SkyscraperCity Forum banner
Status
Not open for further replies.
1 - 20 of 306 Posts

·
Banned
Joined
·
1,110 Posts
Discussion Starter · #1 ·
WELCOME :cheers:

you know what's it all about: news, developments, informations etc.

 

·
Banned
Joined
·
1,110 Posts
Discussion Starter · #2 ·
Компанија „Делта холдинг“ најавила инвестициона улагања у Републици Српској и БиХ

Влада Републике Српске заинтересована је за присуство компаније “Делта холдинг“ у Републици Српској, и подржаће реализацију планова које ова компанија има за улазак на тржиште Републике Српске, рекао је предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик током разговора са потпредсједником ове компаније Милком Форцан.

Потпредсједник компаније „Делта холдинг“ Милка Форцан упознала је премијера са активностима ове водеће србијанске компаније за излазак на тржиште региона, и изразила посебну заинтерсованост за тржиште Републике Српске и БиХ у цјелини. „Спремни смо за улагања у области малопродаје и агро комплексе“ – истакла је она.

Премијер Додик је оцијенио да су планови „Делта холдинга“ у вези са Републиком Српском и БиХ у цјелини, у овом тренутку најозбиљнији пројекат који долази из Србије и који може донијети озбиљне инвестиције и подстаћи ново запошљавање.

Договорено је да се у што краћем временском року организује састанак представника Владе Републике Српске и „Делта холдинга“, у присуству предсједника Владе и предсједника ове компаније, на коме би се разговарало о конкретизацији питања о којима је данас било ријечи.
 

·
Banned
Joined
·
1,110 Posts
Discussion Starter · #3 ·
Премијер Додик присуствовао презентацији пројекта „Реконструкција Клиничког центра Бања Лука“

Након реконструкције Клиничког центра Бања Лука, добићемо савремену здравствену установу која ће својим пацијентима пружати услуге на највишем нивоу – рекао је предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик, након данашње презентације пројекта „Реконструкција Клиничког центра Бања Лука“.

„Провођење пројекта реконструкције, који је раније одобрила Народна скупштина Републике Српске, већ је сада извјесно и остало је да буду испуњене одређене процедуре“ – рекао је премијер Додик.

Он је прецизирао да ће за реконструкцију Клиничког центра бити потребно око 25 милиона евра кредитних средстава и 16,8 милиона евра донација, што је за око два милиона више од првобитно очекиваног износа.

Вршилац дужности генералног директора Клиничког центра Бања Лука Милан Скробић рекао је да би реконструкција ове здравствене установе требало да буде завршена за око двије године.

Одговарајући на питање новинара, Скробић је рекао да је на донаторском коктелу организованом за реконструкцију Клинике за психијатријске болести, у току манифестације "Дани БХ финансија", која је одржана у Бањој Луци, прикупљено 102.000 КМ.

Он је додао да, са посљедњим донацијама, на рачуну за реконструкцију Клинике за психијатријске болести има 500.000 КМ, те да ће бити потребно прикупити још око 400.000 КМ.

Представљању пројекта реконструкције Клиничког центра Бања Лука присуствовао је и министар здравља и социјалне заштите Ранко Шкрбић.

Такође, презентацији пројекта је присуствовао и амбасадор Краљевине Холандије у Босни и Херцеговини Карел Воскулер (Karel E. Vosskühler).
 

·
Banned
Joined
·
1,110 Posts
Discussion Starter · #4 ·
Премијер Додик посјетио Рудник лигнита у Станарима

Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас током посјете Руднику лигнита у Станарима код Добоја да ће Влада Републике Српске подржати изградњу термоелектране у овом мјесту.

Термоелектрану, која би, према плану, требало да буде изграђена до 2010. године, финансираће компанија ЕFТ - GROUP, која је прошле године добила концесију за експлоатацију угља на лежиштима Рашковац, Драгаловци и Остружња у Станарима.

На свечаности обиљежавања 16. маја, Дана Рудника «Станари», премијер Додик је рекао да ће Влада пружити сву расположиву помоћ да се у Станарима за четири године сагради термоелектрана, и додао да ће термоелектрана обезбиједити да у будућности овај крај и његови становници имају сигурну егзистенцију.

Истичући да је охрабрен чињеницом да рудник у Станарима данас успјешно послује, те да је у протеклих годину дана отворен и један број нових радних мјеста, премијер Додик је истакао да све снаге треба усмјерити на развој и запошљавање.

