjestu velikog vezira zamijenio Semiz Ali paša, Bošnjak, koji je tu funkciju obavljao sve do 1565. godine. Koliki je ugled Semiz Ali paša imao svjedoči mletački ambasador u Kairu koji navodi da je ostarjeli sultan Sulejman bio veoma vezan za velikog vezira, kao ni za jednog ranijeg, sa izuzetkom Ibrahim paše Pargalia. Kao i ranije veliki veziri bošnjačkog porijekla i Semiz Ali paša je ostavio bogat vakuf. U Istanbulu podiže česmu 1558. godine, te medresu na Fatihu 1565. godine, koju projektuje Mimar Sinan. Mimar Sinan za Semiz Ali pašu gradi i bezistan u Edirneu 1568. godine, kojeg je činilo 130 dućana. Bezistan je bio dugačak 300 metara i imao je šest ulaza. Danas je najznačajniji spomenik Babaeski grada džamija Semiz Ali paše, koju je također projektovao Mimar Sinan. Gradnja je okončana 1572. godine, nakon njegove smrti.

Sasvim sigurno najčuveniji Bošnjak koji je služio osmanskoj državi bio je Mehmed paša Sokolović (1506 – 1579). Tokom svoga života služio je trojici osmanskih sultana – Sulejmanu Veličanstvenom, Selimu II i Muratu III. Pored značajnih političkih i vojnih zasluga, Sokolović je iza sebe ostavio i brojne vakufe. U Bosni je najpoznatiji po mostu kojeg je dao sagraditi u Višegradu 1577. godine, a projektant je bio Mimar Sinan. Sedam godina ranije, Mimar Sinan je za Sokolovića izgradio most u Anadoliji, a istovremeno, u periodu od 1569. do 1571. godine u Luleburgazu Mimar Sinan projektuje kompleks Mehmed paše Sokolovića. U predgrađu Istanbula, Buyukcekmece, gradi medresu i mesdžid. Uz džamiju Rustem paše, nalazi se i džamija Sokolovića izgrađena 1572. godine u Istanbulu. Uz nju su izgrađene i tekija te medresa. Druga džamija u Istanbulu, poznata kao Azap Kapi džamija je izgrađena u njegovu čast 1578. godine, ponovo od strane Mimar Sinana. Iako je manjih dimenzija džamija liči na Selimiju džamiju u Edirneu. U Edirneu je Mimar Sinan za Sokolovića izgradio i hamam, sa odvojenim prostorijama za žene i muškarce. Turbe Sokolovića i njegove supruge sultanije Ismihan, Sinanovo je djelo nastalo 1569. godine. Kompleks pored turbeta čine medresa, škola Kur'ana i nekoliko šadrvana. U sjećanje na ranopreminulog sina Kasim bega, Sokolović gradi i džamiju koja je dovršena 1577. godije. Znameniti Arslanagića most na rijeci Trebišnjici podigao je također Sokolović.

Brojni Bošnjaci su kao namjesnici, kadije i učenjaci odlazili i u Egipat. Među takvima se ističe Lala Mustafa paša (1500 – 1580). Tokom svoje političke karijere bio je namjesnik Egipta i Damaska, a ne mjestu velikog vezira je proveo tri mjeseca, 1580. godine. Poznat je po osvajanju Kipra 1571. godine. Nakon što je zauzeo kiparsku luku Famagusta, katedralu Sv. Nikole preuredio je u džamiju. Desetak godina kasnije u Erzurumu gradi džamiju, a 1562. godine podiže vakuf u Ilginu, kojeg su činili džamija, bezistan, medresa, imaret, tabhana i karavan saraj. Prvi veći vakuf u Damasku je bila Lala pašina džamija, uz koju se nalazio hamam, tri hana i dvije pijace. Na mjestu velikog vezira od 1606. do 1611. godine bio je Kujundža Murat paša, koji je također podigao kompleks u Damasku, odnosno pijacu i bezistan nedaleko od Omejadske džamije. Podigao je i brojne objekte u Istanbulu, među kojima je i medresa koju danas koristi Univerzitet u Istanbulu.
Bosnae
See less See more
Elči Ibrahim-pašina medresa dobila četvrtu zgradu vrijednosti preko 2 miliona KM

