SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 23 Posts

·
Registered
Joined
·
8,605 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
Sarajevo is de hoofdstad van Bosnië-Herzegovina. De stad heeft momenteel iets meer dan 450.000 inwoners. Nadat in 1992 de onafhankelijkheid van Bosnië-Herzegovina werd uitgeroepen werd de stad langdurig omsingeld door Bosnische-Serviërs. Zij zagen de stad als onderdeel van het grote Servische rijk dat ten prooi was gevallen aan rebellen. De stad moest daarom worden heroverd. Omdat de Bosnische-Serviërs over te weinig manschappen beschikten om de strijd in de stad echt aan te gaan, werd gekozen voor een beleg. Zij trokken vervolgens de bergen rondom Sarajevo in en sloten de toegangswegen tot de stad af. Vervolgens werd de stad jarenlang beschoten waarbij veel slachtoffers zijn gevallen.

Sinds de ondertekening van de Daytonakkoorden in 1995 is de oorlog afgelopen en is Sarajevo weer in ontwikkeling. Oorlogsschade wordt in een snel tempo opgeruimd, maar gezien de omvang van de aangerichte schade zijn zelfs in 2009 nog kapotgeschoten gebouwen te vinden.

1. Uitzicht op de binnenstad.


2. Sarajevo is in 1461 gesticht door de Ottomanen. De gebouwen in dit stadsdeel zijn vaak niet hoger dan 1 verdieping en overal in dit stadsdeel zijn moskeeën te vinden.


3. Vrijwel de hele binnenstad van Sarajevo is autovrij gemaakt.


4. Oud marktgebouw.


5.


6. Langzamerhand slibt de rondweg om de oude stad dicht.


7. Richting de bibliotheek.


8. Gevel van de bibliotheek.


9. In de Bosnische oorlog is de bibliotheek compleet uitgebrand. Tegenwoordig wordt het pand weer gerestaureerd. Opvallend is dat zelfs de stad Ljubljana (hoofdstad van Slovenië) al vertegenwoordigd is op de lijst met geldschieters.


10. De Latijnbrug over de rivier Miljacka. Hier zou de aarthertog Frans Ferdinand van Oostenrijk in 1914 zijn vermoord door de Servische nationalist Princip. Deze moord zou uiteindelijk het startsein blijken voor de Eerste Wereldoorlog.


11. Ten westen van de Ottomaanse stad ligt een meer barokke Europees stadsdeel. Hier zijn de gebouwen wat forser en monumentaler.


12.


13. Straat: Marsala Tita.


14. Kroatische kathedraal.


15. Stadwijk in de heuvels.


16. Tramritje door de stad.


17. Station Sarajevo


18. Tijdens de burgeroorlog was de stad vrijwel geheel omsingeld door de Bosnische-Serviërs. In het zuiden van de stad was dit leger opgerukt tot aan de belangrijkste oost-west as van de stad. In de flatgebouwen langs deze as werden vervolgens sluipschutters geplaatst die op alles schoten wat bewoog. Door hun toedoen zijn ruim duizend mensen verwond en 225 gedood. De boulevard werd daardoor ook wel sniper alley genoemd.


19. Nogmaals sniper alley


20. Het kantoor van de krant Oslobodenje (Vrijheid) werd in de oorlog vrijwel compleet verwoest. Alleen de liftschacht van dit gebouw bleef staan. Na de oorlog had men ideeën om deze liftschacht te laten staan als een soort monument, maar blijkbaar is dat idee snel overboord gegooid. (foto oude situatie)


21. Tegenover Oslobodenje is nog wel een oud bejaardentehuis te vinden. Door de vrolijke kleurtjes was dit een gewild doelwit van de aanvallers.


22. De Servische omsingeling van de stad werd alleen onderbroken in het zuidwesten van de stad, want hier lag een vliegveld van de VN. De Bosniaks hebben gedurende de oorlog een tunnel onder dit vliegveld door gegraven, zodat Sarajevo toch een kleine verbinding had met het Bosnische achterland. Door deze tunnel werden vooral strijders en oorlogsmaterieel vervoerd waarmee men weerstand wilde bieden tegen de Serviërs. Tegenwoordig is nog een klein deel van de tunnel intact, compleet met rails.


23. De Markale speelde ongewild een belangrijke rol in de beëindiging van de oorlog. Door twee mortieraanvallen in 1994 en 1995 op deze markt zijn in totaal 105 mensen omgekomen. Dit leidde er uiteindelijk toe dat de UN zich met de strijd ging bemoeien en de Serviërs uit de heuvels schoten. Hierna werden de Daytonakkoorden opgezet en ondertekend, zodat de oorlog kon worden beëindigd.


24. Op diverse plekken in de stad tref je begraafplaatsen aan in voormalige parken. Dit groene gebied was in 1984 onderdeel van het Olympisch dorp, het belangrijkste stadion is nog op de achtergrond te zien.
 

·
Registered
Joined
·
8,605 Posts
Discussion Starter · #4 ·
zo te zien heb je het daar leuk gehad?
Jazekers. Ik heb wel wat met die stad.
raad je deze stad aan om te bezoeken ?
Het ligt er een beetje aan waar je naar zoekt. Voor een bruisend uitgaansleven hoef je er niet heen. Dat viel mij in elk geval behoorlijk tegen. Als je geïnteresseerd bent in het voormalige Joegoslavië, de oorlogsgeschiedenis en de wederopbouw, dan kan je je er wel vermaken. De historische binnenstad is ook erg sfeervol, je hebt er veel eettentjes en je kunt er (ondanks de vele moskees) gerust een biertje bestellen. :cheers:

Het is overigens wel een pré dat je een paar woordjes van de lokale taal of Duits spreekt. In downtown Sarajevo kan je vaak nog wel terecht met een beetje Engels, maar daarbuiten spreekt lang niet iedereen een westeuropese taal.
 

·
-
Joined
·
9,699 Posts
Leuke en interessante fotoserie. Afgaande op de foto's lijkt de stad niet zo groot. Of heb je nog mooie plaatjes van grootstedelijkheid?
 

·
hemelschraper
Joined
·
3,969 Posts
Fraaie en vooral fascinerende reeks, Ramses, maar wat is er met Gijs Gans gebeurt??
 

·
Moderator
Joined
·
22,346 Posts
Leuke platen, maarrrr : waar is nou die Avaz Twisttower? :)
 

·
Registered
Joined
·
3,040 Posts
hoi

I dont mean to disturb the forum with English posts. But I hope you liked Sarajevo. You have made some great photographs :) .

Just in case anyone wonders why the river is brown, it's because I guess it has rained not long before Rasmus made his photographs. The rain brings with it sediments of soil which is brought with the river, giving it a brown look following periods of rain :) .
 

·
visit the world
Joined
·
9,844 Posts
mooie en informatieve serie van een historische stad.
Goed te zien dat het weer in de lift zit, en op zich zijn die kapotgeschoten gebouwen niet verkeerd om eenieder eraan te herrineren wat hier en in de regio gebeurd is!
 

·
VivrantQuest
Joined
·
482 Posts
heerlijk genoten van je reportage..

Geeft weer eens een andere kijk op die toestand aldaar in de jaren 90
Heb mooie foto's gezien van een prachtige stad.

Bedankt voor je bijdrage!
 
1 - 20 of 23 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top