Генерални директор компаније «ЕFT GROUP» Вук Хамовић рекао је да ће током изградње термоелектране бити директно запослено више хиљада људи, а да ће у термоелектрани бити отворено више стотина нових радних мјеста. Он је додао да је ријеч о укупној инвестицији од око 500 милиона евра, за изградњу термоелектране и подизање капацитета рудника. Истакао је да ће током изградње термоелектране бити поштовани највиши европски еколошки стандарди.

>>>«Након завршетка свих планираних радова, Рудник у Станарима ће умјесто садашњих 600 хиљада тона, производити три милона тона угља годишње», истакао је Хамовић.<<<
 

·
Banned
Joined
·
1,110 Posts
Discussion Starter · #5 ·
Интензивирати економску сарадњу са Мађарском

Република Мађарска заинтересована је за интензивирање и унапређење сарадње са БиХ и Републиком Српском у свим областима, а посебно у области економије, изјавио је данас у Бањој Луци амбасадор Републике Мађарске Имре Варга.

Амбасадор Варга је, током разговора са савјетником предсједника Владе Републике Српске Славком Митровићем и шефом Кабинета премијера Сребренком Голић, позвао представнике Владе да кандидују пројекте из различитих области, како би исти били презентовани потенцијалним мађарским инвеститорима. У том смислу, предложено је да се у наредном периоду у Бањој Луци организује сусрет са привредницима из Мађарске.

Савјетник предсједника Владе Републике Српске Славко Митровић упознао је амбасадора Мађарске са актуелном политичком и економском ситуацијом у Републици Српској и истакао чврсту опрeдијељеност Владе Републике Српске за улазак у Европску унију.

Амбасадор Варга истакао је да Мађарска подржава европски пут БиХ, те да је спремна и заинтересована да са PC подијели своја искуства на путу ка Европској унији.
 

·
Banned
Joined
·
1,110 Posts
Discussion Starter · #6 ·
ABOUT R.S. :

The Republic of Srpska is situated at the meeting point of two large natural-geographic and social-economic regional wholes - Pannonian and Mediterranean. In transport - geographic terms, such position of the Republic of Srpska has special importance, since a vital communication links are passing through its territory. This is primarily related to the Mediterranean direction which, with mutually linked river valleys of Bosna and Neretva, and by intercepting the Dinara mountain complex, colligates Central European and Mediterranean macro-region. The parallel direction that links Republic of Srpska with the Central Balkans and the Western European region is of the equal importance. In that regard, it is necessary to emphasize the significance of Republic of Srpska's approach to the Sava river, which links it with the European transport route Rein- Main- Danube. Therefore, the area of the Republic of Srpska is the conjunction of the Pannonian and the Adriatic basin, from one side, and the Western Europe and the Central Balkans from the other side.

The total length of the borders of the Republic of Srpska is app. 2170 km, out of which the inter-entity boundary with the Federation of Bosnia and Herzegovina accounting for 1080 kilometers. If the territory of the Republic of Srpska were in the shape of a circle, the total length of its borders would be only 561 kilometers. This means that the coefficient of the border indentation is 3.6, which is rare in the world.


Natural characteristics of the Republic of Srpska are very complex, because it belongs to several natural geographic wholes and its geomorphologic evolution.


The geomorphology of the territory of the Republic of Srpska abounds in different forms. In the northern peri-Pannonian part, the hilly terrain, composed of Cenozoic deposits, gradually descends to the flat land with alluvial tablelands and fluvial terraces, which is the most fertile area in the Republic of Srpska. There are only a few scattered mountains - Kozara, Prosara, Motajica, Vucijak and Trebovac, and the northeastern flanks of the mountain Majevica. In the southern direction the flat land turns into the hilly terrain and then into the mountainous area which covers the largest portion of the territory of the Republic of Srpska.
 

·
Registered
Joined
·
9 Posts
Akcionarsko društvo "Bosnamontaža" iz Prijedora ugovorilo je ove godine poslove u vrijednosti od oko 700.000 KM, potvrđeno je Srni u ovom preduzeću. AD "Bosnamontaža" povjereni su poslovi izrade čelične konstrukcije za Gradsku tržnicu u Banjaluci, te remonti Termoelektrane u Ugljeviku i šećerane u Senti.

Ovo preduzeće prošle godine vratilo se na njemačko i tržišta zemalja bivše Jugoslavije, dok najmanju "prođu", zbog nelojalne konkurencije, ima na domaćem tržištu.

"Bosnamontaža" je jedno od rijetkih preduzeća koje posjeduje licencu za izradu i montažu čeličnih konstrukcija i procesne opreme, remont i održavanje kotlovskih postrojenja i drugih poslova u metalskoj industriji.