U Travniku je danas otvorena četvrta zgrada u okviru klompleksa Elči Ibrahim-pašine medrese čiju je izgradnju finansirala država Katar u vrijednosti preko dva miliona KM.
Elči Ibrahim-pašina medresa u Travniku najstarija je obrazovna ustanova u Srednjobosanskom kantonu, a njenom izgradnjom polaznici su dobili novih 1.500 kvadrtanih metara u koje su smještene moderne učionice, spavaonice te dvorana za tjelesni odgoj.

Današnjem otvorenju prisustvovao je i reisu-l-ulema Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Husein ef. Kavazović koji je kazao kako IZBiH ima odlične odnose s ministrom vakufa u Kataru.

"Ovo je vrlo važan projekt za nas, a s njegovom realizacijom, djeci smo ponudili bolje uvjete rada i života. Država Katar je pomogla Islamsku zajednicu u BiH, prije svega izgradnjom najvećeg projekta Gazi Husrev-begove biblioteke, ali i ovo je značajan projekat. S ministrom vakufa u Kataru imamo dobre odnose i nadamo se da će biti još ovakvih projekata", kazao je Kavazović.

Program je počeo u centralnoj zgradi uz prigodan kulturno-vjerski sadržaj, a zatim su predstavnici Ministarstva vakufa i islamskih pitanja Katara i Ambasade Katara u Sarajevu s drugim zvanicama obišli zgradu.


Kamen temeljac za danas otvorenu zgradu postavljen je još u augustu prošle godine, a zemljište je kupljeno još prije devet godina s ciljem rješavanja problema izgradnje sportske dvorane i smještaja za učenike.
Klix
See less See more
2
Turci izdvajaju pet miliona eura: Zgrada Rijaseta na Kovačima bit će završena do kraja 2018.

U Sarajevu je danas potpisan protokol između Islamske zajednice u BiH-Vakufske direkcije i Generalne direkcije vakufa Republike Turske o finansiranju nastavka izgradnje administrativne zgrade Rijaseta IZ u BiH na Kovačima, javlja Anadolu Agency (AA).Sporazum su u Gazi Husrev-begovoj biblioteci potpisali direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH Senaid Zaimović i direktor Generalne direkcije vakufa Republike Turske Adnan Ertem.

Planirano je da se radovi na dovršetku izgradnje zgrade Rijaseta završe prije kraja 2018. godine, a Generalna direkcija vakufa Republike Turske će za to izdvojiti 20 miliona turkish lira (pet miliona eura).

Generalna direkcija vakufa Turske u BiH radi na 17 projekata

Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH Senaid Zaimović istakao je kako je današnje potpisivanje sporazuma iznimno važan događaj, kako za IZ u BiH, tako i za njenu Vakufsku direkciju.

- Realizacija ovog projekta je plod višegodišnje saradnje između Vakufske direkcije IZ u BiH i Generalne direkcije vakufa Republike Turske, odnosno direktorom Adnanom Ertemom - rekao je Zaimović.

Naglasio je kako je Adnan Ertem veliki i iskreni prijatelj BiH i Islamske zajednice u ovoj zemlji. Kako je rekao, zahvaljujući njegovom razumijevanju stanja potreba vakufa u BiH Generalna direkcija vakufa Turske proteklih godina finansrala je ili finansira 17 velikih vakufskih projekata.