"Uprkos tome, poslove u BiH dobijaju uglavnom privatna preduzeća koja ne posjeduju certifikat", navode zaposleni u "Bosnamontaži" i ističu da je za rješavanje problema nelojalne konkurencije potrebna agilnija građevinska inspekcija u preduzećima koja ne posjeduju ateste, a na raznim tenderima dobijaju poslove.

U "Bosnamontaži" je prije rata radilo oko 1 500 ljudi, a danas je zaposleno 130 radnika.

Ovo preduzeće prošle godine proglašeno je za najboljeg izvođača radova na remontu pivare "MB Rodić", a sličan posao potom je obavilo i za jednu njemačku pivaru.
 

·
&#1057;&#1088;&#1087;&#1089;&#1082;&#1080; &#1060;
Joined
·
5,154 Posts
23.05.2006.

Vlada RS said:
Premijer Dodik izrazio očekivanje da će biti formirana komisija za ispitivanje zločina nad sarajevskim Srbima

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da će najkasnije početkom iduće sedmice, Vlada Republike Srpske doznačiti 450.000 KM Gradu Istočno Sarajevo kao pomoć za završetak 180 stambenih jedinica, čija je gradnja započela uz pomoć Vlade Republike Srpske 2000. godine.

„Nakon informacije o dosadašnjem utrošku sredstava, Vlada Republike Srpske, a očekujemo da će to učiniti i Grad i Opština, pomoći će da se do kraja ove godine, okonča izgradnja jednog od najvećih gradilišta u Republici Srpskoj i da stanovnici koji su već davno uložili svoja sredstva konačno dobiju krov nad glavom“ – rekao je premijer Dodik nakon zajedničke posjete sa ministrom rada i boračko-invalidske zaštite Boškom Tomićem, stambenom naselju Soko-Dobrinja u Istočnoj Ilidži i razgovora sa predstavnicima Stambene zadruge «Soko».


Premijer Dodik je ukazao da postoje indicije o nenamjenskom trošenju sredstava za izgradnju ovog naselja i da će nadležni organi izvršiti kontrolu dosadašnjeg rada.

Tokom današnje radne posjete Istočnom Sarajevu, predsjednik Vlade Republike Srpske, u razgovoru sa novinarima, izrazio je očekivanje da će biti formirana komisija za ispitivanje zločina nad sarajevskim Srbima, istučući da istina mora biti dostupna svima.


„Republika Srpska je smogla snage i formirala Komisiju za Srebrenicu, zato očekujemo da i stradanje sarajevskih Srba bude istraženo i utvrđeno od strane komisije, koja mora biti formirana. Zato tražimo saglasnost i podršku svih institucija BiH, ali i međunarodne zajednice, jer, na drugi način ne može biti pomirenja i zajedničkog života na ovim prostorima“ – istakao je premijer Dodik.

Premijer Dodik je izjavio da mu je dostavljen spisak od 1.000 Srba koji žive u federalnom dijelu Sarajeva, koji tvrde da im je život nemoguć, da su obespravljeni i koji traže zaštitu od premijer Republike Srpske.

On je dodao da je i to razlog zašto istina o stradanju sarajevskih Srba mora biti dostupna javnosti, a prije svega njihovim porodicama.

Premijer Dodik danas je, zajedno sa zamjenikom predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nikolom Špirićem, razgovarao i sa predstavnicima Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila iz Istočnog Sarajeva.

Nakon ovog susreta, premijer Dodik je izrazio spremnost Vlade da se svaki zločin u BiH razotkrije i istakao da svaki zločin ima ime i i prezime.

"Budućnost BiH je zasnovana na istini o tome šta se desilo u ratu" – naglasio je predsjednik Vlade Republike Srpske i dodao da sve porodice, bez obzira na nacionalnu pripadnost, imaju pravo da saznaju istinu.
Hope those 180 residential units will be finished soon :)
 

·
&#1057;&#1088;&#1087;&#1089;&#1082;&#1080; &#1060;
Joined
·
5,154 Posts
PC said:
VF Komerc Sarajevo objavio ponudu za preuzimanje Merkura Teslić
Sarajevska kompanija VF Komerc, vlasnik maloprodajnog lanca u Bosni i Hercegovini, objavila je javnu ponudu za preuzimanje tvrtke Merkur Teslić.


VF Komerc je trenutno vlasnik 41,92% dionica Merkura, a ponuda se odnosi na sve preostale dionice ove teslićke kompanije.

VF Komerc Sarajevo nudi cijenu od 0,30 KM za svaku dionicu Merkura Teslić, čija je nominalna vrijednost inače 1 KM. Merkur ima osnovni kapital od 2.947.730 KM koji je podijeljen na 2.957.730 redovnih dionica.