- Njihova vrijednost, zaključno sa projektom upravne zgrade Rijaseta prelazi 50 miliona konvertibilnih maraka (KM). Vakufska direkcija Turske nam pomaže da obnovimo i izgradimo kapitalne objekte koje bismo sami teško mogli sagraditi ili obnoviti. Većina ovih projekata, odnosno spomenika koji se obnavljaju nalazi se na Listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine - rekao je Zaimović.

Isa-begov hamam u Sarajevu, prvi projekat izvan granica Turske

Direktor Generalne direkcije vakufa Republike Turske Adnan Ertem poručio je kako je direkcija na čijem je čelu, svoj prvi projekat izvan Turske pokrenula upravo u BiH, a to je bila obnova Isa-begovog hamama u Sarajevu.

Ertem je kazao kako je to bila pokretačka snaga za ostvarivanje drugih brojnih projekata na Balkanu, te dodao kako turska direkcija u narednom periodu treba raditi na više projekata u Srbiji, Crnoj Gori i Albaniji.

- Mi smo svjesni svoje dužnosti da vršimo restauraciju svih objekata koji su ostali iza Osmanskog carstva. Naša je obaveza da sve te objekte obnovimo i dovedemo u stanje koje im priliči. Mi se krećemo sa sviješću i filozofijom da moramo restaurirati i obnoviti sve historijske spomenike koji se nalaze izvan Turske i drago nam je da smo ti povodom danas ovdje - poručio je Ertem.

Dodao je, također, da koliko god je nova zgrada Rijaseta bitna za stanovnike BiH, isto toliko je vaćna i za Tursku. Ertem je dodao kako bi završetak radova na zgradi trebao biti gotov prije kraja 2018. godine, te da će za to biti izdvojeno pet miliona eura.

Kavazović: Još jedna građevina će bi uknjižena u Gazi Husrev-begov vakuf

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović podsjetio je kako je prije skoro deset godina položen kamen temeljac za izgradnju administrativnog sjedišta zgrade Rijaseta IZ u BiH, a to je učinjeno iz želje da se sa jednog mjesta usmjeravaju mnogobrojne aktivnosti muslimana u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i dijaspori.

- Željeli smo unaprijediti naš rad, jače puhnuti u leđa našim aktivstima i volonterima, te glasnije svjedočiti naše postojanje. U toj našoj zelji trpili smo mnogo kritika i osporavanja, kao da radimo nešto što nam ne stoji i što nije za nas - rekao je Kavazović.

- Potpisivanjem ovog protokola obavezali smo se da ćemo ovu građevinu uknjižiti kao još jedan vakuf Gazi Husrev-bega, na čijoj vakufskoj parceli, prema našim pretpostavkama, se ona i nalazi. Vjerujemo da je u ovome Allahova odredba - poručio je Kavazović uputivši još jednom riječi zahvale Vladi Republike Turske i Generalnoj direkciji vakufa ove zemlje, te bivšem reisu-l-ulemi Ceriću, u čijem mandatu je započet ovaj projekat.

Potom je uslijedilo potpisivanje protokola, te uručivanje prigodnih poklona.

Ceremoniji potpisivanja sporazuma prisustvovali su ambasador Turske u BiH Haldun Koc, bivši reisu-l-ulema IZ u BiH Mustafa ef. Cerić, muftije, drugi predstavnici IZ u BiH, predstavnici turskih organizacija koje djeluju u BiH, te mnogobrojne zvanice i gosti.
Faktor
Gazi Husrev-begova medresa osnovana prije 481 godinuGazi Husrev-begova medresa osnovana je 08. januara 1537. godine, a njen osnivač je, mudri i dalekovidi Gazi Husrev-beg, sin bosanskog plemića Ferhat-bega. Majka Gazi Husrev-bega, Seldžuka, bila je kćerka sultana Bajezida II.

Medresa će prvotno nositi naziv „Seldžukijja“, a kasnije ću narodu biti poznata kao „Kuršumlija“ (radi krova presvučenog olovnim omotačem). Prirodno nadaren, kako to djeca ove grude znaju biti, Gazi Husrev-beg se obrazovao u elitnim školama i družio sa prinčevima.

Stečeno znanje, dokazana hrabrost i plemenito srce omogućili su mu da ostvari uspješnu karijeru kao beg, stekne veliku slavu kao gazija i ostavi neizbrisiv trag u historiji kao vakif: kao sandžakbeg vladao je Albanijom, Srbijom i Bosnom; kao junak proslavio se u Crnoj Gori, Mađarskoj i Hrvatskoj, kao vakif podizao džamije i tekije, imareta i musafirhane, mostove i hanove, hamame, česme i šadrvane, škole i biblioteke, a sva svoja dobra u Bosni, Slavoniji, Dalmaciji i Grčkoj ostavio za dobrobit naroda. Tako je Gazi Husrev-beg dao snažan poticaj razvoju vjerskog, privrednog i kulturnog života ovoga grada, ove zemlje i ovoga naroda, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Zgrada Gazi Husrev-begove medrese osmišljena je kao polivalentan i reprezentativan objekat u kome je centralno mjesto dato prostoru za nastavu (dershana), a nizovima krilnih prostorija namijenjen rezidencijalni karakter. Odlukom samog osnivača medresa je smještena u samo srce sarajevske čaršije, a njeno projektovanje povjereno, tada vodećem arhitekti Osmanskoga carstva, Perzijancu Adžemu Esiru Aliju.

Po njegovim nacrtima, medresu su gradili dubrovački majstori i domaći neimari od bosanskog kamena i olova. Kompaktna, skladna i monumentalna građevina dovršena 1537. godine postala je i ostala jednim od simbola Sarajeva. Sve nove dogradnje i popravke do danas naslanjale su se na istu ideju. Zgradom medrese je Gazi Husrev-beg zaokružio kompleks zadužbina budućeg vjerskog, odgojno-obrazovnog i kulturnog središta Bosne.

Po karakteru koji je imala (izučavani predmeti, ugled osnivača, dužnosti koje su mogli obavljati njeni svršenici, visina plaće muderrisa i drugih koji su bili uposleni i dr.) može se zaključiti da je ova Medresa u doba Osmanskog carstva bila visoka ili viša obrazovno-odgojna ustanova. Profesori Gazi Husrev-begove medrese biraju se po strogom kriteriju koji je u temeljnom dokumentu (vakufnami) propisao lično Gazi Husrev-beg, a uključivao je stručnost, pedagoško iskustvo i ljudske kvalitete. Za veoma zahtjevno, ugledno i, zbog visoke plaće, primamljivo profesorsko mjesto mnogi su se natjecali. Dobivali su ga najbolji. Među njima je bilo Arapa, Turaka, Albanaca i Bošnjaka, naravno, najviše.

Učenici Gazi Husrev-begove medrese, po odluci osnivača, imali su savremenu nastavu, ugledne profesore, komforan smještaj i zdravu ishranu. Uživajući visoke standarde i vrijedno učeći stizali su do uglednih zvanja i visokih položaja. Bivali su: kadije, kadiaskeri, šejhu-l-islami; imami, muftije, reisu-l-uleme; profesori, naučnici, akademici; gradonačelnici, diplomate, ministri i državnici.

Gazi Husrev-begovu medresu čine dvije zgrade, muška i ženska medresa sa potrebnim učionicama i kabinetima, kao i prostorom za stanovanje učenika i učenica. Zgrada muške medrese nalazi se na Baščaršiji, u blizini Begove džamije, a ženska na Drveniji, u ul. Hamdije Kreševljakovića, od muške udaljena 15 minuta pješačkog hoda.
MB
See less See more
  • Like
Reactions: 1
BBI banka podržava obnovu vakufske imovine u BiHBosna Bank International (BBI) u saradnji sa svojim većinskim osnivačen Islamskom razvojnom bankom (IDB) obezbjedila je specijalnu finansijsku liniju od 15 miliona KM za podršku vakufu i obnovu vakufske imovine u BiH.