Plaćanje dionica će se izvršiti posredstvom NLB Tuzlanske banke, a otkup preko brokerske kuće Broker Nova Banja Luka. Rok važenja ove javne ponude je narednih trideset dana.
18.5.2006.
 

·
&#1057;&#1088;&#1087;&#1089;&#1082;&#1080; &#1060;
Joined
·
5,154 Posts
PCbiz said:
Nova banka Bijeljina isplaćuje 4,5 milijuna KM dividende
Skupština dioničara Nove banke Bijeljina donijela je odluku o isplati 4.595.308 KM od prošlogodišnje dobiti na ime dividende svim dioničarima banke.


Također, direktor banke je ovlašten donijeti odluku o isplati 172.000 KM menadžmentu Nove banke Bijeljina.

Kao datum presjeka po osnovu kojeg će se odrediti dioničari banke registrirani u Centralnom registru vrijednosnica RS određen je 31. svibanj 2006. godine, a kao datum početka isplate dividende određuje se 5. lipnja 2006. godine.

S nedavno provedenom dokapitalizacijom, najveći pojedinačni dioničar Nove banke Bijeljina je slovenski investicijski fond Poteza Adriatic Fund, registriran u Nizozemskoj, koji kontrolira 44% dionica banke.

Slijede Prva pokojninska družba iz Ljubljane, koja kontrolira 5,93 posto dionica banke, te Slobodan Radovanović iz Ženeve koji ima 5,7 posto dionica Nove banke Bijeljina.
18.5.2006.
 

·
&#1057;&#1088;&#1087;&#1089;&#1082;&#1080; &#1060;
Joined
·
5,154 Posts
PCbiz said:
Ponude ispod 400 milijuna eura za Telekom RS neće se razmatrati
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je kako će entitetska vlada u narednih nekoliko dana ili tjedana raspisati javni tender za privatizaciju Telekoma Srpske, za što već ima mnogo zainteresiranih.On je svim zainteresiranim poslao javnu poruku da ponude za kupovinu Telekoma RS-a koje su ispod 400 milijuna eura neće razmatrati, bez obzira od koga dolaze. U ovom trenutku, dodao je, još se odlučuje hoće li se prodaja usmjeriti samo na telekom operatere ili će se dozvoliti da i financijski fondovi sudjeluju u privatizaciji.

Izrazio je uvjerenje kako je ovo najboji trenutak za prodaju Telekoma RS-a, imajući u vidu tržište telekomunikacija u BiH, kao i da je ovo prvi telekomoperater koji se privatizira u našoj zemlji i koji ima licencu za rad u cijeloj BiH.

Dodik je u izjavi novinarima u Tesliću podsjetio kako je Raiffeisen Consulting izabran da izvrši procjenu kapitala Telekoma RS-a, i da se to treba završiti do kraja ovoga ili idućeg tjedna. Opredjeljenje Vlade je privatizirati sav državni kapital, a u okviru prodaje koncentrirati mirovinski i fond restitucije, kazao je Dodik.

Osnovni cilj je RS pribaviti što veći novac koji bi mogao da se upotrijebi za razvoj infrastrukture i sanaciju dubioza u socijalnom sektoru, ali i prije svega investicije, kazao je entitetski premijer navodeći kako će u prodaji s 95 posto odlučivati visina ponuđene cijene, a investicije se moraju izvršavati zbog teholoških svjetskih kretanja.
22.5.2006.
 

·
&#1057;&#1088;&#1087;&#1089;&#1082;&#1080; &#1060;
Joined
·
5,154 Posts
PCbiz said:
Kvartalna dobit Elektroprivrede Republike Srpske 30 milijuna KM

Lani je Elektroprivreda RS u inozemstvo plasirala struje u vrijednosti od 104 milijuna KM i to najviše u Hrvatsku i Njemačku


Elektroprivreda Republike Srpske posluje sve bolje. Nakon prošle godine, kada je ostvarila 5 milijuna KM dobiti, u prva tri mjeseca ove godine dobit se popela na 30 milijuna KM, uz prebačaj polugodišnje proizvodnje struje za 18 posto, izjavio je to na konferenciji za novinare direktor kompanije Pantelija Dakić, odmah nakon sjednice Vlade RS, na kojoj je prihvaćen Izvještaj o poslovanju Elektroprivrede RS za prošlu godinu.

Dakić ističe da kompanija u posljednje vrijeme bilježi progresivan rast svih parametara pa je tako u zadnje tri godine proizvodnja struje porasla za 30 posto, a proizvodna cijena po kilovat satu je snižena sa 7,9 na 5,31 bh. feninga, po čemu Elektroprivreda spada među jako konkurentne energetske kompanije na stranom tržištu. Lani je u inozemstvu plasirala struje u vrijednosti od 104 milijuna KM i to najviše u Hrvatsku i Njemačku.