"Kako vakufska imovina zbog svoje specifičnosti u današnje vrijeme nema lak pristup finansijama mi smo pronašli model kako da pomognemo da vakufi ne propadaju već da budu od koristi zajednici. Prvi takav projekat realizirali smo u saradnji sa Medžlisom Islamske zajednice u Mostaru, gdje je počela izgradnja Centra za stare osobe u Podveležju. Centar će osobama bez porodične zaštite, onima čija su djeca daleko van granica BiH, omogućiti da žive u svojoj zemlji i pod stručnom pažnjom zaposlenih u ovom centru i pružiti im porodični ugođaj u njihovoj domovini. Sretni smo da smo uspjeli obezbjediti finansijsku liniju koja će i u budućnosti nastaviti da podržava ovakve i slične vakufske projekte", izjavio je Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI Banke.

I vakufska imovina kao i svaka druga u Mostaru, tokom minulih stoljeća bila je izložena vremenskom propadanju, usljed finansijskih poteškoća prepuštena ruiniranju.

"Većina ranijih vakufnama odnosila se na vrijeme i okolnosti kada su podizani i utemeljeni vakufi. S punom širinom u pristupu i punom odgovornosti prema zahtjevima vremena Medžlis IZ Mostar je izradio planove za funkcionalnu revitaizacije vakufske imovine, zemljišta i prostora", ističe predsjednik Medžlisa IZ Mostar Ramiz Jelovac.

Od pet planiranih, s različitom svrhom i funkcijom na različitim lokacijama u gradu i okolini, ovih dana Medžlis IZ Mostar počeo je sa realizacijom dva kapitalna projekta: izgradnjom Doma za stare osobe u Podveležju i izgradnjom administrativno-poslovno zgrade u Mostaru.

Ovaj investicijski projekat u svojoj naravi proteže se kroz nekoliko društevno kulturoloških segmenata, od kojih je najvažniji očuvanje i zaštita vakufske imovine. Projekat će biti realiziran na građevinskom zemljištu koje je proteklih denecija bilo potpuno zapušteno i bez ikakve društveno-javne uloge.

"Koristimo se ovom prilikom da pozovemo sve zainteresirane privredne organizacije, udruženja i druga pravna lica da investiranjem u izgradnju ovog centra unaprijed osiguraju i zakupe prostora koji će koristiti u budućnosti. U ovoj kategoriji finansijskog plana do sada imamo nekoliko zainteresiranih pravnih subjekata", ističe Jelovac.

Drugi projekat, izgradnja Centra za stare osobe u Podveležju, po svojoj naravi mogao bi biti višenamjenski koristan.

"Naime, poslije agresije na BiH u spaljenom Podveležju zbog činjenice da je centar sela, niz padinu, spušten za oko jedna kilometar izgrađena je potpuno nova džamija, dok su ruševine i ostaci stare džamije ostali netaknuti. Potaknuti idejom profesorice Dinke Pašić, koja je jednoj usamljenoj starici u Mostaru izgradila malu kućicu, ali i činjenicom da se u posljednje vrijeme među muslimanima pojavljuje sve više staraca i starica bez porodične zaštite Medžlis IZ Mostar je izradio plan da u blizini stare džamije u Podveležju izgradi ovaj Centar za stare osobe", pojašnjava Jelovac.
Klix
See less See more
Bosanski kulturni centar Srebrenica - skupljanje fonda za opremanje

https://www.gofundme.com/bkc-srebrenica

MEDŽLIS ISLAMSKE ZAJEDNICE U SREBRENICI POKREĆE AKCIJU ORPEMANJA TREĆEG SPRATA U BOSANSKOM KULTURNOM CENTRU ZA POTREBE OMLADINE U SREBRENICI

Medžlis IZ Srebrenica proteklih nekoliko godina je gradio Bosanski kulturni centar u Srebrenici te su grubi radovi skoro završeni, tako da će svaki sprat u BKC-u imatu svoju funkciju, ali opremanje objekta nije završeno, kao ni grijanje i vanjsko uređenje.

U prostru za omladinu, koji je cijeli zadnji sprat sa oko 170 m2, je planirano da se napravi bosanska soba i biblioteka gdje će naša omadina moći da se druži i uči. Planirano je da naša omladina ima prostor i za rekreaciju i opuštanje, da u tom prostoru bude jedan stoni tenis, bilijar, i još neke društvene igre, te dvije trake za trčanje i radionica sa alatima za omladinske projekte.

Za opremanje je potrebna određena količina sredstava u iznosu oko 25 000 KM

Molimo sve naše prijatelje, poznanike i dobre ljude da se uključe u ovu hairli akciju, kako bi našoj omladini mogli ponuditi alternativu, da im ne nudimo kladionice i noćne barove, nego između ostalog i hairli projekte koji će ih zadržati u našoj domovini i našoj Srebrenici.

See less See more
Vakufnama Isa-bega Ishakovića: Rodni list Sarajeva
Većina današnjih evropskih gradova osnovana je zaslugama istaknutih pojedinaca koji su iz različitih ciljeva nastojali izgraditi određene gradove. Veliki je broj primjera kroz historiju koji govore o tome kako su ugledne ličnosti na nekom prostoru podizale manje gradove koji bi se vremenom razvijali. Upravo je na sličan način započela priča Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine, koja kontinuirano traje već 556 godina. Osnivač Sarajeva bio je ugledni vojskovođa i vizionar Isa-beg Ishaković, koji je svoju imovinu usmjerio ka izgradnji ovog grada. Značaj Isa-bega Ishakovića ogleda se također i u tome što je trasirao put ostalim dobrotvorima, prije svega Gazi Husrev-begu, koji je u velikoj mjeri doprinio razvoju Sarajeva u kasnijem periodu.

Prvi pisani dokument o graditeljskoj djelatnosti

Historičar Sedad Bešlija, sa Instituta za istoriju u Sarajevu, ističe da je utemeljitelj Sarajeva Isa-beg Ishaković poticao iz jedne veoma bogate porodice. Ova činjenica mu je sasvim sigurno omogućila ulaganje u mnogobrojna područja širom tadašnje Osmanske države, među kojima se posebno izdvajaju Novi Pazar i Sarajevo.

“Isa-beg Ishaković, sin Ishak-bega, bio je vojvoda Zapadnih strana (1440.-1463.), a od 1464. do 1470. godine drugi po redu sandžak-beg Bosne. Ishakovići su izuzetno važna porodica za bosansku historiju koja je svoje ime ugradila u temelje osmanske Bosne. Gazi Isa-beg, pored upravnih i vojnih dužnosti koje je obnašao, svoj vakuf, po kome se pamti do danas, podigao je nekoliko godina prije konačnog dolaska Bosne pod osmansku upravu, dok je još bio zapovjednik krajišta koje se protezalo od Skoplja, preko Novog Pazara i usijecalo se u srednjovjekovnu Bosnu. Taj položaj naslijedio je od oca Ishak-bega. Izuzetno bogat Isa-beg, inače je podigao više zadužbina širom Osmanske države, a na ovim prostorima je najpoznatiji po osnivanju Novog Pazara i Sarajeva. Umro je poslije 1473. godine“, navodi Bešlija.

Vakufnama Isa-bega Ishakovića je dokument koji nam daje vjerodostojne podatke o osnivanju Sarajeva. Manje poznata činjenica u bosanskohercegovačkoj javnosti je da upravo ova vakufnama predstavlja prvi pisani dokument o graditeljskoj djelatnosti na ovim prostorima.