Uz Izvještaj o poslovanju, Vlada Republike Srpske usvojila je i set zaključaka za poboljšanje poslovanja Elektroprivrede, po kojima se zadužuje njeno rukovodstvo da što prije pristupi organiziranju mješovitog holdinga, da se smanje gubici u distribuciji struje i totalno eliminiraju kompenzacije.
22.5.2006.

i jos jedanput :)
PCbiz said:
Odličan kvartal za Elektroprivredu RS
Elektroprivreda Republike Srpske je u prva tri mjeseca ove godine ostvarila dobit od 30 milijuna KM, uz prebačaj polugodišnje proizvodnje struje za 18 posto, izjavio je to na konferenciji za novinare direktor kompanije Pantelija Dakić.Dakić ističe da kompanija u posljednje vrijeme bilježi progresivan rast svih parametara pa je tako u zadnje tri godine proizvodnja struje porasla 30 posto, a proizvodna cijena po kilovat satu je snižena sa 7,9 na 5,31 feninga, po čemu Elektroprivreda spada među jako konkurentne energetske kompanije na stranom tržištu. Lani je u inozemstvu plasirala struje u vrijednosti od 104 milijuna KM i to najviše u Hrvatsku i Njemačku.
23.5.2006.

Свака им ЧАСТ :cheers:
 

·
&#1057;&#1088;&#1087;&#1089;&#1082;&#1080; &#1060;
Joined
·
5,154 Posts
Vrlo interesantno; {iz moje opstine :D za moj 1001 post :D}

Nezavisne said:
Jahte iz Lopara
U malom mjestu Smiljevac nedaleko od Lopara radi nesvakidašnja, ali vrlo uspješna obiteljska tvrtka, koja se bavi proizvodnjom jahti.


Većina, od ukupno osam, uposlenih u tvrtci "Smiljevac prom" iskustvo u pravljenju jahti godinama je sticala u austrijskoj kompaniji "Schehl yahtbau", kojoj sada i isporučuju kompletnu proizvodnju.

Goran Gajić, osnivač poduzeća, kaže kako su pored njega u Austriji radili supruga, sestra, pašanac i svastika, te da su u konsultaciji s poslovnim partnerom odlučili vlastitu proizvodnju pokrenuti u rodnom mjestu.

"Jahte radimo kao poluproizvod, dok se jedra, motor i namještaj ugrađuju u austrijskoj tvrtci, odakle se i prodaju kupcima diljem svijeta, od Velike Britanije, Francuske pa do prekooceanskih zemalja", priča Gajić.

U hali loparske tvrtke, koja radi već treću godinu, sklapaju se jahte dužine od sedam do devet metara i širine dva i po metra od kalupa koje dobijaju od austrijskih partnera, dok poliesterske komponente nabavljaju u zemljama regije.

Kompanija "Schehl yahtbau", priča Gajić, pravi jahte dužine od 6,2 do 17 metara, čija se cijena kreće od dvadesetak tisuća pa sve do sedamsto tisuća eura koliko je luksuznu jahtu platio jedan kupac s Jadranske obale.

"Ljudi iz bivše Jugoslavije su, inače, jedni od prvih i najizdašnijih kupaca jahti na sajmovima nautike", tvrdi Gajić.

Proizvodnja u "Smiljevac promu" se, prema njegovim riječima, neprestano povećava pa su za četiri i pol mjeseca ove godine već isporučili 18 jahti.

Energični vlasnici loparske tvrtke su kod Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća RS aplicirali za financijsku potporu od 10.000 KM koje su im neophodne za ugradnju nadstrešnice ispred proizvodne hale kako bi fizički razdvojili poslove brušenja i farbanja.

"Naši partneri su prezadovoljni kvalitetom i traže proširenje obima proizvodnje, pa stoga u planu imamo i gradnju još jedne hale u kojoj bismo zaposlili još radnika", ističe Gajić.

22.5.2006.
Nezavisne
 

·
Registered
Joined
·
471 Posts
Youngstar said:
jeli ovo samo engleski forum, mislim da ove poruke iznad bi trebale da se izbrisu, ima dovoljno srpski-bosanski-hrvatski foruma na internetu.
Then your post would need to be deleted too ;)
Nothing wrong with posting news in native language, if you bothered to look around you would see this has been going on for ages. Or do you have something against this topic :dunno:
 
1 - 20 of 306 Posts
Status
Not open for further replies.
Top