“Vakufnama Gazi Isa-bega Ishakovića, napisana u mjesecu džumade-l-ula 866. godine odnosno između 1. februara i 2. marta 1462. godine, prvi je pisani dokument o graditeljskoj djelatnosti na ovim prostorima. Premda na osnovu arheologije znamo da se tragovi života na sarajevskom području pojavljuju u dalekoj prethistoriji te da su na mjestu današnjeg Sarajeva postojale i nestajale naseobine kroz prethistoriju, antiku i srednji vijek, pojava i djelo Isa-bega Ishakovića, predstavlja ključnu epizodu u dugoj historiji tog grada. Sarajeva onakvog kakvog ga znamo i percipiramo ne bi bilo da tadašnja osmanska uprava kroz aktivnosti svoga službenika Isa-bega nije donijela vizionarsku odluku o njegovom utemeljenju. U tome se krije tajna važnosti i značenja 1462. godine za ukupni historijski razvoj grada Sarajeva. Zato se 1462. godina s pravom označava kao godina u kojoj se nalazi datum osnutka Sarajeva jer su tada udareni temelji jednog sasvim novog grada, s novim imenom, novim sadržajima i potpuno drukčijom fizionomijom“, konstantuje Bešlija.

556 godina kontinuiranog postojanja

Sarajevo je kroz svoju historiju u više navrata bilo meta razaranja. Uz paljenje grada od strane austrijskog vojskovođe Eugena Savojskog, koje se dogodilo 1697. godine, opsada Sarajeva u periodu od 1992. do 1995. godine spada u najtragičnije trenutke ovoga grada. Ipak i uslijed takvih okolnosti Sarajevo je opstalo i očuvalo kontinuitet svoga postojanja. Uprkos historijskim činjenicama koje ukazuju da je Sarajevo nastalo u periodu između 1. februara i 2. marta 1462. godine, Gradska uprava grada Sarajeva još uvijek nije utvrdila tačan datum osnivanja glavnog grada Bosne i Hercegovine.

“Ono što je u tome posebno važno je da između tog, Isa-begovog Sarajeva i ovog savremenog nema hijatusa jer njegov razvoj teče u kontinuitetu sve do danas. Zato se Isa-beg Ishaković s pravom uzima kao njegov osnivač, a godina 1462. kao godina osnivanja, bez obzira što je na istom mjestu već postojao život. Ostaje da se utvrdi tačan datum osnivanja Sarajeva, a najoptimalnija polazna osnova za to je vakufnama Isa-bega. Naprimjer, Novi Pazar, grad u Srbiji i Sandžaku, kojeg je također osnovao Isa-beg, već odavno 1461. godinu uzima za zvanično obilježvanje osnutka Novog Pazara, a na zvaničnom gradskom grbu stoji upravo ta godina. Nadamo se da će nadležni organi sličnu odluku u skorije vrijeme donijeti i za Sarajevo jer su svi stručni i tehnički uslovi u tom pogledu ispunjeni.

U tom pravcu, Udruženje za zaštitu kulturne baštine ‘Isa-beg Ishaković’ iz Sarajeva ove godine je publikovalo Zbornik radova sa Okruglog stola ‘Isa-beg Ishaković i njegovo vrijeme’, koji je održan 3. marta 2017. godine u kojem se nalaze radovi eminentnih stručnjaka iz ove oblasti. To štivo, zajedno s još nekoliko publikacija iz prošlosti, poput Radova sa naučnog skupa ‘Prilozi historiji Sarajeva’, koji je održan u opkoljenom Sarajevu 1993. godine, a publikovani 1997. godine, daju dovoljnu stručnu i naučnu osnovu da Gradska uprava pokrene inicijativu o utvrđivanju Dana osnivanja Sarajeva“, zaključuje na kraju razgovora Bešlija.
MB
See less See more
1 - 20 of 43 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top